Ima li smisla verovati u Boga i Biblijske priče?

Ima li smisla verovati u boga i biblijske priče, čak iako se kose sa opštepoznatim činjenicama?

• Da

glasova: 5 38,5%
  • Ne

glasova: 8 61,5%

• Ukupno glasova
    13

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Cek, ti si se susreo sa Bogom?
Opisi malo taj susret

Rado.
Bilo je to pre 30-tak godina.
Kada mi je bilo veoma teško, u duhovnom smislu.
Kada sam uvideo da su moji napori mali i nemoćni da svoj život usmerim u željenom smeru.
I kada sam se (ovo je sada od krucijalne važnosti), prekrstio i obratio Bogu: ''Ako Te ima, pomozi''.
Doživeo sam, tako upečatljivo, za ceo moj potonji život sudbonosno, da su mi se misli ređale
u formi dijaloga, da nije bilo šanse da sam to ja sam sebe sobom zamajavao i zavodio,
ili nešto halucinirao ili konstruisao. Iz tog jednog relativno kratkog doživljaja razumeo sam
ceo kontekst u kome sam se nalazio, zbog čega sam se tu našao, gde sam grešio,
šta sam u svom životu naopako postavio, i kako treba nadalje da shvatam svet,
sebe i ljude oko sebe, štaviše i celu Božju tvorevinu,
da bih sve postavio na svoje pravo mesto u Istini.
Pozdrav Brate

*
I, samo da dodam, zbog Jasne, ovo što sam napisao je moje mišljenje.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.772
Rado.
Bilo je to pre 30-tak godina.
Kada mi je bilo veoma teško, u duhovnom smislu.
Kada sam uvideo da su moji napori mali i nemoćni da svoj život usmerim u željenom smeru.
I kada sam se (ovo je sada od krucijalne važnosti), prekrstio i obratio Bogu: ''Ako Te ima, pomozi''.
Doživeo sam, tako upečatljivo, za ceo moj potonji život sudbonosno, da su mi se misli ređale
u formi dijaloga, da nije bilo šanse da sam to ja sam sebe sobom zamajavao i zavodio,
ili nešto halucinirao ili konstruisao. Iz tog jednog relativno kratkog doživljaja razumeo sam
ceo kontekst u kome sam se nalazio, zbog čega sam se tu našao, gde sam grešio,
šta sam u svom životu naopako postavio, i kako treba nadalje da shvatam svet,
sebe i ljude oko sebe, štaviše i celu Božju tvorevinu,
da bih sve postavio na svoje pravo mesto u Istini.
Pozdrav Brate

*
I, samo da dodam, zbog Jasne, ovo što sam napisao je moje mišljenje.

Ocekivao sam nesto konkretnije.
Ovo mi ne deluje kao susret sa Bogom.

Ali ako je tebi pomoglo da sredis svoj zivot i usmeris se u dobrom pravcu, onda je okej tvoje uverenje da ti Bog jeste pomogao da sredis svoje misli.

Na kraju krajeva, nebitno je da li inspiraciju za dobar moralni kompas i zivotno putovanje u smeru koji nas cini srecnim, dobijamo iz uverenja da nam je Bog pomogao, ili da smo iskljucivo sami zasluzni za to, bitno je da imamo taj kompas kako treba, i da putujemo kroz zivot srecni.

Bogomolj@c

Aktivan član
Poruka
1.080
Ocekivao sam nesto konkretnije.
Ovo mi ne deluje kao susret sa Bogom.

Ali ako je tebi pomoglo da sredis svoj zivot i usmeris se u dobrom pravcu, onda je okej tvoje uverenje da ti Bog jeste pomogao da sredis svoje misli.

Na kraju krajeva, nebitno je da li inspiraciju za dobar moralni kompas i zivotno putovanje u smeru koji nas cini srecnim, dobijamo iz uverenja da nam je Bog pomogao, ili da smo iskljucivo sami zasluzni za to, bitno je da imamo taj kompas kako treba, i da putujemo kroz zivot srecni.

Konkretnije, kada bih napisao,
tek bih onda bio nerazumljiv, pošto ljudi tuđa LIČNA iskustva podvode
pod svoja iskustva, ili izostanak iskustava.
Susret s Bogom, koliko sam ja razumeo vernike s kojima sam razgovarao,
ima različite forme, pošto Bog svakom čoveku pristupa osobeno,
prilagođeno ličnosti čoveka, ali, najčešće je ovako kako sam opisao.
Takvih dijaloga, i drugačijih susreta, i po formi i po sadržaju,
u raznim situacijama iz života, i u mom i u životu svakog vernika, ima mnogo.

I još bih dodao primedbu,
na ovo što si u poslednjoj svojoj rečenici napisao, da je nebitno i bitno.
Grešiš,
veoma je bitno, pošto Bog ne skida oči s nas, i pošto Mu je veoma stalo
da se držimo Puta koji je On, i da živimo u Istini koja je On,
da razlučimo i budemo svesni kada nam On pomaže
a kada nas pušta da idemo bez Njega, po svojoj pameti.

*
I još samo ovo da dodam (izvini zbog toga),
sve ovo što sam napisao je moje mišljenje.

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.568
Jasno je da se biblija kosi sa naučnim činjenicama.

Evo nekoliko stvari:

1. Kako je moguće da je čovek od krvi i mesa, a napravljen je od prašine?
Све је направљено од прашине. Када се вода осуши и она постаје прашина.

2. Kako je moguće da je žena nastala od butkica i rebara?
Зато што је то једино што мушкарце занима. Човеку је било досадно, па му је бог посало нешто да се занима и направио да му је све друго незанимљиво.

3. Kako je moguće da je 8 milijardi ljudi poteklo od dvoje?
Два пута два.. па пута два... па пута два... итд.

4. Kako je moguće da je došlo do velikog potopa koji je prekrio celu planetu uključujući i Mont Everest od skoro 9 hiljada metara?
Монт Еверест је одувек био ненасељен. Потоп га вероватно није прекрио.

5. Kako je Noja potovario na barku životinje za koje nije ni znao da postoje, a koje drukčije ne bi ni preživele?
Бог их је послао да се саме укрцају.

6. Čak i da jeste, kako je Noja mogao da potovari po dve od svih životinjskih vrsta kojih ima preko milion? Kako je dva miliona životinja stavio na brod?
Тада није било толико животињских врста као данас. Еволуција је почела после потопа.

7. Kako je moguće razdvojiti more na dva dela?
Теслин магнетсни ласер.

8. Zašto Isus, njegovo rođenje, smrt i čuda koja je činio nisu pomenuta ni u jednom istorijskom izvoru? Kako to da tako naizgled važni događaji, vezani za božjeg sina, nisu pomenuti apsolutno nigde sve do jevanđelja 50-100 godina posle tih navodnih događaja, a koja nisu zapravo nikakav ozbiljan izvor i konkretan dokaz.
Зато што није било потребе док је било живих људи који су га се сећали.
Ни ти не пишеш како ти је лепо са својом девојком, док те не остави.

9. Što se Isus javio baš Židovima?
Није се он јавио стриктно њима, него се он јавио на датој локацији, а они су случајно били ту. Да су Кинези тада насељавали тај предео, онда би се јавио њима.

10. Ako bog postoji i ako je biblija božja reč, zašto je u njoj sve pogrešno i netačno? Vremenom je dokazano da nijedna biblijska priča zapravo nije tačna. Pa, zašto bi nam bog "podvaljivao" takve gluposti koje se nisu ni dogodile.
Зато што погрешно тумачите бога кроз библију.

11. I, na kraju, kako znamo da je baš biblija božja reč?
Свака реч је. Не постоји ништа што се дешава да није божије.

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.772
Како сликање, спавање и храна могу да одговоре на нека питања која нису питања свакодневног живота ?

Kako ne mogu? Odakle ti pretpostavka da svako razmislja kao i ti, i da svako nalazi odgovore na bilo kakva pitanja na nacin na koji ih ti nalazis?

Zar toliko nemas maste, ako vec nemas razumevanja, da mozes da zamislis da neko razmislja drugacije od tebe, da neko nalazi inspiraciju za razvoj sopstvene duhovnosti u drugacijim stvarima u odnosu na tebe, i na kraju, sa neko vidi potpuno drugaciji smisao zivota u odnosu na tebe?

RIA77

Poznat
Poruka
9.063
Први сам поставио питање.
Kako ne mogu? Odakle ti pretpostavka da svako razmislja kao i ti, i da svako nalazi odgovore na bilo kakva pitanja na nacin na koji ih ti nalazis?
Хоћеш да кажеш да храна сликање и спавање могу да одговоре на нека питања као на пример спасење душе ?
Ниси ме нешто добро разумео. Ако ти се не свиђа нечији одговор, не видим разлог за оваквим ставом.
Форум је ваљда предвиђен за разговор, зар не ?
Погрешно си нешто схватио разговор, нисам ни мислио да неко размишља као ја. Да очекујем да свако размишља као ја, отворио би блог и закључао поруке и решио проблем. Овако, на форуму сам, па очекујем различита мишљења.
Zar toliko nemas maste, ako vec nemas razumevanja,
Мислим да на форуму нисмо да вређамо једни друге. Ако ти се не допада туђе мишљење, ово о чему ти пишеш не води дијалогу, већ говори о теби да си бесан и огорчен, само не знам на шта и на кога.
Зар ти немаш разумевања да форум служи да људи кажу своје мишљење и да разговарају ? Предпостављам да си зато и овде.

Poslednja izmena:

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.772
Чекам образложење, овако ми је нејасно зашто мислиш да могу, тј. могу само да нагађам.

O tome ti pricam, ti ne mozes da zamislis da nekome to moze da da odgovore na sva pitanja.

Kao sto ja ne mogu da zamislim da neko voli pihtije, a opet, mnogi ih vole, i to je okej, ne idem okolo i zapitkujem ih "kako mogu pihtije da nadraze vase culo ukusa na nacin da vam to pricinjava zadovoljstvo".

Shvati da nisu svi ljudi isti, i da ti je pitanje neprimereno jer ako vec ne znas sam odgovor na njega, znaci da ne prihvatas cinjenicu da nismo svi isti.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.825
Ja mogu da zamislim da neki ljudi ne postavljaju sebi neka pitanja
jer misle da će od toga da polute ili samo ne veruju da odgovori
postoje. Ali da će nekome slikanje, pihtije i spavanje da odgovore
na pitanja ko je on i zašto je ovde, to ne mogu da razumem.

A ima ljudi koji ceo život prožive bez da se zapitaju i to je sasvim ok.

RIA77

Poznat
Poruka
9.063
O tome ti pricam, ti ne mozes da zamislis da nekome to moze da da odgovore na sva pitanja.

Kao sto ja ne mogu da zamislim da neko voli pihtije, a opet, mnogi ih vole, i to je okej, ne idem okolo i zapitkujem ih "kako mogu pihtije da nadraze vase culo ukusa na nacin da vam to pricinjava zadovoljstvo".

Shvati da nisu svi ljudi isti, i da ti je pitanje neprimereno jer ako vec ne znas sam odgovor na njega, znaci da ne prihvatas cinjenicu da nismo svi isti.
Добро, укапирао сам да си нервозан и да ти није до разговора.
Ко је чекић све му изгледа као ексер.
Не знам са ким се расправљаш, али ја ти нисам саговорник за овакве монологе.
Ако ти смета што те неко нешто пита, зашто хоћеш да сви мисле као ти ?
Тај што те пита се очигледно не слаже са тобом, па не видим проблем у томе.
A ima ljudi koji ceo život prožive bez da se zapitaju i to je sasvim ok.
Запитају се. Кад неко умре. Или ако ништа друго када се њима приближи крај.