Igra sa ljudima

To je tacna ali nepotpuna slika. Osoba nije lutka na koncu, ona (verujem) moze da
bira da li pristaje ili ne pristaje da ucestvuje u zatecenim odnosima. Ako neki pilot
za velike pare pristane da baca bombe onda sta? A mogao je u svojoj zemlji
kao konobar da zaradjuje vise nego profesor univerziteta u nekoj zemlji koju bombarduje.

Uzmi, kao primer, osobu koja koristi termine Milosrdni andjeo ili Kolateralna steta.
U cemu je razlika smatrati ga sarkasticnim ludakom ili ga tretirati zrtvom sistema odnosa?
Ja ne bih ova dva stava povezao disjunkcijom nego konjukcijom. Nastavice se....

Potrebe osobe kreiraju stepen slobode izbora....
Tako da nisam siguran da je baš lutka bez konca...
A plus što imaš pasivne i aktivne osobe...
A plus što taj pilog razmišlja o svom boljem opstanku , a moral koji pokušavaš da ubaciš u psihologiku ne bi smeo tako olako da tumačiš apsolutno , pošto je moral medjuljudska kreacija, te se tumači relativno, ili u prevodu , pilot bi dobro razmislio tek onda kad bi u sopstvenom okruženju njegov akt bio neprihvatljiv ili osudjen...
A i onda bi imao dovoljno ljudi na izboru , koji su kreirani današnjim medijskim sugestijama , za koje je novac dovoljna satisfakcija da moral učine manje bitnim, što pokazuje da medijska priprema ima izuzetnu ulogu upravo u širenju ponude za svaki plaćen posao i za ustanovljenje novca kao ultimativnog kriterijuma.

U vezi crkve i da li sve ovo posmatrati kao konjukciju ili disjunkciju....

Posmatram coveka koji opravdava pljackasa i masovnog ubicu u ratu, koji nikada nece biti osudjen.
Taj isti covek opravdava jos jednog pljackasa i ubicu, koji je pobegao u emigraciju 45 godine sa sve pokradenim bogatstvom celog sela/grada .
Opravdanje je : Komunizam je najvece zlo na svetu , a on je pravi hriscanin i u ratu je ubijao iskljucivo komuniste...a pljackao je sve, to jeste...

I onda se setim svetih ratova i to kako najvece huskace u crkvi mozemo podeliti na dva dela, ideologe i demagoge.Prvi su huskali radi svojih ideala, a drugi samo uzimali u usta da bi osigurali ledja i krali i ubijali za svoj racun....I crkva je puna toga od pamtiveka....i to nije vezano za crkvu , to je dusa naroda , ali je preko naroda dusa i crkve, i ne treba je idealizovati...
Danas imamo opet polovine...
Polovina koja u crkvi trazi spas, snagu , znanje, pomoc, podrsku, i polovinu koja crkvu koristi kao anestetik za narod, za nepravdu , za svakodnevne amputacije koje cini ta polovina....
Crkva tu nije kriva, ali je saucesnik....

Nikad se to nece promeniti dokle god u crkvenom tumacenju ima namerno , jos iz rimskog doba , ugradjenih neistina....
Tipicna , dobro se dobrim vraca (kao ocekivanje, statistika, verovanje, nada), a treba dobar se dobrima vraca.....ili dobro se treba vratiti dobrim delom (zahvalnost i odrzanje crkvene zajednice, liturgija).
I prepuna je dvosmislenosti i zacudo , mnoge stvari se upravo zloupotrebno tumace....
Ko nije za sebe , nije za drugoga, iliti ko ne ume u svoj dzep , nece ni u drzavni umeti da utera....

I na primeru crkve moze se tumaciti pitanje da li disjunkcija ili konjukcija....
Meni licno je nebitno da li je konjukcija ili disjunkcija....
Jer bez obzira da li svesno ili nesvesno utice na proces, da li namerno ili nenamerno izazvano utice na proces, svaki clan koji utice je deo sistema, onako kako ga ja posmatram....Ja kao figurica....

To znaci da kod mene nece upaliti prevodjenja krivice i uzroka na prvog oko mene....cak iako je on prvi izvrsni covek koji omogucava konkretno ono sto me razbija...

Nekad je upravo ovakav pristup uzrok neuspehu , jer zamenis jednog i dodje drugi.....Sistem ih generise i promovise....
A i uticanje na sistemske procese nece biti efektno i globalno , ako razdvajas sistem na konjuktivne clanove, tj ako pravis logicko I (AND).....
Takodje si jos vise rastrzan ako pravis logicko ILI (or)....jer onda si jos u zabludi da unistenjem i ukidanjem jednog clana , resavas taj clan za dugi period vremena, sto nije tacno i vec je navedeno...

Tako sam istovremeno human, jer iako svakog clana okrivljujem , cak iako je primoran, jasno stavljam sebi do znanja da figurica igra po muzici i da se promenom muzike menja i ples figurice, naravno sa tim da ostaje inercija kod razmisljanja i osecanja, psihologika....

Medjutim istovremeno dobijam vrlo jasnu predstavu o nehaoticnom uzrocno posledicnom uticaju i ljudi i faktora na trenutno stanje, tendencije i probleme....
Doduse ovo sam izvukao iz futurologije....koja se ovakvom metodom koristi, tj kod nje nema teorije haosa....a neuredjenost je posledica teorije suma (nismo primetili signal zbog velikog suma necega sto smo zanemarili)....

Medjutim ljudima ne odgovara istina.
Tako figurice cesto biraju samoobmanu jer im je tako lakse, i svesno postaju orudje i oruzje....
Propagatori i agitatori , najbolji cuvari , jer nevini , a najaktivniji.....i tu dolazi opet dilema kod logickog i moralnog tumacenja konjukc...ili disjunk....ako ne tumacis sve kao sistem....
Nastavak je sistem prevodjenja-translacije (kao kod jezika) gde se svaki pojam i realnost u sekundi ili neki tren kasnije prevode u sistem razumevanja pojedinca ali nikad 1-1 vec uvek u skladu sa psihologikom i licnim ciljevima....ako postoji mogucnost....i ako nije 100% suprotno od licnog misljenja.....a nekad i tada , moc demagoskog je kosmicka.....

U vezi crkve i da li sve ovo posmatrati kao konjukciju ili disjunkciju....

Posmatram coveka koji opravdava pljackasa i masovnog ubicu u ratu, koji nikada nece biti osudjen.
Taj isti covek opravdava jos jednog pljackasa i ubicu, koji je pobegao u emigraciju 45 godine sa sve pokradenim bogatstvom celog sela/grada .
Opravdanje je : Komunizam je najvece zlo na svetu , a on je pravi hriscanin i u ratu je ubijao iskljucivo komuniste...a pljackao je sve, to jeste...

I onda se setim svetih ratova i to kako najvece huskace u crkvi mozemo podeliti na dva dela, ideologe i demagoge.Prvi su huskali radi svojih ideala, a drugi samo uzimali u usta da bi osigurali ledja i krali i ubijali za svoj racun....I crkva je puna toga od pamtiveka....i to nije vezano za crkvu , to je dusa naroda , ali je preko naroda dusa i crkve, i ne treba je idealizovati...
Danas imamo opet polovine...
Polovina koja u crkvi trazi spas, snagu , znanje, pomoc, podrsku, i polovinu koja crkvu koristi kao anestetik za narod, za nepravdu , za svakodnevne amputacije koje cini ta polovina....
Crkva tu nije kriva, ali je saucesnik....

Nikad se to nece promeniti dokle god u crkvenom tumacenju ima namerno , jos iz rimskog doba , ugradjenih neistina....
Tipicna , dobro se dobrim vraca (kao ocekivanje, statistika, verovanje, nada), a treba dobar se dobrima vraca.....ili dobro se treba vratiti dobrim delom (zahvalnost i odrzanje crkvene zajednice, liturgija).
I prepuna je dvosmislenosti i zacudo , mnoge stvari se upravo zloupotrebno tumace....
Ko nije za sebe , nije za drugoga, iliti ko ne ume u svoj dzep , nece ni u drzavni umeti da utera....

I na primeru crkve moze se tumaciti pitanje da li disjunkcija ili konjukcija....
Meni licno je nebitno da li je konjukcija ili disjunkcija....
Jer bez obzira da li svesno ili nesvesno utice na proces, da li namerno ili nenamerno izazvano utice na proces, svaki clan koji utice je deo sistema, onako kako ga ja posmatram....Ja kao figurica....

To znaci da kod mene nece upaliti prevodjenja krivice i uzroka na prvog oko mene....cak iako je on prvi izvrsni covek koji omogucava konkretno ono sto me razbija...

Nekad je upravo ovakav pristup uzrok neuspehu , jer zamenis jednog i dodje drugi.....Sistem ih generise i promovise....
A i uticanje na sistemske procese nece biti efektno i globalno , ako razdvajas sistem na konjuktivne clanove, tj ako pravis logicko I (AND).....
Takodje si jos vise rastrzan ako pravis logicko ILI (or)....jer onda si jos u zabludi da unistenjem i ukidanjem jednog clana , resavas taj clan za dugi period vremena, sto nije tacno i vec je navedeno...

Tako sam istovremeno human, jer iako svakog clana okrivljujem , cak iako je primoran, jasno stavljam sebi do znanja da figurica igra po muzici i da se promenom muzike menja i ples figurice, naravno sa tim da ostaje inercija kod razmisljanja i osecanja, psihologika....

Medjutim istovremeno dobijam vrlo jasnu predstavu o nehaoticnom uzrocno posledicnom uticaju i ljudi i faktora na trenutno stanje, tendencije i probleme....
Doduse ovo sam izvukao iz futurologije....koja se ovakvom metodom koristi, tj kod nje nema teorije haosa....a neuredjenost je posledica teorije suma (nismo primetili signal zbog velikog suma necega sto smo zanemarili)....

Medjutim ljudima ne odgovara istina.
Tako figurice cesto biraju samoobmanu jer im je tako lakse, i svesno postaju orudje i oruzje....
Propagatori i agitatori , najbolji cuvari , jer nevini , a najaktivniji.....i tu dolazi opet dilema kod logickog i moralnog tumacenja konjukc...ili disjunk....ako ne tumacis sve kao sistem....
Nastavak je sistem prevodjenja-translacije (kao kod jezika) gde se svaki pojam i realnost u sekundi ili neki tren kasnije prevode u sistem razumevanja pojedinca ali nikad 1-1 vec uvek u skladu sa psihologikom i licnim ciljevima....ako postoji mogucnost....i ako nije 100% suprotno od licnog misljenja.....a nekad i tada , moc demagoskog je kosmicka.....

Ne znam koliko sam uspeo da shvatim ovo napisano, ali cini mi se da je poenta napisanog da vecina ljudi ("masa") i nije bas najnormalnija, ako pod normalnosti podrazumevamo da je covek svestan realnosti.

Opet, sa druge strane, nema osnova ni tvrditi da je vecina ljudi (masa) luda :roll:.

Cini mi se da bi, na osnovu napisanog, moglo da se kaze da smo "normalni" onoliko koliko smo sposobni da prihvatimo istinu a ne da je odbacujemo i biramo ono sto se nama vise svidja ili sto nam trenutno vise odgovara (to jest kako nam je lakse).

Mada, da li je dobro i pametno da prihvatamo istine u tolikoj meri koliko jednostavno nismo sposobni da podnesemo :roll:.

Dobro ti je ono poredjenje sa igricom i pretpostavka da nas ne vode nikakve "zle sile" ili "dusmani" vec da neko mora i da upravlja svetom i ljudima, pa kako se kome i kada zalomi. Sklon sam da verujem da je to u stvari pozadina delovanja svetskih mocnika ili ove globalizacije.

Iskreno ,udavio bih kad bih razlagao moju teoriju psihologike, a ona je u sustini svega psiholoskog u ovoj teoriji....ono sto vidis kao shizofreno ili opet normalnog....

Shizofrenija nastaje kao posledica nemogucnosti da kontrolisemo sopstvene emocije, bilo zbog neizgradjene licnosti , neznanja o uticajima na licnost, naraslim strahovima koji unose emotivnu nestabilnost u razmisljanje , ali postoje i oblici koji su somatski....ili predispozicije koje su delom somatske a opet se mogu zakrpiti...

Ostaje zakljucak da ne moze osoba ici preko svojih mogucnosti da prihvati stvarnost....dakle mora da se samozavarava , ako je njen razvoj isao tim tokom...
Ako pod "normalnim" podrazumevas psiholoski i emotivno stabilni , onda je tvoja definicija blizu...
A ako smatras "normalno" kao opste prihvaceno , onda je to drustveni stereotip normalnog...

Ili da pojasnim preko psiholoskih velicina......normalno privata i normalno publica (logicna podela na osnovu postojanja persona privata i persona publica u svakom psiholoskom stavu pojedinca).

Caka je sto se sagledavanjem sistema, na sistem utice kreativno i konstruktivno...., a nepoznavanjem i raznim emotivnim tumacenjima sistema, se sistem menja destruktivno i anarhisticki....destrukcija bez ponudjene konstrukcije...i naravno odmah upada licni interes....

Razlika izmedju doziranja licnog interesa i socio interesa jedne jedinke (nimalo ne tretiram drustveni interes.....) je razlika izmedju sebicnosti i egoizma, kreativnog inspiratora, dobrice i budale....

Ja trenutno krsim osnovno pravilo psihologike i solomona,,,, a to je ne daj znanja onima koji mu nisu blizu......(blizu je kljucna rec....)

Potrebe osobe kreiraju stepen slobode izbora....
Tako da nisam siguran da je baš lutka bez konca...
A plus što imaš pasivne i aktivne osobe...
A plus što taj pilog razmišlja o svom boljem opstanku , a moral koji pokušavaš da ubaciš u psihologiku ne bi smeo tako olako da tumačiš apsolutno , pošto je moral medjuljudska kreacija, te se tumači relativno, ili u prevodu , pilot bi dobro razmislio tek onda kad bi u sopstvenom okruženju njegov akt bio neprihvatljiv ili osudjen...
A i onda bi imao dovoljno ljudi na izboru , koji su kreirani današnjim medijskim sugestijama , za koje je novac dovoljna satisfakcija da moral učine manje bitnim, što pokazuje da medijska priprema ima izuzetnu ulogu upravo u širenju ponude za svaki plaćen posao i za ustanovljenje novca kao ultimativnog kriterijuma.

Danas sam bio u guzvi pa nisam stigao da se javim. Zato cu prvo odgovoriti na tvoj gornji citat a o tvom sledecem postu cu morati da porazmislim...

Moral o kojem ti govoris je utilitarni moral i njegov obim ne prostire se samo na
materijalnu sferu vec i na socijalnu. Gori od tog morala je samo onaj ciji je izvor
u strahu (od kazne drustva ili od Boga, svejedno). Za sada ja sam ubedjen da
moral zavisi od usvojenih vrednosti, ali sam spreman da taj stav korigujem ako me
neko argumentovano ubedi. Npr. samopostovanje je za nekog velika a za nekog
nikakva vrednost. Ako je velika onda takav covek mnogo teze potpada pod
drustveno uobicajene sheme, npr da nece imati dileme oko nekog cina ako
zna da to okolina ne bi osudila, pa jos donosi dobru zaradu. Obratno, takav
covek ne bi uradio nesto protiv svojih vrednosti cak i da ga okolina zbog toga smatra
cudakom i da ga takva odluka materijalno unazadjuje. Sta vise, tek kroz praksu
covek i potvrdjuje svoje vrednosti inace je do tada jos sve "na papiru" pa to sto
covek misli da mu je samopostovanje vrhunska vrednost pada u vodu ako ne
prodje ispit kroz praksu (iskusenja) i tada moze da se pokaze da to i nije
samopostovanje nego oholost ili (i) tvrdoglavost ili (i) lazni ponos ili (i) narcisoidnost itd itd

Potrebe osobe kreiraju stepen slobode izbora
Da li su sve potrebe istog kvaliteta? Da li svaka potreba porobljava coveka i cini ga
lutkom na koncu? Ima li neke razlike izmedju stepena izbora u supermarketu
i stepena izbora u narodnoj biblioteci, naprimer? Ja cak mislim da ni SLOBODA OD
nije dovoljna ako to nije samo stepenica za SLOBODU ZA.

Back