Igre na temu istorije - kompjuterske, video igrice, društvene, edukativne, board games...

Poruka
72.947
Kako vreme prolazi, video igre postaju sve više i više popularni ― i potencijalno opasni, zbog zaraznosti ― vid razonode, posebno za mlađe slojeve stanovništva (uz društvenu stigmu naše kulture da bi za nešto starije to bilo nezrelo). U danima karantina, posebno. No, bilo kako bilo, video igre predstavljaju vrlo interesantan način da se audiovizuelno oživi neki istorijski period ili događaj ― za razliku od sedme umetnosti, i sa aktivnim učešćem igrača, te u zavisnosti od žanra ili konkretnog programa, variraju od nekih koje istorijski smeštaj koriste samo kao izgovor do onih koje itekako mogu biti ne samo zabavne, već i edukativne.

Otvorimo jednu temu posvećenu fenomenu istorije u svetu društvenih igara. Da li ste čuli za neke igrice? Možda lično i probali? Sviđaju li vam se neke ili ne i zašto? Smatrate li da mogu naneti više štete ili koristi po pitanje širenja istorijskog znanja i razumevanja? Koliko su istorične, odnosno ne?

rome-total-war-screenshot.jpg


https://www.cbc.ca/news/entertainment/photos/playing-with-the-past-video-games-and-history-1.2829445
 
Poruka
72.947
Švedska kompanij po imenu Paradox posebno se specijalizuje pri pravljenju video igara smeštenim u istoriji. Jedna od njihovih najnovijih je Imperator: Rome, strateška simulacija smeštena 18 godina posle smrti Aleksandra Makedonskog:


Istorija.JPG


Ova igrica nije za mnoge; u prvom redu za istorijske fanatike. Imala je i vrlo nezgodan početak, zbog kojeg je bilo pod velikim znakom pitanja hoće li uopšte i uspeti. Dok igra pruža mogućnosti da se odabere bilo koja politička zajednica 304. godine pre naše ere, u srcu Ratova Dijadoha i tik nakon pobede Demetrija Poliorketa na Rodosu (ne mnogo nakon Bitke kod Salamine, u kojoj je Demetrije vodeći Antigonove snage potpuno devastirao Ptolemejevu mornaricu), neka rešenja su upitna. Zemlja koju kontroliše Antigon Jednooki zove se, iz ne preterano jasnih razloga, Frigija, dok za Seleukovu državu ne postoji nikakav problem da se zove Seleukidsko carstvo. Etnička karta, takođe, podiže nekoliko obrva.

Etnick.JPG


Jadranski Veneti su prikazani kao da su deo italske grupe naroda – gde su, takođe, smešteni čak i Etrurci – iako novije vreme prevladava mišljenje da je reč o u prvom redu keltskoj etničkoj skupini.
 
Poruka
72.947
Serijal igara Assassin's Creed, koji se vrti oko naučno fantastičnog zapleta koji kaže da svaki čovek može da proživi kolektivni život svojih predaka, čija su sećanja očuvana u DNK-u pojedinaca (nedavno je izašao i vrlo loš film sa Majklom Fasbenderom u glavnoj ulozi), izbacio je ne tako davno igru Odyssey, smeštenu u svetu antičke Grčke, u vreme Peloponeskog rata (431-405. god. pre naše ere).


Igrica je vizuelno prelepa i oživljava veliki broj istorijskih lokacija, koje se mogu posetiti na prelepoj karti tadašnjeg sveta Helade.

0mcv9h0phg311.jpg


Polisi i egejska ostrva antičke Grčke mogu se posetiti; peške, na konju ili na brodu koji glavni lik poseduje, međutim, igra nije bez svojih krupnih problema.


Prva stvar koja pada na um jeste što je igra pala na propagandnu sliku koja je popularna u zadnjih nekoliko godina, a koju mnogi zovu, malčice kontroverzno, rezultatom Social Justice Warrior propagandne kampanje. U AC:O žene su potpuno pogrešno predstavljene, sve sa željom prikaza potpune jednakosti polova, dok je seksualnost ismevana do tog nivoa da izgleda da je u staroj Grčkoj svako zaskakivao šta prvo zahvati, uključiv i neljudsko, iskrivljujući iz humorističnih razloga stereotipe o drevnim Grcima do neverovatnih razmera.
 

White Guar

Primećen član
Poruka
924
Proveo sam silne desetine sati ako ne i više uz stari Rome Total War. Tamo neke rane 2000-e, skroz se uživeo u mapu sveta, razne fakcije, strategije, bio potpuno prenesen u antički svet iako je igra ne baš verodostojna. Za to sam kasnije koristio mod Realism i Europa Barbarorum. Uh, već mi ide voda ma usta. U modovima omiljena mi je bila Baktrija, savršen miks orijentalne egzotike, helenizma, izolovanost, prisustvo moćnih Seleukida.. Ne preterujem kada kažem da je ova igra imala veliki uticaj na mene i kasnije studiranje istorije.
Uz to i Age of Mythology, isto iz tog davnog doba. Predivna rts igra sa fokusom na mitologiju grka, egipćana i nordijaca. Pravi užitak za sbakog ljubitelja antike i mitologije.
 

Ipposthenis

Primećen član
Poruka
676
Problemi video igara i istorije, na žalost, nisu samo u onom očiglednom - pojednostavljenoj naraciji, 'umetničkoj slobodi' i ubrzavanju događaja u svrhu zabave...Problem je i nedovoljna informisanost ili površno istraživanje ali i trendovi u pop kulturi i umetnosti koji nadjačavaju istorijsko. I.e. lenjost autora.

Tako, sem tog pomenutog politčkog, SJW, 'feminist friendly' narativa gde je sve preplavljeno raznim heroinama koji se istorijski nisu i ne bi mogle naći u tim ulogama, imamo i jedan pastiš materijalne kulture raznih epoha pa i kultura (gotovo svi filmovi o antičkoj Grčkoj recimo imaju isti problem). Nekada je to podnošljivo, kao recimo film Troja ili čak Gladiator, nekada svakako ne, kao recimo 300, Clash of the Titans, Hercules itd. Igrica Assassin's Creed Odyssey je nešto najnegrčkije™ što sam do sada video. Ne samo što ta materijalna kultura ne pripada vremenu, ne što je rezultat neophodnog kompromisa kao što je to bio slučaj u filmu Troja, već što je proizvod neznanja i (ne)talenta umetnika koji je svoju sklonost ka pre-dizajniranju, inače trenda u svetu fantazije, preneo na nešto što pretenduje ka istorijskom. Ona je, umesto toga, svaki filmom 300 inspirisani stereotip koji postoji (korinćanski tip šlema koji se ponosno reklamira na posteru za igricu prestao je da se proizvodi skoro čitav vek pre događaja u igri). Igra nije, i uostalom ne mora biti istorijski tačna, ali ona nije ni istorijski autentična, što je možda i važnije.

To pretendovanje ka nečemu pouzdano istorijskom ili uzimanje sebe za previše ozbiljan projekat je po meni najveća prepreka koristi koju video igre mogu imati. Vizuelno je veoma efektan način prenošenja poruka, ali je isto tako i veoma opasno jer je potencijal za usvajanje grešaka veoma veliki (iako ne iz sveta video igara, odličan primer su 'rekonstruisani' grbovi srpske srednjovekovne vlastele koji se od knjige u kojoj su se pojavili ustanovili u standard, bez obzira na pogreške ili elemente fikcije - u knjizi često navedene, pa i donekle pogrešan umetnički pristup/stil). Tako igre poput Total War serijala daju vrlo pogrešan utisak preterane organizovanosti ratovanja i uniformisanosti u starom, pa i srednjem veku. Slično se dešava i u od skora popularnoj Bannerlord igri. Klonovi jednog ili dva tipa ratnika (koji su jedini prisutni na bojnom polju inače) stoje u besprekornim pravougaonicima koji se u maniru komunističkog sleta iz osamdesetih (negde doduše i danas) kreću ka klanici. U slučaju antičke Grčke to je slika borbe koja nadvladava izuzetne akademske napore da se ona prikaže znatno realističnije i istorijski tačnije.

U ostalim igrama, možda i razumljivo, borba prati holivudski pristup i fenomen 'svetlosne sablje' pa su tehnike neistorijske a oklop tek modni detalj. U tom pogledu je prijatno iznenađenje prilično teška, ali izuzetna igra Exanima.

ezgif.com-optimize.gif

Igrice koje sebe ne doživljavaju preterano ozbiljno, tako, popularne indie (od independent) igre su za mene bile otkrovenje po pitanju eventualne koristi (prema kojoj svakako treba imati rezerve).

Tako je ubedljivo najbolji prikaz kulture, etike ali i borbe u antičkoj Grčkoj šarmantna metroid-vania igra Apotheon. Uprkos samom konceptu pobune protiv bogova koji je i najveća mana igre, umetnost, atmosfera i neobavezni ali svakako preporučljivi citati iz poznatih dela antičke književnosti na koje nailazite napravili su od nje nešto najbliže edukativnom materijalu što bi u tom svetu mogao naći. Kada sam pomenuo borbu, tu je koncept oduzimanja plena, naravno, dobavljanja sopstvene opreme, ali i individualne borbe, korišćenja luka i strele, kamena, kop(a)lja itd. nešto za šta, na žalost, ne vezujemob borbu teško oklopljene pešadije u Grčkoj kojima smo dodelili uglavnom anahroni koncept falange. Igra je retka ilustracija razloga zbog kog su dva koplja i uopšte bacanje koplja dvostruke namene održali toliko dugo u grčkom ratovanju. Pogodak bačenim kopljem (koje je koplje za blisku borbu a ne samo za bacanje) i u igri i u stvarnom životu predstavlja najrazorniji napad u uslovima ratovanja tadašnjim oružjem i protiv bronzanog oklopa. U tom smislu,igra će vas naterati da razmišljate veoma slično kao i antički Grk, da 'izvagate' rizik gubitka koplja i potencijalni 'one shot kill' koji taj udarac pruža.Dodao bih i da je tretman Hada kao božanstva ali i podzemlja potpuno osveženje, jer se, za razliku od filmske industrije, on ovde predstavlja u svojoj autentičnoj, grčkoj verziji, ne u onoj opterećenoj savremeni(ji)m poimanjem raja i pakla.

Vredna pomena je i okrutna igra Battle Brothers. Jedna kompleksna, izuzetno duboka potezna strategija za ljubitelje srednjeg veka. Materijalna kultura je solidno predstavljena, uz neminovno spajanje epoha, ali je interesantan možda zapostavljen koncept najamničkih vojski u tom dobu kao i za oko prijatna heterogenost vojski i njihove opreme očigledno posvećen istraživački tim. Iako nabacani, svi ovi istorijski elementi, pa i heraldički,, prilično su prijatni za oko, i svakako bih ih radije koristio za eventualnu ilustraciju od nekih pretencioznijih naslova.
rsz_1screenshot_53.jpg


Što se tzv AAA naslova tiče, najveći trud ka istorijskoj tačnosti video sam kod Assassin's Creed 4 Black flag naslova. Uz neminovne kompromise sa istorijom, brljotine i poneko ''brendiranje'' svojevrsno današnjici ali istorijski ne naročito popularno, to je solidan pokušaj da se istorija ispriča na interaktivan i zanimljiv način.
 
Poslednja izmena:

White Guar

Primećen član
Poruka
924
Ipposthenis - Одличан коментар, могао би комотно да се нађе у Свету Компјутера као колумна. :)
Шта мислиш о Kingdom Come? Игра је баш замишљена да буде реални, историјски приказ Бохемије на почетку 15. века ако се добро сећам, а неки "новинари" су се жалили што нема људи афричког порекла у игри. :lol:
 
Poruka
72.947
Ipposthenis - Одличан коментар, могао би комотно да се нађе у Свету Компјутера као колумна. :)
Шта мислиш о Kingdom Come? Игра је баш замишљена да буде реални, историјски приказ Бохемије на почетку 15. века ако се добро сећам, а неки "новинари" су се жалили што нема људи афричког порекла у игри. :lol:

Izuzetno mnogo hvale bih mogao reći na račun Kingdom Come: Deliverance, ali ostaje nekolicina vrlo krupnih problema. Npr. odsustvo samostrela, koji su u tom periodu i u tom mestu tada bili dost široko rasprostranjeni, prva je stvar koja zbunjuje kada je reč o oružju.


Prva stvar koja je privukla mene, a verujem i mnoge druge zaljubljenike u istoriju, bila je Dungeons...and no dragons. :lol:

I posebno mi je lepo bilo videti tako nešto jer slovenske istorije generalno ima vrlo malo, zastupljeno. Dominiraju zapadnoevropske teme i kultura.
 

Miki 75

Ističe se
Poruka
2.095
Meni su dve igre neprevaziđene: Civilizacija i Europa Universalis.
Civilizaciju igram već nekih skoro 30 godina, istina sa pauzama koje su trajale godinama. Sada je aktuelan Civ VI sa raznim ekstenzijama.
Civilizacija je potezna upravljačka strategija u kojoj vodiš narod od naseljenika do modernog doba. U tom periodu vodiš svoju civilizaciju kroz razvoj novih gradova, nauke, novih dostignuća. Da bi sve bilo zanimljivije, tu su i drugi igrači koji te ometaju u razvoju države. Možeš da biraš da li ćeš sa susedima da ratuješ ili da razvijaš trgovinu i nauku.
EU4 je više bazirana na istoriji, ali je podjednako zarazna. Recimo, Imperator: Rome me podseća na EU4. Rekao bih da je Paradox koristio engine i način upravljanja EU4 prilikom kreiranja Imperatora.
 

Ipposthenis

Primećen član
Poruka
676
Ipposthenis - Одличан коментар, могао би комотно да се нађе у Свету Компјутера као колумна. :)
Шта мислиш о Kingdom Come? Игра је баш замишљена да буде реални, историјски приказ Бохемије на почетку 15. века ако се добро сећам, а неки "новинари" су се жалили што нема људи афричког порекла у игри. :lol:

Hvala! :) Nisam, na žalost probao Kingdom Come pa nemam utiske. Deluje dosta ambiciozno, što može biti dvosekli mač, a takav komentar woke novinara je svakako samo preporuka. :)

Još jedna igra je interesantna sa aspekta atmosfere i autentičnosti (ne neophodno i tačnosti). Aktuelna je i tema. A Plague Tale: Innocence. Međutim, sem izgleda i interesantnog pristupa, ona po meni nema baš puno da ponudi. Ima(la) je potencijala, istina.
how-long-to-beat-a-plague-tale-innocence-header_feature.jpg
 

White Guar

Primećen član
Poruka
924
Славен777 - Е то, ја сам игру на први поглед прозвао Обливион без магије јер ме јако подсетило на ту Бетесдину игру.

Кад спомену тамнице и змајеве сетих се још једне ствари. С једне стране, волео бих да посветим више времена и напишем пар страна о модерној фантастици и рпг насловима (као што је Елдер Скролс серијал) и на који начин имплементирају праву историју, религију, митологију, антропологију итд. у свет фантастике. Многи штребери заслужни за креирање тих светова имају завидно знање. Рецимо, пронашао сам да је метафизика Елдер Скролса и историја тог света инспирисана одрећеним алтернативним, данас заборављеним теоријама које су заступали чак и теозофи. Друго је питање јесу ли аутори то свесно урадили или несвесно дотакли некакве јунговске колективно несвесне сфере. :lol:
Друго, пошто и сам градим сопствену фантастику било ми је занимљиво како у рпг насловима граде економију и инфраструктуру. Ту сам исто био инспирисан играма. Рецимо економија Фаеруна у игри Балдурс Гејт. Стога сам морао да проучавам економије средњег и старог века (под проучавањем мислим ишчитавање википедије), схвативши колико је рецимо стари Рим био напредан и у том погледу, па је Европи требало пар векова од пада западног Рима, све до Каролинга, да створи иоле стабилан систем.
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.439
Meni su dve igre neprevaziđene: Civilizacija i Europa Universalis.
Civilizaciju igram već nekih skoro 30 godina, istina sa pauzama koje su trajale godinama. Sada je aktuelan Civ VI sa raznim ekstenzijama.
Civilizacija je potezna upravljačka strategija u kojoj vodiš narod od naseljenika do modernog doba. U tom periodu vodiš svoju civilizaciju kroz razvoj novih gradova, nauke, novih dostignuća. Da bi sve bilo zanimljivije, tu su i drugi igrači koji te ometaju u razvoju države. Možeš da biraš da li ćeš sa susedima da ratuješ ili da razvijaš trgovinu i nauku.
EU4 je više bazirana na istoriji, ali je podjednako zarazna. Recimo, Imperator: Rome me podseća na EU4. Rekao bih da je Paradox koristio engine i način upravljanja EU4 prilikom kreiranja Imperatora.
I ja isto volim ove dve igre(civ i EU),ali uz njih bih dodao još crusader kings 2 koji je više dinastijski orijentisan i pomalo zaboravljeni knights of honor za koji je baš šteta što nije dobio nastavak.
 

3BEP

Veoma poznat
Poruka
10.439
Divno!Zaboravio sam Mount and Blade,Mount and Blade Warband i pre nekoliko dana izašao je novi Mount and Blade Bannerlord,sjajne igre.Nisu postavljene kao istorijske nego su stavili izmišljena imena kraljevstva ali postoji gomila modova koja to ispravlja kao na primer Europa 1200,Europa 1257..gde se postoji i Srbija.Isto se kreće po mapi ali može da se ulazi u gradove,sela,zamkove..i najbolja stvar je borba iz prvog ili trećeg lica kako namestiš i može se komandovati trupama dok ti jašeš i isprobavaš gomilu oružja.Stvarno fantastično nisam probao ovaj novi jer mi je star komp ali ću ga apgrejdovati samo zbog bannerlorda.
 

RickRoss

Buduća legenda
Poruka
25.907
Total War je u samom vrhu igara sa istorijskom tematikom.
Tu je naravno i legendarni Age of Empires.

Ceo serijal Assassin's Creeda vraća vas u različite periode istorije: od antičke Grčke i starog Egipta, preko krstaških ratova, perioda Renesanse u Italiji, do američke i francuske revolucije i viktorijanskog Londona u vreme industrijskog procvata i to sve upoznavajući vas sa ključnim figurama tih vremena i događaja.
Posebno su zanimljiva dva poslednja nastavka serijala (Origins i Odyssey) u kojima upoznajete umanjene verzije starog Egipta i stare Grčke u kojima možete posetiti i istraživati poznate istorijske lokacije i objekte poput Keopsove piramide i atinskog Partenona.
 

White Guar

Primećen član
Poruka
924
Хтедох и ја да поставим Stronghold Crusader. Невероватно заразна игра.

У вези Total War серијала, Medieval ми никада није легао као Rome. Иако са свим експанзијама покрива за мене врло занимљиве периоде и дешавања, крсташке ратове укључујући северне балтичке походе, темпларе, средњовековне витезе итд. игра ме није освојила као што је она смештена у античком свету. Ту наравно мислим на први Rome и Medieval II.
Rome је просто магичан. Чак је и музика феноменална, а најомиљенија нумера ми је Arabic Winter. Мелодија у којој је садржана сва мистичност древне епохе. Какав је осећај био тумарати Партијом, Понтом, прелазити Кавказ на север ка дивљим и опасним Скитима, а када се зумира мапа света чују се ветар, таласи мора, завијање вукова, све уз пратњу медитативне мелодије арапске зиме. Такве ствари су непоновљиве.

Arabian Winter

Волео сам и експанзију Barbarian Invasion иако ми је било криво што нисам могао да играм са Словенима (који се у одређеном тренутку појављују као дивља хорда :lol: )
 

sreckom92

Ističe se
Poruka
2.295
Crusader Kings 3 je treca igra u Paradox serijalu igara smestenih u srednji vek.
Sudeci po svemu sto sam do sad video, verovatno ne postoji igra sa boljim predstavljanjem tog istorijskog perioda. Dobro, mozda je prerano da pricamo o tome dok igra ne izadje. Jednostavno, moj utisak je kako je ova igra dobar napredak u odnosu na Crusader Kings 2, koja je po meni apsolutno fenomenalna.
(Inace, ko je zainteresovan, Crusader Kings 2 je trajno besplatan na Steam-u.)

Jos uvek se nisam sreo sa igrom koja bolje predstavlja feudalni sistem. Naravno, opet je to daleko od savrsenog i idealno, ali malo igara uopste ulazi u tu neku tematiku realizma.

NegotiationTyranny.png


wyofVBXBQMHbpCy5GocGTzBhO-ys0y90Y5_pUzyg1fs_1920x1080_1x-0.jpeg


CK3%201066%20Start%20Updated.png


Mozda i glavni fokus ove igre je razvoj likova u ovom svetu. Postoji na hiljade likova, svaki sa licnim osobinama i sposobnostima. Svi oni zele da zive, uzivaju, steknu moc i imaju porodicu i potomstvo. Svi su oni upleteni u svet intriga i politickih i ljubavnih mahinacija.
Vi igrate sa likom do njegove smrti, nakon cega nastavljate da igrate sa njegovim naslednikom. Kroz period od gotovo 600 godina, vi gradite svoju dinastiju i oblikujete svet oko sebe.
Mozete da uzivate u jednostavnom zivotu obicnog Grofa i da svoje vreme provodite u sitnim intrigama. Ako ste ambiciozni, mozete i stvoriti svoje carstvo.
Cak i kreirati svoju religiju.
Postoji ogroman broj stvari koje se mogu promeniti i dodati zarad vaseg boljeg iskustva.

iLNGUE4y48fswutVEEumF_QDfBoOzJgyZNYQsb8hEow_1920x1080_1x-0.jpeg


ethnicities.jpg


DD_LS_3.png


Mozda i najbolja stvar kod ove igre je to sto ce konstanto rasti i razvijati se. Crusader Kings 2 je izasao 2012-te godine i stalno je dobijao novi sadrzaj narednih 7 godina. Da, neko ce pomenuti ogromnu cenu svih tih dodataka, ali igra je dobila isto besplatnog sadrzaja kao i placenog u tom periodu.

Iako ne izgleda na prvi pogled fascinantno i ne pleni nekom grafikom i spektakularnim izgledom, u njoj se "ispod haube" nalazi kompleksan sistem koji je kombinacija strategije i RPG elemenata.

Naravno, u igri ce se naci i gomila istorijskih gresaka. Izuzetna stvar kod Paradox igara je njihov forum. Taj forum je prepun ljudi koji su spremni za zdravu diskusiju o raznim istorijskim detaljima. Paradox se cak i oslanja na doprinose sa foruma i cesto slusa sugestije, pogotovu istorijske, clanova tih foruma.

Modovi su jos jedna stvar koja ce sigurno obeleziti ovu igru.
Crusader Kings 2 je imao Game of Thrones mod, sa potpuno odradjenom mapom Westerosa, kao i sa ogromnim brojem likova i dogadjaja iz tv serije i knjige. Taj mod se smatra i najboljom Game of Thrones igrom.
Tu su takodje i Elder Scrolls, Lord of the Rings i Warhammer modovi izmedju ostalih.. To su modovi profesionalno odradjeni, a njihovi autori su cak i poceli da rade za Paradox, zbog svojih vestina.
Naravno, tu su i modovi koji izuzetno poboljsavaju istorijski aspekt igre.
Sve to a i vise se moze ocekivati od Crusader Kings 3.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.