Iluzija o ljubavi

Ljubav i bilo koju vrstu osećanja ne možemo kontrolisati, u smislu da li će da postoje ili ne. E sad, ako postoje prepreke bilo kog tipa, tu stupa na snagu razum da zaustavi realizaciju emocije. Ali razum ne može da objasni emociji da ona ne sme da postoji, samo može da zaustavi akciju.
Можеш. Разум, осим што може да ти каже шта не смеш да радиш и што ти омогућава да се суздржиш од аутоматских реакција, такође поседује способност да коригује постојеће емоције ( тј. да их репрограмира ), састави нове и имплементира их. То што људи не знају је друга ствар.

Nemam problem, ...
Добро, ако ти тако кажеш. Можемо само да ти верујемо на реч. Ко хоће. Но, најбољи начин да демонстрираш да умеш свесно да размишљаш јесте тако што ћеш доказати да љубав нема везе с калкулисањем. Поставио сам ти питање. Ти си га избегла. Све ме то асосира на добро познату аверзију.

Добро, ако ти тако кажеш. Можемо само да ти верујемо на реч. Ко хоће. Но, најбољи начин да демонстрираш да умеш свесно да размишљаш јесте тако што ћеш доказати да љубав нема везе с калкулисањем. Поставио сам ти питање. Ти си га избегла. Све ме то асосира на добро познату аверзију.
Pitanje koje sam propustils?

Такође исто тако не можемо дефинисати љубав јер је она појава изнад нас као створења, али можемо је описати. Можда бих ја рекао да је љубав духовна привлачност.

Одговарам ти на овај део јер је најбитнији. Не бих непотребно да компликујем расправу.

Дефинишу се речи, не појаве. Дефинисати реч значи објаснити њено значење одн. појам који је везан за њу. Појмови се налазе унутар ума а не ван њега. Појам Бога није изузетак. А појам није ништа друго него скуп правила која одређују које све појаве могу да се представе том речју. Да би могао да перципираш Бога, ти претходно мораш да поседујеш појам Бога. Генерално гледано, да би перципирао било коју ствар, ти претходно мораш да имаш појам те ствари да би могао да је перципираш. Све то значи да појмови претходе перцепцији. Прво се у глави формира појам па се тек онда примети да нешто у окружењу може да се представи тим појмом.

Ти си овде прво рекао да љубав не може да се дефинише већ само да се опише. Која је разлика? А онда си одмах након тога дефинисао реч "љубав" као "духовна привлачност". Морао би да дефинишеш реч "духовна". Мада ни реч "привлачност" не говори много.

Da li znas kako je to ?
Poziv za one koji znaju.
Kako je unesrećiti nekoga? Govorimo o svesnom?
Nikada ti se nije desilo do sada?
Ne znam osobu kojoj se tako nesto nije desilo ...
Ne, nisam se nikada zaljubila u drugu osobu dok sam imala nekog pored sebe. Nisam raskidala veze zbog druge osobe, tj. nikada mi se nije dopao neko drugi dok sam bila u vezi. O zaljubljivanju ni reči. Možda sam imala sreće ;) možda sam "slepa od očiju" za druge osobe u tom periodu... možda nisam eto imala priliku...ko zna...a možda sam uvek bila sa pravim osobama za mene. Ko zna, mnogo je tih možda.

Da li ste bili u situaciji da ne mozete da razlikujete ljubav od mozda privida iste?

Da imate odgovor s druge strane koji mirise na ono sto je i vama u glavi?

Kako znamo sta je obmana, sta je istina?

Da li smo naivni u svojim mislima?

A sve lici na nesto sto necete imati ... razum protiv emocija?
Lako.
Sve je obmana.
Razum ili emocije - nema razlike.

Mozak je naš najbolji diler i obmanjivač.
Razum i emociju netreba razdvajati jer i emocije dolaze iz mozga, a ne iz nekog drugog organa.
Naš mozgić nam pusti malo hormona sreće, (leptiriće u stomaku), ili ko zna čega, da bi nas stimulisao...

A o tome da je ljubav trgovina, kao i sve ostalo - tate za vamte - sam već pisao.
Svi trgujemo datim i pruženim; zahtevanim vrednostima kod nekoga koga volimo, po sopstvenim merilima.
Dakle: ljubav se vaga, meri i premeta a.
A u odnosu na prrmereno mi cenimo i ocenjujemo istu - dajemo joj neku vrednost.

Teško je, zar ne?
Jer, prvo, nismo iskreni ni sami u svom nastupu prema sebi i drugima?
Svi se trudimo, manje ili više, da bidnemo u normama dopadljivosti drugima - jer je to isplativo?
Ako nismo - nagrabusili smo?
I onda?
Sve nas formira trenutno vreme, potražnja i prirodna selekcija - želja da budemo odabrani?

Niko ne pušta svoje "demone" i "lošu" stranu na samom početku?
Ili, makar, ne na početku?
Ipak - ona vremenom ispliva?
I džaba ružičaste naočare i sve?
Svi smo mi raspon između Đavla i Bože?
Trgovci i manipulanti na nestabilno berzi?
Jašta... :)

Zahtevan3 norme dopadljivosti postaju merilo?
I svi mi, ako ne i većina, imaju lepu sliku o sebi, čak iako je iskrivljena?
Iako sam lopov - Robin Hud sam?
Naša merile se nivilešu u odnosu na nametnuti prihvatljivo?
Manje ili više?

Ти си овде прво рекао да љубав не може да се дефинише већ само да се опише. Која је разлика? А онда си одмах након тога дефинисао реч "љубав" као "духовна привлачност". Морао би да дефинишеш реч "духовна". Мада ни реч "привлачност" не говори много.

Не можемо дефинисати љубав јер не знамо шта је, дефиниција би требало да буде математички прецизна и 100% истинита, без вишкова и без недостатака. Али је зато можемо описати. Духовна привлачност је једна по мени кључна особина љубави, али далеко од тога да би могла да буде њена потпуна дефиниција.

Духовна значи да се односи на дух који је у нама, сваки човек носи у себи посебан дух који га карактерише, а коме дух другог човека може да буде привлачан или одбојан.

Привлачност је сила, попут гравитације. Сила која делује привлачно када нас неко духовно привлачи.

Back