Идеја оснивања арктичког „мини-НАТО“ и Русија

Kristian.Bogdanovic

Ističe se
Poruka
2.440
„Мини-НАТО“: сан о поларној магли

4497233056_834124545a_b.jpg


Европљани су одлучили да пазе на Русе – на то како се они понашају на Арктику. Идеја оснивања арктичког „мини-НАТО“ биће размотрена на Северноевропском самиту, који се у среду отвара у Лондону. Како истичу аналитичари, активност Северне Европе објашњава се порастом међународног интересовања за Арктик и његове природне ресурсе.

Самит ће по први пут бити одржан у Великој Британији. Званични циљ преговора је јачање економских и социјалних веза земаља-учесница (Велика Британија, Исланд, Шведска, Данска, Финска, Норвешка, Естонија, Летонија и Литванија). Међутим, постоје и друге информације: британски премијер Дејвид Кемерон размотриће са својим колегама пројекат основања нове војне алијансе.

Идеја „северне заједнице“ у ваздуху се осећа већ одавно. А план за стварање Сједињене Нордичке Федерације 2009. Године је изнео шведски историчар Гунар Ветерберг. У својој књизи професор је објасио да ће нова државна федеративна формација моћи да постане нешто попут „скандинавске Швајцарске“ или „скандинавских Сједињених Држава“. С преношењем спољашње, одбрамбене и делимично економске политике на федералне органе. У састав федерације ушли би – Скандинавско полуострво, Фарерска и Аландска острва плус Грендланд.

Идеју је развио бивши министар одбране Норвешке Торвалд Столтенберг (уједно – отац садашњег норвешког премијера Јенса Столтенберга). Он је 2009. године израдио „Нордијски пакт“. Нацрт подразумева стварање извесног „мини-НАТО“ за Скандинавију и Арктик. У блок ће ући заједничке војне и пограничне снаге, обавештајне службе, центар за заштиту од сајбер напада, као и систем координације активности на Арктику. У складу с тим, прошириће се и састав учесника.

Организатори не крију да идеја северног војног блока представља одговор на напоре Русије за одређивање граница и освајање арктичког копна. По оценама стручњака, на Арктику се крије око 25 процената светских резерви нафте (а да не говоримо о другим природним богатствима). И нико не жели да испусти своје парче поларног колача, истиче главни уредник часописа „Русија у глобалној политици“ Фјодор Лукјанов.

Наравно, то је пре свега повезано с атмосфером нервозе око Арктика. Арктик постаје све важнији регион, који привлачи пажњу света. У вези с овом темом има много шпекулација – околополитичких и околовојних. По мом мишљењу, оне су потпуно неосноване, неће бити никакве војне конфронтације у вези с Арктиком. Без обзира на то, о овој теми се разглаба, измишљаће се разноразне нове структуре попут „мини-НАТО“. Мислим да из тога не проистиче ништа реално. И тешко да ће се Русија много насекирати због тога.

С мишљењем руског аналитичра сазвучни су гласови западних колега. По подацима сајта WikiLeaks према идеји будуће алијансе скептички се односи и бивши амбасадор САД у Норвешкој. Бенсон Витни је план скандинавских земаља назвао „сном у поларној магли“. Истовремено, сматра дипломата, оваква организација може бити од користи, „пратећи поларне медведе и Русе“. И Руси ће пазити на суседе, са своје стране. Москва је изјавила да ће своје интересе на Арктику бранити до краја.

Tekst je sa sajta Glas Rusije.
 

Back
Top