Ideja Boga

момоа

Legenda
Poruka
72.519
Da li ideju Boga posmatrate iskljucivo kroz neki religijski koncept, tj da li su za vas vernici iskljucivo ljudi koji pripadaju nekoj religiji ili covek moze da veruje u Boga i nezavisno od religija kao sto su to radili neki od eminentnih naučnika, tj da li coveka koji ima neku sopstvenu projekciju Boga smatrate vernikom?

Bog,sin božiji & bogorodica nije nikakva hrišćanska mudrost i izmišljotina to je priča više puta ispričana kroz istoriju od staroegipatskih mitova (Bog Oziris i bogorodica Izida i njihovo božansko derište Horus) do Vavilona itd. Da ne pričam o Budi koji je isto rođen bezgrešnim začečem odnosno koga je rodila devica itd.
@ Tema- Ljudi su stvorili boga a ne obrnuto.

Бог није идеја. Бог је једина стварност, јер једини је Он стваран сам по себи. све остало је стварност по Њему (Његовој вољи).

:heart:

Pa opet, toliko je različitih ideja o Bogu, koliko je i ljudi. I evo, dečak je temu
otvorio i traži opis u koji će da veruje ili ne.

Koliko organizovana religija, može slobode pojedincu da da, da sam spozna
Boga?
A svako to može.

Nedavno sam razgovarala sa jednim krišnovcem. Kaže ''U Budizmu nema
Boga''. Nema, rekoh opisa, ideje za koju bi se zakačio. Pa ipak,
ama baš ništa te ne sprečava da ga spoznaš.
I onda on reče da je čuo teoriju po kojoj je u Budino vreme bilo sijaset različitih
škola i sve su svoju ideju(pogrešnu) o Bogu nudile. Ljudi su samo dane gubili
na raspravu oko toga ko ima pravo. Pa je Buda poslat da razveje tu gužvu
i sasvim jednostavno rekao ''Nema Boga''. Restart.
Ne kažem da je ova teorija tačna, ali smisla ima.

Pravoslavni upražnjavaju molitvu, a to je razlicito koliko sam ja upucen. Slušao san gomilu svetih otaca i laika hrišćana i svi se slažu da je meditacija zlo i da dalekoistocne narode ceka pakao.

Po Hrišćanstvu večiti oganj se u ovom trenutku smeši za preko milijardu Hinduista od kojih su većina miroljubivi ali ne vredi im ništa svi oni idu na roštilj iz prostog razloga jer su politeisti tj.veruju u više bogova i yebiga nema im spasa tako veli predobri Isus vanbračni sin boga ljubavi.

Pravoslavni upražnjavaju molitvu, a to je razlicito koliko sam ja upucen. Slušao san gomilu svetih otaca i laika hrišćana i svi se slažu da je meditacija zlo i da dalekoistocne narode ceka pakao.

Sloeno je i kompleksno je da to pojasnim. Kao kada kažemo Hrišćanstvo ali nismo kokretni, dok hrišćanskigh frakcija ima puno more. Tako i za budizam ima dosta frakcija i mi ih strpavamo sve u jedan koš.

Na primer, nije isto biti adventista ili pravoslavac, razlika je kao Amrika i Rusija.

Tako i kada se pomene budizam, ne meditiraju svi isto, ponavljati hare krišna hare, hare, nije isto što i ponavljati OM.

Kod nas i hinduizam svrstavaju pod budizam.

Dok budisti nisu u stanju da razlikuju šta se dešava kod nas i na koji način. Što je zapravo i normalno ako se uzme u obzir različitosti kultura, odrastanja, vaspitavanja....itd.

- - - - - - - - - -

Po Hrišćanstvu večiti oganj se u ovom trenutku smeši za preko milijardu Hinduista od kojih su većina miroljubivi ali ne vredi im ništa svi oni idu na roštilj iz prostog razloga jer su politeisti tj.veruju u više bogova i yebiga nema im spasa tako veli predobri Isus vanbračni sin boga ljubavi.

To ti pričam. Bas sirokoumno i apstraktno razmisljanje za jednog Boga stvoritelja univerzuma i svega vidljivog i nevidljivog.

O tome sam malo pre napisao u prethodnom postu :)

Bilo kako bilo ni Hinduisti ni Budisti ne veruju u Hrista,bez obzira sto postoji mnogo frakcija te religije. Dakle, preko 2,5 milijarde ljudi ce na strasnom sudu biti otpisano iskljucivo na osnovu toga sto ne veruje u Hrista ili bar zbog toga dto nisu monoteisti kao muslimani. Velika je sansa da i muslimani budu spaljeni zbog toga sto ni oni ne veruju u Hrista i ako su monoteisti, ali Hrista ne priznaju kao Boga. Na kraju ce u carstvu nebeskom svi moci da stanu pod jednu sljivu, a ovi ostali pod jedan maslacak i to bez da se guraju.

Затим их је Бог благословио и рекао им: „Рађајте се и множите се, напуните земљу и владајте њом, и будите господари над морским рибама и створењима која лете по небу и над свим створењима што се мичу по земљи.”

Znači, ne pominje se pod zemljom.

Ko spašava ljude pod zemljom.

Nisam čuo da je molitva Budi nekad uspela.

Mislim da se ne treba zaletati.

Islam kao bleda kopija judeo-hrišćanstva vrti istu ploču kao i svoji prethodnici,ko veruje u našu priču biće spašen a ko ne vozdra večiti oganj,ne zna se ko je jadniji od tih Avramskih vera mnogo im je šuplja priča

Aj razumem da su ljudi pre 2000 godina verovali u tu pricu, al mi nije jasno da postoje citave skole koje danas pokušavaju da dokazu tu teoriju i veruju u nju.

- - - - - - - - - -

A tek je Jehova posebna prica,tu mi tek nije jasno.

Bilo kako bilo ni Hinduisti ni Budisti ne veruju u Hrista,bez obzira sto postoji mnogo frakcija te religije. Dakle, preko 2,5 milijarde ljudi ce na strasnom sudu biti otpisano iskljucivo na osnovu toga sto ne veruje u Hrista ili bar zbog toga dto nisu monoteisti kao muslimani. Velika je sansa da i muslimani budu spaljeni zbog toga sto ni oni ne veruju u Hrista i ako su monoteisti, ali Hrista ne priznaju kao Boga. Na kraju ce u carstvu nebeskom svi moci da stanu pod jednu sljivu, a ovi ostali pod jedan maslacak i to bez da se guraju.
Sve si malko istumbao.

Postoje priznate svetske religije. Tu je Hrišćanstvo, Judaizam, Islam i Budizam.

Da ne bi pisao na široko, pokušaču da skratim priču.

Ako pogledamo na Ajfelov toranj u Parizu sa četiri različite stane sveta, svako će sa svoje strane sveta videti jednu te istu stvar ali na različit način. I na taj različit način će i opisati tu istu stvar.

E to ti je primer za ove četiri priznate svetske religije.

Back