Identitet i bračni odnosi

Dača R

Aktivan član
Poruka
1.157
Postoji jedno istraživanje, doduše davno sprovedeno (1985), ali niko ne garantuje da sitaucija i danas nije takva. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da muškarci slabije razvijenog identiteta ređe ulaze u bračne odnose, dok žene sa slabije razvijenom identitetom imaju podjedanke šanse da uđu u brak kao i žene adekvatno razvijenog identiteta. Istraživači nikada nisu dali tumačenje svojih rezultata. Imate li vi neko tumačenje?

Došao si da komentarišeš na PDF-u po imenu psihologija. Ne moraš da imaš diplomu ali red je da poznaješ neke pojmove iz ove oblasti ako te već interesuje (a valjda te interesuje, čim si ovde)...

не разликујеш мушко од женског.
да знаш шта сматраш идентитетом написо би 1 речју уместо да драмиш 2 реда.
покушо си да докажеш идентитет...

Postoji jedno istraživanje, doduše davno sprovedeno (1985), ali niko ne garantuje da sitaucija i danas nije takva. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da muškarci slabije razvijenog identiteta ređe ulaze u bračne odnose, dok žene sa slabije razvijenom identitetom imaju podjedanke šanse da uđu u brak kao i žene adekvatno razvijenog identiteta. Istraživači nikada nisu dali tumačenje svojih rezultata. Imate li vi neko tumačenje?

Tacno ili ne, ima logike u istrazivanju. Prirodno je da zena posmatra muskarca kao dominantnog i da mora da u muskarcu vidi muskarca, da bi bila sa njim. Kako ce zena muskarca, koji nema izgradjen indentitet ili kome je indentitet slabije razvijen, da posmatra kao muskarca?

Zar se identitet ne gradi i kroz odnose, vreme...?
I meni je ovo za žene logično, poistovećuju se sa identitetom partnera, prilagođavaju, tačnije... ali ne bih baš rekla da u tome čuči potreba za dominacijom.
Čak naprotiv, mislim da ljudi koji imaju potrebu da budu pod dominacijom partnera imaju izgređen identitet. Potreba za dominacijom ne znači da tražimo partnera koji će nas voditi, samo kontrolisati... većina žena ima tu potrebu, potrebu za pravim mužjakom, ako hoćete prostije :lol:... i to nema veze sa ličnim identitetom.
One sa slabijim identitetom gube i ono malo što su stekle, kroz odnos sa dominantnijim partnerom. Nekim muškarcima ovako nešto godi, prija egu. Meni lično, dosadno, neintrigantno... bez sukoba identiteta. :lol:

Poslednja izmena od moderatora:
Y:
Zar se identitet ne gradi i kroz odnose, vreme...?
I meni je ovo za žene logično, poistovećuju se sa identitetom partnera, prilagođavaju, tačnije... ali ne bih baš rekla da u tome čuči potreba za dominacijom.
Čak naprotiv, mislim da ljudi koji imaju potrebu da budu pod dominacijom partnera imaju izgređen identitet. Potreba za dominacijom ne znači da tražimo partnera koji će nas voditi, samo kontrolisati... većina žena ima tu potrebu, potrebu za pravim mužjakom, ako hoćete prostije :lol:... i to nema veze sa ličnim identitetom.
One sa slabijim identitetom gube i ono malo što su stekle, kroz odnos sa dominantnijim partnerom. Nekim muškarcima ovako nešto godi, prija egu. Meni lično, dosadno, neintrigantno... bez sukoba identiteta. :lol:

Identitet s egradi krozz vreme. Ovde niej rec o decacima, vec o muskarcima, koji bi trebali imati izgradjen unutrasnji identitet tj. trebali bi znati ko su oni. Po meni muskarac ne moze biti muzjak, ako nema izgradjeno to svoje unutrasnje ja. Smatram da je onaj ko nema izgradjen unutrasnji identitet, nesiguran u sebe.
Ne mislim da se zena obavezno poistovecuje sa identitetom muskarca i da se nejmu prilagodjava, mozda delimicno, ali da se tu vise radi o snazi. Sta je jak muskarac je prilicno relativno i zavisi od tipa zene.

Identitet s egradi krozz vreme. Ovde niej rec o decacima, vec o muskarcima, koji bi trebali imati izgradjen unutrasnji identitet tj. trebali bi znati ko su oni. Po meni muskarac ne moze biti muzjak, ako nema izgradjeno to svoje unutrasnje ja. Smatram da je onaj ko nema izgradjen unutrasnji identitet, nesiguran u sebe.
Ne mislim da se zena obavezno poistovecuje sa identitetom muskarca i da se nejmu prilagodjava, mozda delimicno, ali da se tu vise radi o snazi. Sta je jak muskarac je prilicno relativno i zavisi od tipa zene.

Slažem se... Mada, ima i onih koji idu u krajnost, pa sopstveni identitet zasnivaju na egu, i potčinjavanju slabijih, stvarajući od braka odnos zavisnosti. Kao individue su druga priča, i žene i muškarci.
Ali, u braku... mnogi muškarci pojam mužjaka ne razlikuju od pojma balkanca. Dok žene, veliki broj ne zna ni ko je, ni šta je, ni koliko može, ako nema osećaja pripadnosti, odnosno zavisnosti od muža.
Ona je nečija žena, nečija majka, nečija posluga, nečija kur.va... što je ok, sve dok ima na umu da je prvenstveno žena, sa individualnim željama i potrebama, kojih nipokoju cenu i ni zbog čega na svetu ne sme da se odrekne.
Meni lično je priča o jakim muškarcima i snazi daleko zanimljivija od ove priče u bračnim odnosima, i žena kao fenimena koji imaju potrebu da priradaju nekome... i koje ako i kada ostanu bez tog stuba, propadaju.
Pripadati možeš svakoj budali, ali po/ostati svoj/a je najteže.

Y:
Slažem se... Mada, ima i onih koji idu u krajnost, pa sopstveni identitet zasnivaju na egu, i potčinjavanju slabijih, stvarajući od braka odnos zavisnosti. Kao individue su druga priča, i žene i muškarci.
Ali, u braku... mnogi muškarci pojam mužjaka ne razlikuju od pojma balkanca. Dok žene, veliki broj ne zna ni ko je, ni šta je, ni koliko može, ako nema osećaja pripadnosti, odnosno zavisnosti od muža.
Ona je nečija žena, nečija majka, nečija posluga, nečija kur.va... što je ok, sve dok ima na umu da je prvenstveno žena, sa individualnim željama i potrebama, kojih nipokoju cenu i ni zbog čega na svetu ne sme da se odrekne.
Meni lično je priča o jakim muškarcima i snazi daleko zanimljivija od ove priče u bračnim odnosima, i žena kao fenimena koji imaju potrebu da priradaju nekome... i koje ako i kada ostanu bez tog stuba, propadaju.
Pripadati možeš svakoj budali, ali po/ostati svoj/a je najteže.

Kapiram to ovako, sto se tice teme, izgradjenim zenama treba muskarac koji je i sma izgradjen, a neizgradjenim zenama treba izgradjen muskarac, da bi se one osecale izgradjenom. Zbog toga oni sa slabije razvijenim identitetom imaju problem.
Balkan je posebna prica, ali ok....ako se uklapaju, ako nekoga ko je tipican balkanca dozivljavaju kao izgradjenog coveka, bez obzira sto on nije, a njima odgovara, onda ok. Iamju ono sto misle da im treba.

...I zene, slabijeg identiteta, ukoliko se udaju, imaju vece sanse da se razvedu.
To je isto zakljucak tog istrazivanja. To komplikuje stvari , tj tvoje pitanje.

...I zene, slabijeg identiteta, ukoliko se udaju, imaju vece sanse da se razvedu.
To je isto zakljucak tog istrazivanja. To komplikuje stvari , tj tvoje pitanje.

Jeste jeste...to je to istraživanje. No ono što najviše komplikuje tumačenje jeste gomila drugih činioca koja je mogla uticati na razvoj identiteta tih žena i muškaraca. Recimo, te su žene živele i u doba 60 - tih, kada su se počeli razvijati tzv. ženski pokreti. Nego eto, čisto me interesovalo razmišljanje drugih ljudi o ovome ;)

Došao si da komentarišeš na PDF-u po imenu psihologija. Ne moraš da imaš diplomu ali red je da poznaješ neke pojmove iz ove oblasti ako te već interesuje (a valjda te interesuje, čim si ovde)...

Izvinjavam se ako je doslo do nesporazuma...
Cini mi se da identitet moze biti visestruk, pa mozemo govoriti o polnom, nacionalnom, klasnom...
Interesovali su me detaljniji podaci.
Ovde sam da ucim na konstruktivan nacin i da razmisljam o tome - diploma to ne garantuje...
Dosla sam.... Molim te postuj moj polni i rodni identitet :D

Ne mora ni zubar da ima sve moguće kvarove i bolesti usne šupljine da bi znao šta treba da radi...dok zna šta radi.

hahahaha dobra ti ova metafora sa kvarnim zubima kao argument za ove likove......

Oni imaju zene - znaju sta je identitet bolje nego Jung

Oni imaju decu - znaju bolje pedagogiju nego Herbart i Dzon Lok

Oni su rano imali sex.iskustva - znaju bolje psihoanalizu od Frojda......hahahahahahha

Mozda bi trebalo reci ovima na fakultetima da umesto svih predmeta koje studenti treba da imaju treba samo da se ozene,imaju zenu imaju decu i ostale stvari iz zivota i odmah da im se dodele diplome mastera pedagogije,sociologije,filozofije,psihoogije i sl....

Poslednja izmena od moderatora:

Nisam se nesto udubljivao u problem,ali na brzinu cu reci mozda je identitet u nekoj relaciji sa afektivnom vezanoscu! Mozda tu postoji neka relacija....

hahahaha dobra ti ova metafora sa kvarnim zubima kao argument za ove likove......

Oni imaju zene - znaju sta je identitet bolje nego Jung

Oni imaju decu - znaju bolje pedagogiju nego Herbart i Dzon Lok

Oni su rano imali sex.iskustva - znaju bolje psihoanalizu od Frojda......hahahahahahha

Mozda bi trebalo reci ovima na fakultetima da umesto svih predmeta koje studenti treba da imaju treba samo da se ozene,imaju zenu imaju decu i ostale stvari iz zivota i odmah da im se dodele diplome mastera pedagogije,sociologije,filozofije,psihoogije i sl....

Stara skola ha? To je odavno prevazidjeno na fakultetima.
Ako zelis da u praksi budes uspesan pedagog, psiholog treba da razmisljas i malo svojom glavom a ne da samo reprodukujes tekstove iz knjiga. Oni su u praksi cesto neupotrebljivi. Znam bar sto se moje buduce struke tice. Profesori koji pisu knjige iz kojih uce studenti nemaju veze sa zivotom, zato sto nisu ni dana radili u praksi a kada ih studenti ismeju zbog nekih gluposti i oni se pozivaju na neke autore...
Da je Frojd malo vise j.... ne bi toliko analizirao, i izazivam te da vaspitavas decu u stilu Dzona Loka, mada znam da neces ipak ces to prepustiti zeni- cisto da bi gradila svoj identitet, a onda ces se zaliti kako joj ni Jung ne bi mogao pomoci.

Back