Имају ли Мађари у Србији право на образовање?

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
ИМАЈУ ИСТА ПРАВА КАО СВИ ГРАЂАНИ ОВЕ ДРЖАВЕ.
АКО ЖЕЛЕ ВИШЕ, НЕКА СЕ ФАТАЈУ ЏЕПА. :dash:


http://www.e-novine.com/drustvo/29903-Imaju-Maari-Srbiji-pravo-obrazovanje.html

Pozivajući se na uputstvo ministra prosvete, načelnik Školske uprave u Zrenjaninu Staniša Banjanin, doneo je odluku o ukidanju pojedinih razreda, kojom su naročito pogođeni pripadnici mađarske nacionalne zajednice, koji su i najavili da će njihova deca čak bojkotovati nastavu * Nov plan racionalizacije predviđa spajanje određenih mađarskih odeljenja, a isti princip bio bi primenjen i na kombinovane niže razrede

Zatečeni roditelji smatrali su da je sadašnja situacija gotovo identična onoj iz devedesetih, kada je u zrenjaninskim školama urađena racionalizacija isključivo mađarskih razreda, što je dovelo do toga da danas u gradu u kome, ne računajući Mužlju - naselje u kome živi pretežno mađarsko stanovništvo, živi oko 4.500 Mađara, postoji samo jedna škola i jedno zabavište u kojima se nastava odvija i na mađarskom jeziku.

Uprkos najavama o spajanju, u većini škola nastava je započeta u odvojenim odeljenjima, s obzirom da su obrazovne ustanove dobile usmena uveravanja od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje da se situacija neće menjati u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, uskoro su stigla nova usmena uputstva, koja upozoravaju da se spajanju mora pribeći.

Povodom smanjenja nastave na manjinskim jezicima reagovao je i Centar za razvoj civilnog društva (CRCD), u čijem saopštenju se podseća da je prethodna "racionalizacija" obrazovnog sistema, izvedena 1991, u velikoj meri oštetila sistem obrazovanja na manjinskim jezicima u onim delovima Vojvodine u kojima pripadnici nacionalnih manjina ne čine većinu u ukupnom stanovništvu, te da su efekti te "racionalizacije" ubrzali asimilaciju nacionalnih manjina u svim lokalnim zajednicama gde njihovi pripadnici nisu većina u ukupnom stanovništvu.

Protiv ovakve odluke Ministarstva prosvete protestvovali su ne samo roditelji čija deca pohađaju nastavu na mađarskom jeziku, već i oni koji su upisali školarce u srpska odeljenja, pa je Školska uprava Zrenjanina bila zatrpana zahtevima da se racionalizacija na ovakav način ne sprovede. Ispred pojedinih osnovnih škola organizovan je i protest.

Za razliku od roditelja čija deca pohađaju nastavu na srpskom jeziku, i koji smatraju da se usled odluke Ministarstva njihova deca izlažu stresovima, pripadnici nacionalnih zajednica su ubeđeni da Ministarstvo prosvete, spajanjem mađarskih odeljenja, ugrožava Ustavom i zakonom garantovana prava. Tako su žalbe roditelja stigle i do zaštitnika građana, pa je savetnica pokrajinskog ombudsmana za pitanja zaštite prava nacionalnih manjina Klara uputila pitanje načelniku Školske uprave zbog čega je odlučeno da se racionalizacija sprovede na ovakav način.

“Pozivaju se na uputstvo Ministarstva prosvete, dok smo se mi pozivali na stečena manjinska prava, i na Ustav koji garantuje da ona ne smeju da se umanjuju. Upozorili smo na to da je Zakon jači od jednog uputstva ministarstva i mislimo da će u ceo problem morati da se uključi i republički zaštitnik građana. Mislimo da je jako loše da se racionalizacija odražava na zaštitu manjinskih prava, jer ako se jednom spoje mađarska odeljenja, više nikada se neće razdvojiti”, izjavila je Oros.

S druge strane, načelnik Školske uprave je poručio da on nije prava adresa na koju se treba žaliti, jer oni nisu ti koji donose odluke, već ih samo sprovode onako kako ih ministar definiše.

Reagovanje je ubrzo stiglo i od predsednika Nacionalnog saveta Mađara, Laslo Jože, koji je uputio pismo ministru prosvete Žarku Obradoviću u kom ukazuje da bi nepromišljena racionalizacija mreže škola u Srbiji mogla da "uruši sistem obrazovanja nacionalnih manjina". U pismu se traži da se racionalizacija izvede tako da se ne ugroze prava učenika, i zaključuje da se racionalizacija mora započeti u pravno-administrativnim službama škola, a spajanje odeljenja trebalo bi da bude samo krajnja opcija nakon što se iskoriste sve druge mogućnosti racionalizacije.

Hrvatski nacionalni savet tih dana je upozorio da se nastava u školama u Srbiji na hrvatskom jeziku održava bez zvaničnog odobrenja Ministarstva prosvete, kao i da "Ministarstvo koči organizovanje" nastave. Iz ovog saveta upozoravaju da je prethodnih godina bila dovoljna saglasnost resornog vojvođanskog sekretarijata, ali da je od ove godine nužna i potvrda Ministarstva prosvete, te da je nedopustivo da se još čeka na odluku Ministarstva.

Za sada su sve oči uprte u najvišu instancu u obrazovanju-Ministarstvo, iz kog još uvek nije stigla povratna informacija hoće li se najmlađi stanovnici Srbije, bilo da su pripadnici nacionalnih zajednica ili ne, sačuvati od mera ušteda u ovom sektoru, i imati svoje pravo na obrazovanje, ili će ga u slučaju đaka hrvatske nacionalne zajednice-dobiti.
 
racionalizacija se sporvodi na celoj teritoriji
Zakonom su predvijeni veci broj ucenika nego do sad u razredu
takve stvari se desavaju svim djacima...spajaju se razredi uglavnom zbog broja ucenika
naravno da je ovo odmah obojeno problemima koji aludiraju na ugrozavanje prava nacionalnih manjina
to isto prolaze svi, bez obzira na nacionalnu pripadnost
a primer je uzet samo iz Zrenjanina...u skoli u koju ide moja cerka...posle 7 godina zajednickog druzenja jedan razred su razbucali i smanjili broj osmih razreda...a djake rasporedili po drugim razredima
to se desava
to nije najsjajnije resenje i kod dece izaziva ne samo revolt vec i tugu
ali se ne sme dozvoliti da ovakve racionalizacije koje skole moraju da sporvedu zbog...prvenstveno sredstava...dobiju karakter ugrozavnaj prava nacionalnih manjina
 
Па нико не укида пколовање на мањинским језицима већ по упутствима и захтевима ММФ долази до рационализације не видим ништа спорно у одлуци државе
Tako je,neka se žale MMF-u.Srbija će zaslugama ove vlade biti unazađena ko zna koliko,gledano vremenski.Ako Mađari i Hrvati hoće bolje i više neka traže finansijsku pomoć spolja.
 
Tako je,neka se žale MMF-u.Srbija će zaslugama ove vlade biti unazađena ko zna koliko,gledano vremenski.Ako Mađari i Hrvati hoće bolje i više neka traže finansijsku pomoć spolja.

Потпуно се слажем да се немења ако ће Мађарска да дотира разлику потребних средстава,ја нећу
 
Mađarska država KOMPLETNO plaća školovanje na srpskom i u osnovnim školama i u gimnaziji u Budimpešti. Čak plaćaju i školski pribor. Sa te strane nemamo ništa da im zamerimo.

E sad....., pošto Mađara ima mnogo više kod nas, nego naših učenika tamo, njima je to mnogo lakše da izvedu.

I moje mišljenje je da treba napraviti kompromis. Mađarska država, ako želi više od ovoga što dobijaju kod nas, treba to da dotira. Ni naši učenici nemaju veče privilegije od mađarskih učenika u Srbiji. Prema tome...
 
Mađarska država KOMPLETNO plaća školovanje na srpskom i u osnovnim školama i u gimnaziji u Budimpešti. Čak plaćaju i školski pribor. Sa te strane nemamo ništa da im zamerimo.

E sad....., pošto Mađara ima mnogo više kod nas, nego naših učenika tamo, njima je to mnogo lakše da izvedu.

I moje mišljenje je da treba napraviti kompromis. Mađarska država, ako želi više od ovoga što dobijaju kod nas, treba to da dotira. Ni naši učenici nemaju veče privilegije od mađarskih učenika u Srbiji. Prema tome...

Ma da, slusam pre neki dan na radiju da nas tamo ima cak preko 3000, njih je ovde samo STO PUTA toliko, tesko Madjarskoj iz EU da plati nekoliko svesaka za par stotina djaka, aj ti izvadi iz svog dzepa za nekoliko desetina hiljada madjarskih djaka iz ove bedne Srbije pa daj kad je"isto"!! :roll:
Pozdrav :cool:
 

Back
Top