Игор Додик преузима мерење ТВ-гледаности у БиХ?

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
93.377
1718203732676.png
Igor Dodik preuzima mjerenje TV-gledanosti u BiH?


Operacija preuzimanja ovog jako važnog posla osmišljena je mnogo ranije, a jedan od ciljeva je, prema našim saznanjima, omogućiti prihod nesrazmjeran gledanosti na tržištu Televiziji Una, ATV-u i još nekim odabranim TV-stanicama, koje se takođe povezuju s porodicom Dodik.

1718203743755.png12.06.2024

24. aprila 2024. godine Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske na svom blogu objavio je tekst „Ekskluzivno: Nove kombinacije i firme iz sjene Igora Dodika“.

Vukanović se u ovom tekstu bavio kompanijom „SEE MEDIA RESEARCH“ d. o. o. Banja Luka. Direktor kompanije je Marko Gujančić, kućni prijatelj porodice Dodik.


1718203829931.png


Vukanović je pokušao dokučiti motive osnivanja kiparsko-banjalučke firme.

„Ova firma će uzimati milione maraka od privatnika i poreskih obveznika, praviti kampanje i ispitivati tržište, dostavljati fiktivne i fingirane podatke i tako pribavljati milionsku korist u džepove porodice Dodik“, naveo je.


Iako u ovom trenutku nije moguće tvrditi da je Vukanović dokraja pogriješio, ipak nije pronikao u stvarne razloge osnivanja kompanije „SEE Media Research“. U nastavku ih otkrivamo.

Porodica Dodik kontrolisaće desetke miliona namijenjene medijima u BiH?

„SEE Media Research“ osnovana je u decembru 2023. godine, račun u banci otvoren je 4. 1. 2024, s namjerom da preuzme oblast mjerenja gledanosti TV-stanica u Bosni i Hercegovini i tako direktno kontroliše raspodjelu marketinškog kolača multinacionalnih kompanija u Bosni i Hercegovini teškog cca 40 miliona maraka.

Operacija preuzimanja ovog jako važnog posla osmišljena je mnogo ranije, a jedan od ciljeva je, prema našim saznanjima, omogućiti prihod nesrazmjeran gledanosti na tržištu Televiziji Una, ATV-u i još nekim odabranim TV-stanicama, koje se takođe povezuju s porodicom Dodik.

Dalje, kontrolom raspodjele marketinškog kolača uticalo bi i na većinu drugih medija, ograničavanjem poštene i tržišne utakmice, te pokušala usmjeriti njihova uređivačka politika. Ili bi se smanjivanjem prihoda onemogućio rad pojedinih medija.

Da je preuzimanje unosnih budžeta i kontrole rezultata mjerenja gledanosti u završnoj fazi, potvrdila je i globalna kompanija koja se bavi mjerenjem navika televizijskih gledalaca „KANTAR“, čija bi tehnologija trebala biti korištena na domaćem tržištu.

Iz „Kantara“ navode kako je inicijativa za projekat mjerenja TV-gledanosti u Bosni i Hercegovini do njih stigla iz Banjaluke. „Kantar Media i domaća kompanija, pod nazivom SEE Media Research d. o. o. Banja Luka, uspostavili su saradnju i postigli sporazum o licenciranju tehnologije mjerenja gledanosti Kantar Media za obavljanje TAM usluge u Bosni i Hercegovini.


Obavještavamo vas da u skladu s našim ugovorom o licenciranju tehnologije s našim partnerom, SEE Media Research d. o. o. Banja Luka, njihova je odgovornost da prođu proceduru dokazivanja usklađenosti mjernih uređaja Kantar Media sa regulatornim okvirom, te da pribave potrebne dozvole u skladu sa propisima Instituta za mjeriteljstvo“, naveli su iz „Kantara“.

Dakle, banjalučka kompanija je, prema navodima iz „Kantara“, trebala „završiti“ proceduru usklađenosti mjernih uređaja i pribaviti potrebne dozvole.

Trojka prepustila SNSD-u Institut za metrologiju

Kako je provođena operacija preuzimanja tržišta TV-gledanosti?

Prvi korak bilo je preuzimanje Instituta za metrologiju. Naime, u prethodna dva mandata direktor Instituta dolazio je iz bošnjačke komponente. SNSD je od svojih partnera iz Trojke zatražio preuzimanje Instituta. Trojka je lako pristala.

Pretpostavlja se da su bili upućeni u namjere Dodika, jer i sami pokazuju ambicije da kontrolišu i usmjeravaju rad medija. Savjet ministara je potom, na sjednici 26. 6. 2023. godine, imenovao SNSD-ovu Milicu Ristović-Krstić na poziciju direktorice Instituta za metrologiju.

Nova direktorica je po preuzimanju mandata agilno započela s izmjenama podzakonskih akata kako bi onemogućila dalji rad kompanije koja trenutno mjeri TV-gledanost „Audience Measurement“.

Već do kraja 2023. godine Ristović-Krstić je samovoljno, bez saglasnosti zamjenika, izmijenila pravila koja regulišu mjerenje gledanosti. Iz Savjeta Instituta, bez kojeg se prema zakonu ne mogu donositi podzakonski akti ove institucije, za izmjene pravilnika su, kako tvrde, saznali tek nakon što su objavljene u „Službenom glasniku“.

Novim podzakonskim aktima direktorica Ristović-Krstić je veoma detaljno opisala kakvi to uređaji za mjerenje navika TV-gledalaca moraju biti. Toliko detaljno da je odredila i njihove dimenzije – ne smiju biti veći od 10 cm x 7 cm x 3 cm. U objašnjenju o zadatim dimenzijama kao razlog je navela:

„... kako bi se uređaj mogao ugraditi u svako domaćinstvo“. Iako zvuči smiješno da se u domaćinstva ne mogu ugraditi i veći uređaji, ipak u ovoj priči nema ništa smiješno. Naime, direktorica Instituta je, zapravo, u podzakonskim aktima opisala uređaj koji posjeduje samo „Kantar“.

Ristović-Krstić je završila podzakonsku regulativu, a u Banjaluci je osnovana kompanija koja će ući u posao - „SEE Media Research“. Kako je i obećano „Kantaru“ procedure dokazivanja usklađenosti i pribavljanje dozvola postali su pitanja koja su, zapravo, već riješena.

A kada je već tako, direktorica Instituta 10. maja ove godine donosi Rješenje 01-46-7-RM-14-4/24, kojim konačno onemogućava dalju upotrebu ranije odobrenih mjerila gledanosti, a tako, zapravo, onemogućava daljnji rad „Audience Measurementu“.

Od tog trenutka TV-stanice u Bosni i Hercegovini više nemaju rezultate gledanosti. Tako su vrata bh. tržišta kada je riječ o mjerenju TV-gledanosti za „SEE Media Research“ širom otvorena.

Proces mjerenja navika TV-gledalaca u Bosni i Hercegovini od trenutka uvođenja mjerila – peoplemetera pod mjerila vremena predstavlja odstupanje od najboljih svjetskih praksi i medijima donosi, iz mjeseca u mjesec, nepodnošljivu neizvjesnost.

Ovog puta SNSD sa svojim partnerima iz Trojke i HDZ-a otišao je korak dalje te, prema svemu sudeći, želi potpuno politički kontrolisati tržište od kojeg zavisi život i rad domaćih TV-stanica i svih uposlenih u njima.

Ukoliko se radi, kako je to naveo Vukanović, o „pribavljanju milionske koristi u džepove porodice Dodik“, jasno je da takvu krađu domaće TV-stanice neće preživjeti.

Ako to i jeste namjera SNSD-a i njegovih partnera, Trojke i HDZ-a, i ukoliko takav razvoj dopuste, prije svih, ambasade Amerike i V. Britanije i cijeli proces prođe mimo njihovih sankcija, onda dolazi vrijeme kada ćemo vam poželjeti dobrodošlicu u medijski mrak ravan sjevernokorejskom.

Vjerujemo u nepristrasan rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje ove informacije može provjeriti pomoću nekoliko telefonskih poziva, u roku 30 minuta.

Javno pozivamo ministre u VSavjetu ministara, Konakovića, Fortu i Heleza, da odmah krenu u postupak smjene direktorice Milice Ristović-Krstić, te poništavanje svih odluka koje je donijela mimo zakonske regulative.

link

На целој БиХ?! Па како сад то, зар се не иде у раздруживање?! Ма, да није раздруживање само бајка за телетабисе, јер оснивање компанија Игора Додика које ће раде послове на тржишту целе БиХ потпуно је бесмислено ако Игоров бабо планира раздруживање!
 
Poslednja izmena od moderatora:
Igor Dodik preuzima mjerenje TV-gledanosti u BiH?

Operacija preuzimanja ovog jako važnog posla osmišljena je mnogo ranije, a jedan od ciljeva je, prema našim saznanjima, omogućiti prihod nesrazmjeran gledanosti na tržištu Televiziji Una, ATV-u i još nekim odabranim TV-stanicama, koje se takođe povezuju s porodicom Dodik.
PA ZAR TO NIJE FANTASTIČNO?!
 
1718785372840.png

SANJA VULIĆ ZBOG NOVIH SANKCIJA UPRLA PRSTOM U AMERIČKOG AMBASADORA: "Budućnost RS-a je u Igoru Dodiku..."


Kako je navela, "odlazeći kvazi ambasador Michael Murphy je svu svoju energiju usmjerio na kažnjavanje što većeg broja srpskih kompanija i pojedinaca".ezy_watermark-16-10-2023-12-25-11-8750pm_1.jpg

Foto: Slobodna Bosna

Prije 1h

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić komentirala je nove sankcije američkog Ministarstva finansija za sedam subjekata i dva fizička lica.

Kako je navela, "odlazeći kvazi ambasador Michael Murphy je svu svoju energiju usmjerio na kažnjavanje što većeg broja srpskih kompanija i pojedinaca".

"Potezi očajnika mjere se u broju sankcija, odlazeći kvazi ambasador Michael Murphy je svu svoju energiju usmjerio na kažnjavanje što većeg broja srpskih kompanija i pojedinaca. Dokazani srbomrzac, Murphy, dokazao je da njegova opsjednutost Miloradom Dodikom prelazi sve granice racionalnog. Spaja nespojivo. Kažnjava ljude bez dokaza i pokrića. Crta mete na čelu i nikome ne odgovara za to. Porodice ostavlja bez osnovnih primanja i tako samo pokazuje nemoć kao i jadno stanje srbomrsca što on jeste", rekla je Vulić.

"Budućnost RS-a je u obrazovanim, mladim i sunarodnicima posvećenim ljudima što Igor Dodik jeste. Murphy to nikada shvatiti neće jer je on čovjek bez pripadnosti, bez emocije i vizije. Michael Murphy je čovjek mržnje, bluda i razdora, a vrijeme je pokazatelj svega", dodala je Sanja Vulić.
 

1718790960699.png

Kako su Britanci znali da će sa firmom Igora Dodika dobiti posao od 40 miliona maraka


Mediji u Republici Srpskoj, uglavnom oni pod kontrolom SNSD-a i Milorada Dodika ovih dana uz hvalospjeve i oduševljenje najavljuju dolazak britanske kompanije Kantar media u BiH koja bi prema njihovim tvrdnjama trebala preuzeti posao mjerenja gledanosti TV stanica u BiH.

1718790974558.png


19.06.2024 | 11:33

Ne raduju se mediji pod Dodikovom kontrolom uzalud ovoj novini u BiH, jer bi kompanija Kantar te poslove trebala raditi sa svojim partnerima iz Banjaluke, firmom See Media Research za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, koju je registrovao Marko Gujaničić, košarkaš iz Srbije i prijatelj Igora Dodika, sina Milorada Dodika.

Raport otkriva da se iza svega krije pomno osmišljen plan s čijom realizacijom se krenulo još prošle godine, a objavljujemo i dokaz da je kompanija Kantar media svoj dolazak na tržište BiH najavila još prije nego što je Institut za metrologiju BIH na čelu s SNSD-ovom Milicom Ristović-Krstić (SNSD) krenuo u trasiranje i otvaranje puta za njihov dolazak.

Direktorica "nacrtala" dimenzije uređaja kakav ima samo Kantar media

Naime, britanska firma Kantar Media na jednoj prezentaciji svojih usluga, održanoj u septembru 2023. godine u Zagrebu, na spisku i mapi zemalja u kojima djeluje ili će djelovati navela je i da dolazi na tržište BiH ili tačnije kako su napisali od 2004. godine su na tržištu „Bosnie“, uz navođenje poslova provođenja sporazuma o licenciranju tehnologija.

06192024114915.png


Kantar media još prošle godine najavila svoj dolazak na tržište BiH

Tada još nije bio izmijenjen pravilnik o mjerenju gledanosti TV stanica. Već u oktobru 2023. godine Milica Ristović-Krstić samovoljno i bez konsultacija sa Savjetom Instituta, a što je bila u obavezi, mijenja Pravilnik o mjerenju gledanosti TV stanica na način da je u njemu propisala da „dimenzije internet-peoplemetera ne smiju biti veće od 10cm x 7cm x 3cm kako bi se mogao postaviti i ugraditi u svako domaćinstvo.“

Na ovaj način je Dodikova direktorica „nacrtala“ kakav peoplemeter mora imati firma ovlaštena za mjerenje gledanosti i dala mogućnost da taj posao rade samo oni koji imaju uređaje takvih dimenzija. Treba napomenuti da dimenzije nekog uređaja koji se postavljaju u određen broj domaćinstava uopšte nemaju nikakve veze s funkcijom peoplemetra.

Trenutno ovaj uslov ne ispunjava nijedna agencija za mjerenje gledanosti u BiH, ali zato upravo takve uređaje posjeduje britanska Kantar media, koja je i prije izmjene pravilnika najavila svoj dolazak u BiH.

Ranije je uslove iz pravilnika ispunjavalo 11 kompanija u BiH, a posao mjerenja gledanosti bez problema vršila je jedna mjeriteljska laboratorija iz Sarajeva koja je imala sve potrebne dozvole, licence i certifikate, no sada nijedna kompanija te djelatnosti nema peoplemeter dimenzija kakve ima Kantar media.

Prijatelj Igora Dodika otvorio firmu

Nakon što je Kantar media najavila svoj dolazak u BiH, a SNSD-ova direktorica samovoljno u pravilniku državnog Instituta njihovim peoplemetrima prilagodila tražene dimenzije tih uređaja, na scenu stupa Marko Gujaničić, blizak porodici Dodik, odnosno Igoru Dodiku.

On je registrovao firmu See Media Research u Banjaluci, a prema podacima portala Akta ba. prvi bankovni račun ove firme otvoren je 4. januara 2024. godine.

06192024114928.png


Faksimil podataka s portala Akta.ba: Firma koju je registrovao prijatelj Igora Dodika prvi bankovni račun otvorila 4.januara 2024.godine

Trenutno, niko u BiH ne mjeri gledanost TV stanica, a sudeći prema najavama Dodikovih medija, sve izvjesnije je da će uskoro biti raspisan konkurs za taj posao na koji će se moći prijaviti samo Kantar media koja je u partnerskim odnosima s firmom iza koje se prema sve učestalijim navodima, a i tvrdnjama Raportovih izvora kao stvarni vlasnik krije Igor Dodik, koji iz više razloga ne može javno biti u vlasništvu ili suvlasništvu te firme jer je između ostalog i na američkoj crnoj listi zbog korupcije.


U slučaju da firma kojom iz sjene upravlja Igor Dodik u partnerstvu s Kantar medijom dobije posao mjerenja gledanosti TV stanica u BiH postoji opasnost da će porodica Dodik u potpunosti preuzeti kontrolu nad većinom medija u BiH.

Poznato je da svaki oglašivač koji se naprimjer želi reklamirati na određenoj TV stanici prati rezultate gledanosti TV kuće kojoj će platiti emitovanje reklame.

Ukoliko naprimjer poslove mjerenja gledanosti dobije firma pod kontrolom SNSD-a, na taj način ta firma ostvaruje i kontrolu nad raspodjelom novca iz marketinške industrije, a procjenjuje se da se u toj oblasti trenutno na godišnjem nivou vrti oko 40 miliona KM.

Naravno, bespoštedna borba nad kontrolom mjerenja gledanosti TV stanica i propisivanje uslova za mjerne uređaje koje za sada u BiH niko ne može ispuniti, govore u prilog sumnjama da se želi obezbijediti monopolistički uticaj u ovoj oblasti, ali i onima da se rezultatima gledanosti želi manipulisati.

A, gdje ima monopola, naročito kada su mediji u pitanju, onda postoji i opasnost od cenzure i od eliminacije iz raspodjele marketinškog kolača za SNSD nepodobnim komercijalnim TV kućama što bi moglo na kraju dovesti i do njihovog gašenja, a sa druge strane da se bolji rezultati fiktivno pripišu medijima pod Dodikovom kontrolom i na taj način im se omogući veći udio marketinga, a samim tim i novca.

O bliskim vezama Gujaničića i Dodika mlađeg, te njihovom planu da peuzmu tržište mjerenja gledanosti TV stanica, 'teškog' desetine miliona maraka na godišnjem nivou, ranije je pisao Nebojša Vukanović, a sumnje u korupciju i namještanje ovog posla problematizirala je i Komisija za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.


Ta komisija je i organizovala javno saslušanje direktorice Instituta za metrologiju BiH Milice Ristović-Krstić na čiji račun je Komisija dobila optužbe da je nezakonito izmijenila 14 pravilnika, među kojima je i onaj o mjerenju gledanosti TV stanica.

Hoće li iko spriječiti potencijalnu korupciju

O izmjeni Pravilnika o mjerenju gledanosti TV stanica u BiH pred Sudom BiH trenutno se vodi upravni spor, pa je Komisija bila spriječena detaljnije ulaziti u meritum ovog problema.

Sa ciljem da spriječe potencijalnu korupciju u dodjeli ovog posla Komisija je usvojila zaključke da je potrebno uvesti veću institucionalnu kontrolu, transparentnost, kao i učešće stručne javnosti u rukovođenju Institutom za metrologiju BiH.

Zaključeno je i da se od Savjeta ministara BiH traži da, u roku od 90 dana, u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o metrologiji Bosne i Hercegovine, u smislu da se preciznije definiše uloga Savjeta za mjeriteljstvo BiH, razmotri zakonska mogućnost usklađivanja sa najboljim praksama u okruženju i standardima Evropske unije kada je riječ o mjerenju gledanosti i da se da značaj parlamentarnom nadzoru.

Takođe, Komisija je proslijedila izvještaj o saslušanju Milice Ristović-Krstić relevantnim pravosudnim institucijama.

Zbog činjenice da su SAD sankcionisale nekoliko kompanija koje se već duže vrijeme spominju u kontekstu veza s Igorom Dodikom, upravo u ovom trenutku je važno da se nadležne institucije što prije pozabave i provjerom evidentnog namještanja posla mjerenja gledanosti TV stanica u BiH.

Jer, ako je Igor Dodik povezan sa firmom See Media research, SAD će to prije ili kasnije otkriti, a kolateralna šteta bi mogli biti i oni koji su za ovu situaciju s mjerenjem gledanosti TV kuća najmanje krivi.

Za nadati se da će i Kantar media, kompanija koja slovi za uglednu britansku firmu još jednom provjeriti je li firma koja se dovodi u vezu s Igorom Dodikom, osobom s "crne liste" SAD za njih uistinu poželjan partner, bez obzira na to što su iz ove britanske firme u prepisci u koju je Raport imao uvid, sami napisali da je "See Media research" zadužena da završi neophodnu dokumentaciju za njihov ulazak na tržište BiH. A, vidjeli smo kako se "završava" ta dokumentacija.

Otkriće da su najavili dolazak u BiH i prije nego što su dobili posao mjerenja gledanosti TV kuća u BiH za Kantar mediu jeste kompromitirajuće, ali ako se ispostavi da su se upustili u partnerstvo s firmom iza koje stoji Igor Dodik, to bi ih tek bih ih moglo odvesti u probleme.
 

Back
Top