Ima li pilota u Vladinom avionu?

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
Beograd -- Vlada je najavljivala brojne poreze zbog kojih su se građani bunili, pa odustala. Najavljuje štednju, ali toliko troši da se sindikati bune i traže i oni više.


A zemlja grca u dugovima, investitori čekaju stabilniju poslovnu klimu, dok stručnjaci upozoravaju da su potezi ministara nepromišljeni i ishitreni i da je zajednička strategija više nego potrebna.

U suprotnom će privreda koja planira poslovanje u zavisnosti od vladinih odluka, izgubiti orijentir, a može se očekivati i finansijski kolaps. Ponesena punjenjem budžetske rupe, Vlada očigledno ne zna gde udara. Ministarka finansija Diana Dragutinović prvo je poručila da prosvetari ne treba da očekuju veći budžet, a posle sedam dana štrajka je ipak popustila.
Menjanje odluka u poslednjih mesec dana
- Plate za prosvetare
-Akcize na gorivo
- PDV na računare
- PDV na hotelske usluge (u budžet bi se slilo 300 miliona evra)
- PDV na južno voće (u budžet bi se slilo oko 200 miliona evra)
- PDV na teretna vozila

Dilema postoji i kod Zakona o povećanju PDV-a koji verovatno neće biti sproveden ove godine. Prvo je najavljeno, a onda se i odustalo od višeg PDV-a na računare i hotelske usluge. Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića da se budžet Ministarstva ekonomije u 2011. godini smanji za oko 300 miliona dinara, koliko bi se dobilo povećanjem PDV-a za hotelijere, a najavljeno povećanje poreza sa osam na 18 odsto za južno voće, još uvek je u vazduhu.

Država je odustala i od poreza na luksuz na kombije. Ministarka finansija prvo je najavila povećanje poreza na teretna vozila, a posle protesta prevoznika, ipak, odlučila da se kombi ne oporezuje kao luksuzno vozilo. Ne zna se (u stvari čeka se odluka iz Brisela) ni kakva će biti politika akciza goriva i da li će nove cene goriva puniti ili prazniti budžet. Okleva se i sa odlukom o ceni gasa, a direktor “Srbijagasa” uporno traži poskupljenje. A sve su to pare koje su Vlada i javna preduzeća planirala u kasi, kako za njeno punjenje, tako i za vraćanje dugova.

Za ovakvo ponašanje Vlade ekonomista Miladin Kovačević nalazi dva razloga.

"U Vladi nema šireg političkog konsenzusa oko važnih reformskih pitanja. Takođe, nemamo ni strategiju celovitih reformi na mnogim poljima, od javnog sektora, preko poreske reforme, reforme socijalnih fondova, a sve je to više nego potrebno", kaže Kovačević. Praktično, nema sistemskog mislioca, odluke se donose nepromišljeno, potezi ministara su izolovani...

Ako i u ovoj, predizbornoj godini, izostanu strategija i politički dogovor oko ključnih pitanja, stručnjaci najavljuju najblaže rečeno katastrofu.

"Ocena je da ćemo narednih godina, otprilike do 2014, imati finansijski kolaps, odnosno destabilizaciju spoljnog duga", kaže jedan ekonomista.


Profesor ekonomije Ljubomir Madžar kaže da Vlada svojim “petljanjem ne uspeva da postigne ni skromne ciljeve”. To ga, međutim, i ne čudi s obzirom na to, kako tvrdi, da je Vlada široko koaliciona u kojoj većina nikako ne može da se usaglasi.

"Konstantnim menjanjem odluka država dezorijentiše privredu. Privrednici ne posluju tako što svaki dan prave strategiju, već što je planiraju unapred, i to na osnovu ponašanja države u predvidivim okvirima. Ukoliko, međutim, država preinačuje odluke, vrlo je verovatno da veliki broj privrednika zažali zbog prethodnih poteza ili da se uzdržavaju od novih odluka", kaže Madžar.

On dodaje da su hotelijeri sa najavom o povećanju poreza na hotelske usluge verovatno kalkulisali sa novim cenama i pitanjem kako će popuniti kapacitete. Neki su možda počeli da razmišljaju i o seči troškova, a onda je Vlada tek tako od izmena poreza odustala.

Radoslav Veselinović, vlasnik “Galeb grupe”, radi u biznisu duže od 40 godina, ali kaže da ne pamti veću nesigurnost u privredi. Političko-ekonomsku nestabilnost ocenjuje kao nešto što mu najmanje treba.

"Više nema odlučnosti kao ranije. Ne ide se u rizične poslove i svakom poslu pristupamo sa mnogo više opreza. Svu tu rezervisanost ugrađujemo u cene i posao lagano staje. Ništa nije lakše ni tamo gde posla ima", kaže Veselinović.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=02&dd=06&nav_id=490854
 

Prisoner

Elita
Poruka
21.018
Ako i u ovoj, predizbornoj godini, izostanu strategija i politički dogovor oko ključnih pitanja, stručnjaci najavljuju najblaže rečeno katastrofu.

"Ocena je da ćemo narednih godina, otprilike do 2014, imati finansijski kolaps, odnosno destabilizaciju spoljnog duga", kaže jedan ekonomista.

sta me briga za 2014.g. i tako je doziveti necu.......zbog svih vladinih mera

neki Topalovic ima da me premeri jos u ovoj godini..:lol:
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.