IELTS i TEF

landlord

Zainteresovan član
Poruka
135
Za emigraciju u Canadu, jedna od stvari koje trebate ispunjavati je i jako dobro poznavanje engleskog i/ili francuskog jezika.

U toj kategoriji mozete skupiti maximalno 24 poena.
Ako znate oba jezika, odlucite se za onaj koji bolje znate, i taj jezik vam je First Official Language.

Za dokazivanje znanja jezika koristite se jednom od slijedece dvije metode:

uradite test (za engleski jezik je to IELTS, a za Francuski TEF), ili

prilozite drugi pisani dokaz vaseg znanja jezika (Ovo je zaista nezgodno i cak na zvanicnom siteu kazu da je bolje da uradite testiranje, ovo je samo za one ljude kojima je jedan od kanadskih jezika native) Ukoliko ne znate ni jedan od ova dva jezika nemojte ici na NIKAKO na ovu kartu, a ako ste zavrsili skolu ili zivjeli negdje u engleskom ili francuskom govornom podrucju i mislite da je to dovoljno, da ne radite test, ja bih vam opet savjetovao da uradite test. Jedino ste u tom slucaju sigurni koliko bodova imate.


IELTS TEST

IELTS test se polaze u British Councilu, vodite racuna da se test zakazuje bar mjesec dana unaprijed (tj. kada se uplacuje novac za test). Cijena testa je oko 148 Eura.
Postoje dvije verzije testa General i Academic. Vama za imigraciju je potreban General dio, koji je i mnogo laksi od Academic testa.

Test se sastoji od 4 dijela:

Listening - 4 sections, 40 Items, 30 Minutes
Reading - 3 sections, 40 Items, 60 minutes
Writing - 2 Tasks, (150 and 250 words), 60 Minutes
Speaking - 11-14 Minutes

Vise o ovome mozete naci na stranici:
http://www.ielts-exam.net/index.php

Bodovanje

First Official Language
Speaking Listening Reading Writing Bodovi

High proficiency 7-9 7-9 7-9 7-9 x4

Moderate 5.0-6.9 5.0-6.9 5.0-6.9 5.0-6.9 x2

Basic 4.0-4.9 4.0-4.9 4.0-4.9 4.0-4.9 x1

No proficiency < 4.0 < 4.0 < 4.0 < 4.0 x0


Second Official Language

Speaking Listening Reading Writing Bodovi

High proficiency 7-9 7-9 7-9 7-9 x2

Moderate 5.0-6.9 5.0-6.9 5.0-6.9 5.0-6.9 x2

Basic 4.0-4.9 4.0-4.9 4.0-4.9 4.0-4.9 x1

No proficiency < 4.0 < 4.0 < 4.0 < 4.0 x0
 

cekanje

Obećava
Poruka
84
sve nas zanima, kako izgleda sam ispit, atmosfera, vreme koje je dato za konkretne primere, kakav je speaking deo, da li je slican ispit onome sto si ocekivao i za sta si se spremao, da li te nesto iznenadilo pozitivno i negativno, koje knjige su ti se sada nakon ispita ispostavile kao najkorisnije...
i naravno, kako si prosao...
pozz
 

stryder

Početnik
Poruka
25
Uhhh! Koliko pitanja... Evo da krenemo redom:
Materijal za pripremu: Pošto sam na vreme krenuo sa pripremama, najpre sam koristio neke udžbenike koji su koncipirani za IELTS test, a za kraj sam ostavio knjige sa primerima testova. Jedan deo materijala je skinut sa onog ruskog sajta koji je do sada toliko puta pominjan, a drugi deo materijala je iz biblioteke British Council-a. Knjige koje bih izdvojio su: Insight into IELTS, Insight into IELTS extra with answers i Step up to IELTS. To bi bili udžbenici. Za vežbanje testova sam koristio Cambridge practice tests for IELTS 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Ispit:
Ispit se polagao na univerzitetu Singidunum. Pola sata pre testa smo svi ušli u jedan amfiteatar i tu je bila prozivka. Svakoga ponaosob prozovu i onda se priđe katedri i pokaže lična karta ili pasoš (ali mora biti onaj dokument koji je naveden prilikom prijave ispita). Bilo nas je oko 40 i taman oko pola sata je trajala prozivka. Nakon toga su nas podelili u 2 amfiteatra. U amfiteatru je unapred vec određeno ko gde sedi. Na svačijem mestu se nalazi papirić sa slikom, imenom i prezimenom kao i brojem kandidata. Sa jedne strane su kandidati za General, a sa druge strane kandidati za Academic. U pitanju je mali amfiteatar, svega 4-5 redova stolica, tako da niste jako udaljeni od katedre. Na katedri je mini linija sa koje se pušta listening deo testa. Pre nego što se otpočne sa testom, prvo puste CD na desetak sekundi da bi utvrdili da li svi dobro čuju, da li treba da se utiša ili možda pojača, što mislim da je sasvim u redu sa njihove strane. Inače tekst se sasvim lepo čuje, tako da sa te strane ne brinite ništa. Niko nije imao primedbi i test je počeo. Uradite neki test iz gore navedenih knjiga sa testovima 1, 2, 3, 4, 5 ili 6. Potpuno isto. Tako da nije bilo nikakvih iznenađenja, sve kao što sam i očekivao. Pre početka svakog dela testa dobijete uputstva kako i šta. Naravno dežurni se sve vreme obraćaju na engleskom (a međusobno pričaju srpski :) ). U toalet se može ići, ali uz pratnju dežurnog. Znači, ako uradite kod kuće test iz tih knjiga, apsolutno isto možete očekivati i na testu. Istakao bih i to da je ispit dobro organizovan i sve je profesionalno urađeno. Prva 3 dela testa se polažu odjednom i između nema nikakve pauze. Speaking deo je bio u British Councilu. Neko je speaking imao dan ranije, neko istog dana, a neko sutradan. Teme za pričanje, isto kao što je opisano u literaturi. Isptivač se najpre predstavi i upozna sa pravilima testa. Uključi uređaj za snimanje i krene sa pitanjima. Prvi deo je opšteg karaktera. Konkretno mene je pitala da li radim ili studiram. Šta radim, koje su moje obaveze... Onda me je pitala nešto o knjigama i filmovima. Nakon toga, dobio sam papir na kome je pisalo o čemu treba da pričam neprekidno 1-2 minuta. Nakon toga mi je postavila još nekoliko pitanja vezana za prethodnu temu (opet nešto o filmovima) ali malo apstraktnija pitanja. Sve u svemu prijatna atmosfera za ćaskanje, bez ikakvih pritisaka.
Rezultati testa će biti za 2 nedelje. Nadam se da ću položiti (trebaju mi četiri sedmice barem).
Srećno svima koji treba da polažu! Nadam se da sam bio od pomoći. Ako imate još nešto da pitate, samo napred.
Da sumiram, još jednom, na testu nema nikakvih iznenađenja. Ništa nije teže niti lakše od ovih testova koje sam naveo na početku. Samo se treba dobro skoncentrisati, što i nije tako teško ako ste pre toga vežbali. I meni je na početku bilo naporno samo listening da odradim, ali postepeno se može sve postići.
Srećno svima!
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.