Imaju li robotaksiji budućnost?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
222.246
Već je bilo priče o ovome, ali u međuvremenu su se desile razne stvari:

I drugi veliki igrač je pod istragom zbog velikih problema​

Moguće je da bi se Waymo mogao naći u istoj situaciji kao i Cruise koji je morao privremeno povući sva svoja vozila bez vozača s ceste.
GM-ova tvrtka Cruise je krajem prošle godine obustavila sve operacije u SAD-u vezane uz robotaksije nakon niza problema, blokiranja prometa od strane samovozećih automobila i niza nesreća od kojih je najstrašnija bila jedna u kojoj je automobil oborio pješaka i nastavio ga vući ulicom.
1719333510114.png

Nakon odlaska Cruisea Googleova tvrtka Waymo postala je glavni i jedini pravi igrač na tržištu robotaksija u SAD-u i isprva se činilo da su njihovi problemi mnogo manji nego kod GM-ova konkurenta. No i oni su se sada našli u ogromnim problemima jer je američka Savezna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) pokrenula istragu nakon niza sudara i prometnih prekršaja koje su napravili samovozeći jaguari I-Pace s Googleovom tehnologijom.
Istragu je u ponedjeljak, 13. svibnja otvorio NHTSA-ov Ured za istraživanje nedostataka kao odgovor na niz od 22 incidenta u kojima su sudjelovala autonomna vozila Waymo. Među tim incidentima je 17 nesreća u kojima su sudjelovali nepokretni ili nepomični predmeti i vozila. No i ostali prometni prekršaji su vrijedni pažnje. Konkretno, Waymo robotski taksiji su navodno ulazili u trake za promet u suprotnom smjeru, u zone građevinskih radova gdje je bio zabranjen promet i napravili druge pogreške kao što je vožnja u krivom smjeru u jednosmjernim ulicama.
Istraga NHTSA-e je u fazi preliminarne evaluacije, koja nastoji utvrditi imaju li Waymovi automatizirani sustavi vožnje problema. Ako se utvrdi da je tako, onda će se istraga nastaviti inženjerskom procjenom što na kraju može rezultirati potpunim opozivom.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/el...e-pod-istragom-zbog-velikih-problema-15461140
Očigledna alavost skupo se plaća. Hteli su uštedeti na radnoj snazi i usput uništiti veliki broj živih ljudi koji od toga žive.
Još jednom se pokazalo da softverima ne treba dozvoliti samostalno upravljanje vozilima.

Već je bilo priče o ovome, ali u međuvremenu su se desile razne stvari:

I drugi veliki igrač je pod istragom zbog velikih problema​

Moguće je da bi se Waymo mogao naći u istoj situaciji kao i Cruise koji je morao privremeno povući sva svoja vozila bez vozača s ceste.
GM-ova tvrtka Cruise je krajem prošle godine obustavila sve operacije u SAD-u vezane uz robotaksije nakon niza problema, blokiranja prometa od strane samovozećih automobila i niza nesreća od kojih je najstrašnija bila jedna u kojoj je automobil oborio pješaka i nastavio ga vući ulicom.
Pogledajte prilog 1570153
Nakon odlaska Cruisea Googleova tvrtka Waymo postala je glavni i jedini pravi igrač na tržištu robotaksija u SAD-u i isprva se činilo da su njihovi problemi mnogo manji nego kod GM-ova konkurenta. No i oni su se sada našli u ogromnim problemima jer je američka Savezna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) pokrenula istragu nakon niza sudara i prometnih prekršaja koje su napravili samovozeći jaguari I-Pace s Googleovom tehnologijom.
Istragu je u ponedjeljak, 13. svibnja otvorio NHTSA-ov Ured za istraživanje nedostataka kao odgovor na niz od 22 incidenta u kojima su sudjelovala autonomna vozila Waymo. Među tim incidentima je 17 nesreća u kojima su sudjelovali nepokretni ili nepomični predmeti i vozila. No i ostali prometni prekršaji su vrijedni pažnje. Konkretno, Waymo robotski taksiji su navodno ulazili u trake za promet u suprotnom smjeru, u zone građevinskih radova gdje je bio zabranjen promet i napravili druge pogreške kao što je vožnja u krivom smjeru u jednosmjernim ulicama.
Istraga NHTSA-e je u fazi preliminarne evaluacije, koja nastoji utvrditi imaju li Waymovi automatizirani sustavi vožnje problema. Ako se utvrdi da je tako, onda će se istraga nastaviti inženjerskom procjenom što na kraju može rezultirati potpunim opozivom.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/el...e-pod-istragom-zbog-velikih-problema-15461140
Očigledna alavost skupo se plaća. Hteli su uštedeti na radnoj snazi i usput uništiti veliki broj živih ljudi koji od toga žive.
Još jednom se pokazalo da softverima ne treba dozvoliti samostalno upravljanje vozilima.
Ne razumem se bas u taj sektor, ali ne verujem da je tu motiv smanjenje radne snage, bar jos uvek. Siguran sam da su to sve gubitaske firme.

Mislim da je problem u pumpanju akcija tech companija i nekih inzinjerskih i naucnih radnih mesta.

OCIGLEDNO je da postoji laz da smo na tom stepenu tehnologije gde je to moguce, i to lazu svi, cak i naucnici i inzinjeri, bas upravo da bi pumpali njihovo trziste rada.

Ovo trziste je jako specificno po tome sto ogroman broj naucnika vec sigurno deceniju prica kako su vozila bez vozaca ne samo buducnost, vec i sadasnjost; a na realnim trzistima rada, ljudski vozaci su jedno od najdeficitarnijih zanimanja.

Znaci, trziste im kaze da lazu; i to bas jako, jako, jako lazu, jer je to deficitarno zanimanje bas onako ocigledno deficitarno.

Danas sam imao prilike da se provozam sa Waymo driver u SF.

Vožnja je bila veom glatka, nikakva kocenja, ubrzanja…jedino sto se primećuje da robot vozi je kada pokušava da se prestroji iz trake u traku, to traje značajnije duže nego kod nestrpljivog čoveka vozača 😀
Na jednoj od slika se vidi prednii ekran automobila i kako racunar prepoznaje ulicu i kako planira vožnju.

Sve ide preko aplikacije koja je vrlo slicna Uber App, otvaras vrata, biras muziku, klima, sve preko aplkacije.
Cena voznje je ista ko i Uber ili Lyft, tako da robo prevoz u startu zaradjuje znacajno vise novca od konkurencije.

Sve u svemu veoma cool iskustvo.

IMG_8699.jpegIMG_8702.jpegIMG_8697.jpegIMG_8689.jpegIMG_8686.jpegIMG_8692.jpegIMG_8690.jpeg

Nisam primetio da nešto voze sporo i zbunjeno, pre bih rekao da bezobrazni ucesnici saobraća prave više gužve i komplikacija. Čuo sam da postoje neki video gde ih pljuju na tu temu, ja ništa od toga nisam primetio.
I na kraju, za 5 god ovo će da bude svakodnevnica u gradskom prevozu, tako da Uber i Lyft vozači mogu lagano da traže novi posao🙄

Nisam primetio da nešto voze sporo i zbunjeno, pre bih rekao da bezobrazni ucesnici saobraća prave više gužve i komplikacija. Čuo sam da postoje neki video gde ih pljuju na tu temu, ja ništa od toga nisam primetio.
I na kraju, za 5 god ovo će da bude svakodnevnica u gradskom prevozu, tako da Uber i Lyft vozači mogu lagano da traže novi posao🙄
Neće. Pročitaj uvodni post ove teme.

Svaka tehnologija se razvija, pa će se vremenom ova autonomna usavrsiti, isto ko sto metro vozi bez vozača (na primer)
Svako ko misli da ova kombinacija neće uspeti, plus autonomne vožnje kamiona itd, mislim da će biti zarobljen u prošlosti.
bilo kako bilo, oni danas voze aktivno, a ja bi rekao i vrlo sigurno iz naše 30min vožnje.

Auto iznutra izgleda potpuno normalno, ali ne vidim sto ga ne bi imao gepek, hybrid auto.
Sve se preko App radi, od otvaranja vrata do puštanja muzike.

Back