IELTS -> pitanja i odgovori

Zdravo svima. Nova sam na forumu i htela bih da vas pitam za savet. da li neko zna nekog proverenog profesora za pripremu ielts, academic, ocena 7 u Beogradu. Koliko je vremenski potrebno strukovano spremiti se za tu ocenu, ako je nivo znanja recimo genetal ocena 5.:zstidljivko:

Evo i ja da se javim.

L: 8.5
R:7
W:7.5
S:7

Ocekivao sam minimum sve osmice, ali dobro, bice bolje sledeci put.

Listening nije bio tezak. Bilo je slicno onim testovima iz British Council knjiga 7 i 8.

Ocena sa Reading-a me je iznenadila. Jedina stvar oko koje imam prigovor je da je tekst na kraju (gde sam pogresio ovoliko) bio ekstremno zajeban. Ja sam inace mesec dana vezbao academic reading greskom :) i u odnosu na one "teske" tekstove ovaj je bio nightmare level tezina :).

Sto se tice writing-a, letter je bio bas lak, nesto u fazonu izgubio si neki item u public transportation-u i neki employeer tamo je nasao taj tvoj item. Napisi pismo menadzeru, kazi mu gde si izgubio item, sta je unutra bilo i zahvali se (primer iz knjige).

Sto se tice eseja...glup da gluplji ne moze biti, ali zaista. Najvise sam se brinuo oko ovog dela ispita i vezbao sam bas mnogo. Napisao sam se i nacitao eseja za ceo zivot i ovo sto je bilo je nevidjena glupost, ali dobro, sta se moze.

Dakle, tema ide ovako nekako: Da bi hobiji bili enjoyable, potrebno je da se mnogo radi na njima. S druge strane, neki misle da ne treba. Do you agree or disagree? :)

Sto se tice speakinga, sta znam. Trebalo je da dobijem visu ocenu, ali opet, ko zna kako to oni ocenjuju. Pricao sam relativno tecno, odgovarao direktno na pitanja...Mozda sam zeznuo u onom part 2, posto nisam pricao 2 minuta, ali opet ko zna.

Sve u svemu, mogu da kazem da ispit nije pravi pokazatelj znanja engleskog jezika, vec obican test, kao sto su ljudi naglasavali vec na forumu. Sedite i ucite iz British Council knjiga, ali ovih novijih. Ja sam ih sve presao i zakljucio da su 1 - 5 zastarele (naravno mozete i njih da vezbate, ali ima nekih izmena u odnosu na ispit kakav je sada). Citao sam "Ace the IELTS" i Baronovu (obavezno za writing, sjajna objasnjenja i primeri), ali ne celu, samo writing deo. Takodje sam citao i writing deo neke knjige za TOEFL, tu je super objasnjeno pisanje pasusa, eseja i ima dosta dobrih ideja. Speaking sam veoma malo spremao i tu sam se zeznuo. Kada sam posle ispita gledao one primere, shvatio sam da ima smisla spremati ovaj deo :). Pricajte sa prijateljima ili snimajte sebe (ovo je meni bilo mnogo smesno zato sto je delovalo kao da neko drugi prica:) ). Kada idete na posao ili fax ili gde god po gradu, razmisljate na engleskom, sta znam.

Mislim da je najvaznije da idete na ispit naspavani i da dobro jedete pre nego sto odete. Ja sam spavao sat vremena, nista nisam jeo, pio sam kafu na prazan stomak i ispusio pola pakle pre ispita i mnogo mi je bilo lose sve vreme.

I naravno, samo pozitivno, nije ovo nista strasno ;)

Ako imate neka pitanja, izvolite :)

Drugari, bila je moja draga danas na ispitu pa evo da podelimo utiske.

Slabo se seca listening-a i reading-a, kaze da je bilo standardno, kao iz cambridge knjiga :)

Writing:

Letter: Pokvarili ste poklon koji vam je prijatelj poklonio pa da mu napisete pismo sta se desilo, da se izvinite i tako, standardno :)

Sto se tice eseja, bila je za mene savrsena tema :).

Esej: Neki ljudi misle da bi trebalo u zivotu cesto menjati posao dok drugi misle da je bolje imati jedan posao (ili tako nesto) celog zivota. Do you agree or disagree?

Speaking:

Part 1:
Gde je rodjena?
Da li radi ili studira?
Da li igrate i koju kompjutersku igricu?
Da li mislite da deca previse vremena provode igrajuci igrice?

Part 2:
Kad je bila mladja koje zanimanje je bilo privlacno za nju?
Koje, zasto to, odakle, gde je tada cula za to zanimanje i zasto je bas to odabrala

Part 3:
Da li misli da mladi biraju posao prema zaradi?
Sta je bitno da budes zadovoljan svojim poslom?
Da li skola koju ste zavrsili moze da utice na to cime cete se baviti ili tako nesto?
Ostala pitanja vezana za posao i odnose u firmi...

Pozdrav :)

Evo nekih standardnih zamki na listening delu koje sam do sada primetio vežbajući stare testove:

-često se desi da se dugo vremena ne pojavi reč koja mora da se zapiše, a onda se dve izgovore vrlo brzo, pre nego što se prva može pribeležiti
-redovno je po jedna reč ( od tih 40 ) nerazgovetno izgovorena, ta se vrlo teško "uhvati"
-događa se da kao ime mesta, institucije ili čoveka bude kovanica koja inače nije samostalna reč, tipa Newturn
-naravno, tu su i standardne "koske" tipe true-false-not given

Ako neko primeti još nešto, neka javi, a ja ću uskoro napisati ponešto i za Reading.

Da to sam i ja doziveo. 2 reci su bile totalno nerazgovetne. I 2 sam pogresio, i hopala, eto 2 ocene manje. Dobio 7.

Brate kada bih ja ziveo od toga, ja bih uveo jos strozije, ko samo pomisli lose, odmah mora ponovo da iskesira 150 evra i da polaze ponovo. ;) Supcine.

Nego bilo je jos takvih zamki. Ne mogu tacno da objasnim (polagao sam IELTS pre neku godinu, ali secam se) ali prepricacu. Na primer, hocu da prodam sto preko nekog oglasnika, zovem telefonom, i sve zavrsim, i na kraju me sluzbenica pita kako sam saznao za njih. A saznao sam tako sto mi je prijatelj pricao da je imao dobro iskustvo sa njima ranije. Odgovori:
a) imao sam dobro iskustvo
b) neko mi je preporucio njih
I za malo da se upecam da zaokruzim odgovor "had good experience" jer je to ono sto mi je bukvalno pre sekunde uslo u usi... Ali sam skontao i nisam pogresio. Tako da ima tih zamki da bukvalno cujes tu rec koju vidis na papiru ali nije to odgovor.

Da reading je katastrofa.... Ja taj jedan put kada sam polagao, imao sam 3 teksta, i svi su bili zaebani... Na srpskom da procitas SAMO JEDNOM i za tako KRATKO vreme, pa pitanje je sta bi mogao da ponovis... :think: Ja sam dobio 6 ocenu, sto i nije tako lose, ali opet je prilicno zeznuto.

Tesko ikad naci 2 skale da se podudaraju, tako je i pre bilo. Evo jedna iz "naseg" vremena:
Band Score Conversion Table for IELTS
There are total of 40 questions each in Reading and Listening Modules of IELTS. The band scoring system of the 40 questions are mentioned below:
[TABLE="width: 100"]
[TR]
[TD]Number of Correct Answers
[/TD]
[TD]Score
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]20
[/TD]
[TD]5.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]25
[/TD]
[TD]6
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]28
[/TD]
[TD]6.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]30
[/TD]
[TD]7
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]33
[/TD]
[TD]7.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]35
[/TD]
[TD]8
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]38
[/TD]
[TD]8.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]40
[/TD]
[TD]9
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
In writing Module total score for Report writing is 3.6 and for Essay writing is 5.4. This score depends on your ability to write a report and an essay.
Similarly, speaking module covers total of 9 score. You will never get the score of speaking in decimal.

Tesko ikad naci 2 skale da se podudaraju, tako je i pre bilo. Evo jedna iz "naseg" vremena:
Band Score Conversion Table for IELTS
There are total of 40 questions each in Reading and Listening Modules of IELTS. The band scoring system of the 40 questions are mentioned below:
[TABLE="width: 100"]
[TR]
[TD]Number of Correct Answers
[/TD]
[TD]Score
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]20
[/TD]
[TD]5.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]25
[/TD]
[TD]6
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]28
[/TD]
[TD]6.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]30
[/TD]
[TD]7
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]33
[/TD]
[TD]7.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]35
[/TD]
[TD]8
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]38
[/TD]
[TD]8.5
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]40
[/TD]
[TD]9
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
In writing Module total score for Report writing is 3.6 and for Essay writing is 5.4. This score depends on your ability to write a report and an essay.
Similarly, speaking module covers total of 9 score. You will never get the score of speaking in decimal.

Kamo srece da je tako bilo u moje vreme... :aha:

Nije bilo ni u moje, jer su opet ocene brze padale nego na svim tim tabelama - hocu da kazem tesko da sam omasio vise od tih 4-5 odgovora na prva 2 modula, pa je opet ocena pala na 7.5. Sto je opet bilo sasvim dovoljno za moje potrebe tad, pa nisam ni ulazio u detalje. I sad kad porazgovaras ovde sa ljudima na engleskom, mozes samo da se zapitas ko je koga tu zajebavao. Vise puta sam morao da objasnjavam zasto i kako (?!) govorim engleski dobro, nisu uopste navikli da emigrant govori engleski ?!

Ma samo uzimanje para. To smo vec odavno utvrdili, kao i da IELTS nije realno znanje. Ali ko nas pita.

Kako sam ja shvatio, njima to sluzi da lakse filtriraju da im dolazi sto manje ljudi iz Azije, jer su peplavljeni Kinezima. I onda taj ispit iz engleskog bude jako tezak za polaganja, a ne znaci da znas, ili ne znas dobro jezik.

Ma samo uzimanje para. To smo vec odavno utvrdili, kao i da IELTS nije realno znanje. Ali ko nas pita.

Kako sam ja shvatio, njima to sluzi da lakse filtriraju da im dolazi sto manje ljudi iz Azije, jer su peplavljeni Kinezima. I onda taj ispit iz engleskog bude jako tezak za polaganja, a ne znaci da znas, ili ne znas dobro jezik.

Ne smatram da je jako tezak ispit, jer unapred znas sta te ceka pa mozes uvek uvezbati, ali se slazem da nije realni pokazatelj znanja jezika.

Još par pitanja za vas što ste polagali:

Da li se mogu uzeti oni papiri sa pitanjima na kraju polaganja?
Da li su negde istaknuti tačni odgovori?

Voleo bih da mogu da tačno izračunam koliko sam poena osvojio.

Da li postoje neka pripremna predavanja koja organizuje British Council? Da li daju neki materijal za učenje? Ljudima koji su mi uplatili su rekli da će me kontaktirati u vezi toga, ali već tri nedelje niko ne zove. Nije da su mi nešto potrebna, ali opet, ako je uključeno u cenu, što da ne?

Još par pitanja za vas što ste polagali:

Da li se mogu uzeti oni papiri sa pitanjima na kraju polaganja?
Da li su negde istaknuti tačni odgovori?

Voleo bih da mogu da tačno izračunam koliko sam poena osvojio.

Da li postoje neka pripremna predavanja koja organizuje British Council? Da li daju neki materijal za učenje? Ljudima koji su mi uplatili su rekli da će me kontaktirati u vezi toga, ali već tri nedelje niko ne zove. Nije da su mi nešto potrebna, ali opet, ako je uključeno u cenu, što da ne?

Ne
Ne
Postoje ali se dodatno placa. Ima info na njihovom sajtu.

Back