"Ili Spinozizam, ili nema filozofije"

Mislim da je veredostojnije mišljenje izrazio vrli francuski geolog i sveštenik Toma tvrdnjom da i zemlja i voda i stene imaju dušu i život kojim "odišu"...
Njemu je geološko iskustvo iniciralo takvo shvatanje sasvim u skladu s Baruhovim,ali ne i u skladu s crkvenim kanonima katoličke crkve-tako da je završio u jednoj kineskoj provinciji kao misionar.
I danas su takva razmišljanja aktuelna,posebno obzirom na neke neobjašnjene paradoksalne pojave u kvantnoj mehanici...

Moj najdraži filozof..pogotovo zbog panteizma i njegovog Dues sive natura
Njegovu filozofiju prihvata Ajnstajn, i mnogi drugi fizičari. MIlankovic na svoje pitanje " Ko je naučio pauka da plete mrežu?" pronalazi odgovor baš u panteizmu.
Veliki filozof.

Спинозу би једва могли некако сврастати у друшто правих великих филозофских имена и није ми јасно из ког разлога је он толико цењен.
Ваљда је ту на делу исти механизам који уздиже на пиједестал типове попут Хегела и сличних, или метод што нејасније то боље! Што више празних појмова! Нема везе што се под њима ништа не може мисилити , важно је да лепо звуче.
То је изгледа вредност Спинозе а не неки велики филзофски значај.

Да ли је неко уопште од вас који га хвалите читао његову Етику? Гомила празних , најопштијих појмова попут бог, супстанција, модус, атрибут итд.итд.а све изложено на начин као да се дете хтело играти математике. Постваља аксиоме на којима онда гради иако су и ти сами аксиоми проблематични.

Довољно је узказти на само једно у вези Спинозине филзофије а то је да њена суштина која се може парафразирати у тврдњи " Свет је бог", не казује ништа. Овим се нешто што је колико толико познато, или објективан свет, објашњава нечим потпуно непознатим или речју "бог".
Наравно, ако сада у сав тај Спинозин пантеизам унесемо појашњења и исправке а па кажемо да је свет воља, тиме смо ствар умногоме објаснили али не захваљујући Спинози.
Он је имао интуцију свега овога. Интуицију метафички једног...то нико не спори. Али он то није објаснио. Назвати нешто бог не значи и објаснити га.

Ја лично имам сва Спинозина дела и тог филозофа третирам слично као Ничеа. Као писца метафора и алегорија али не и неког ко даје објашњење тих алегорија и метафора. За то морате потражити веће филозофе од Спинозе. У његовим делима има исправних закључака али само тога не и објашњења истих који би их било посредно било непосредно доказали.

Nisam očekivao Ozimana u ovoj temi...izgleda nisu aktuelne teme koje mu "leže"...
U največem delu svog posta i ne greši ...Međutim...
Oziman,ako ne odbacuje dijalektiku (nisam primetio da drukčije iznosi mišljenja)PRIHVATA HEGELA! A dijalektika vodi pravo do Hegelovih opservacija! Koje su ujedno i Spinozine (prethodnik!) jer je označen prvi uzrok! Te reči Hegela o Spinozinoj panteističkoj doktrini to i govore...Oziman ne stiže gde i dva filozofa,zahvaljujući svojoj nedoslednosti,ustvari-nedoslednosti vrlog Artura...
Jedna školska,malena ali moćna,jezička analiza sve te iskaze lako stavlja u magareču klupu! Lepo proizilazi da se filozofi "gadžaju" rečima...
Međutim...Filozofi nisu mašine (Za Hegela ipak nisam siguran da nije,ha) i Spinoza to i pokazuje,baš svojim panteističkim stavom!Koji naknadno dokazuje!
U pitanju je Imaginativno DOMIŠLJANJE koje se graniči s kreacijom!To i jeste najvrednije u Baruhovoj doktrini-ta fina tanka nit misli koja se prepliče sa stvarnim postojanjem.I bez sopstvene voljnosti-ali Zakonita (po zakonima koji se menjaju prim.p.).
Valja biti intelektualno pošten pa to priznati kao njegovu originalnu doktrinu!

Спинозу би једва могли некако сврастати у друшто правих великих филозофских имена и није ми јасно из ког разлога је он толико цењен.
Ваљда је ту на делу исти механизам који уздиже на пиједестал типове попут Хегела и сличних, или метод што нејасније то боље! Што више празних појмова! Нема везе што се под њима ништа не може мисилити , важно је да лепо звуче.
То је изгледа вредност Спинозе а не неки велики филзофски значај.

Да ли је неко уопште од вас који га хвалите читао његову Етику? Гомила празних , најопштијих појмова попут бог, супстанција, модус, атрибут итд.итд.а све изложено на начин као да се дете хтело играти математике. Постваља аксиоме на којима онда гради иако су и ти сами аксиоми проблематични.

Довољно је узказти на само једно у вези Спинозине филзофије а то је да њена суштина која се може парафразирати у тврдњи " Свет је бог", не казује ништа. Овим се нешто што је колико толико познато, или објективан свет, објашњава нечим потпуно непознатим или речју "бог".
Наравно, ако сада у сав тај Спинозин пантеизам унесемо појашњења и исправке а па кажемо да је свет воља, тиме смо ствар умногоме објаснили али не захваљујући Спинози.
Он је имао интуцију свега овога. Интуицију метафички једног...то нико не спори. Али он то није објаснио. Назвати нешто бог не значи и објаснити га.

Ја лично имам сва Спинозина дела и тог филозофа третирам слично као Ничеа. Као писца метафора и алегорија али не и неког ко даје објашњење тих алегорија и метафора. За то морате потражити веће филозофе од Спинозе. У његовим делима има исправних закључака али само тога не и објашњења истих који би их било посредно било непосредно доказали.

E, oziman, mani se toga...mislim, imas sva Spinozina dela ?! Tako si i ranije rekao da imas sva Niceova dela. Necu dalje. Ali nema filozofa koji bi to rekao - imam sva njegova dela ! Jos se u Nemackoj muce da zavrse Niceova (sva ! ) dela. I sada. Mnogo olako pricas. A to filozof sebi ne sme da dozvoli ( poput toga - imam sva njegova dela ). Nemam vremena da oko Spinoze pisem sada(a licno mislim da je nezaobilazan filozof u istoriji filozofije ! ) pa sam, usput , samo , reagovao na tvoju (duboko-umno-filozofsku ) primedbu kako imas sva njegova dela .

E, oziman, mani se toga...mislim, imas sva Spinozina dela ?! Tako si i ranije rekao da imas sva Niceova dela. Necu dalje. Ali nema filozofa koji bi to rekao - imam sva njegova dela ! Jos se u Nemackoj muce da zavrse Niceova (sva ! ) dela. I sada. Mnogo olako pricas. A to filozof sebi ne sme da dozvoli ( poput toga - imam sva njegova dela ). Nemam vremena da oko Spinoze pisem sada(a licno mislim da je nezaobilazan filozof u istoriji filozofije ! ) pa sam, usput , samo , reagovao na tvoju (duboko-umno-filozofsku ) primedbu kako imas sva njegova dela .

А због чега ти је та примедба толико засметала? :think: Имам много филозофских дела. Зашто би то било чудно или за сакривање. Филозофска дела ако ниси знао до сада, се не читају, већ проучавају годиан,а , целог живота .. тако да је незамисливо да се неко ослања на библиотеку у својим филозофским контемплацијама како ти то изгледа радиш.

А што се тиче Спинозе имам: Тракат о побољшању разума, Политички трактат, Кратке расправе. Етику и Теологијско политичку расправу. Или СВЕ што је Сипноза издао а што је преведено код нас. А то је заправо све што је он написао!
Имам и сва Ничеова дела и много тога другог.

Ево ти па уживај! :)

attachment.php

Узгред, имаш на профилу још слика мојих књига. :whistling:

Poslednja izmena:
А због чега ти је та примедба толико засметала? :think: Имам много филозофских дела. Зашто би то било чудно или за сакривање. Филозофска дела ако ниси знао до сада, се не читају, већ проучавају годиан,а , целог живота .. тако да је незамисливо да се неко ослања на библиотеку у својим филозофским контемплацијама како ти то изгледа радиш.

А што се тиче Спинозе имам: Тракат о побољшању разума, Политички трактат, Кратке расправе. Етику и Теологијско политичку расправу. Или СВЕ што је Сипноза издао а што је преведено код нас. А то је заправо све што је он написао!
Имам и сва Ничеова дела и много тога другог.

Ево ти па уживај! :)

attachment.php

Узгред, имаш на профилу још слика мојих књига. :whistling:

A sto se ljutis ? Imas knjige, i to je to. Istina, voleo bih oko Spinoze da mi kazes izdanja. Recimo i ja ponesto imam, ali nikako sva njegova dela. I to je to. Uzgred, ako te Spinoza "zulja", zasto imas sva njegova dela ? :)

A sto se ljutis ? Imas knjige, i to je to. Istina, voleo bih oko Spinoze da mi kazes izdanja. Recimo i ja ponesto imam, ali nikako sva njegova dela. I to je to. Uzgred, ako te Spinoza "zulja", zasto imas sva njegova dela ? :)

Pa tako , lepo kazi. Nemas sva njegova dela a ne znas gde da ih nabavis. Ja cu ti pomoci onda.
Pa evo. Na ovoj slici druga polica odozgo, skroz desno, ova velika zuta knjiga je Teolosko politicka rasprava relativno skoro izdata u Hrvatskoj. Izdavac Demetra. Luskuzno izdanje koje me je kostalo kao djavo pogotovu kada se dodala carina na isto.
Ova crna knjiga pored nje je Etika iz 1934.godine izdvac Geca Kon. Ove sitne do nje su ostali naslovi mrzi me da ti listam izdavace. Kao rezultat toga ....tu su SVA Spinozina dela.

A zasto ih imam, vec sam objasnio. Njegovu filozofiju posmatram slicno kao Niceovu. Kao skup metafora i analogija cije objasenje ipak moramo traziti na drugim mestima.

Poslednja izmena:
Хегел је тврдио да "мисао мора почети од
основа спинозизма, бити следбеник Спинозе је суштински почетак свих филозофијa." Осим тога, Хегел је обавештавао своје читаоце да "када човек почне да филозофира, душа мора да почне купањем у етру једне суштине, у којој је човек и настао,и ова негација свега што је посебно, до које сваки филозоф мора доћи, је ослобођење ума и њен апсолутни темељ.Иначе Хегел је то изложио у свом Предговору историје филозофије.....

Хегел је тврдио да "мисао мора почети од
основа спинозизма, бити следбеник Спинозе је суштински почетак свих филозофијa." Осим тога, Хегел је обавештавао своје читаоце да "када човек почне да филозофира, душа мора да почне купањем у етру једне суштине, у којој је човек и настао,и ова негација свега што је посебно, до које сваки филозоф мора доћи, је ослобођење ума и њен апсолутни темељ.Иначе Хегел је то изложио у свом Предговору историје филозофије.....

Moram reagovati "of topic" na ovo jer je greh ne reagovati
Nemam nista protiv da svoje vreme ulazes u proucavanje Hegelove filozofije, to je tvoja stvar, ali "Dusa", "kupanje u etru" :roll:

Nastavi ti sa time, ali usput razmisli i o ovim Sopenhaurovim recima o Hegelevoj filozofiji:

Hegelova takozvana filozofija jeste jedna kolosalna mistifikacija koja ce nasem potomstvu davati neiscrpnu temu za sprdanje s nasim vremenom. To je pseudofilozofija koja koci sve duhovne snage, zagusuje svako stvarno misljenje i na njegovo mesto posredstvom najgore zloupotrebe jezika, stavlja najispraznije , najbesmislenije , najnemisaonije, dakle najzaglupljujuce mlacenje prazne slame.

Ko moze da cita njegovo najhvaljenije delo, takozvanu Fenomenologiju duha a da se pri tom ne oseca kao u ludnici - tamo i spada.

citat Sopenhauer

svi koji ne veruju u vechno bicje koje je stvorilo sve shto postoji- materiju, zhivot, svest i razum (od chega nishta nije moglo da nastane "samo od sebe") jesu budale.

Ако је то питање знања чему онда веровање? Онда сваки интелигнетни човек који јелте није "будала" морао би да закаучи исто то попут тебе тј. да чикица са брадом постоји на небу и да је он створио материју?

Штета само што материја или енергија свеједно, нити може настати, нити нестати већ само мењати облик..што значи да је није нико створио.. поготову не неко антропоморфно биће које је заправо пројекција аутортиета родитеља из детињства а коју зовеш "бог".

Други део поста не заслужује одоговор.

Moram reagovati "of topic" na ovo jer je greh ne reagovati
Nemam nista protiv da svoje vreme ulazes u proucavanje Hegelove filozofije, to je tvoja stvar, ali "Dusa", "kupanje u etru" :roll:

Nastavi ti sa time, ali usput razmisli i o ovim Sopenhaurovim recima o Hegelevoj filozofiji:

Oziman, ja lično nisam neki ljubitelj Hegela, već Spinoze. A navela sam Hegelove reči o Spinozi da bih dala više podataka o sadržaju teme. Dakle, kupanje u etru itd su Hegelove reči, ne moje. Kad sam otvorila temu nisam imala želju da čujem ko šta misli o Hegelu, već o Spinozi.

Штета само што материја или енергија свеједно, нити може настати, нити нестати већ само мењати облик..што значи да је није нико створио.. поготову не неко антропоморфно биће које је заправо пројекција аутортиета родитеља из детињства а коју зовеш "бог".

A kako onda postoji ako ne može da nastane?
Usput, pozdravi se sa Ozimanom antimaterijom i obojica ćete da nestanete u bljesku energije ;)

Ако је то питање знања чему онда веровање?
svako znanje je verovanje, samo u razlichitom stepenu.

Онда сваки интелигнетни човек који јелте није "будала" морао би да закаучи исто то попут тебе тј. да чикица са брадом постоји на небу и да је он створио материју?
jel tvoj tata imao bradu? jel te zlostavljao kad si bio mali? zashto imash potrebu da svemu prema chemu si odbojan stavljash bradu? i da, svaki chovek koji ne mozhe da zakljuchi da bog postoji je budala.

svako znanje je verovanje, samo u razlichitom stepenu.

Ма да. Реци ми шта је онда овај суд на пример.. знање или веровање?

Најкраће растојање између две тачке у равни јесте права линија?

jel tvoj tata imao bradu? jel te zlostavljao kad si bio mali? zashto imash potrebu da svemu prema chemu si odbojan stavljash bradu? i da, svaki chovek koji ne mozhe da zakljuchi da bog postoji je budala.

Па тако ти замишљаш твог бога то јест као особу која је створила оно што не настаје нити нестаје већ мења облик...тј материју.

А ето та особа тј пројекција родитеља, је створила материју иако се она не може створити из једноставног разлога што је супстанција а не акциденција.

И још. тај твој бог, та особа, има облик. зар не? И као таква то је облик нечега или онога што је створило или бог је створио самог себе! У је!!!!

Сви су "будале" како ти оно рече који у ово не верују.
Ја бих пресипитао то мишљење :think:

Најкраће растојање између две тачке у равни јесте права линија?
verovanje. mozhda nishta ne postoji, ni tachke, ni ni linije, ni mi.

Па тако ти замишљаш твог бога то јест као особу која је створила оно што не настаје нити нестаје већ мења облик...тј материју.
a sada i chitash misli? ja sam panenteista, i ne verujem da bog sebe predstavlja ljudskim oblikom, tako da nemozhe ni da ima bradu.

А ето та особа тј пројекција родитеља, је створила материју иако се она не може створити из једноставног разлога што је супстанција а не акциденција.
materija nije vechna.

И још. тај твој бог, та особа, има облик. зар не?
bog je beskonachan, kao i vreme i prostor.

Сви су "будале" како ти оно рече који у ово не верују.
da, svi su budale koji veruju da su materija zhivot svest razum i slobodna volja nastali sami od sebe i bez razloga.

da, svi su budale koji veruju da su materija zhivot svest razum i slobodna volja nastali sami od sebe i bez razloga.

Еј, материја или супстанција мења облик а не ствара се. Самим тим ни тај бог који је одједном за тебе та супстанција јер си пантеиста јел тако, не може створити самог себе. Можеш ли то појмити или не.

Ако бог нешто ствара, онда он није све и ти ниси онда Пантеста већ наивни верник у бога особу.

И престани људе да зовеш будалама јер смешно звучи када ти додељујеш тај атрибут некоме.

А што се тиче тачке и линије не питам те да ли оне постоје већ да ли је најкраћи пут у равни између две тачке права линија? То те питам а не да ли нешто постоји!!! То је друго питање.......!!!!! Капираш ли нешто!!!!

Poslednja izmena:
Еј, материја или супстанција мења облик а не ствара се.
ne stvara se, vecj je stvorena u jednom trenutku u proshlosti. nije vechna.

Самим тим ни тај бог који је одједном за тебе та супстанција јер си пантеиста јел тако, не може створити самог себе.
bog je kategorija, kao vreme i prostor. neshto je jednostavno tu, shto je temelj stvarnosti. u jednom trenutku je stvorio materiju od sebe. a on je ta vechna supstancija.

Ако бог нешто ствара, онда он није све и ти ниси онда Пантеста већ наивни верник у бога особу.
stvara od sebe. creatio ex deo.

И престани људе да зовеш будалама јер смешно звучи када ти додељујеш тај атрибут некоме.
bash me svrbe jajca shto je tebi neshto smeshno.

А што се тиче тачке и линије не питам те да ли оне постоје већ да ли је најкраћи пут у равни између две тачке права линија?
pa ochigledno ti ne kapirash nishta. "ne pitam te da li stolica postoji, vecj te pitam da li je plava." pa ako ne postoji, ne mozhesh da kazhesh ishta odredjeno o tome.

Back