Imam 21 godinu i nemam prijatelje - kako da počnem?

Valentinooo28

Početnik
Poruka
27
Verovali ili ne, nemam nijednog prijatelja iz osnovne ni iz srednje škole. Upisala sam fakultet i tamo sam upoznala dve devojke. Jedna ima oko 30 godina, a druga je mlađa od mene. U početku smo izlazile u kafiće i dopisivale se, ali meni je to prijateljstvo delovalo površno i ubrzo se prekinulo. Ova starija mi je rekla da uopšte ne koristi telefon, a mlađa mi je napisala da se ispisala sa fakulteta.
Svakako planiram da upišem drugi smer, jer mi je ovaj pretežak. Radila sam i na jednom poslu i imam brojeve koleginica, ali smo se samo malo dopisivale.
Najviše me ubija osećaj samoće. Iako imam porodicu i mlađu sestru, često se osećam usamljeno. Šta da radim i kako da pronađem prijatelje?

Može da bude više stvari u pitanju, da ne kažem bilo šta. Može biti da ti je slab socijalni element, a i ne mora. Možda srećeš ljude različitih sklonosti, razlike u temperamantu i karakteru. Navike su takodje čudo. Ako si pasivnija osoba a ljudi žele društvo aktivnijeg. Ili ako si duboko u zoni komfora a druga strana očekuje više. Nekad je i kvalitet razgovora u pitanju, da osoba ne priča samo površno o nekim temema, nego i da pored složenijih odgovora zadje i u zonu humora. Ljudi ne vole rigidne. Osoba koja je bogata informacijama bolje ume da se probija kroz život.. Poseban slučaj je razlika u mentalitetima. a svaka mala sredina u Srbiji nosi svoj mentalitet. Takodje ne treba zaboraviti da i danas su ljudi dosta otudjeni. Ocekuju da im sagovornici i prijatelji budu kao u filmovima gde su ljudi savršeni... tolerancija je danas takodje slaba...
U svakom slučaju moraš povesti iniciajtivu ..

Poslednja izmena:
Može da bude više stvari u pitanju, da ne kažem bilo šta. Može biti da ti je slab socijalni element, a i ne mora. Možda srećeš ljude različitih sklonosti, razlike u temperamantu i karakteru. Navike su takodje čudo. Ako si pasivnija osoba a ljudi žele društvo aktivnijeg. Ili ako si duboko u zoni komfora a druga strana očekuje više. Nekad je i kvalitet razgovora u pitanju, da osoba ne priča samo površno o nekim temema, nego i da pored složenijih odgovora zadje i u zonu humora. Ljudi ne vole rigidne. Osoba koja je bogata informacijama bolje ume da se probija kroz život.. Poseban slučaj je razlika u mentalitetima. a svaka mala sredina u Srbiji nosi svoj mentalitet. Takodje ne treba zaboraviti da i danas su ljudi dosta otudjeni. Ocekuju da im sagovornici i prijatelji budu kao u filmovima gde su ljudi savršeni... tolerancija je danas takodje slaba...
U svakom slučaju moraš povesti iniciajtivu ..
Nemam problem da započnem prijateljstva, ali imam problem da ih održim. Očekujem da imam prijateljstva kao što ih ima moja mlađa sestra. Nemam nijednu drugaricu iz srednje škole jer je tada bila korona i niko se nije družio. Dve koleginice sa kojima sam se družila su odustale od fakulteta, pa sada ne znam gde da pronađem nove prijatelje.

Vidis ja imam problem sto se brzo uklopim sa svima i tako se brzo stvaraju prijateljstva koja su me pocela gusiti ,,,trgati, svatko me povlacio na svoju stranu bila sam tako iscrpljena, potrosena dok nisam sve to maknula od sebe, neko vrime sam bila sama i bilo mi je ok, na poslu sam kolegicama rekla otvoreno ne zelim druzenje i prijatrljstva, zelim mir i tisinu
Brzo me ptihvate i uklopim se samo tako, ali to nije dobro niti malo...

Nemam nijednu drugaricu iz srednje škole jer je tada bila korona i niko se nije družio.
Mislim da nije do toga ... osoba koja se uklapa nadje sebi prijatelja ... ne kazem da si neuklopiva.
Ako ocekujes da sklapas prijateljstva kao tvoja sestra, onda treba da se uporedis a sestrom i da vidis kako ona to uspeva. Pitaj je. Ili neko ko vas poznaje obe neka kaze razliku. Ta treca osoba vidi razliku izmedju vas dve. Moze da ti pomogne da se vidi sta je to sto tebi "nedostaje"
mozda nije nedostatak nego samo treba da se usmeris ...
na fakultetu osim te dve imas sigurno jos devojaka ... nisu njih dve jedine ...
idi na ples, ... upisi neki sport ... idi na volontiranje negde ... u biblioteku ...

Mislim da nije do toga ... osoba koja se uklapa nadje sebi prijatelja ... ne kazem da si neuklopiva.
Ako ocekujes da sklapas prijateljstva kao tvoja sestra, onda treba da se uporedis a sestrom i da vidis kako ona to uspeva. Pitaj je. Ili neko ko vas poznaje obe neka kaze razliku. Ta treca osoba vidi razliku izmedju vas dve. Moze da ti pomogne da se vidi sta je to sto tebi "nedostaje"
mozda nije nedostatak nego samo treba da se usmeris ...
na fakultetu osim te dve imas sigurno jos devojaka ... nisu njih dve jedine ...
idi na ples, ... upisi neki sport ..
Hvala na komentaru.

Nemam problem da započnem prijateljstva, ali imam problem da ih održim. Očekujem da imam prijateljstva kao što ih ima moja mlađa sestra. Nemam nijednu drugaricu iz srednje škole jer je tada bila korona i niko se nije družio. Dve koleginice sa kojima sam se družila su odustale od fakulteta, pa sada ne znam gde da pronađem nove prijatelje.
Pozdrav,
Zajednička interesovanja su najbolja da se nadju osobe sa sličnim mentalnim sklopim.najbolja su spontana prijateljski,neplanirana.
Najlakše je deliti savete pa necu previše osim da te to ne opterećuje.ja imam par samo prijatelja sve su poznanici ostalo.prolivao sam bukvalno krv za osobe za koje sam smatrao da su mi prijatelji i oni me najvise izdali.prijateljstvo je mnogo ozbiljna stvar.pravo prijateljstvo.ako nadjes 2,3 prava prijatelja onda si bogat čovek.bez opterećenja sve dodje na svoje mesto.

Pozdrav,
Zajednička interesovanja su najbolja da se nadju osobe sa sličnim mentalnim sklopim.najbolja su spontana prijateljski,neplanirana.
Najlakše je deliti savete pa necu previše osim da te to ne opterećuje.ja imam par samo prijatelja sve su poznanici ostalo.prolivao sam bukvalno krv za osobe za koje sam smatrao da su mi prijatelji i oni me najvise izdali.prijateljstvo je mnogo ozbiljna stvar.pravo prijateljstvo.ako nadjes 2,3 prava prijatelja onda si bogat čovek.bez opterećenja sve dodje na svoje mesto.
pa i to... bitno je samo da se kreces i posle nekog vremena naicices na prave osobe...

Verovali ili ne, nemam nijednog prijatelja iz osnovne ni iz srednje škole. Upisala sam fakultet i tamo sam upoznala dve devojke. Jedna ima oko 30 godina, a druga je mlađa od mene. U početku smo izlazile u kafiće i dopisivale se, ali meni je to prijateljstvo delovalo površno i ubrzo se prekinulo. Ova starija mi je rekla da uopšte ne koristi telefon, a mlađa mi je napisala da se ispisala sa fakulteta.
Svakako planiram da upišem drugi smer, jer mi je ovaj pretežak. Radila sam i na jednom poslu i imam brojeve koleginica, ali smo se samo malo dopisivale.
Najviše me ubija osećaj samoće. Iako imam porodicu i mlađu sestru, često se osećam usamljeno. Šta da radim i kako da pronađem prijatelje?
Имаш особе десет,двадесет,тридесет,четрдесет година старије од тебе којима се исто дешава и немају решења за то ама баш никаквих.
За почетак Дом здравља и психолог ако можеш а ако не онда хобији и упознавање јер други начин није да баш постоји?

Secam se kao juce na fakultetu...ja sam ti inace bila i ostala anti socijalna sa socijalnim vestinama po potrebi:lol:
Jedna koleginica je prisla da mi trazi upaljac, sela je pored mene na predavanju i od tada pa narednih par godina postale smo nerazdvojne ona, njena cimerka i ja.
Cini mi se cak da je bilo lakse, barem u to vreme da se stvore prijateljstva pogotovo ako nisi iz tog grada. Domovi, podstanarstvo, deljenje skripti i hrane, dobrog i loseg...
Imam divne uspomene iz tog perioda. Zelim ih i tebi🙂
I da ta tolerancija...Svi smo razliciti, ne treba covek da ima ne znam kakva ocekivanja. Bitno je da se covek zavoli i prihvati takav kakav je.

Имаш особе десет,двадесет,тридесет,четрдесет година старије од тебе којима се исто дешава и немају решења за то ама баш никаквих.
За почетак Дом здравља и психолог ако можеш а ако не онда хобији и упознавање јер други начин није да баш постоји?
Valjda prvo hobiji i izlazak..pa tek onda psiholog ...
Po mojem iskustvu kvalitet odnosa je ono sto drži prijateljstvo .. a kvalitet se ispoljava kroz empatiju , saosećanje, kooperaciju, trud, rad na sebi, ... ima tu dug spisak ...

Valjda prvo hobiji i izlazak..pa tek onda psiholog ...
Можда не јер треба да установиш шта те кочи - можда лоша комуникација твојих међу њима и према теби,можда нешто из неких других ситуација.Ако си за даље може да те упути где треба - много је лакше кад неко тако екстремно млад почне да брине о себи,како време пролази можда ти буде све теже.
Често се дешава вртење у круг,очекујеш промене а нема их - лагано године пролазе и не желиш да са четрдесет или педесет година имаш исти овај осећај.(Време веома брзо пролази,јасно да ти је све далеко сад ал' не желиш да се окренеш и схватиш како се промена коју очекујеш није догодила).
Po mojem iskustvu kvalitet odnosa je ono sto drži prijateljstvo ..
Пријатељ је један или ни један у животу,можда је боље да тражиш друштво.
a kvalitet se ispoljava kroz empatiju , saosećanje, kooperaciju, trud, rad na sebi, ...
Веома тешко ћеш све то да нађеш - многи то не чине већ какви су такви су,узми или остави .
ima tu dug spisak ...
Ал' треба и ти да испуњаваш нечији списак а да се то подудара,које су шансе?

Poslednja izmena:

Mlada si i život je pred tobom. Ovo obično kažu stariji od tebe.

Život je zaista pred tobom i normalno je što pitaš i samu sebe i druge za mišljenje o prijateljstvu.

Možda ćeš na drugom smeru pronaći poznanike koji će tokom vremena postati prijatelji.

Da li se tvoja sestra druži samo sa vršnjacima ili u njenom društvu ima i starijih sa kojima bi mogla da ostvariš neki kontakt?

Mlada si i život je pred tobom. Ovo obično kažu stariji od tebe.

Život je zaista pred tobom i normalno je što pitaš i samu sebe i druge za mišljenje o prijateljstvu.

Možda ćeš na drugom smeru pronaći poznanike koji će tokom vremena postati prijatelji.

Da li se tvoja sestra druži samo sa vršnjacima ili u njenom društvu ima i starijih sa kojima bi mogla da ostvariš neki kontakt?
Ima samo jednu stariju drugaricu. Uglavnom se druži sa vršnjacima. Neće ona da se družim sa njenim društvom. Razumem je.

Back