Evo i ja da se javim.
L: 8.5
R:7
W:7.5
S:7
Ocekivao sam minimum sve osmice, ali dobro, bice bolje sledeci put.
Listening nije bio tezak. Bilo je slicno onim testovima iz British Council knjiga 7 i 8.
Ocena sa Reading-a me je iznenadila. Jedina stvar oko koje imam prigovor je da je tekst na kraju (gde sam pogresio ovoliko) bio ekstremno zajeban. Ja sam inace mesec dana vezbao academic reading greskom

i u odnosu na one "teske" tekstove ovaj je bio nightmare level tezina

.
Sto se tice writing-a, letter je bio bas lak, nesto u fazonu izgubio si neki item u public transportation-u i neki employeer tamo je nasao taj tvoj item. Napisi pismo menadzeru, kazi mu gde si izgubio item, sta je unutra bilo i zahvali se (primer iz knjige).
Sto se tice eseja...glup da gluplji ne moze biti, ali zaista. Najvise sam se brinuo oko ovog dela ispita i vezbao sam bas mnogo. Napisao sam se i nacitao eseja za ceo zivot i ovo sto je bilo je nevidjena glupost, ali dobro, sta se moze.
Dakle, tema ide ovako nekako: Da bi hobiji bili enjoyable, potrebno je da se mnogo radi na njima. S druge strane, neki misle da ne treba. Do you agree or disagree?
Sto se tice speakinga, sta znam. Trebalo je da dobijem visu ocenu, ali opet, ko zna kako to oni ocenjuju. Pricao sam relativno tecno, odgovarao direktno na pitanja...Mozda sam zeznuo u onom part 2, posto nisam pricao 2 minuta, ali opet ko zna.
Sve u svemu, mogu da kazem da ispit nije pravi pokazatelj znanja engleskog jezika, vec obican test, kao sto su ljudi naglasavali vec na forumu. Sedite i ucite iz British Council knjiga, ali ovih novijih. Ja sam ih sve presao i zakljucio da su 1 - 5 zastarele (naravno mozete i njih da vezbate, ali ima nekih izmena u odnosu na ispit kakav je sada). Citao sam "Ace the IELTS" i Baronovu (obavezno za writing, sjajna objasnjenja i primeri), ali ne celu, samo writing deo. Takodje sam citao i writing deo neke knjige za TOEFL, tu je super objasnjeno pisanje pasusa, eseja i ima dosta dobrih ideja. Speaking sam veoma malo spremao i tu sam se zeznuo. Kada sam posle ispita gledao one primere, shvatio sam da ima smisla spremati ovaj deo

. Pricajte sa prijateljima ili snimajte sebe (ovo je meni bilo mnogo smesno zato sto je delovalo kao da neko drugi prica

). Kada idete na posao ili fax ili gde god po gradu, razmisljate na engleskom, sta znam.
Mislim da je najvaznije da idete na ispit naspavani i da dobro jedete pre nego sto odete. Ja sam spavao sat vremena, nista nisam jeo, pio sam kafu na prazan stomak i ispusio pola pakle pre ispita i mnogo mi je bilo lose sve vreme.
I naravno, samo pozitivno, nije ovo nista strasno
Ako imate neka pitanja, izvolite