U vezi crkve i da li sve ovo posmatrati kao konjukciju ili disjunkciju....
Posmatram coveka koji opravdava pljackasa i masovnog ubicu u ratu, koji nikada nece biti osudjen.
Taj isti covek opravdava jos jednog pljackasa i ubicu, koji je pobegao u emigraciju 45 godine sa sve pokradenim bogatstvom celog sela/grada .
Opravdanje je : Komunizam je najvece zlo na svetu , a on je pravi hriscanin i u ratu je ubijao iskljucivo komuniste...a pljackao je sve, to jeste...
I onda se setim svetih ratova i to kako najvece huskace u crkvi mozemo podeliti na dva dela, ideologe i demagoge.Prvi su huskali radi svojih ideala, a drugi samo uzimali u usta da bi osigurali ledja i krali i ubijali za svoj racun....I crkva je puna toga od pamtiveka....i to nije vezano za crkvu , to je dusa naroda , ali je preko naroda dusa i crkve, i ne treba je idealizovati...
Danas imamo opet polovine...
Polovina koja u crkvi trazi spas, snagu , znanje, pomoc, podrsku, i polovinu koja crkvu koristi kao anestetik za narod, za nepravdu , za svakodnevne amputacije koje cini ta polovina....
Crkva tu nije kriva, ali je saucesnik....
Nikad se to nece promeniti dokle god u crkvenom tumacenju ima namerno , jos iz rimskog doba , ugradjenih neistina....
Tipicna , dobro se dobrim vraca (kao ocekivanje, statistika, verovanje, nada), a treba dobar se dobrima vraca.....ili dobro se treba vratiti dobrim delom (zahvalnost i odrzanje crkvene zajednice, liturgija).
I prepuna je dvosmislenosti i zacudo , mnoge stvari se upravo zloupotrebno tumace....
Ko nije za sebe , nije za drugoga, iliti ko ne ume u svoj dzep , nece ni u drzavni umeti da utera....
I na primeru crkve moze se tumaciti pitanje da li disjunkcija ili konjukcija....
Meni licno je nebitno da li je konjukcija ili disjunkcija....
Jer bez obzira da li svesno ili nesvesno utice na proces, da li namerno ili nenamerno izazvano utice na proces, svaki clan koji utice je deo sistema, onako kako ga ja posmatram....Ja kao figurica....
To znaci da kod mene nece upaliti prevodjenja krivice i uzroka na prvog oko mene....cak iako je on prvi izvrsni covek koji omogucava konkretno ono sto me razbija...
Nekad je upravo ovakav pristup uzrok neuspehu , jer zamenis jednog i dodje drugi.....Sistem ih generise i promovise....
A i uticanje na sistemske procese nece biti efektno i globalno , ako razdvajas sistem na konjuktivne clanove, tj ako pravis logicko I (AND).....
Takodje si jos vise rastrzan ako pravis logicko ILI (or)....jer onda si jos u zabludi da unistenjem i ukidanjem jednog clana , resavas taj clan za dugi period vremena, sto nije tacno i vec je navedeno...
Tako sam istovremeno human, jer iako svakog clana okrivljujem , cak iako je primoran, jasno stavljam sebi do znanja da figurica igra po muzici i da se promenom muzike menja i ples figurice, naravno sa tim da ostaje inercija kod razmisljanja i osecanja, psihologika....
Medjutim istovremeno dobijam vrlo jasnu predstavu o nehaoticnom uzrocno posledicnom uticaju i ljudi i faktora na trenutno stanje, tendencije i probleme....
Doduse ovo sam izvukao iz futurologije....koja se ovakvom metodom koristi, tj kod nje nema teorije haosa....a neuredjenost je posledica teorije suma (nismo primetili signal zbog velikog suma necega sto smo zanemarili)....
Medjutim ljudima ne odgovara istina.
Tako figurice cesto biraju samoobmanu jer im je tako lakse, i svesno postaju orudje i oruzje....
Propagatori i agitatori , najbolji cuvari , jer nevini , a najaktivniji.....i tu dolazi opet dilema kod logickog i moralnog tumacenja konjukc...ili disjunk....ako ne tumacis sve kao sistem....
Nastavak je sistem prevodjenja-translacije (kao kod jezika) gde se svaki pojam i realnost u sekundi ili neki tren kasnije prevode u sistem razumevanja pojedinca ali nikad 1-1 vec uvek u skladu sa psihologikom i licnim ciljevima....ako postoji mogucnost....i ako nije 100% suprotno od licnog misljenja.....a nekad i tada , moc demagoskog je kosmicka.....