Igrice i baze podataka

2paca.zwaka

Primećen član
Poruka
560
Interesuje me odakle neke igrice uzimaju podatke.....npr. igrica asocijacije.....realno ja sam napravio jednu takvu medjutim ova moja uzima pojmove iz SQL baze....recimo pola korisnika koji bi potencijalno igrali tu igricu ne bi imali SQL server na kompu a jos manje njih bi znalo sta je to......zato sam razmisljao o *.txt datotekama medjutim one su "ranjive"..........i sada pitam nekoga ko ima iskustva u tome kako dakle igrice uzimaju podatke i odakle........hvala :D

Binarni fajl + Napravi editor.

Tekstualni fajlovi su okej. Enkripcija je, hm... enkripcija ti uopste ne treba, samo se teretis bezveze. Nemoj da se bojis ranjivosti, malo njih ceprka po sporednim fajlovima, a i sto bi to radili? To uopste nije problem kako mi programeri mislimo u pocetku. :P

Ja kad sam bio mladji mlatio sam se sa DLL-ovima i enkripcijom binarnih fajlova. :lol: DLL sam koristio da skladistim pitanja za neki kviz koji sam pravio, ej zamisli! I to onako, u vidu koda, ne u vidu resursa. :lol:

Poslednja izmena:
Hm, ocekivao Delphi posto se njega bolje secam ili AS3 i Javu posto njih trenutno koristim. XD

Za C++ ne mogu da se setim uopste, posto mislim da sam uglavnom izbegavao one standardne biblioteke i oslanjao se na Allegro.

Sto se tice C#-a Google podsetio:

Kod:
    using (BinaryWriter writer = new BinaryWriter(File.Open("file.bin", FileMode.Create)))
    {
        writer.Write("hello");
        writer.Write(5);
        writer.Close();
    }

Ocigledno, mozes zapisivati i ucitavati samo proste vrednosti (broj, string, boolean). Ako hoces da zapises ili ucitas niz ili recnik naprimer, onda moras svaki element posebno da zapises/ucitas.

Za ucitavanje koristi BinaryReader.

Pretpostavljam da znas sta je binarni fajl u sustini? To su ti oni fajlovi koji su necitljivi golim okom i koji izgledaju kao hijeroglifi kad ih otvoris sa Notepad-om.

Poslednja izmena:
pre upisa u fajl mozes da string propustis kroz metod koji ce da sifruje, a pri ucitavanju kroz metod koji desifruje

klasu za sifrovanje mozes da izvedes bilo kao jos jedan stream omotac bilo kao obicnu klasu pa da kad god ucitas nesto posle pozivas i desifrovanje

sto se tice sifrovanja - imas garantovan obrdo implementacija i algoritama, a mozes i sam da napravis uostalom, ne mora da bude komplikovano da bi potencijalni napadac odustao (ko ce bas pa da pogadja koji li si algoritam napravio...a tesko da ce nsa da bude zainteresovana za tvoje igrice :mrgreen: )

pre upisa u fajl mozes da string propustis kroz metod koji ce da sifruje, a pri ucitavanju kroz metod koji desifruje

klasu za sifrovanje mozes da izvedes bilo kao jos jedan stream omotac bilo kao obicnu klasu pa da kad god ucitas nesto posle pozivas i desifrovanje

sto se tice sifrovanja - imas garantovan obrdo implementacija i algoritama, a mozes i sam da napravis uostalom, ne mora da bude komplikovano da bi potencijalni napadac odustao (ko ce bas pa da pogadja koji li si algoritam napravio...a tesko da ce nsa da bude zainteresovana za tvoje igrice :mrgreen: )

pa to sam i uradio 1. put......u c# ima metoda klase string koja se zove Replace(string str1, string str2) i ona zamenjuje svako pojavljivanje str1 u string sa str2.....i uradim to par puta i text bude toliko necitljiv da bi vecina obicnih korisnika odustala :D :D

eto resenja ! :mrgreen:

ali ako hoces da budes pravi nindza - napravi svoj iostream ;)

a i ne moras, bolje da za to vreme juris zenske. veca vajda

Ko kaže da mu je bolje?

engineer.jpg

:mrgreen:

Back