Igre na temu istorije - kompjuterske, video igrice, društvene, edukativne, board games...

Ovo Urbi ima neku vezu u Paradoksu? :D

PS Ovo oni u sustini stvarno u skolama i uce?
Paradox od starta ima...bias prema Hrvatima (npr u Hearts of Iron II, igri o WWII, NDH predstavljena plakatom Nikad rob), kontam da im neki Hrobi radi research.

Prve igre im nisu imale Bosance u predmodernom niti Bosnjake u modernom dobu pa su i to onako polunasimice uveli.

Sa druge strane Slovenaca nigde. Hrvatska kujna bre 100% :D
 
Paradox od starta ima...bias prema Hrvatima (npr u Hearts of Iron II, igri o WWII, NDH predstavljena plakatom Nikad rob), kontam da im neki Hrobi radi research.

Prve igre im nisu imale Bosance u predmodernom niti Bosnjake u modernom dobu pa su i to onako polunasimice uveli.

Sa druge strane Slovenaca nigde. Hrvatska kujna bre 100% :D

A šta je čudno oko podebljanog?
 
Kako vreme prolazi, video igre postaju sve više i više popularni ― i potencijalno opasni, zbog zaraznosti ― vid razonode, posebno za mlađe slojeve stanovništva (uz društvenu stigmu naše kulture da bi za nešto starije to bilo nezrelo). U danima karantina, posebno. No, bilo kako bilo, video igre predstavljaju vrlo interesantan način da se audiovizuelno oživi neki istorijski period ili događaj ― za razliku od sedme umetnosti, i sa aktivnim učešćem igrača, te u zavisnosti od žanra ili konkretnog programa, variraju od nekih koje istorijski smeštaj koriste samo kao izgovor do onih koje itekako mogu biti ne samo zabavne, već i edukativne.

Otvorimo jednu temu posvećenu fenomenu istorije u svetu društvenih igara. Da li ste čuli za neke igrice? Možda lično i probali? Sviđaju li vam se neke ili ne i zašto? Smatrate li da mogu naneti više štete ili koristi po pitanje širenja istorijskog znanja i razumevanja? Koliko su istorične, odnosno ne?
Više koristi naravno, dosta geografskih, istorijskih, etnoloških detalja sam saznao upravo iz tih istorijskih igrica, Europa Universalis 4 razbija po tom pitanju...
vidiš koja kultura i religija je bila dominantna u kom periodu i na kom mestu, kakve su bile državne granice, nazivi samih oblasti i pokrajina, stil ratovanja...
Imam i temu o njoj https://forum.krstarica.com/threads/europa-universalis-iv-rule-britannia.892315/
 
Verujem da je u pitanju NDH propagandni materijal. Ali izvuceno van konteksta i manjka fasisticke simbolike. Siguran sam da je bilo materijala koji bi bolje na prvo loptu ukazao vise o prirodi NDH
Ma kakav propagandni materijal...
Crusader Kings 3 je prepun istorijskih gresaka na sve strane.
CK2 je se razvijao godinama i redovno su unapredjivali na istorijskim cinjenicama.
Isto tako ce biti i za CK3.
Ponekad je sasvim dovoljno da se ode na Paradox forum i da se prezentuju istorijske cinjenice. Velika je sansa da ce prihvatiti sugestije ako su lepo prezentovane i sa ubedljivim dokazima.
 

map.JPG
 
Igre sa epskom tematikom ukljucujuci epsku fantastiku najvise volim da igram. Nije bitno da li su iz prvog, drugog lica ili strategije.. Svasta sam igrao..
Age Of Empires, Atila Total War, Knight Shift, BFME 1 i 2 kao i modove za istu , (Edain mod i Age of the ring mod), Mount and Blade Warband ( modovi Profecy of Pendor, Game of Thrones, Lord of the rings) , Skyrim, Civilization in War..
 
Ne vidjeh da je neko pomenuo drustvenu igru "Mars na Drinu". U slucaju da jeste, izvinjavam se.
Tvorci ove igre su iz Srbije i ovo je nesto o njoj: „Igra se igra u dva do četiri igrača, jedan igrač vodi Srbiju, tri igrača vode centralne sile. Cilj Centralnih sila jeste da zauzmu sve gradove na teritoriji Srbije i da drže jedan krug, a cilj Srbije jeste da se odbrani i da povrati sve svoje gradove i da drži jedan krug“, objašnjava Janko Nišavić.

Osim što je zabavna, igra Marš na Drinu je i edukativna. Uz pomoć kalendara i kartica opisani su najbitniji događaji u Prvom svetskom ratu.

„Specifična je zato što je u pitanju Srbija i Prvi svetski rat, period naše najslavnije pobede, najslavnijih žrtvovanja, period koji se ne spominje dovoljno u današnje vreme i time sam hteo da spasem od zaborava taj jedan najsvetliji period naše istorije“, kaže Vukašin Nišavić


images (1).jpeg

images (2).jpeg
 
Razmišljao sam da pokrenem zasebnu temu ali možda je bolje ovde, jer ne znam koliko će biti zainteresovanih. Pomalo me interesuje psihologija video igara a u ovom slučaju pitanje je vezano i za istoriju.

Jedna konstatacija i pitanje u vezi video igara, a pre svega fantazijskog RPG žanra i činjenice da su gotovo sve igre (i to najpopularnije), smeštene u vremenski period koji odgovara našem Srednjem Veku. Serijali poput Elder Scrolls (Skyrim i stariji naslovi), Witcher, i mali milion drugih naslova, svi se mogu, manje-više smestiti u taj vremenski period. Rekao bih da pojedini stidljivo zadiru u period Renesanse po pitanju estetike, ali se uglavnom sve svodi na Srednji Vek. Naravno, možemo ići dalje i reći da su sve te igre nastale pod uticajem DnD-a, Tamnice i Zmajeva, stonih igara popularizovanih još 1970-ih, a koje su, opet, nastale pod uticajem srednjovekovnih minijaturnih ratnih igara.

Navedene igre su među najpopularnijim ikada, sa igračkom bazom koja se sveukupno meri stotinama miliona. Šta to tera (uglavnom) mlađe muškarce ka svetu mača, zmajeva i krvoločnih bitaka? Dodajmo tu i serije, filmove i knjige, od Igri Prestola, preko Konana Varvarina do Gospodara Prstena, a koji su isto tako svi odreda smešteni u taj fantastični Srednji Vek i videćemo da nečeg tu itekako ima, nekakve dobitne formule koja radi kod velikog broja ljudi. I da dodam da se tu ne radi o nekakvom trendu, kao što je recimo žanr zombi apokalipse koji je periodično popularan - fantazijski RPG je na vrhuncu popularnosti maltene od samog početka, decenijama.

Interesuje me mišljenje drugih. Ja mislim da se tu, pre svega, radi o tome da taj vremenski period budi u ljudima duboko uspavane primitivne instinkte. Fantazijske igre smeštene u premoderan, ali ne suviše arhaičan svet - dakle Srednji Vek, nude savršen lek za razbijanje moderne, previše sigurne svakodnevnice ušuškane u birokratiju i komfor. Previše sigurne u smislu da ne strahujemo od dugih zimskih noći, da će nas banda razbojnika presresti i preklati na putu da kupimo hleb, ili kakav pećinski medved rastrzati na komade. Svaki problem rešiv je sekirom u glavu ili pesnicom u slepoočnicu a žene su u ovim igrama prikazane kao hiperseksualizovane lutke (ukoliko nisu i same ratnice). To je arhetip avanturiste koji teži istraživanju, zdravoj dozi opasnosti i izazovu, kao i jednostavnošću u životu. Nema tu (preterane) birokratije, pretrpanih, nerazumljivih zakona, odredbi i propisa, računa za struju, kirije, dosadnog ili egzistencijalno besmislenog posla od jutra do sutra i osećaja da je život monstrum koji jede dane.

Sećam se, pre više godina na vrhuncu popularnosti serije Igra Prestola, na jutjub videu se vodila opaka rasprava o tome ko bi bio najbolji kralj Vesterosa. Svako je podržavao jednog od kandidata i nudio sijaset razloga zašto baš on/ona zaslužuje da vlada kontinentom, pa bi još izjavljivali "taj i taj je moj kralj!". To su bile najozbiljnije, argumentovane rasprave, da bi neko sa strane, a da nije upoznat sa situacijom, pomislio da se radi o pravim ljudima. A opet, verujem da mnogi ako ne i svi učesnici te rasrave ne bi u pravom životu ni pomislili da podrže ideju monarhije, ili života u takvom jednom svetu. Zanimljiva je ta psihologija.

Moje iskustvo sa igrom Skyrim svedoči o svemu što sam napisao. Proveo sam godine života i hiljade sati uz tu igru gde se, pomoću modova, sve svodi na što realističniji prikaz života u svetu koji tehnološki i estetski odgovara Srednjem Veku, sa dodatkom brojnih natprirodnih elemenata, pre svega magije, stvorenja i metafizike. Neopisiv je osećaj koji pruža svaki novi ulaz u taj svet, stvaranje novog karaktera, zapravo sopstvenog avatara, mogućnost lutanja divljim šumama i pijančenju u zadriglim tavernama uz ples rasnih sojki dok mi sa čeličnog buzdovana još kaplje topla krv nesretnih trolova i veštica.

Izgleda da u mnogima i dalje spava taj primitivan, pećinski instinkt.
 
Ja obozavam igrice, filmove i knjige sa epskom tematikom, ukljucujuci i epsku fantastiku. Od igara sam najvise igrao Age of the Ring igricu koja je obuhvatila Gospodara Prestenova i Hobbita. Igram ponekada i Mount and Blade Bannerlord, tj modove za tu igru medju kojima je upravo Game of Thrones koji spominjes.

Jedna od omiljenih knjiga mi je Opsada i pad Troje, omiljeni film, naravno Gospodar prstenova.... Game of Thrones seriju sam gledao u dahu...

Ocigledno je da spadam u tu grupu koju privlaci ta epska tematika.. Na kraju krajeva mnogo puta sam mastao da zivim u tom nekom periodu, da imam svog konja, mac, stit, strele... Neku kolibu ili jos bolje zamak.. Haha... Valjda me opusta sve to.. Ne znam.
 

Back
Top