Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Maki!

Poznat
Moderator
Poruka
7.594
1696010277654.png

Историјска чињеница је да је Православна Црква саставила Свето Писмо. Њени Оци су провјеравали списе и процјењивали који су аутентични а који нису. Они су ово наравно чинили под утицајем Духа Светог који је радио само кроз Православну Цркву а не кроз било које друге хришћанске вјерске заједнице. Први који је навео канон НЗ који имамо данас је био св. Атанасије Александријски у својој Васкрcној посланици 363. године. Oко неких других књига су се водили спорови који су трајали вијековима. Протестанти о овоме немају појма. Они као да вјерују да је Св. Писмо пало са неба у овој форми. Нема никаквог разматрања настанка ове свете књиге. То је потпуно неодржива неисторијска позиција. Одбацити Православну Цркву а прихватати Св. Писмо значи ићи против било каквог разума, било какве логике, било каквог смисла. Без Православне Цркве не би било Светог Писма. Свето Писмо је једнако православни производ као и било која икона у храмовима. Како се одбацује произвођач а не и производ?

Посљедице овог приступа видимо на примјерима тзв. сола скриптура група. То су мртве групе, стерилна вјера, нема ту никакве духовности, никаквог дубљег смисла. Нема чуда, нема Божијег присуства, само бескрајно наклапање. Нема доказа хришћанске вјере. Нема мученика, нема исповједника, нема свјетилника истине. Мртво, пропало, осуђено на пропаст. То се дешава свим "хришћанима" који напусте окриље Мајке Цркве. Православна Црква је Истина, и више од Истине. Она је Свеистина јер је у њој Богочовјек Исус Христос. Свето Писмо, са свом својом ванвременском вриједношћу, је произашло из ове Свеистине. Из Свеистине Исуса Христа и Његове Цркве.

Они су ово наравно чинили под утицајем Духа Светог који је радио само кроз Православну Цркву а не кроз било које друге хришћанске вјерске заједнице.
Svako misli da je najbolji i u pravu, zasto bi duh odabrao bas samo njih?
Историјска чињеница је да је Православна Црква саставила Свето Писмо. Њени Оци су провјеравали списе и процјењивали који су аутентични а који нису.
Ko zna sta su sve i sami dopisali... birali autenticnost po nahodjenju... svasta

Pogledajte prilog 1419371

Историјска чињеница је да је Православна Црква саставила Свето Писмо. Њени Оци су провјеравали списе и процјењивали који су аутентични а који нису. Они су ово наравно чинили под утицајем Духа Светог који је радио само кроз Православну Цркву а не кроз било које друге хришћанске вјерске заједнице. Први који је навео канон НЗ који имамо данас је био св. Атанасије Александријски у својој Васкрcној посланици 363. године. Oко неких других књига су се водили спорови који су трајали вијековима. Протестанти о овоме немају појма. Они као да вјерују да је Св. Писмо пало са неба у овој форми. Нема никаквог разматрања настанка ове свете књиге. То је потпуно неодржива неисторијска позиција. Одбацити Православну Цркву а прихватати Св. Писмо значи ићи против било каквог разума, било какве логике, било каквог смисла. Без Православне Цркве не би било Светог Писма. Свето Писмо је једнако православни производ као и било која икона у храмовима. Како се одбацује произвођач а не и производ?

Посљедице овог приступа видимо на примјерима тзв. сола скриптура група. То су мртве групе, стерилна вјера, нема ту никакве духовности, никаквог дубљег смисла. Нема чуда, нема Божијег присуства, само бескрајно наклапање. Нема доказа хришћанске вјере. Нема мученика, нема исповједника, нема свјетилника истине. Мртво, пропало, осуђено на пропаст. То се дешава свим "хришћанима" који напусте окриље Мајке Цркве. Православна Црква је Истина, и више од Истине. Она је Свеистина јер је у њој Богочовјек Исус Христос. Свето Писмо, са свом својом ванвременском вриједношћу, је произашло из ове Свеистине. Из Свеистине Исуса Христа и Његове Цркве.
To su dve kontradiktorne pozicije - ako verujes pomenutoj zajednici onda definitivno ne verujes Bibliji i obrnuto !

Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?​

Nema smisla verovati u sveto pismo... pisali su ga ljudi i zato nije konzistentno ni u tvrđenjima, ni u principima koje propoveda...kao i sve religije i njihove svete knjige.....što se tiče pravoslavne crkve ona je od toga što je dato napravila najbolje što je mogla kroz tumačenja onih koje nazivaju sveti oci ublažavajući negativne aspekte a naglašavajući dobre...u tom smislu bolja je od ostalih hrišćanskih denominacija.....međutim od loše osnove teško se može napraviti nešto dobro...

Jovan 13,34Novu vam zapovijest dajem da ljubite jedan drugoga, kao što ja vas ljubih, da se i vi ljubite među sobom.
Jovan 13,35Po tom će svi poznati da ste moji učenici ako uzimate ljubav među sobom.

ništa ljubav prema bližnjima važno da se vi iz istog tabora volite među sobom...toliko o hrišćanskoj ljubavi...
ja za razliku od vas hrišćana volim sve ljude...

Poslednja izmena od moderatora:
Не верујеш ти ни у Бога, само те нико није обавестио. :)
ne nego ti pogrešno misliš da Bog ima veze sa hrišćanstvom to jest sa Isusom i Jahveom koji su bili samo jedni od mnogih lokalno obožavanih likova sve do cara Konstantina......

Ja mislim da mi ne možemo znati da li je zaista troičan ili je to tako predstavljeno nama koji to ne možemo bolje razumeti, zbog svih naših ograničenja. To je čista metafizika.
zato što 3d posmatramo svet, zato nam i bog troičan. drukčije i ne možemo da ga zamislimo.
i u mnogobožačkim religijama izdvajaju se tri vrhovna boga. a mislim da hindusi imaju trimurti kao jednog vrhovnog kao i stari sloveni triglava. evo sad i hrišćani.
jedan bog sa tri lica, glave, osobine.

Pravoslavne crkve? Nikad nije došlo do ujedinjenja?
Šta je sa katoličkom?
Razlike su samo u pojedinim knjigama St Zaveta,,
A protestanti su samo izbacili neke iz st zaveta, Novi je za sve isti.
Римокатоличка црква није постојала кад се кодификовало Писмо.

Ja mislim da mi ne možemo znati da li je zaista troičan ili je to tako predstavljeno nama koji to ne možemo bolje razumeti, zbog svih naših ograničenja. To je čista metafizika.
Зато вјерујемо свједочанствима Писма и Предања и учењима Васељенских сабора. Истина је да ми не можемо проникнути у дубине Бога али да је тројичан то нам је откривено од стране Самога Бога.

Ко не верује у Свето Писмо не верује ни у Бога, јер је Писмо Реч Божија.
Bog da je pisao knjigu bila bi to mnogo bolja knjiga...ili misliš da Bog nije savršen i beskonačno mudar i sposoban da sroči nešto mnogo bolje od te knjige?

Recimo svako pametan bi primetio da ne postoji jedna pravoslavna crkva
Koja li je dakle ta izabrana?
Jer ako su sve izabrane, zašto onda recimo na teritoriji USA u jendom gradu ima više episkopa različitih prav crkava? to ne bi smelo po spisima sa Sabora..
hm
Постоји само једна Православна Црква. Помјесне цркве су дио те једне Цркве.

zašto onda imaju više episkopa na istom mestu?
Зато што у том аспекту влада одређена неуређеност али то не нарушава јединство Цркве јер ти епископи међусобно признају једни друге.

Зато што у том аспекту влада одређена неуређеност али то не нарушава јединство Цркве јер ти епископи међусобно признају једни друге.
neka bude da je tako
upitno je sve to
mislim, zdravom razumu
ali ne bih da ometam to jedinstvo, nikako.

neka bude da je tako
upitno je sve to
mislim, zdravom razumu
ali ne bih da ometam to jedinstvo, nikako.
Па у САДу имаш заједничку Скупштину канонских епископа гдје су укључене помјесне цркве које дјелују у САД. Ти као православац можеш без проблема отићи у српску цркву или у руску или у ПЦ Америке или било коју другу канонску помјесну цркву и све је исто. Можеш се причестити као и у матичној.

Back