Igra staklenih perli...

Luka_Bgd_

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.906
Fresh new start. :)

Kakav stav imate prema Heseovoj filozofiji igre staklenih perli?
Da li se moze spojiti naizgled nespojivo? :)
Da li se mozemo igrati sa svim sadrzinama i vrednostima nase kulture?
Da li nam ostaje da samo zalimo sto umetnost danas nije produktivna kao nekada?
I zasto vise nije tako?
Da li smo sa ogromnim napretkom u tehnologiji zanemarili razvitak duha? :?:Napomena: iako je reli*ija usko povezana sa ovom temom,molim vas da se ogranicimo na poimanje same igre bez komentara kakve "posledice" ona ima na razvitak stanja duha.

Sta je zapravo "Igra staklenih perli"?

Isprva igra nije bila nista drugo do duhovit nacin vezbanja pamcenja i kombinacija medju studentima i muzicaraima.Dobila je ime nakon sto je Bastijan Pero,teoreticar muzike,naisao na kelnskom seminaru na naviku sviranja koju su ucenici bili vec prilicno daleko razvili.Oni su jedan drugom dovikivali u sazetim formulama svoje nauke bilo koje motive ili pocetke klasicnih kompozicija.Na ovo je pozvani imao da odgovori nastavljanjem komada ili,jos bolje,povisenim ili snizenim glasom jednom kontrastnom protivtemom itd.
To je bilo vezbanje pamcenja i improvizovanja,kao sto su nekada,mozda sasvim slicno cinivi revnosni ucenici Pahelbela ili Baha.
Bastijan Pero je po uzoru na naivne decije racunaljke sa kuglicama,konstruisao ram sa nekoliko dvanaestina zica u njemu,na koje je mogao nanizati jedne uz druge staklene perle razlicite velicine,oblika i boje.Zice su odgovarale notnim linijama,perle notnim vrednostima itd.
I tako je on od staklenih perli gradio muzicke citate ili izmisljene temate,menjao ih,transponovao,razvijao...
Igra je,izgleda,tek dve-tri decenije kasnije izgubila od omiljenosti kod stidenata muzike,ali su je zato prihvatili matematicari i razvili je na svoj nacin.Dugo vremena u istoriji igre njena karakteristicna crta je u tome sto je davala prevagu,koristila je i dalje razvijala ona nauka koja je dozivaljavala narocit procvat ili renesansu..
Matematicari su doveli igru do visoke pokretljivosti i sposobnosti sublimacije te je ona dobila vec neku svest o sebi samoj i svojim mogucnostima...

Toliko o zacetku igre.
Koliko danas,u ovom feljtonistickom dobu,imamo nacina da izadjemo van tog zacaranog kruga,koji sluzi kao "hrana" bar 90% ljudske populacije,da se izdvojimo i obrazujemo i da se pritom ne osvrcemo na pojedina desavanja u svetu?
Da li se moramo odreci svetovnog da bi to postigli ili postoji neki drugi nacin? :?:
 
Reci nam ti...Citala sam roman i mislim da je Hese imao i bolja dela...
Ne moramo se odreci svetovnog, nego naci nacin da spojimo duhovno i svetovno, tako da u nama naprave idelan sklad

Slazem se da je Hese imao bolja dela.
Uopsteno,ne slazem se sa nacinom na koji je Hese "podelio" umetnost,pogotovo muziku.On direktno tvrdi da je sve sto je nastalo posle baroka posledica svetovnog zivota,
stoga jako siromasno i "ovozemaljski".Ne smem dalje o tome,ponovo ce mi zakljucati temu ili cu biti banovan.

Tvrdi da je Betoven primer neukusa. :confused:
A da se primetiti da nam je svima(ili bar vecini) romantizam blizi (sto vremenski,sto po osecanjima koja se sublimisu kroz muziku) od baroka.
U pravu je kada kaze da Bahova muzika ima karakter tihe,izrazene spremnosti da se umre,pomirenja sa krajem.
Ali zestoko se protivim kada neko kaze da je Liszt samo pompezan i cisto spektakularan,u smislu da sve njegove kompozicije imaju samo zadatak da zadive publiku svojim tehnickim teskocama,a da ispod toga ne postoji nista drugo.
Liszt,bar po meni,iskazuje jednu do tad nevidjenu volju za zivotom i radost.Cak i ako je inspirisano "ovozemaljskim",ipak mi je blize,ipak nam je to sastavni deo zivota.
Ljubav,zaljubljenost i slicno.

Naravno da smo sa razvitkom tehnologije zanemarili duh, a to je ono sto pokrece, to je ono sto zaista zivi.
P.S. Cenim to sto si uporan :grin:

Sta cu,to mi je jedna od glavnih karakteristika. :)
 
A zbog cega bi ti zatvorili temu? Nije nista glupo ovde napisano. Nisam se toliko udubljivala u "Igru staklenih perli" jer mi se nije nesto dopala, pa sam slabo zapamtila to o cemu govoris.
"Narcisa i Zlatoustog" citam u proseku svake druge godine, ali "Igru..." jednom i to jedva
 
pa vec treci put otvaram temu i cim spomenem religiju ili duhovnost (cak i okvirno) zakljucaju je i/ili obrisu. :confused:

A nisam neki religiozni fanatik.

Zna se da je Hese imao veze sa budizmom i putnicima istocnjacima.Odatle mu je ideja da napise Igru staklenih perli,na neki nacin da budizam prenese na Evropu,ideologiju - "kakva muzika,takva drzava",bukvalno.Spominje da je hriscanstvo poslednju sublimaciju dozivelo Bahovim koralima i sl.Zbog toga toliko insistira na muzici i njenom spoju sa matematikom.

Svakako se slazem,bar u tome da zapad i istok treba da razmene neke svoje pozitivne karakteristike.
Da zapad dobije tu neku intravertnost,a istok ekstravertnost ,ali sve u odredjenim granicama.

Ovo verovatno nisam smeo da pominjem,sad ce i ovu temu da zakljucaju.
Zaista ne znam kako ovo moze da dovede do sukoba na nacionalnoj i verskoj osnovi na forumu? :?:
Ovo je samo konstatacija da je Hese imao veze sa budizmom.
 
Da zapad dobije tu neku intravertnost,a istok ekstravertnost ,ali sve u odredjenim granicama.

...ovo nisam zakljucio citajuci knjigu,vec je to moj odgovor na pitanje "mozemo li spojiti naizled nespojivo"?
Nevezano za spoj muzike i matematike.

Cekaj malo...Hese je bio mason.."Igra staklenih perli" je njegov dug masoneriji...To je bio njegov zadatak...

Da,ali je poznato i prisustvo budizma i njegova naklonost istoku
Negde na pocetku knjige ima odlomak iz spisa o muzici Lu Bu Veovog dela "Prolece i jesen",kako muzika odredjuje pravac i tok svega i da joj je dodeljena vodeca uloga - u drzavi,zivotu grupe i pojedinca...

Ukazujem samo na povezanost ta dva.
 
Citiraću vam jedno izuzetno dobro sagledavanje Hesea kroz roman " Igra staklenih perli "

"Roman "Igra staklenih perli" je najaktuelnije i najdrustvenije Hesseovo djelo: umjesto individualno-psiholoske problematike,roman rjesava pitanje drustveno istorijske situacije u jednom tragicnom vremenskom trenutku.Hesse je morao da se angazuje u doba fasistickog varvarstva,i da se pozabavi pitanjem totalne umjetnicke letargije dok se oko covjeka ruse svjetovi.Iako zamisljeno i ostvareno kao utopijsko djelo ,ono je u osnovi antiutopisticki roman.

Roman "Igra staklenih perli" zamisljen je kao "pokusaj opisa zivota magistra Jozefa Knehta sa Knehtovim ostavljenim spisima".Muzicki nadaren djecak Joyef ulazi fiktivnu pedagosku provinciju Kastaliju u kojoj postoji osobena organizacija igre staklenih perli,dok najzad,ne postane magistar igre.Ova igra je specificna kombinacija matematike i muzike koje covjeka treba da navedu na razlicite meditacije i uzivljavanje u vlastiti duh.Kneht postize savrsenstvo u igri,ali u jednom momentu,samovoljno i na prvi pogled neodgovorno,napusta i jedno i drugo da bi se posvetio obicnom vaspitackom pozivu.Ovim zaokretom u romanu Hesse postavlja pitanje o savjesti intelektualne istorije:kao pitanje o mogucnosti egzistencije umjetnosti i duhovnih vrijednosti uopste u okolnostima kad svijet dozivljava "potpunu demoralizaciju duha i kada propadaju ne samo umjetnost,duh ,moral i poztenje,nego i Evropa i svijet".On smisao individualnog djelovanja vidi u spasavanju od duhovnog otudjenja u sluzenju istini i duhu.Jedino se na taj nacin moze spasiti od potpunog diskvalifikovanja duha.Hesse,"posljednji iz sjajne garde vitezova romantike" kako ga je obiljezio H. Bal,zaista je ostao vjecito nepopravljivi romantik,nezadovoljni buntovnik,trazilac puta i rjesenja,melanholicni ocajnik.To bi se donekle protivilo humanistickoj poruci ovog Hesseovog romana,ali i sam Kneht,nakon sto bira pedagosko sluzenje svijetu istine i duha okoncava zivot u jezerskim dubinama.Knehtova ponosna smrt ,kruna je tragalackog zivota:simbol njegovog opiranja dehumanizaciji u savremenim uslovima."
 

Back
Top