Ima li među simpatizerima partizanskog pokreta nekoga ko je ponosan što je Srbin?

Za koga se smatrate od ponuđenog?

• Simpatizer NOB-a i ponosan Srbin

• Simpatizer NOB-a i ponosni pripadnik druge nacije

• Simpatizer NOB-a i Jugosloven

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
1. Али су зато све Усташе били Хрвати и Муслимани. Диздаревић, Поздеарац, Бједић сва троица од кога је доста је. Мада би реко да су они били у партизанима, зато што су вјероватно занли да им је прадеда био Србин.
2. Комунизам није мратав зато што јоп није уништена религија и нација, што је изворни циљ комунизма.
3. Као што рекох у првом свјетском рату није дошо до уједињење радиника Европе против капиталиста, но су њемачки радници стали уз њемачке капиталисте. Као што сам антикомуниста тако сам и анти капиталиста, живио народни социализам (како га је Д. Ценић назвао) и српско задругарство.
4. Комуниза је у суштини против религије, јер она стоји на путу уништења духовности. Дај сваком човјек оно што заслужујеи шта је његово. Народу остаје Бог да у њега вјереје и цар да га води.
5. Комиснисти су заговарали рад и крозњега ставарње матријалних добара. Да ниси били матаријалисти неби били против религије.
6. Као шта нас хришћане уче Бог није Бог једнакости него Бог љубави, кроз љубав се стиже да правде, а кроз правду до једнакости.
7. Мој малдићу ја смо прочитио довољно књига и не смо о комунизму. Као и ти био сам комуниста али с одрастањем сам неке ствари схватио, а прије свега да припадам нацији, вјери, а управо те ствари негира комунизам. Да антиимпаријлиста могу бити а да не будем комуниста, да антикапиталсита могу бити а да не будем комуниста...
E moj Bogoljube, čitajući nenapisane knjige zaboravio si one napisane..." Knjige Nikolaja Velimirovića, a uostalom nijedna knjiga, se ne mogu uzeti kao apsolutna istina. Gde se to u zapisima apostola pravi razlika između "Boga Ljubavi" i "Boga jednakosti"? Sve su to Velimirovićeve fikcije. On se zalagao za srednjovekovni poredak koji mu je obezbeđivao apsolutnu moć. Staleško uređenje države je bio njegov cilj, a čovečanstvo se jedva oslobodilo kandži srednjeg veka. Ako nastavimo da tumačimo dela Velimirovića i Ave Justina, koje nije zanimao progres čovečanstva, već da prave groblja i hramove("Neće Srbin u monahe, krenuo za modom") onda vređemo modernog čoveka koji se nije zadovoljio us-ranom klerskom/klirskom dogmom o tome kako Bog hoće da mi radimo za koru hleba, a da drugi imaju i zamkove i raskoš. Velimirović i ostali su loša strana Srbije. Oni su retrogradne pojave koje su pogubne po naš narod, zato ih moramo odbaciti i posvetiti se progresu čovečanstva.
:hvala:

1.Nisu svi Muslimani bili ustase veliki broj je bio u partizanskim odredima.Dizdarevici,Pozderci,Bjedici itd.
2.da parafraziram Sartra.Komunizam nije mrtva ideologija zato sto nisu umrli razlozi zbog kojih je i nastao.
3.Prvi i drugi svetski rat su pokazali da je nacionalizam kudikamo veca opasnost po covecanstvo od komunizma.Kada to spojimo za imperijalnim kapitalizmom imamo dobitnu kombinaciju.
4.Komunizam osudjuje religiju kada daje opravdanje za exploataciju naroda.Koji ono apostol rece:Bogu bogovo,caru carevo?Sta ostaje narodu?
5.Svasta sam cuo za komuniste ali da su materijalisti jos nisam.
6.Pa vidim da je danas situacija sa jednakoscu idealna,nema nikakvih problema.
7.Ako zelis da raspravljas o komunizmu,predlazem ti da prvo procitas poneku knjigu a ne da pises optuzbe bez ikakvog reda i smis
la.

Pazi , da bi neko i pogledao knjigu ma kakvog sadržaja , trebalo bi da bude ako ništa , a ono funkcionalno pismen što je daleko od ovoga kome je upućeno.

Nevezano za to , iznosiš tačne podatke potkrepljene neoborivim činjenicama i zato ti :hvala:...uvek ih za zadovoljstvom pročitam , a neretko i sačuvam:)

Jel neko za to da premestimo temu u ''političke razgovore"? Da ne uleću svakojaki ovde.

Zamreće , retko ko tamo svraća , mada nemam ništa protiv.:)

E moj Bogoljube, čitajući nenapisane knjige zaboravio si one napisane..." Knjige Nikolaja Velimirovića, a uostalom nijedna knjiga, se ne mogu uzeti kao apsolutna istina. Gde se to u zapisima apostola pravi razlika između "Boga Ljubavi" i "Boga jednakosti"? Sve su to Velimirovićeve fikcije. On se zalagao za srednjovekovni poredak koji mu je obezbeđivao apsolutnu moć. Staleško uređenje države je bio njegov cilj, a čovečanstvo se jedva oslobodilo kandži srednjeg veka. Ako nastavimo da tumačimo dela Velimirovića i Ave Justina, koje nije zanimao progres čovečanstva, već da prave groblja i hramove("Neće Srbin u monahe, krenuo za modom") onda vređemo modernog čoveka koji se nije zadovoljio us-ranom klerskom/klirskom dogmom o tome kako Bog hoće da mi radimo za koru hleba, a da drugi imaju i zamkove i raskoš. Velimirović i ostali su loša strana Srbije. Oni su retrogradne pojave koje su pogubne po naš narod, zato ih moramo odbaciti i posvetiti se progresu čovečanstva.

Bravo Vlajko, svaka ti je ka u Njegosa:heart:

Па што не кажеш да си чедиста, ставио Путинову слику да се прикријеш. Али има ја нос за чедисте... Једног дана кад порстеш можда и сам сконташ шта је владика Николај хтио да каже.

Ispravio sam greške koje si napravio u afektu, ne zameraš? :)

Šta je to "pravi" vernik? Evo ja ću još jednom da kažem da su svi citati Nikolaja Velimirovića gomila gluposti, a izdvojiću jedan: „Ipak se mora odati priznanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20-om veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju.“
Čovek koji se divio Hitleru je za vas pametan čovek :eek: Dalje one gluposti o nacionalizmu kod Svetog Save, ma da ne nabrajam dalje, nije tema.

Замолио бих те да када овако злурадо покушаваш да напакостиш Св.Владики Николају Српском (а нарочито у светлу твога представљања да си Србин) ДА НАВЕДЕШ ОДАКЛЕ ЈЕ И ОД КАДА ЈЕ ТАЈ ЦИТАТ... али да не би нешто ново подметао одмах да те обавестим:

Предавање на КНУ, 1935.године

И да те замолим да и ти а и твој истомишљеници ПРОНАЂЕТЕ СВЕТСКУ ДНЕВНУ ШТАМПУ ТОГА ВРЕМЕНА - И ВИДЕЋЕТЕ, ГЛЕ ЧУДА, ДА ТОГ ХИТЛЕРА У ТО ВРЕМЕ ХВАЛИ ЦЕО СВЕТ...

:cool:

Замолио бих те да када овако злурадо покушаваш да напакостиш Св.Владики Николају Српском (а нарочито у светлу твога представљања да си Србин) ДА НАВЕДЕШ ОДАКЛЕ ЈЕ И ОД КАДА ЈЕ ТАЈ ЦИТАТ... али да не би нешто ново подметао одмах да те обавестим:

Предавање на КНУ, 1935.године

И да те замолим да и ти а и твој истомишљеници ПРОНАЂЕТЕ СВЕТСКУ ДНЕВНУ ШТАМПУ ТОГА ВРЕМЕНА - И ВИДЕЋЕТЕ, ГЛЕ ЧУДА, ДА ТОГ ХИТЛЕРА У ТО ВРЕМЕ ХВАЛИ ЦЕО СВЕТ...

:cool:

Управо тако... Ипак је осто још по који прави Србин да постује на овом форуму. :)

Па што не кажеш да си чедиста, ставио Путинову слику да се прикријеш. Али има ја нос за чедисте... Једног дана кад порстеш можда и сам сконташ шта је владика Николај хтио да каже. Нисам одавано био на Крстарици, али док сам био било је више национлиста. А оно сад више чедиста и неолиберланог шљама... :eek:
Na žalost ne. Nisi bio dugo zaista. Da si bio video bi koliko sam "lepih" tema otvarao Čedi Prašku. Evo može Mita da ti potvrdi, ako hoće :ceka:
Ja jesam patriota, ali "svetosavski-nacionalista"(kolko to sam glupo zvuči) nisam. Smatram da svako bez obzira na poreklo i na konfesiju može biti Srbin. A o Velimiroviću i Avi Justinu nemam visoko mišljenje. Danas od njihovih sledbenika cenim Amfilohija jer je potreban neko malo radikalniji za određene teme poput ped-erastije i prava Srba u Crnoj Gori.

Нисам одавано био на Крстарици, али док сам био било је више национлиста. А оно сад више чедиста и неолиберланог шљама... :eek:

Da, i ja sam se vratila.Nije me dugo bilo. Nemam citate presetog Velimirovica pri ruci, am rzi me da ih trazim. Mene je samo zaprepastilo da jedan sveti covek ruzno
o Jevrejima govori, ali je i odvracao SRbiju od Evrope. To je za mene vec bilo dovoljno da ne bude heroj mog srca.

S druge strane, skidam kapu za njegovu knjizevnu genijalnost, uvek ga rado citam.

Da, i ja sam se vratila.Nije me dugo bilo. Nemam citate presetog Velimirovica pri ruci, am rzi me da ih trazim. Mene je samo zaprepastilo da jedan sveti covek ruzno o Jevrejima govori, ali je i odvracao SRbiju od Evrope. To je za mene vec bilo dovoljno da ne bude heroj mog srca.S druge strane, skidam kapu za njegovu knjizevnu genijalnost, uvek ga rado citam.
Čekaj odvraćanje Srbije od Evrope? Pa Srbija je u Evropi. Ja sam za Evropu, ali ne i za EUropu. Degolova vizija Evrope je za mene možda najviši ideal kome treba evropski narodi da teže.
On je protiv zapada u svakom smislu, a neuviđajući koliko je kultura zapada bogata u odnosu na onu anglosaksonsku za koju je on smatra. To jeste svetla tačka u njegovom viđenju sveta.
Ali proglasti mikroskop i teleskop za satanske izume :lol: jel to normalnom čoveku može da padne na pamet?

Има наравно. Један сам од њих! Човек са мог аватара је мој отац, борац Прве пролетерске од оснивања у Рудом. Тешко рањен на Сремском фронту. Није био комуниста.

Poslednja izmena:
Čekaj odvraćanje Srbije od Evrope? Pa Srbija je u Evropi. Ja sam za Evropu, ali ne i za EUropu. Degolova vizija Evrope je za mene možda najviši ideal kome treba evropski narodi da teže.
On je protiv zapada u svakom smislu, a neuviđajući koliko je kultura zapada bogata u odnosu na onu anglosaksonsku za koju je on smatra. To jeste svetla tačka u njegovom viđenju sveta.
Ali proglasti mikroskop i teleskop za satanske izume :lol: jel to normalnom čoveku može da padne na pamet?

Sve bih ja prihvatila, cak i da tu tehniku smatra izumom satane, ali pod uslovom da nije otisao u USA, da pusi fine cigare i pije konjak, a ovamo da nam prodaje
(aj da ne kazem sta) Pa sto se patrjarh Pavle toliko protivio njegovom proglasenju za sveca? Tek kada je onemocao, tek su ga onda vladike proglasile svecem.

Na žalost ne. Nisi bio dugo zaista. Da si bio video bi koliko sam "lepih" tema otvarao Čedi Prašku. Evo može Mita da ti potvrdi, ako hoće :ceka:
Ja jesam patriota, ali "svetosavski-nacionalista"(kolko to sam glupo zvuči) nisam. Smatram da svako bez obzira na poreklo i na konfesiju može biti Srbin. A o Velimiroviću i Avi Justinu nemam visoko mišljenje. Danas od njihovih sledbenika cenim Amfilohija jer je potreban neko malo radikalniji za određene teme poput ped-erastije i prava Srba u Crnoj Gori.

Можда не волиш Чеду, али се твоји ставови подударају са његовим ставовима... Штета за тебе, тако млада а већ се придружио неолиберланом шљаму...

Sve bih ja prihvatila, cak i da tu tehniku smatra izumom satane, ali pod uslovom da nije otisao u USA, da pusi fine cigare i pije konjak, a ovamo da nam prodaje
(aj da ne kazem sta) Pa sto se patrjarh Pavle toliko protivio njegovom proglasenju za sveca? Tek kada je onemocao, tek su ga onda vladike proglasile svecem.
Pravoslavni vernici i srpski narod moraju da se posvete tumačenju reči Patrijarha Pavla, Patrijarha Dimitrija, pa i Patrijarha Germana, ako žele da nastave da žive u miru i slozi sa ostalim narodima na Balkanu.

Jeste "offtopic", ali je u vezi sa temom jer su Partizani, a i mi njihovi sledbenici, bili i jesmo progresivni faktor ovog naroda... Ne smeta mi da tema nastavi da teče u ovom pravcu. :hvala:

Можда не волиш Чеду, али се твоји ставови подударају са његовим ставовима... Штета за тебе, тако млада а већ се придружио неолиберланом шљаму...
Ne znam dal iz pakosti ili nečeg drugog ne želiš da pročitaš ono što ja pišem. Ako si Hrišćanin onda saslušaj. Dela Velimirovića i Ave Justina su pogubna po Srbiju zato što nas drže u mestu ili još gore, vraćaju nas u prošlost. Ako je mikroskop satanski izum onda ne treba da dajemo krv na analizu i treba svi da pomremo od svakojakih bolesti. Ne mislim da je Velimirović bio loš čovek, ali je govorio svakakve gluposti, toliko.

citajuci ovu temu-u celini...prateci ovaj ali i druge forume dugo...prateci izjave javnih licnosti od 90-tih pa na ovamo ja imam problem da shvatim---kako to da je po izjavama na forumu i u javnosti reklo bi se preko 90% srba protiv partizana a za cetnike...a partizani se nadjose na pobednickoj strani....gde se krije obmana..??

Pa farsa se odigrala devedestih godina.Simpatizeri partizana su se pokrstili,uzeli da slave slavu i otada mrze partizane:))

Ne znam dal iz pakosti ili nečeg drugog ne želiš da pročitaš ono što ja pišem. Ako si Hrišćanin onda saslušaj. Dela Velimirovića i Ave Justina su pogubna po Srbiju zato što nas drže u mestu ili još gore, vraćaju nas u prošlost. Ako je mikroskop satanski izum onda ne treba da dajemo krv na analizu i treba svi da pomremo od svakojakih bolesti. Ne mislim da je Velimirović bio loš čovek, ali je govorio svakakve gluposti, toliko.

Прочитам и онда се чудим какве све глупости пишеш, колико си плиткоуман... владика Николај је говорио многе паметне ствари, да би их разумио не можеш бити материјалиста, а што ти заправо јеси.

Прочитам и онда се чудим какве све глупости пишеш, колико си плиткоуман... владика Николај је говорио многе паметне ствари, да би их разумио не можеш бити материјалиста, а што ти заправо јеси.
Da... vi "dubokoumni" ste obično vrlo produhovljeni. Za vas materijalno ne postoji. Nikako niste skloni vređanju i davanju kvalifikacija, tome su vas dela Nikolaja Velimirovića naučila.
U stvari vi ni neprimećujete koliki ste komunisti :lol: Oni pravi lenjinistički. :lol:
Tako je i Lenjin uzimao marksizam za apsolutnu istinu pa su svi koji su imali drugačije mišljenje, glupi, plitkoumni, a ne daj Bože i mentalno-poremećeni. :lol:

Pa farsa se odigrala devedestih godina.Simpatizeri partizana su se pokrstili,uzeli da slave slavu i otada mrze partizane:))
Drugosrbijaši? :D Pa tačno je to čto si napisala. :kpozdrav: Eto samo bih dodao, da su danas neki poput Čede evoluirali pa su sad najveći borci za EUro i EUroatlanske integracije, ali i dalje veliki protivnici NOB-a. :ok:

citajuci ovu temu-u celini...prateci ovaj ali i druge forume dugo...prateci izjave javnih licnosti od 90-tih pa na ovamo ja imam problem da shvatim---kako to da je po izjavama na forumu i u javnosti reklo bi se preko 90% srba protiv partizana a za cetnike...a partizani se nadjose na pobednickoj strani....gde se krije obmana..??

Prosto je ...jesi li ti pre 30-40-50 godina smeo reći nešto što bi zazvučalo sumnjivo ''ušnom odeljenju'' ?...''reko komesar nema Boga'' i šta ima da pitaš,pričaš ili nedaj Bože čitaš...ćuti i gledaj svoja posla da te mrak ne pojede...

Back