Ignoriši bol

LastDay

Leptirica
Poruka
5.577
Naše društvo je, u skladu sa ratničkom, krvavom i junačkom tradicijom, posebno neosetljivo na bol.
Ti bi da živiš, a da te nešto ne muči, ne seče, ne probada?
Pa, gde to ima?

Negde usput pristali smo da su bol i strah koji ga prati nešto nepoželjno, poput dijareje.
Svi znamo da postoji, svi smo je nekad imali, ali ne želimo da o tome govorimo.
Naučili smo da bol, a još više strah koji ga prirodno prati – nisu društveno poželjni.
Vaspitanje i društveni kontekst senzibilišu nas na bol.
Fizički, mentalni, duševni – bol kao stanje, bol kao prisilu neminovnosti.

245089_woman-g8b30c4ead-640_f.jpg

Nemoj da plačeš.
To rade kukavice.Oni meki, jadni, patetični ljudi.
Ne prenemaži se, digni glavu.
Hipohondrišeš.

Vidi kako je lep dan.
Izađi, šetaj.Šta?
Bole te noge?Samo ti hodaj, to je zdravo.

Možda stomak?Popij čaj od nane.
Probada glava?Mnogo si pred kompjuterom.
Ponovo si se loše obukao, zato te bole leđa.
A lepo sam ti rekao.

Pa dokle će te boleti?
Ignoriši to.

Možete li da ignorišete bol?
I uopšte, kako se nosite sa njom?

Lomio sam nogu jos se oporavljam ko zna dokle ce boleti ,uopste mi ne bi predstavljalo problem da mogu da nastavim sa zivotom a ne mogu,znaci samo me nervira gubljenje vremena i neka mrznja sta li god na lekare, nije strah nego nelagodnost opreznost sto moram da pazim da mi se nesto slicno ne desi opet, jer lancano ceo organizam nije dobro od tolike pauze

Ja neznam zašto bi neko ignorisao fizičku bol? Možda sam ja samo imala sreće, pa kad bi me nešto zabolilo, odem doktoru i rješi se. Da je u pitanju nešto hronično, što konstantno boli neznam kako bih se nosila sa tim. Vjerovatno kao i drugi, popij nešto protiv bolova, stisni zube...šta drugo?

Па не знам, све је индивидуално. Ја сам неки баксуз, трпим к'о коњ. Имао сам пре скоро четири године баш тешку операцију плућа, пробудим се у интензивној нези, начичкан сам као јастуче за игле, нема здравог места, баш све ме боли, али ето десило се да нисам ни стењао. Није ме била срамота, они око мене кукају, али мислим - која вајда од тога? Пришла ми је после докторка (начелница, касније сам сазнао), села на кревет поред мене, ухватила ме за руку и питала да ли хоћу да ми појача морфијум? Била је ту и нека "пипица" у оној скаламерији око мене, па је мало одврнула. Сигурно је знала је у каквим сам боловима.
На одељењу после слично - имао сам два дрена као баштенско црево између ребара, боли ко око пет дана истим инзитетом. Тек после су ми објаснили да су нерви на врху сваког ребра, одатле и јак бол. Истог дана сам се натерао да станем на ноге. Опет су ме буквално "мазили" сви - лекари, сестре, техничари, чак и болничарка којој то баш није посао. Други, бучнији, нису имали баш такав третман.
Не закључујем ништа, али чак и медицински радници, ма колико да су огуглали, могуће да више цене када виде да неко трпи и ћути него запомаже. Али, коме је лакше, нека слободно буде гласан, навикли су они на све.

Па не знам, све је индивидуално. Ја сам неки баксуз, трпим к'о коњ. Имао сам пре скоро четири године баш тешку операцију плућа, пробудим се у интензивној нези, начичкан сам као јастуче за игле, нема здравог места, баш све ме боли, али ето десило се да нисам ни стењао. Није ме била срамота, они око мене кукају, али мислим - која вајда од тога? Пришла ми је после докторка (начелница, касније сам сазнао), села на кревет поред мене, ухватила ме за руку и питала да ли хоћу да ми појача морфијум? Била је ту и нека "пипица" у оној скаламерији око мене, па је мало одврнула. Сигурно је знала је у каквим сам боловима.
На одељењу после слично - имао сам два дрена као баштенско црево између ребара, боли ко око пет дана истим инзитетом. Тек после су ми објаснили да су нерви на врху сваког ребра, одатле и јак бол. Истог дана сам се натерао да станем на ноге. Опет су ме буквално "мазили" сви - лекари, сестре, техничари, чак и болничарка којој то баш није посао. Други, бучнији, нису имали баш такав третман.
Не закључујем ништа, али чак и медицински радници, ма колико да су огуглали, могуће да више цене када виде да неко трпи и ћути него запомаже. Али, коме је лакше, нека слободно буде гласан, навикли су они на све.
Grudna hirurgija :fdlan:
Bravo ti ga , nadam se da si sad dobro :ortaci3:

Grudna hirurgija :fdlan:
Bravo ti ga , nadam se da si sad dobro :ortaci3:
Па још сам жив. Мало ли је? Хвала ти на лепим жељама. Иначе, срећом по мене, оперисан сам новом методом тако да ми није сечен грудни кош, него имам само велики ожиљак од десне сисе до десног пазуха.

Već sam na temi pisala o bolu, kako ga ignorišem.Prilično mi dobro ide.
Ali....
Šta raditi kada se (iz određenih zdravstvenih problema )obratite doktoru i dobijete odgovor "od toga se ne umire.."

Piti lekove do besvesti ili se transformisati u vikingškog ratnika?
😶

Moguće je.
Jer nisu sve boli iste.Jednostavno sebi skrenem misli sa novom boli.
Ima tu istine !
Koristi se odgovor tela da se dva bola potiru.
T.J. Da jaći bol potire onaj slabiji
Koristi se samo u ekstremnim sitacijama . Bio sam u sitaciji kad je povredjenom konju morala u nekoj pustari da se šije rana koja je krvarila iz noge i to bez anestezije
Ja sam mu pomoću kanapa i dva drveta zavrtao uvo , dok ga je prijateljica šila.
Čim počne da trza nogu ja dotegnem on se umiri .
Ušivena rana zalivena votkom i umotana. Oporavio se dobro ,kad smo se primakli civilazaciji primio antibiotike sve ok !

Ima tu istine !
Koristi se odgovor tela da se dva bola potiru.
T.J. Da jaći bol potire onaj slabiji
Koristi se samo u ekstremnim sitacijama . Bio sam u sitaciji kad je povredjenom konju morala u nekoj pustari da se šije rana koja je krvarila iz noge i to bez anestezije
Ja sam mu pomoću kanapa i dva drveta zavrtao uvo , dok ga je prijateljica šila.
Čim počne da trza nogu ja dotegnem on se umiri .
Ušivena rana zalivena votkom i umotana. Oporavio se dobro ,kad smo se primakli civilazaciji primio antibiotike sve ok !
Isprobaću taktiku 😶

Pade mi vic na pamet!
Mlad doktor ,prvi put u operacionoj sali
Šta imamo kolege ?
Operaciju čira na želudcu reče stariji kolega koj sad asistira
Pita ovaj jel ovde da sečem ? Ne tu više malo
Ovde? Ne tu , više malo . Čuje se sht.... zvuk reza
Kad reće ovaj mladj što radi operaciju
Doktore , ovaj ima kost u želudcu :mmmm:
Kako kost , da vidim .
Podignite operacionu prostirku
Pa majku mu ko je postavio pacijenta na stomak :eek::dash: