Idolpoklonstvo i ikonoklastija

DedaStojan

Veoma poznat
Poruka
12.291
U biblijskim Knjigama o kraljevima (2. Kraljevima 18:4; napisano oko 550. pr. Kr.), Nehushtan je brončana zmija na stupu. Slika je opisana u Knjizi brojeva, gdje je Gospod zapovjedio Mojsiju da je podigne kako bi Izraelci koji su je vidjeli bili izliječeni i zaštićeni od smrti od ugriza "ognjenih zmija", koje je Gospod poslao da ih kazni za govoreći protiv Njega i Mojsija (Brojevi 21:4–9). Prema 2. Kraljevima 18:4, kralj Ezekija uveo je ikonoklastičku reformu: "Ukinuo je svetišta, razbio stupove i posjekao svetište. Također je razbio brončanu zmiju koju je napravio Mojsije, jer do tog vremena, Izraelci su mu prinosili žrtve; zvalo se Nehuštan.

Iv 3, 14-21) Isusove riječi Nikodemu: “I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin čovječji da svaki koji u njega vjeruje, u njemu ima život vječni”.

Je li podignuto opet staro idolpoklonstvo ?
Ako se nose krstace samo zbog estetskih efekata krst postaje. poput ove bronzane zmije u vreme ovog kralja hezekija samo stvar od metala.ili bezvredna stvar.
Mislim da nehustan to i znaci .Nista.

Ako se nose krstace samo zbog estetskih efekata krst postaje. poput ove bronzane zmije u vreme ovog kralja hezekija samo stvar od metala.ili bezvredna stvar.
Mislim da nehustan to i znaci .Nista.
Tu ima nesto cudno a to je da im strogo bilo zabranjeno likove zivotinja izljevati i onda dodje obrat.
Ko da je netko pisao za potrebe krscanstva.
To s Mojsijem i Zmijom je tesko idolpoklonstvo,pogotovo zrtve su prenosili pred tim mjedenim predmetom.

Za neke da, za neke ne...

Sam Hrist kaže...''Bogu se pokloni i njemu jedino služi''...
Znači nije ni do Hrista ni do Mojsijeve zmije...do ovih je što ne slušaju...
. И Господ рече Мојсију: Начини змију ватрену, и метни је на мотку, и кога уједе змија, нека погледа у њу, па ће оздравити.

I taj gresnik pogleda u zmiju onako kako je gospod naredio i ozdravi.
Zasto
Odlicna je ovo tema

. И Господ рече Мојсију: Начини змију ватрену, и метни је на мотку, и кога уједе змија, нека погледа у њу, па ће оздравити.

I taj gresnik pogleda u zmiju onako kako je gospod naredio i ozdravi.
Zasto
Odlicna je ovo tema
Ozdravi jer Bog odlučuje da tako deluje...

Problem nastaje kada je prestao da deluje kroz zmiju...kakvu svrhu ona onda ima za one koji slede Boga prema dekalogu?!

I sad covek pogleda u zmiju bas onako kako bog naredi i on ne ozdravi.

Slagao je bog.Nije odrzao obecanje.Ne pise na zmiji rok vazenja bozinog obecanja.
Nisi u pravu.
Bog je prestao da deluje kroz nju, onog trenutka kada su počeli da obožavaju tvar umesto i više nego tvorca...
Ne leči Mojsijeva zmija sama od sebe, već Bog, koji odlučuju kako će da deluje...
Bogu se pokloni i njemu jedino služi...a ne zmiji...tu je problem...

Bog je prestao da deluje kroz nju, onog trenutka kada su počeli da obožavaju tvar umesto i više nego tvorca...
Ne leči Mojsijeva zmija sama od sebe, već Bog, koji odlučuju kako će da deluje...
Bogu se pokloni i njemu jedino služi...a ne zmiji...tu je problem...
Nece tvorac da te leci zato sto Ga obozavas.
Vatrena Zmija koju je poslao bog te ujedala jer si bio gresan pred bogom i sad kad je pogledas na motki cega se setis.

Nece tvorac da te leci zato sto Ga obozavas.
Vatrena Zmija koju je poslao bog te ujedala jer si bio gresan pred bogom i sad kad je pogledas na motki cega se setis.
Setiš se šta je Bog sve za tebe uradio...
Ali ne...oni ponovo nastavljaju po starom i umesto da kleknu pred Boga, kleknu pred zmiju...

Deluje zmija...deluje malo sutra...deluje Bog kroz nju...ali džaba, ne vide dalje od nosa...

Sta ce bogu posredovanje da bi delovao? Sta ce mu ta zmija?
Mogu biti dva razloga.
Preslika onog što će doći...Isus Hrist.

I ponovo test za njih koji su pali.
Evo i pored zmija od kojih umirete ja sam vam dao izlaz da živite...
Ali Oni ponovo ne vide od koga dolazi spas, već im je zmija spas...
Namerno im Bog daje takav način ozdravljenja, kroz koji imaju dve mogućnosti...da nastave po starom i klanjaju se svemu i svačemu...pa i čudotvornoj zmiji...ili ako su čistog srca vide ko im sve daje i od koga sve što je dobro dolazi...

Mnogo puta je Bog slao i bolest da ih vrati na pravi put...kao što je i u ovom slučaju...Ali kamen je kamen...

I ponovo test za njih koji su pali.
Evo i pored zmija od kojih umirete ja sam vam dao izlaz da živite...
Ali Oni ponovo ne vide od koga dolazi spas, već im je zmija spas...
Namerno im Bog daje takav način ozdravljenja, kroz koji imaju dve mogućnosti...da nastave po starom i klanjaju se svemu i svačemu...pa i čudotvornoj zmiji...ili ako su čistog srca vide ko im sve daje i od koga sve što je dobro dolazi...
Znaci napravio je zmiju ne da bi lecio te ljude vec da bi ih testirao dal ga vole?
Blago receno cudan je taj tvoj bog.

Ono sto se na osnovu predmetnog izvestaja realno moze zakljuciti jeste sledece:
Jevreji su se zbog svog otpada doveli u veoma nezgodnu situaciju -zmije su na Bozji nalo krenuli u pohod ciscenja velikog mnostva naroda .
Umesto da im ta situacija otvori oci o da konacno shvate zasto im se desavaju zmije oni su ocito sve to ignorisali -neki su mozda sve to pripisivsli losoj sreci,agresivnosti zmija i t.d.
Ocito zbog toga im je Bog kasno nalozip sta trebsju ciniti -model zmije je trebao biti postavljen na relativno dugackom stapu kako bi povredjeni trebali PODIGNUTI GLAVU ka nebu da bi shvatili da im trenutno stanje kao i resenje za rog stanja DOLAZI OD NEBA ili jos preciznije -od Boga koji je na nebu !!!

Znaci napravio je zmiju ne da bi lecio te ljude vec da bi ih testirao dal ga vole?
Blago receno cudan je taj tvoj bog.
Pre nego što je napravio zmiju, poslao je 'ognjene zmije' da ih ujedaju...a zašto je njih poslao objasnio sam...
Da ih vrati sebi, jer su zastranili i počeli da se klanjaju drvetu i kamenu umesto živom Bogu koji im je sve dao...
Ćesto i danas kada se ljudi razbole, tek se onda sete Boga i traže smisao svega....isto je i sa njima, ali i pored izlaza koji Bog daje...njihovo srce je tvrdo pa tvrdo...
Dovoljno je da ja pogledam u zmiju i zdrava sam...za dalje me baš briga...ni to mnogima nije pomoglo da se vrate na pravi put...već žive kako im se prohte...

Pre nego što je napravio zmiju, poslao je 'ognjene zmije' da ih ujedaju...a zašto je njih poslao objasnio sam...
Da ih vrati sebi, jer su zastranili i počeli da se klanjaju drvetu i kamenu umesto živom Bogu koji im je sve dao...
Ćesto i danas kada se ljudi razbole, tek se onda sete Boga i traže smisao svega....isto je i sa njima, ali i pored izlaza koji Bog daje...njihovo srce je tvrdo pa tvrdo...
Dovoljno je da ja pogledam u zmiju i zdrava sam...za dalje me baš briga...ni to mnogima nije pomoglo da se vrate na pravi put...već žive kako im se prohte...
Zamisli da je ostaala u zivotu mojsijeva bronzana zmija kolka bi bila pocetna cena u aukcijskoj kuci sotbiju ili kristi.
Milioni milioni radi zmije zmije koja leci haha

Ono sto se na osnovu predmetnog izvestaja realno moze zakljuciti jeste sledece:
Jevreji su se zbog svog otpada doveli u veoma nezgodnu situaciju -zmije su na Bozji nalo krenuli u pohod ciscenja velikog mnostva naroda .
Umesto da im ta situacija otvori oci o da konacno shvate zasto im se desavaju zmije oni su ocito sve to ignorisali -neki su mozda sve to pripisivsli losoj sreci,agresivnosti zmija i t.d.
Ocito zbog toga im je Bog kasno nalozip sta trebsju ciniti -model zmije je trebao biti postavljen na relativno dugackom stapu kako bi povredjeni trebali PODIGNUTI GLAVU ka nebu da bi shvatili da im trenutno stanje kao i resenje za rog stanja DOLAZI OD NEBA ili jos preciznije -od Boga koji je na nebu !!!
Ne u nebo u zmiju u oci njene da pogleda jer ga podseca na razlog zasto je izujeden.
Oprosti mi boze

Zamisli da je ostaala u zivotu mojsijeva bronzana zmija kolka bi bila pocetna cena u aukcijskoj kuci sotbiju ili kristi.
Milioni milioni radi zmije zmije koja leci haha
Da, ako ima tu moć, ali prestala je da ima... ko da bi smeo da dira ovaj Božiji prorok nešto što je Bog rekao da se napravi...ali skršio ju je jer Bogu i Božijim ništa više ne predstavlja...
Postala je idol...što je gad pred Gospodom...

Back