Ima li smisla verovati u Boga i Biblijske priče?

Ima li smisla verovati u boga i biblijske priče, čak iako se kose sa opštepoznatim činjenicama?

  • Da

    glasova: 7 38,9%
  • Ne

    glasova: 11 61,1%

  • Ukupno glasova
    18
Smisla ima, ili nema, kako za koga.
Za neuverene, za skeptike, za ateiste, za antiteiste, za agnostike... nema smisla.
I tu ne treba previše pametovati zašto. Prosto zato što čovek nije spoznao, nije se susreo s Bogom.
Među tim ljudima ima, verujem u to, najviše onih istinoljubivih, pravdoljubivih, nepotkupljivih, samosvojnih, da kažem i poštenih, jer ne pristaju da veruju u nešto dok se LIČNO nisu uverili.
Za one koji su takav LIČNI susret imali, kojima se desio taj presudni, sudbinski AHA doživljaj, ima smisla.
Ovde bih citirao Sv. Vladiku Nikolaja Velimirovića: ''Ko zna da li bi dete ikada imalo ljubavi prema svojoj majci, kada ne bi osetilo ljubav majke prema sebi. Tako se i nijedan čovek ne može razgoreti ljubavlju prema Bogu dok ne oseti plamen Božje ljubavi prema sebi''.
Donekle se slažem.
 
Jasno je da se biblija kosi sa naučnim činjenicama.

Evo nekoliko stvari:

1. Kako je moguće da je čovek od krvi i mesa, a napravljen je od prašine?
A u sta se vraca taj covek od krvi i mesa?
Zivotna sila RUAH koju je Bog udahnuo u coveka, cini ga zivim od krvi i mesa .
Ali kada se taj ruah prilikom smrti vrati Bogu.
Krv i meso ponovo postanu prah.
 
4. Kako je moguće da je došlo do velikog potopa koji je prekrio celu planetu uključujući i Mont Everest od skoro 9 hiljada metara?
Ovigledno ne znas kako bastaju planibe i ne pozbajes izcesraj potooa.
Planine rastu stalno.
Pogotovo su rasle brzo poske potoos.
Kako nastaju planine..
https://nationalgeographic.rs/priroda/zemlja/a17302/kako-nastaju-planine.html

Danas u eri interneta da to ne znas?

To je vece cudo nego sva pitanja koja si postavio.
Predrasude kod coveka su veliko cudo.
Ne dozviljavaju coveku da se edukuje a same naoreduju u njegovom umu.

Gde su ostali hriscani da ti idgovore?
Za pljuvitis su mnogi od njih odma tu...

NASTAVICE SE.
 
Jasno je da se biblija kosi sa naučnim činjenicama.

Evo nekoliko stvari:

1. Kako je moguće da je čovek od krvi i mesa, a napravljen je od prašine?
2. Kako je moguće da je žena nastala od butkica i rebara?
3. Kako je moguće da je 8 milijardi ljudi poteklo od dvoje?
4. Kako je moguće da je došlo do velikog potopa koji je prekrio celu planetu uključujući i Mont Everest od skoro 9 hiljada metara?
5. Kako je Noja potovario na barku životinje za koje nije ni znao da postoje, a koje drukčije ne bi ni preživele?
6. Čak i da jeste, kako je Noja mogao da potovari po dve od svih životinjskih vrsta kojih ima preko milion? Kako je dva miliona životinja stavio na brod?
7. Kako je moguće razdvojiti more na dva dela?
8. Zašto Isus, njegovo rođenje, smrt i čuda koja je činio nisu pomenuta ni u jednom istorijskom izvoru? Kako to da tako naizgled važni događaji, vezani za božjeg sina, nisu pomenuti apsolutno nigde sve do jevanđelja 50-100 godina posle tih navodnih događaja, a koja nisu zapravo nikakav ozbiljan izvor i konkretan dokaz.
9. Što se Isus javio baš Židovima?
10. Ako bog postoji i ako je biblija božja reč, zašto je u njoj sve pogrešno i netačno? Vremenom je dokazano da nijedna biblijska priča zapravo nije tačna. Pa, zašto bi nam bog "podvaljivao" takve gluposti koje se nisu ni dogodile.
11. I, na kraju, kako znamo da je baš biblija božja reč?
А има ли смисла не веровање и пропагирање таквог става ?
 
Kako je moguće da je napravljen od peska i nafte?

Toliki incest?

A kako su divlje onda preživele?

Kako je moguće da je napravljen od peska i nafte?

naukom, staklo se pravi od pijeska, a plastika od nafte



i ta vrsta incesta je bila regulisana samo toliko da se malo narod razmnozi i poslije je dosla zabrana stupanja u brak brace i sestara.

cak su pravila bila da brat blizanac se ne pari sa sestrom blizankinjom nego sa mladjom sestrom blizakinjom od mladjeg brata, a

y = musko
x = zensko

par blizanaca
y1x1

par blizanaca
y2x2

Y1
se pari sa X2

Y2 se pari sa x1

takva su pravila bila sa blizancima Adama i Eve, kada su dobili dva para blizanca


A kako su divlje onda preživele?

pa njih potpo nije ni dodirnuo, kazem ti lokalan je potp bio, znaci jedno podrucje vece je potoppljeno, a ne cijela zemlja.
 
5. Kako je Noja potovario na barku životinje za koje nije ni znao da postoje, a koje drukčije ne bi ni preživele?
Svake godine nastaju nove rase pasa selekcijom.
Vec naucno obhasnheno da je bilo dovoljno zivitonja u barci da dobijemo ovo sto imamo danas.

Zasto biblija ne bi bila u pravu sano zbog toga sto neki ne zele da se edukuju vec zive u svetu predrasuda?

Kada govorimo o zivotinjama koje su usle u barku, treba napomenuti da nije bilo potrebno da udju sve tadasnje postojece vrste, vec samo osnovni tipovi koji su stvoreni u pocetku, posto oni u svom genomu sadrze celokupnu varijabilnost svih vrsta koje od njih nastaju.

Pri tim dimenzijama i kapacitetu, barka bi imala gaz od nekih 4,5 m, pa nije mogla da se nasuce u toku Potopa, jer nam je objavljeno da je voda bila 4,5 m iznad najviseg brda. Kada su se vode povukle, barka se zaustavila na planini Ararat, blizu Tursko-Ruske granice.
 
6. Čak i da jeste, kako je Noja mogao da potovari po dve od svih životinjskih vrsta kojih ima preko milion? Kako je dva miliona životinja stavio na brod?

Odavno prevazidjeno pitanje.
Mogu samo da ga postave skoro rodjeni.


Kapacitet​

Da li je takva barka zaista mogla da nosi sva stvorenja koja su neophodna da bi se nastanila zemlja posle Potopa? Danasnji lakat dug je oko 0,45 m, ali cak i da uzmemo kraci lakat, barka bi bila dimenzija 132 m x 22 m x 13 m. To bi dalo kapacitet od 38.000 m3 gde se moze smestiti 14.000 tona. To bi bilo jednako sa 522 standardna slepera, koja mogu da prevezu 125.280 ovaca. Postoji nekih 18.000 vrsta kopnenih zivotinja prosecne velicine slicnoj ovci, tako da cak ubrajajuci sve one koje su istrebljene od Potopa, bilo bi mesta za po dve na samo jednom spratu. Tako bi na drugom spratu bila smestena hrana (podrazumevajuci da zivotinje nisu bile u zimskom snu), a na trecem spratu bila je Nojeva porodica i svi koji su hteli da im se pridruze.

Kada govorimo o zivotinjama koje su usle u barku, treba napomenuti da nije bilo potrebno da udju sve tadasnje postojece vrste, vec samo osnovni tipovi koji su stvoreni u pocetku, posto oni u svom genomu sadrze celokupnu varijabilnost svih vrsta koje od njih nastaju. (slika)

Pri tim dimenzijama i kapacitetu, barka bi imala gaz od nekih 4,5 m, pa nije mogla da se nasuce u toku Potopa, jer nam je objavljeno da je voda bila 4,5 m iznad najviseg brda. Kada su se vode povukle, barka se zaustavila na planini Ararat, blizu Tursko-Ruske granice.

NASTAVICE SE
 
7. Kako je moguće razdvojiti more na dva dela?

Prelazak preko Crvenog mora​


Da li se prelazak Izrailjaca preko Crvenog mora zaista desio? Sta kazu savremena naucna istrazivanja?
Istorijski izvestaj zapisan u Bibliji kaze da su se Izrailjci naselili u najplodnijem delu Egipta, zvanom Gesemska dolina pre oko 4.000 godina, kada su zbog velike gladi dosli iz Hananske zemlje kod svog brata i sina Josifa u Egipat (vidi sliku). Gesemska dolina je i danas veoma plodan deo Egipta (vidi sliku). Biblijski istorijski izvestaj kaze da je Bog izveo sinove Izrailjeve iz Egipta nakon velikih katastrofa koje su pogodile ovu zemlju (za vise informacija videti u Bibliji 2. Knjigu Mojsijevu, poglavlja 3-12). Nakon toga, faraon je pustio Izrailjce da napuste Egipat. Biblijski izvestaj kaze: "Tako otisavsi iz Sohota stadose u oko u Etamu, nakraj pustinje" (2. Mojsijeva 13,20).

Pustinja preko koje su Izrailjci isli nije pustinja u smislu velikih pescanih prostranstava. U pitanju je kameniti predeo u kome nema vode i koje je veoma opskudan sa vegetacijom (vidi sliku). Duz pravca kojim su isli Izrailjci, danas postoji autoput (vidi sliku).

Biblijski istorijski izvestaj dalje kaze je Bog na poseban nacin isao ispred Izrailjaca i vodio ih na ovom putu preko uz pomoc Mojsija. Mojsiju je receno: "Kazi sinovima Izrailjevim neka saviju i stanu u oko pred Pi-Airot, izmedju Migdola i mora prema Vel-Seforu, prema njemu neka stanu u oko pokraj mora" (2. Mojsijeva 14,2).

Dakle, zapovest je bila da Izrailjci saviju, odnosno da promene smer svog kretanja, i da stanu uz obalu Crvenog mora. Treba istaci da se Crveno prostire ispod Sinajskog poluostrva, i da dva zaliva, Suecki i Arapski, takodje pripadaju Crvenom moru (vidi sliku). Izrailjci su na severu Arapskog zaliva skrenuli svoju putanju, sto je na prethodnoj slici oznaceno zelenom linijom, a to skretanje i danas postoji, sto se moze videti na satelitskom snimku (vidi sliku).

Izrailjci su zatim krenuli putem kroz planine, koji i danas postoji (vidi sliku), i stigli do poluostrva Nuviba, na obali Crvenog mora u Arapskom zalivu (vidi sliku). Ovo poluostrvo je dovoljno veliko da primi sve Izrailjce (vidi sliku). Pretpostavlja se da je bilo izmedju 2 i 3 miliona Izrailjaca, posto Biblija kaze da je bilo 600.000 vojno sposobnih muskaraca (2. Mojsijeva 12,37).

Na ovom poluostrvu, postoje ostaci starog utvrdjenja u kojima se nalazi bunar sa vodom, koji i danas koriste pastiri (vidi sliku). Ovaj drevni bunar ukazuje da je ovo mesto bilo pogodno za odmor i okrepljenje Izrailjaca. Sa ovom poluostrva, moze se videti suprotna strana Crvenog mora, koja je udaljena oko 14 kilometara (vidi sliku).

Biblijski istorijski izvestaj kaze da je faraon ipak pokrenuo svoju vojsku i krenuo za Izrailjcima. Izvestaj kaze da se Bog na poseban nacin umesao u tok ljudske istorije i razdvojio Crveno more, tako da su Izrailjci mogli da predju na drugu obalu. Kada su Egipcani krenuli za njima, Bog je ucinio da ih voda potopi, kaze Biblija. Da li se tako nesto zaista desilo.

Dno Crvenog mora je veoma ravno i poseduje veoma oskudnu vegetaciju (vidi sliku). Medjutim, Crveno more u Arapskom zalivu je veoma duboko, a dubina dostize 1900 metara. Medjutim, upravo kod poluostrva Nuviba, gde su bili Izrailjci, postoji podvodni greben sa najvecom dubinom od oko 80 metara (vidi sliku). Nagib na ovom mestu je veoma blag (vidi sliku), tako da su Izrailjci mogli lako da predju.

U nekim egipatskim grobnicama pronadjene su egipatske kocije, koje su koristili Egipcani u pohodu na Izrailjce (vidi sliku). Te kocije su bile izgradjene od drveta i koze. Jedino su tockovi svestenickih kocija bili pozlaceni. Ako bi kocije faraonove vojske bile zatrpane vodom na ovom mestu, drveni delovi ovih kocija bi bili "pojedeni" od strane morskih korala, jer korali rastu samo na cvrstim podlogama. Njih ima jako malo na dnu Crvenog mora posto je ovo dno peskovito i muljevito. Ali, ako bi se na dnu nasli drveni tockovi, korali bi rasli na njima i doslo bi do razmene materije tako da bi korali poprimili oblik tockova. Upravo je takvi tockovi pronadjeni na ovom podvodnom grebenu gde su Izrailjci presli Crveno more (vidi sliku). Takodje, pronadjen je i pozlaceni tocak, koji je pripadao egipatskim svestenicima, i koji nije bio razgradjen (vidi sliku).

Korali obicno rastu na gomilama, a na ovom prelazu su pronadjene neobicne strukture koje nedvosmisleno ukazuju na delove prevrnutih tockova faraonovih kocija (vidi sliku). Tu su i druge neobicne strukture koje predstavljaju ostatke kocija (vidi sliku). Takvih struktura ima jako puno (vidi sliku).

Takodje, na dnu Crvenog mora, na ovom prelazu, pronadjene su fosilne kosti faraonovim vojnika, koje su uporeene sa kostima nedavno preminulih ljudi (vidi sliku). Proadjene su i fosilizovane lobanje konja (vidi sliku), kao i drugi fosilizovani delovi skeleta konja, koji su pripadali faraonovoj vojsci (vidi sliku).
Treba reci da su na ovom podvodnom grebenu, gde su pronadjeni ovi ostaci, podvodne struje veoma snazne, tako da je veliki deo ostataka faraonove vojske i njihove opreme najverovatnije odnesene na vece dubine Arapskog zaliva. Za istrazivanje ovih dubina potrebna je veoma skupa oprema, kao ona prilikom istrazivanja broda "Titanik", koju arheolozi u ovom slucaju nisu imali. Ali, i ovi nalazi su dovoljni da potvrde autenticnog biblijskog izvestaja o prelasku Izrailjaca preko Crvenog mora.

Ali to nije sve. Na obali Crvenog mora, na polustrvu Nuviba, odakle su Izrailjci krenuli u prelazak poreko Crvenog mora, nalazi se veliki kameni stub, visok 4,7 metara, sa precnikom od 90 centimetara i tezak 11,5 tona (vidi sliku). Ovaj stub je izgradjen od granita koji se ne nalazi nigde u blizini (vidi sliku). Najblize nalaziste granita nalazi se na jugu Sinajskog poluostrva, odakle je ovde bio donesen najverovatnije uz pomoc broda. Ovakvi stubovi su pronadjeni u Izraelu u mestu Askelon (vidi sliku).

Arheolozi su pretpostavili da je car Solomun, kada je bio na vrhuncu svoje moci, postavio ovaj stub kao uspomenu na prelazak Izrailjaca preko Crvenog mora. Ova pretpostavka je dodatno potvrdjena pronalaskom istog takvog granitnog stuba na drugoj strani Crvenog mora, upravo tamo gde su Izrailjci presli. Taj stub je odnesen od strane vlasti Saudijske Arabije, a na njegovom mestu je postavljena kamena oznaka i metalna zastavica koja ukazuje na ovaj stub (vidi sliku).

Biblijski izvestaj dodatno potvrdjuje da je Solomun postavio ove stubove, jer je poznato da je on imao brodove i da je bio prijatelj sa egipatskim carem, posto je bio ozenjen njegovom cerkom, tako da je verovatno mogao da uzme granit koji se nalazi na jugu Egipta. Biblija kaze: "I ladje nacini Solomun u Esion-Gaveru, koji je kod Elota na bregu Crvenoga mora u zemlji Edomskoj" (1. Carevima 9,26) Nekadasnja Edomska zemlja danas pripada Jordanu i Saudijsokj Arabiji. "A Solomun se oprijatelji s faraonom, carem Misirskim, i ozeni se kcerju faraonovom, i dovede je ugrad Davidov dokle ne dovrsi svoj dom i dom Gospodnji i zid oko Jerusalima" (1. Carevima 3,1).

Literatura:
- The Exodus Case, Dr Lennart Moller, Scandinavia Publishing House, 2002, str. 162-229.

Nastavice se.
 
Мени нема никаквог смисла када се овако дословно схвати.

У време када су редактоване и цензурисане

и дуго после

чак и сада у великом делу света

те све набројане догме

и сличне

су биле или јесу

закон

који ако дословно не присхватиш

или неприкосновено спроводиш

могао је бити узрок

чак и масовнога мучења

и погубљења.

баш од стране 'верница' и 'верника '
 
Dostupna je svima, samo što svi nisu u mogućnosti da je shvate. Jer je napisana, kao što već rekoh, jezikom parabola, tako da ne mogu svi koji je čitaju i da je pravilno razumeju.
I hriscanstvo i islam i judaizam su religije koje su namenjene najvecem broju vernika.Po svojoj prirodi su egzoterijske.Poruke bizanske prenose.isys i Muhammed i dostupne su svima.
A na drugoj strani pristup bozanskok reci je karakter exoterijski i elitisticki.DruidI.Gnostici.Tarike.Kabslisti.
 
Jasno je da se biblija kosi sa naučnim činjenicama.

Evo nekoliko stvari:

1. Kako je moguće da je čovek od krvi i mesa, a napravljen je od prašine?
2. Kako je moguće da je žena nastala od butkica i rebara?
3. Kako je moguće da je 8 milijardi ljudi poteklo od dvoje?
4. Kako je moguće da je došlo do velikog potopa koji je prekrio celu planetu uključujući i Mont Everest od skoro 9 hiljada metara?
5. Kako je Noja potovario na barku životinje za koje nije ni znao da postoje, a koje drukčije ne bi ni preživele?
6. Čak i da jeste, kako je Noja mogao da potovari po dve od svih životinjskih vrsta kojih ima preko milion? Kako je dva miliona životinja stavio na brod?
7. Kako je moguće razdvojiti more na dva dela?
8. Zašto Isus, njegovo rođenje, smrt i čuda koja je činio nisu pomenuta ni u jednom istorijskom izvoru? Kako to da tako naizgled važni događaji, vezani za božjeg sina, nisu pomenuti apsolutno nigde sve do jevanđelja 50-100 godina posle tih navodnih događaja, a koja nisu zapravo nikakav ozbiljan izvor i konkretan dokaz.
9. Što se Isus javio baš Židovima?
10. Ako bog postoji i ako je biblija božja reč, zašto je u njoj sve pogrešno i netačno? Vremenom je dokazano da nijedna biblijska priča zapravo nije tačna. Pa, zašto bi nam bog "podvaljivao" takve gluposti koje se nisu ni dogodile.
11. I, na kraju, kako znamo da je baš biblija božja reč?

Naslov teme je los: verovati u Boga i biblijske price su dve razlicite stvari.

Sto se tice same biblije, to je samo jedna knjiga. Nista drugo. Ta knjiga bi trebalo da ima cilj da pomogne onima koji je citaju, da uspostave svoj moralni kompas tako da budu vredni clanovi drustvene zajednice.

Medjutim, to moze bilo koja druga knjiga. Cak i stripovi to mogu.
Na primer, strip o Zagoru jako lepo objasnjava sta je dobro a sta zlo, i kako treba da se ponasa neko ko je vredan clan zajednice.

Biblija je jedna fantasticna knjiga, mogla bi da podpadne u domen epske fantastike, nesto poput Tolkinovog opusa (od Silmariliona pa do Gospodara Prstenova).
Ko je citao Silmarilion, zna o cemu pricam.

A Tolkinovo stvaralastvo (i u to smem da se opkladim), pomaze daleko bolje od biblije u uspostavljanju pravilnog moralnog kompasa.

Biblija je imala nekog smisla pre 200+ godina, kada ogromna vecina plebsa niti je znala da cita, niti su postojale mogucnosti doci do knjiga tako lako, pogotovo do novela (kojih i nije bilo mnogo).

Primera radi, danas je Ilijada lektira. Dakle, skoro svi bi trebalo da su je procitali.
Koliko ljudi je procitalo Ilijadu u Srbiji 1823. godine, pre samo 200 godina? :D :D :D Kladim se da moze da stane na prste jedne ruke.
 
Slike sa Habla i Keplera koje svi mogu videti jasno prikazuju stvaranje svetova u nekim delovima svemira, čitave galaksije u formiranju.
Dok se takođe može videti obrnut proces, uništenje zvezda i samim tim celih planetarnih sistema .

Ta priča o bogu - stvoritelju je davno prevaziđena, i u nju veruju samo ljudi koji imaju direktne koristi od toga.

Čitava saga se u stvari hrani NAŠIM NEZNANJEM I NE POZNAVANJEM KOSMIČKIH SILA I ZAKONITOSTI.
 
Jasno je da se biblija kosi sa naučnim činjenicama.

Evo nekoliko stvari:

1. Kako je moguće da je čovek od krvi i mesa, a napravljen je od prašine?
2. Kako je moguće da je žena nastala od butkica i rebara?
3. Kako je moguće da je 8 milijardi ljudi poteklo od dvoje?
4. Kako je moguće da je došlo do velikog potopa koji je prekrio celu planetu uključujući i Mont Everest od skoro 9 hiljada metara?
5. Kako je Noja potovario na barku životinje za koje nije ni znao da postoje, a koje drukčije ne bi ni preživele?
6. Čak i da jeste, kako je Noja mogao da potovari po dve od svih životinjskih vrsta kojih ima preko milion? Kako je dva miliona životinja stavio na brod?
7. Kako je moguće razdvojiti more na dva dela?
8. Zašto Isus, njegovo rođenje, smrt i čuda koja je činio nisu pomenuta ni u jednom istorijskom izvoru? Kako to da tako naizgled važni događaji, vezani za božjeg sina, nisu pomenuti apsolutno nigde sve do jevanđelja 50-100 godina posle tih navodnih događaja, a koja nisu zapravo nikakav ozbiljan izvor i konkretan dokaz.
9. Što se Isus javio baš Židovima?
10. Ako bog postoji i ako je biblija božja reč, zašto je u njoj sve pogrešno i netačno? Vremenom je dokazano da nijedna biblijska priča zapravo nije tačna. Pa, zašto bi nam bog "podvaljivao" takve gluposti koje se nisu ni dogodile.
11. I, na kraju, kako znamo da je baš biblija božja reč?
1. Mislilo se na kvarkove, dobro su razmišljali
2. U embrinalnom razviću svi smo prvo žensko, kad bi znao kako aberuju genitalije u tom periodu ne bi prišao ženi, opet su dobro razmišljali a nije bilo rentgena...
3. Zbog radijacije koja menja DNK, odlično su razmišljali
4. Zašto se otapaju lednici, imamo li uticaja na to?
5. On tebe ne proziva, sram te bilo! Ti ni hrčka nisi udomio...

nemam živaca za ostalo... neverniče...

 
U Crkvi sam čuo ovo poređenje:
Kao što je besmisleno nekome objašnjavati kakav je ukus meda, ukoliko taj nikada nije probao med,
tako je isto besmisleno objašnjavati nekome ko se nikada s Bogom nije susreo kako nas to Bog voli i brine o nama.
Tako i verovanje u Boga - može se lako razumeti da su ateistima vernici potpuno neshvatljivi, štaviše ludi,
pa i sišli s uma, bezumni, kada veruju u takva izmišljena bića kao što je Bog i kao što su biblijske priče.
*
Dodajem zbog Jasne:
Ovo je moje mišljenje.
 
U Crkvi sam čuo ovo poređenje:
Kao što je besmisleno nekome objašnjavati kakav je ukus meda, ukoliko taj nikada nije probao med,
tako je isto besmisleno objašnjavati nekome ko se nikada s Bogom nije susreo kako nas to Bog voli i brine o nama.
Tako i verovanje u Boga - može se lako razumeti da su ateistima vernici potpuno neshvatljivi, štaviše ludi,
pa i sišli s uma, bezumni, kada veruju u takva izmišljena bića kao što je Bog i kao što su biblijske priče.
*
Dodajem zbog Jasne:
Ovo je moje mišljenje.

Cek, ti si se susreo sa Bogom?
Opisi malo taj susret
 

Back
Top