Идеја оснивања арктичког „мини-НАТО“ и Русија

Kristian.Bogdanovic

Ističe se
Poruka
2.440
„Мини-НАТО“: сан о поларној магли

4497233056_834124545a_b.jpg


Европљани су одлучили да пазе на Русе – на то како се они понашају на Арктику. Идеја оснивања арктичког „мини-НАТО“ биће размотрена на Северноевропском самиту, који се у среду отвара у Лондону. Како истичу аналитичари, активност Северне Европе објашњава се порастом међународног интересовања за Арктик и његове природне ресурсе.

Самит ће по први пут бити одржан у Великој Британији. Званични циљ преговора је јачање економских и социјалних веза земаља-учесница (Велика Британија, Исланд, Шведска, Данска, Финска, Норвешка, Естонија, Летонија и Литванија). Међутим, постоје и друге информације: британски премијер Дејвид Кемерон размотриће са својим колегама пројекат основања нове војне алијансе.

Идеја „северне заједнице“ у ваздуху се осећа већ одавно. А план за стварање Сједињене Нордичке Федерације 2009. Године је изнео шведски историчар Гунар Ветерберг. У својој књизи професор је објасио да ће нова државна федеративна формација моћи да постане нешто попут „скандинавске Швајцарске“ или „скандинавских Сједињених Држава“. С преношењем спољашње, одбрамбене и делимично економске политике на федералне органе. У састав федерације ушли би – Скандинавско полуострво, Фарерска и Аландска острва плус Грендланд.

Идеју је развио бивши министар одбране Норвешке Торвалд Столтенберг (уједно – отац садашњег норвешког премијера Јенса Столтенберга). Он је 2009. године израдио „Нордијски пакт“. Нацрт подразумева стварање извесног „мини-НАТО“ за Скандинавију и Арктик. У блок ће ући заједничке војне и пограничне снаге, обавештајне службе, центар за заштиту од сајбер напада, као и систем координације активности на Арктику. У складу с тим, прошириће се и састав учесника.

Организатори не крију да идеја северног војног блока представља одговор на напоре Русије за одређивање граница и освајање арктичког копна. По оценама стручњака, на Арктику се крије око 25 процената светских резерви нафте (а да не говоримо о другим природним богатствима). И нико не жели да испусти своје парче поларног колача, истиче главни уредник часописа „Русија у глобалној политици“ Фјодор Лукјанов.

Наравно, то је пре свега повезано с атмосфером нервозе око Арктика. Арктик постаје све важнији регион, који привлачи пажњу света. У вези с овом темом има много шпекулација – околополитичких и околовојних. По мом мишљењу, оне су потпуно неосноване, неће бити никакве војне конфронтације у вези с Арктиком. Без обзира на то, о овој теми се разглаба, измишљаће се разноразне нове структуре попут „мини-НАТО“. Мислим да из тога не проистиче ништа реално. И тешко да ће се Русија много насекирати због тога.

С мишљењем руског аналитичра сазвучни су гласови западних колега. По подацима сајта WikiLeaks према идеји будуће алијансе скептички се односи и бивши амбасадор САД у Норвешкој. Бенсон Витни је план скандинавских земаља назвао „сном у поларној магли“. Истовремено, сматра дипломата, оваква организација може бити од користи, „пратећи поларне медведе и Русе“. И Руси ће пазити на суседе, са своје стране. Москва је изјавила да ће своје интересе на Арктику бранити до краја.

Tekst je sa sajta Glas Rusije.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.