Ikone sa lepim svetiteljkama

Meliot

Elita
Poruka
21.639
Malo po malo pa naletim na neku ikonu gde je svetiteljka naslikana kao lepa žena, naročito se tu ističu usne koje su nacrtane da budu ženstvene. Da li je u redu da se tako prikazuju svetiteljke, pa čak i Presveta Bogorodica? Ja mislim da nije i mislim da se slikari malo zanesukada slikaju ikone. Vaše mišljenje?

To je fotomontaža, nisam mislio na to. Mislio san na ovako nešto gde je ten kože svetliji a usne rumenije nego inače na drugim ikonama:

preview-ikona-presvete-bogorodice-sa-gospodom-isusom-hristom_slika_O_308431441-64d3a97bee657.jpg

Malo po malo pa naletim na neku ikonu gde je svetiteljka naslikana kao lepa žena, naročito se tu ističu usne koje su nacrtane da budu ženstvene. Da li je u redu da se tako prikazuju svetiteljke, pa čak i Presveta Bogorodica? Ja mislim da nije i mislim da se slikari malo zanesukada slikaju ikone. Vaše mišljenje?
smatraš li da biti hrišćanin znači biti ružan?

Duševnost nema veze sa estetikom.
Естетика је душевност увек била, можда је код вас новоЧивута другачије антидефинисано...

Естетика канонског иконописа у теби очито буди животињску похоту јер си препун грехова, јер мешаш садашње сексоманијачке образце којих ти је пуна машта са древним благољепијем девствености Богородице..

То је знак да си тотално антицрквен, на нивоима неких самоумних филозофа, који траже Бог ван Христа, врв неким склепаним симболикама и игром речима и личним доживљајима светости...

Možda je i to razlog ali imam oko za te stvari, odnosno umem da prepoznam kada slika sadrži u sebi greh.
Не умеш да оцениш правилно сопствени доживљај прљавштине на иконама...

У твом уму је проблем, а не на слици...

Лепота усана Богомајке, није у изражајном облику, већ у функцији коришћења...

Kao naprimer, koja?

Imas li neki [primer da postavis ili samo tako pises napamet?

U rimokatolicanstvu su nesto "lepse" svetiteljke i svetitelji, takav im je stil, ali daleko je to od necega vulgarnog.

Verovatno su one u zivotu i bile lepe, ali to je sporedno i nebitno da bi se na ikonama predstavljalo.

U rimokatolicanstvu su nesto "lepse" svetiteljke i svetitelji, takav im je stil, ali daleko je to od necega vulgarnog.
Kakav bre stil sta pricas,zar nisu te vase ikone bile " realne slike svetaca"..!?

Verovatno su one u zivotu i bile lepe,
...ma nemoj mi reci,VEROVATNO a ?
...bice pre da je jaaakp verojatno da vam je to klasicno paganstvo,verska praksa suprotna Hristovom jevandjelju !!!
ali to je sporedno i nebitno da bi se na ikonama predstavljalo.
...a sta pise u Bibliji,kako se te vase ikone navodno trebaju prestavljati, s kojim / kakvim detaljima ??

Poštovanjem ikona ljudi poštuju neku osobu koja je svojim životom zaslužila slavu Božiju...
A sto vam trebaju slike da ih postujete,odakle vam ta ideja ?
i to je odlična prilika da se čovek ugleda na svetu osobu sa ikone. Ljudi su vizuelna bića.
Sto bi se ugledali na druge ljude kada nam apostol jasno kaze da se trebamo ugledati na Hrista,upravo onako kao sto je i on sam radio !?
Evo ti dokaza:

1 Kor.4,16:
"...Nego vas molim, ugledajte se na mene kao i ja na Hrista..."

Te su odluke donešene na vaseljenskim saborima.
Kao sto rekoh,klasicno paganstvo,verska praksa dogovorena na nekoj sedenki i ono najbitnije - suprotno Svetom Pismu.
Ne znam dali ce te ovo shokirati ali ti moram reci istinu:
VERSKA PRAKSA SE NE DOGOVARA VEC SE DRZI ONO STO JE JASNO I PRECIZNO ZAPISANO U PISMU !!!
Mnogo štošta ne piše u Bibliji ali su snagom Božije volje donešene razne odluke koje važe i dan-danas.
Tako je,nazalost sa ovim se potpuno slazem i to je klasican dokaz u prilog realnosti o paganskom otpadu na cemu sam ti skrenuo paznju !

Kao sto rekoh,klasicno paganstvo,verska praksa dogovorena na nekoj sedenki i ono najbitnije - suprotno Svetom Pismu.
Ne znam dali ce te ovo shokirati ali ti moram reci istinu:
VERSKA PRAKSA SE NE DOGOVARA VEC SE DRZI ONO STO JE JASNO I PRECIZNO ZAPISANO U PISMU !!!

Tako je,nazalost sa ovim se potpuno slazem i to je klasican dokaz u prilog realnosti o paganskom otpadu na cemu sam ti skrenuo paznju !
Slažemo se da se ne slažemo.

Back