Quantcast

iLi iLi

BOKYSTAMY

Veoma poznat
Poruka
10.976
Ha,Oce nas, govore samo oni koji su posinjeni verom u Sina Bozijega Isusa Hrista,
A ostali ga nazivaju Boze ,jer nisu posinjeni i ostaju samo stvorenja Bozija.
 

Statler and Waldorf

Buduća legenda
Poruka
38.811
Ha,Oce nas, govore samo oni koji su posinjeni verom u Sina Bozijega Isusa Hrista,
A ostali ga nazivaju Boze ,jer nisu posinjeni i ostaju samo stvorenja Bozija.

ми смо усиновљени већ самим Христовим оваплоћењем.
вером у Њега ми му само исказујемо љубав и захвалност,
а то све у пуном смислу у (и кроз) заједницу с Њим коју имамо у Цркви Његовој.
 

BOKYSTAMY

Veoma poznat
Poruka
10.976
ми смо усиновљени већ самим Христовим оваплоћењем.
вером у Њега ми му само исказујемо љубав и захвалност,
а то све у пуном смислу у (и кроз) заједницу с Њим коју имамо у Цркви Његовој.

Da, ali verom u Hrista i novim rodjenjem vodom i Duhom postajemo sinovi Boziji.
 

rdeki

Elita
Poruka
17.948
sta mislite....dal je oce nas na nebesima ili boze nas.....ako je oce onda smo deca,ako je boze onda smo...hm? :pP
Materijalno gledano svako od nas ima svog oca i majku.
Duhovno gledano, svi smo mi Božija deca, jer smo telom nasledili oca i majku, ali nam je duh darovan od Boga.
I ako u svom životu više težimo materijanom (ovozemaljskom) to smo dalji od Boga - i obrnuto.

Mislim da je to poenta molitve.
 

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.533
"...ТУМАЧЕЊЕ МОЛИТВЕ ГОСПОДЊЕ
ОЧЕ НАШ

СВЕТОГ МАКАРИЈА КОРИНТСКОГ (НОТАРАСА)

ПРЕГЛЕДАНО И ПОЈЕДНОСТАВЉЕНО ОД

СВЕТОГ НИКОДИМА АГИОРИТА

ПРЕУЗЕТО ИЗ КЊИГЕ НАЈДУШЕКОРИСНИЈЕ

''О СТАЛНОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ

ПРЕЧИСТИМ ХРИСТОВИМ ТАЈНАМА''


Предговор

молитви Господњој


Господња Молитва, браћо моја, садржи по Светом Максиму седам високих тема: теологију, усиновљење, равночасност са Ангелима, насладу животa вечнога, повратак природе људске у првобитно стање (= [ ????????????? ), престанак закона греха, и укидање тираније ђавола. Теологију, пак, и усиновљење садржи почетак молитве, ''Оче наш''; јер нас истовремено учи да је Бог, с једне стране Отац Сина, и исходник (= ????????? ) Светог Духа, а са друге, Отац наш по стварању и благодати и ми синови Његови. Равночасност са ангелима, пак, садрже ове речи: ''Да буде воља твоја како на небу, ( тако ) и на земљи'', преко којих молимо да се сјединимо са ангелима, и као што се на небу врши воља Божија од Ангела који су на небу, тако треба де се врши и од нас земних. Насладу вечног живота садрже ове речи: ''Хлеб наш насушни дај нам данас''. Повратак у првобитно стање (= [ ????????????? ) и јединство природе показује ''и опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима нашим'', јер, када ми опраштамо својим непријатељима, сједињујемо се (са њима) и више се не раздвајамо због разлике мишљења и склоности. Удаљавање греха од нас објављује ''и не уведи нас у искушење'', овим речима исказујемо да не упаднемо у искушење које произлази од закона греха. Укидање тираније ђавола назначују ове речи: ''Него нас избави од злога''.

Названо је, пак, молитвом ово учење Господа нашег, јер садржи све што људи од Бога треба да ишту, и све што пристоји да Бог даје људима. Молитва се, пак, дели на три ( дела ): а) на славословље и опевавање Бога, б) на благодарење Богу ради доброчинстава које нам је учинио, и која нам чини; в) на молбу за отпуштење грехова наших и остале браће наше, и на друге разне молбе; док се Господња молитва дели на седам ( делова ) као што смо напред казали. Зашто на седам? Зато што човек у овом седмичном веку има допуштење да од Бога иште и да добија, у осмом, пак, веку, дакле у будућем, немамо могућности да то чинимо, јер тада више није време делања, већ узвраћања према учињеном.

~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~

~~~

ПОГЛАВЉЕ 1

УВОД

~~~~~

Оче наш који си на небесима.

1. Велико је, ваистину, браћо моја, милосрђе Господа нашег, необјашњиво је човекољубље које је показао и показује према нама незахвалнима и Доброчинитељу неблагодарнима. Јер не само да нас је, пале у грех, својом безграничном добротом подигао, него нам је и законе молитве предао, које и Богу одводе и људском роду су корисне. Да не бисмо случајно опет из безумности пали у иста сагрешења. Због тога, као што је исправно, од самог почетка молитве уздиже ум наш до најузвишенијег поглавља Теологије, показујући свога по природи Оца, Творцем све видиве и невидиве творевине, и усиновљење, кога смо се ( ми ) Хришћани удостојили, називајући га по благодати Оцем.

Јер, пошто се Господ наш Исус Христос оваплотио, дата је власт свима који су у њега поверовали да кроз Свето Крштење постану чеда и синови Божији, као што говори Богослов Јован: ''Даде им власт да буду чеда Божија, онима који верују у име Његово'' . (Јн. 1, 12). Док апостол Павле овако пише: ''Јер сте сви синови Божији вером у Христа Исуса'' . (Гал. 3, 26). И опет: ''А пошто сте синови, посла Бог Духа Сина свога у срца ваша, који виче: Ава, Оче!'' (Гал. 4, 6). Дакле, сви верни и православни чеда сте Божија вером, благодаћу Исуса Христа. И опет, пошто сте чеда Божија, Бог је у срца ваша послао и вашег оца по благодати, Светог Духа Сина свог, који тамо унутра тајно зове: О, Оче, Оче наш!

Ради тога Господ нам поручује како да се молимо Оцу нашем по благодати, да бисмо увек до краја били чувани благодаћу усиновљења, да бисмо, дакле, били чеда Божија не само по препорођању и Крштењу, него и по делу и пракси. Јер свако ко не чини дела духовна, достојна препорођења свише, него сатанска, тај није достојан да Бога назива Оцем својим, већ ђавола, по речима Господа нашег: ''Вама је отац ђаво, и жеље оца свога хоћете да чините''. (Јн. 8, 44).

Заповеда нам да Га називамо Оцем да би нас, с једне стране, обавестио да смо се препорођењем божанског Крштења родили као истинска чеда Божија, а са друге, да треба да чувамо и особине, дакле, врлине Оца нашега, ганути на неки начин због овог сродства које имамо са Њим, као што Он сам говори: ''Будите, дакле, милостиви као и отац ваш што је милостив.'' (Лк. 6, 36). Дакле, будите сажаљиви према свима, као што је и отац ваш према свима сажаљив. И Апостол Петар: ''Зато опасавши бедра разума свога, будите трезвени, сасвим се надајте благодати која ће вам се донети откривењем Исуса Христа. Као чеда послушности не поводите се за пређашњим жељама из времена вашега незнања, него по Светоме који вас је позвао, будите и сами свети у свему живљењу. Јер је написано: Будите свети јер сам ја (Бог ваш ) свет. И ако зовете оцем онога који, не гледајући ко је ко, суди свакоме по делу, проводите у страху време вашега странствовања.'' (1Пт. 1, 13-17.). А Велики Василије говори да је: ''одлика рођенога од Духа, да постане попут њега(=Духа) у датој мери, од кога се и родио. Јер рођено од тела тело је, а рођено од Духа дух је'' . (Види у: Шта је одлика Хришћанина ). Дакле, својствено је ономе који је рођен о Духа Светога, да по могућности постане сличан Духу, од кога се и родио, као што је и писано, да онај који је рођен од телесног оца, и сам је тело, дакле телесан, онај, пак, који се роди од Духа Светог, и сам је Дух, дакле духован.

И треће, називамо га Оцем, зато што смо се, пошто смо поверовали у самог Јединородног Сина Божијег, измирили са Богом, небеским Оцем нашим, ( ми ) који смо претходно били непријатељи Његови и чеда гнева. Говорећи, пак, ''Оче наш'' , објавио нам је да смо ми који смо препорођени Светим Крштењем, сви права браћа, и чеда једног Оца, Бога, и једне Мајке, Свете Источне, Апостолске и Католичанске (=саборне) Цркве. Треба, дакле, да волимо једни друге као права браћа, како нам заповеда Господ говорећи: ''Ово је заповест моја: да љубите једни друге...'' (Јн. 15, 12, 17).

По бићу, дакле по саздању и стварању, Бог јесте и назива се Отац свих људи, и верујућих и не верујућих; дакле имамо обавезу да љубимо све људе, јер су почаствовани и створени од руку Божијих, а да мрзимо само злобу и безбожност, а не створење Божије. А по добробитију (= ?# ? ?@???? ), дакле, по пресаздању, треба ми православни Хришћани више да волимо један другога, јер смо двоструко сједињени, и по природи и по благодати.

Сви људи се, пак, деле на три ( реда ): на праве слуге, на лажне слуге, и на лукаве слуге, непријатеље и противнике Бога. А праве слуге су они који исправно верују и са страхом и радошћу врше вољу Божију; лажне слуге су они који ипак верују у Христа и примили су Свето Крштење, с тим што не извршују Његове заповести; док трећи, међутим, иако су и они као творевина Божија слуге, лукави су, непријатељи и противници Божији, иако су веома болесни и не могу ништа да учине. То су они који су поверовали у Христа, па касније пали у разне јереси. Заједно са овима прибрајају се и други, неверујући и безбожници. Међутим, ми, који смо се удостојили да постанемо слуге и синови Божији по благодати кроз препорођење и Свето Крштење, да не постанемо опет слуге непријатеља нашег ђавола, падајући вољно у његове зле воље, да не постанемо слични онима, о којима Апостол пише да су били ''живи ухваћени од њега(=ђавола), у вољу његову.'' (2Тим. 2, 26.). Дакле, ухваћени у замку ђавола, да врше вољу његову.

Али, пошто је Отац наш на небесима, и ми својим умом треба да гледамо на небо, тамо где је отаџбина наша, горњи Јерусалим, а не доле на земљу, као свиње, него на Њега, нашег сладчајшег Спаса и Владику, и на небеске лепоте Раја. Не само у време молитве, него у свако време и на сваком месту треба наш умо да буде на небу, да се, овде доле, не би расејавао пропадљивим и пролазним стварима. И присиљавајмо себе сваког дана, као што говори Господ, да се ''царство небеско са напором осваја, и подвижници га задобијају'' . (Мт. 11, 12), дакле, царство небеско је тешко ( освојити ), и који себе присиљавају, они га и задобијају, помагани Богом, који хоће да икона Божија у нама буде сачувана читава и чиста, и тако, мало по мало, од иконе усходимо, колико је могуће, и до подобија, освећивани од Бога, и светећи божанско име Његово на земљи, и говорећи у молитви:..." ...

Preuzeto sa :

http://www.verujem.org/sveti_oci/tumacenje_molitve_gospodnje.htm

A ima i ovde :

http://www.verujem.org/pdf/maksim_tumacenjeI.pdf


Mozda ne bi bilo lose da se , za pocetak , poucimo kod "starijih" ...!?
 
Poslednja izmena:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.