Iluzija senke romantike

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Mi smo građa od koje se prave snovi, a naš mali život je snom zaokružen. To je neobjašnjiva magija prolaznosti o kojoj svi imamo divna sećanja. I gde sam ja tu ? Negde u maglovitim predelima istine, po ko zna koji put, traganja za sopstvenim identitetom.
Kako se živeo ? Duga je to i melodramatična saga koju su sve generacije morale da preplivaju.
Cigani lete u nebo… Fenomen koji je sudbinski obeležio deo moje umetničke karijere. Mašta koja je stvarala na pepelu.
4f6cc867cb007.image[1].jpg

Igra sa senkama dok hodas ulicom pored sina koji se ljuti i odbija da pruzi ruku. Doticanje senki, bez fizickog dodira. Pokret senke koji grli, mazi, drzi ruku, izaziva. Osmeh koji ta igra izmami u njegovom oku i krajicku usana skriven iza namrstenog lica. I zamisljenost nad pitanjem – da li postoji dodir bez dodira, doticanje bez kontakta? I koji deo te price je iluzija, laz?
2cf4bc078fa253dc9d47a37e0f7dc02ff8855ad2[1].jpg

Ladolina❤,
od srca ti preporučujem da pročitaš novelu koju je napisao nemački romantičar Adelbert von Chamisso, a naslov na nemačkom joj je "Peter Schlemihls wundersame Geschichte". To je priča o čovekovom identitetu, zapravo o gubljenju tog identiteta.
Za punu vreću para, prodao je đavolu - svoju senku.
(Ima, usput, i romantike u priči :) )

Ladolina❤,
od srca ti preporučujem da pročitaš novelu koju je napisao nemački romantičar Adelbert von Chamisso, a naslov na nemačkom joj je "Peter Schlemihls wundersame Geschichte". To je priča o čovekovom identitetu, zapravo o gubljenju tog identiteta.
Za punu vreću para, prodao je đavolu - svoju senku.
(Ima, usput, i romantike u priči :) )
Hvala ti hocu ako nadjem prevod i ako ne koristice mi ovaj traljabi guglov..ali hvala...shvatio si me... :heart2:

ILUZIJA

Odjednom, masta mi njezino lice
Pred sklopljenim ocima stvori,
U carobnu, kao iz bajki
Obicnu vecer pretvori.

Tad suze sto padaju iz njenih
Ljubavlju zamucenih oci
Speru s mog srca sve tesko,
Spokoj mi stvore u noci.

Usne tad njezne me tjese:
-Strpi se malo, molim te-
U sapat se tihi nasmijase:
-Ja te volim, bas te volim-

I onda bih je zanesen
Prigrlio njezno I meko,
Otvorim oci ponesen
I shvatim da je daleko.

Zar sva sreca toga trenutka
Tek iluzija bijase snazna?
I vecer zar jos jedna ce proci
Bez nje, meni, nazalost nevazna.

(Marko Vrdoljak)
112192fa9dec300fa42b14aad19c7d2ffcd81531[1].jpg

0150ef0f3bf803ff52edf565cb9e926ba54181c0[1].jpg

Ko mi nocas korak prati ko mi nocas senku gazi.. ...Jer bolest je u temelju ljudskog postanja. raj iz koga smo prognani, to je, valjda, bilo zdravlje i nebol. Evina jabuka je otkinuta sa drveta Bolnosti. S te su vocke- saznanje i sloboda.
Covek je poceo da radi i gradi da bi zastitio telo od boli..... Ali, Bolesni su tvoritelji i podstrekaci skoro svih retkih i plemenitih vrlina ....

"Većina ljudi tako revnosno juri za uživanjem da ga pretiče. Prolazi kao što je prošao onaj patuljak koji je čuvao u svome zamku otetu princezu. Jednoga dana dozvolio je sebi da odrema posle ručka. Kada se posle jednog sata probudio, princeza je bila otišla. Brzo je navukao svoje čizme od sedam milja; jednim jedinim korakom daleko ju je pretekao."

Seren Kjerkegor

68f41f9f9c8407362a45cbc290fefc1804258f56[1].jpg

Šta znači čaša vina u krevetu
Uz Koena i Kejva
Kiša na obrazima, vratu
I niže
Šta znači zaboravljen pepeo
I ostavljen miris
Otkazan poziv
Odložena sreća?
Šta jede čežnja? Gde spavaju snovi?
Kome to njišti bedro
I pupak gladan laje?
Kako čitaju slepi prsti?
Čime se vreme briše?
Kako se zove duša ako nikad
Neće doći?

Ovo je jutro od plastike
Poznata pesma na radiju
Gajbe na ulazima
I točkovi što idu dalje

b67b9a31e819e3a91c4f4828c7a53bf93d6394d8[1].jpg

Научници верују да идеализовање партнера може функционирати као самоиспуњавајуће пророчанство, при чему илузија на крају постаје стварност. Односно, људи могу помоћи стварању партнера какве желе да имају, преувеличавањем својих врлина и минимизирањем својих мана у сопственом уму.
images1.jpg

Научници верују да идеализовање партнера може функционирати као самоиспуњавајуће пророчанство, при чему илузија на крају постаје стварност. Односно, људи могу помоћи стварању партнера какве желе да имају, преувеличавањем својих врлина и минимизирањем својих мана у сопственом уму.
Pogledajte prilog 741797
A ako bi se prikazaoonakvim kakav jeste covek,da ne preuvelicava svoje vrline i minimalizuje svoje mane,samoispunjavajuce prorocanstvo sse ne bi ostvarilo.Reci tim naucnicima dragi SENSEI,da se ne bi ispunilo,jer od starta bi medju partnerima bila laz.A na laznoj osnovi ni jedna kula nije opstala a posebno Kula Ljubavi!:zag:

Sve bi bilo ok da je Mita umesto iluzija stavio snovi !
Tacno je , na lazi nista ne biva
Laz je pocetak svih grehova
@Lada

to je bio prevod sa engleskog pa se potkrala sistematska greška. Trebalo je da piše:

Научници верују да идеализовање партнера може функционирати као самоиспуњавајуће пророчанство, при чему илузија на крају постаје стварност. Односно, људи могу помоћи стварању партнера какве желе да имају, преувеличавањем његових врлина и минимизирањем његових мана у сопственом уму.

i da ponovim, mi ignorišemo mane partnera a uzdižemo vrline. Nije u pitanju laž već percepcija.

Back