Ima li logike: Ekološke studije za projekat Jadar naručuje Rio Tinto, a ne država Srbija

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
217.706

Ima li logike: Ekološke studije za projekat Jadar naručuje Rio Tinto, a ne država Srbija​

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji, počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces "zelene" tranzicije.
Srbija je tako postala još poželjnija destinacija za rudarske investicije. Postavlja se pitanje da li će u trci za srpski litijum glas naroda ovoga puta biti zanemaren, piše Nova ekonomija.

Na jalovištu iz rimskog doba i nakon dve hiljade godina ništa ne raste

Kako objašnjava Dragana Đorđević, naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, interesovanje iz EU za srpski litijum je sasvim otvoreno.

"Ko ne bi kad je sve džabe? U Evropi ne postoji nijedan rudnik litujuma, planira se ekstrakcija litijuma iz podzemnih geotermalnih voda u Nemačkoj bez posledica po životnu sredinu i razmatra se iz već postojećeg rudnika na granici Nemačke i Češke. Francuska ima velike zalihe litijuma u Bordou, litijuma ima i u Skandinaviji, Španiji, u Austriji su najkoncentrovanije rude litijuma na potezu Beč-Grac-Strazbur, Italiji pa i u Mađarskoj ili Švajcarskoj, ali za sada se rudnici tamo ne otvaraju", kaže Đorđević za Novu ekonomiju.

Kako objašnjava profesorka Đorđević, toksični element bor je od 2019. godine prema našoj novoj zakonskoj regulativi izbačen iz spiska štetnih supstanci, a to znači da je dozvoljen u bilo kojoj količini pa i u jako visokim, iako je za zemljište ta količina prema ranijim standardima bila ograničena na 50 miligrama po kilogramu, dok su prema novim nacionalnim standardima za vode dozvoljene količine bora utrostručene.

I na kraju najavljena procena uticaja na životnu sredinu, a koju je kompanija najavila da će objaviti u junu - finansirana je od Rio Tinta. Profesor Drašković dovodi u pitanje pouzdanost i objektivnost takvih podataka.

"U ovakvim slučajevima država bi morala da naruči nezavisnu posebnu studiju, pa tek da se sučele nalazi i rezultati dve odvojene studije. Država Srbija, odnosno ljudi koji je vode, nemaju koliko je meni poznato nameru da se naruči i izradi nezavisna studija. Reći će neko - pa studiju o proceni uticaja će ocenjivati Ministarstvo. Hajde da pitamo Ministarstvo koliko je studija o proceni uticaja bilo lepo napisano, odobreni projekti, a potom nastale ekološke štete. Ko je odgovarao? Niko", kaže Drašković.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...ar-narucuje-Rio-Tinto-a-ne-drzava-Srbija.html

Ovo meni liči na situaciju kao kad je vuk ovcama objašnjavao kako je prešao u vegetarijance.
 
Mislim da i Rio Tinto treba i da naruci i da finansira ekolosku studiju, ali da drzava mora da izvrsi reviziju te studije, i ne samo studije, vec i pre nego se krene u studiju da se izvrsi revizija zahteva.
Da banalizujem, drzava mora da se postavi kao nadzorni organ.
Da li misliš da je realno da će tako biti?
 
Da li misliš da je realno da će tako biti?
Sa ovom vlascu je realna jedino neka pljacka i muljaza :D

Pricam kako bi trebalo, kako je logicno i ispravno. Na primer, ja hocu da kopam rudu - naravno da ja moram da obezbedim sve papire, a tu je i ekoloska studija. Medjutim, ti si gazda (jer ja hocu da kopam na tvom imanju), i naravno da je logicno da ti proveris sve te papire, pa i tu ekolosku studiju.
 

Vučević: Litijum je istorijska šansa za Srbiju​


Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je, govoreći o eksploataciji litijuma, da veruje da je moguće da istovremeno koristimo prirodne resurse i čuvamo prirodno bogatstvo i ljude.
Kako je rekao, litijum je istorijska šansa.

"Ja verujem u održivi razvoj kao pobedničku formulu. Ostavljam prostor za razgovor i pre svega čekam odgovor struke. Ako struka kaže ne, onda je ne, ali struka mora biti svesna svoje odgovornosti", rekao je Vučević gostujući na RTS-u.


Istakao je da nema kockanja sa ekologijom i bez jasnih projekata koji ukazuju da je moguće da se koriste prirodni resursi i da se čuva životna sredina, a pre svega ljudi, neće se ići ni u jedan projekat, pa ni u taj.
"Ali ako je to moguće, hajde da iskoristimo šansu i hajde da iskoristimo tu šansu i geopolitički", rekao je Vučević.

Na pitanje kojoj je opciji bliži, premijer je kazao da je uvek za opciju razvoja Srbije, da iskoristimo sve potencijale koje imamo i da ne propustimo još jednu šansu.
https://www.021.rs/story/Info/Srbija/378340/Vucevic-Litijum-je-istorijska-sansa-za-Srbiju.html

Eto, to kaže ovaj lik:

1718287418677.png
 

Back
Top