Ima li nade za oštećeni SSD!!?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Ako sam kod HDD-a imao deo na kojem je bilo dosta loših sektora, tamo sam obično nabacio EXT4 particiju koju nisam koristio, a koja se i ne vidi iz Windblowsa! Eee..ali kako SSD radi malo drugačije, da li tu taktiku mogu da koristim i na SSD-u??? Ukratko: Da li SSD ipak podatke drži unutar particije, ili to razbacuje.. kao đubar po njivi? :super:

Razbacuje se ko đubar po njivi. Kontroler na SSD-u namerno upisuje podatke svuda ravnomerno kako bi se svaka ćelija isto "trošila".

Na primer, prosečan SSD ima oko 2000 upisa podataka u svaku ćeliju. Što znači da kad nešto upišeš više od 2000 puta, ta ćelija propadne. Zato kontroler ravnomerno upisuje podatke na sve ćelije upravo kako se neke ne bi trošile više od drugih. Tako da ako počnu da propadaju, onda će verovatno brzo sve propasti. Nisam stručnjak za propadanja kao Tihomir, ali bih ti preporučio da se otarasiš tog SSD-a i kupiš novi.

Razbacuje se ko đubar po njivi. Kontroler na SSD-u namerno upisuje podatke svuda ravnomerno kako bi se svaka ćelija isto "trošila".

Na primer, prosečan SSD ima oko 2000 upisa podataka u svaku ćeliju. Što znači da kad nešto upišeš više od 2000 puta, ta ćelija propadne. Zato kontroler ravnomerno upisuje podatke na sve ćelije upravo kako se neke ne bi trošile više od drugih. Tako da ako počnu da propadaju, onda će verovatno brzo sve propasti. Nisam stručnjak za propadanja kao Tihomir, ali bih ti preporučio da se otarasiš tog SSD-a i kupiš novi.
Da.. ovako smeće još nisam video. U istom danu, isti SSD, a analize kuku meni, svaka šriča za sebe!

Prilozi

• ssd1.jpg
    ssd1.jpg
    107,4 KB · Pregleda: 7
  • ssd2.jpg
    ssd2.jpg
    155,3 KB · Pregleda: 7
  • ssd4.jpg
    ssd4.jpg
    171,7 KB · Pregleda: 7
  • ssd7.jpg
    ssd7.jpg
    161,5 KB · Pregleda: 7

Pa IDE/PATA HDD radi bolje od ovoga SSD-a! Vidi WRITE speed! ssd9 :super:

Prilozi

• ssd3.jpg
    ssd3.jpg
    189,4 KB · Pregleda: 2
  • ssd5.jpg
    ssd5.jpg
    178,8 KB · Pregleda: 3
  • ssd8.jpg
    ssd8.jpg
    197,5 KB · Pregleda: 3
  • ssd9.jpg
    ssd9.jpg
    142,9 KB · Pregleda: 3
Da.. ovako smeće još nisam video. U istom danu, isti SSD, a analize kuku meni, svaka šriča za sebe!
Ја сам дигао руке од SSD. Никада ништа битно ту не држим
Подаци се тешко спасавају.
Једино да платиш да ти нађу колико могу података

sa svakog moze da se spase skoro sve ako platis ljudima koji to znaju.

i mnogo lakse nego sa hdd-a.
Управо обрнуто.
SSD нема физичке плоче као механички хард диск.
Много је теже тако спасавати податке.
На механичком хард диску можеш и да смањиш или повећаш партиције.
Кад то покушаш са SSD ризикујеш да изгубиш податке.
Ти пробај како год, само ти кажем да је тешко.

Управо обрнуто.
SSD нема физичке плоче.
Много је теже тако спасавати податке.
На механичком хард диску можеш и да смањиш или повећаш партиције.
Кад то покушаш са SSD ризикујеш да изгубиш податке.
zavisi kako radis "particije" jer ssd drugacije pristupa njima.

apple apfs container je u komercijali najsavrseniji jer si lisen debilnog particionisanja koje je prekopirano sa hdd-a, a ssd je nesto sasvim deseto i gde mozes jako lako napraviti haos.

pricam o trokiranom ssd nebitnog nacina pri organizaciji podataka...prozuji malo po netu.

apfs je sistem particionisanja hiljadu puta prostiji i brzi od bilo kog drugog... na klik mozes da formiras 100 diskova na jednom ssd, svaki napr. sa drugim operativnim i na klik da ih izbrises i svi su dinamicki optimizovani za razliku od obicnog particionisanja kada moras uneti zadate parametre.

pricam o trokiranom ssd nebitnog nacina pri organizaciji podataka...prozuji malo po netu.
Ја се двадесет година бавим компјутерима.
Проблем са SSD је што њихова намена није да чувају битне податке.
Битна је брзина а не трајност података. Распитај се мало зашто data центри користе механичке хард дискове.

Не. На SSD и немаш физичке партиције јер немаш плоче. То су виртуелне партиције.
mozes i to ako si blesav da uradis i na ssd... probaj videces da moze, ali je ko sto rekoh bzvz.

bas kao sto mozes apfs conteiner sistem napraviti i na mehanickom hdd i mogu ti reci da radi savrseno iako ga ne preporucuju...4 godine imam dva diska od po 2 tb tako fomirana i nikad nikakav problem.

Ја се двадесет година бавим компјутерима.
Проблем са SSD је што њихова намена није да чувају битне податке.
Битна је брзина а не трајност података. Распитај се мало зашто data центри користе механичке хард дискове.
dobro ja sam u povoju :lol:

amigo, govorim ti o pitanju iz teme...imas ssd koji trokira i ne mozes da spases ili ne znas kako da spases podatke...ima nacin koji radi. samo to rekoh.

zasto daya centri cuvaju tako...da te momak u povoju obavesti da data centri imaju najmanje tri nacina cuvanja podataka a kao najsigurniji koji nikad nije omasio je tejp jer ako sve pukne kod tejpa nema greske.

cuvaju iz razloga infrastrukture jer su ulozeni milioni u hdd i servere i u trista cuda...mali nezvisni studiji koji rade napr u 8k uzimaju najbrze raid ssd sisteme 5 generacije nvme koje bridzuju i zabole ih za rupu u procesu koja se zove hdd pa bili i najbrzi... mogu da im sluze hdd-ovi samo kao jedan od bekapa.

dobro ja sam u povoju :lol:

amigo, govorim ti o pitanju iz teme...imas ssd koji trokira i ne mozes da spases ili ne znas kako da spases podatke...ima nacin koji radi. samo to rekoh.
И ја ти говорим о питању са теме. Ако снимиш податке на SSD и очекујеш да трајно буду ту, то им није намена.

И ја ти говорим о питању са теме. Ако снимиш податке на SSD и очекујеш да трајно буду ту, то им није намена.
Meni je jedan otisao,pa ne mogu ni da ga otvorim.Nece da pokaze ni onu drugu particiju.Srecom te podatke drzim na vise mesta.Nisam ga bacio,a ni sam ne znam zasto.

a sta je trajno od elektronike napr. za cuvanje podataka reci mi? :lol:
Нисам ни рекао да тако нешто постоји. Проблем са тим SSD и NVME уређајима је што данас фајл постоји а сутра је величина фајла 0.
Па физички фајл постоји али га у пракси нема.
То се може догодити и на механичким дисковима али само ако диск има оштећења. На онима који су у реду то се не догађа.
То је један од проблема SSD уређаја.
Ти си још имао среће, обично нестану брзо и нагло или пређу у read only мод, таман да се извуче понеки податак.
И ништа не јављаш. Извуче ли ти своје податке ?

Нисам ни рекао да тако нешто постоји. Проблем са тим SSD и NVME уређајима је што данас фајл постоји а сутра је величина фајла 0.
Па физички фајл постоји али га у пракси нема.
То се може догодити и на механичким дисковима али само ако диск има оштећења. На онима који су у реду то се не догађа.
То је један од проблема SSD уређаја.
Ти си још имао среће, обично нестану брзо и нагло или пређу у read only мод, таман да се извуче понеки податак.
И ништа не јављаш. Извуче ли ти своје податке ?
a el znas da imas specijanu hidden memoriju na nvme kojoj je jedina duznost da kad se to desi da jel kresira, da se iz nje izvuce posebnim programom sve pohranjeno?

kod mene sve fercera top... nvme black wd 1tb i 2 tb na pci 4 brzini samo zuji i kida na 7000mb/sec.... pa ti vidi.

Ja sam na mom nesto isprobavao i dosta puta sam obarao i podizao sisteme.I odjednom je bilo nemoguce pokrenuti ga.Kako sam citao svaki SSD ima odredjeni broj upisa podataka u verovatno sam preterao i jednostavno popunio,a on se iskljucio.I dovidjenja.
zavisi koji je nvme ako o njima pricamo...crucial ima zaista solidne ali ako je budget serija life mu se skrese za dve godine... samsung je tradicionalno dobar ali opet zavisi sa kakvom memorijom ga uzmes... za mene je najbolji wd black serija, najbolje radi sa mekovima a hw je odlicno uradjen.

Back