Kao što je čovek evoluirao, tako je evoluirala i nauka. Najbolji primer je medicina. Ne lečiš se više pijavicama i laudanumom, već transfuzijom i antibioticima.
Nekada neizlečive bolesti sada su lako izlečive sa tendencijom da se nađe lek i za one koje su danas takve. Čovek otkriva pregršt stvari, ali ne može sve da iskopira po Da Vinčijevom modelu i tako iskoristi. Pa ipak, otkrivaju se i novi modeli, novi pristupi i prilazi stvarima. Nauka je takođe nešto što ima tradiciju, uči se i popravlja iz nje, nemaju to "preimućstvo" samo mitovi, legende i stare priče. Često, i ona sama je inspirisana njima.
Odgovor je: Niko!
Taj čovek je težak gnom u materiji s kojom se bakće, čitaj: laički, površni, profiterski i jeftini kompilator raznoraznih sadržaja "s ruba znanosti..." Umeš li ti da praviš razliku između vrhunske (ili stručne) literature i običnog šunda? E, pa Nestorović ti je ovo drugo. Ja mislim da ni taj čovek sebe ne uzima za ozbiljno niti zaista veruje u ono što mu izlazi iz usta. Za njega je to sve "hehehe, simpatična igra", kao onaj crni doktor iz Simpsona što se stalno smejulji šta god da se dešava oko njega... U Nestorovom slučaju verujem da i koja kapljica viška ima značaja da pijano prosipa nešto što ni sam ne razume, a misli da je kul, zapravo i ne misli, već je lukavo provalio da je to danas "in" i da raja masovno kupuje knjige s tako nebulozno napabirčenim ludorijama. Taši taši tanana, kocka do kocke kockica, to je taj nivo, i to - za neverstvo - kod odraslih ljudi!...
U suštini, tu niko nikoga ne razume, nikome ništa tu nije jasno.
Tu su svi komplet pijanih umova...
Mentalna bahanalija za osobe sirovog duha, koje su preko noći odlučile da i njima "zapiri vetrić s viših visina..."
Ustvari, glupost teška! Jedino, ponavljam, što je tu sigurno jeste da ogromna svota novca ide u džep "dobrog doktora" i to se možeš i sama raspitati kako i koliko...
Ukratko, zaključak: ako hoćeš da diskutuješ normalno o tim i takvim stvarima, otkači se šarlatana i jeftinog, smećarskog kompilatora Nestorovića i barem potraži neke, da kažemo, "izvorne autoritete" na tom polju koje braniš i zastupaš...Drugačije je prosto smešno i totalno bespredmetno. To ti kažem ja za kog si se već osvedočila da sam upoznat sa mnogo tih stvari... Ne svih, jer nisam super-kompjuter, ali ih poznajem tako negde kao i ti. Zašto onda da ne razgovaramo na tom nivou, a ne da braniš "šund" pred suštinskom literaturom? Ako imaš tako nešto, nađi ga, otvori temu o stvarima za koje Nestorović neće čuti za 1 svetlosnu godinu, pa ni tad, a baš ga i zabole, lepo mu je i ovako... pa da onda prodiskutujemo, da vidimo šta tu zvuči verovatno, a šta opet - neverovatno.
Spekulacija je, kao i kod umetnosti, važan činilac i nauke, u dobroj meri današnje, a i one neke buduće - definitivno... Eto ti poveznice.