Idealna veza/brak

Kakvom m/z odnosu više naginjete?

  • Tradicionalnom

  • Emancipovanom

  • Kombinacija jednog i drugog


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Bitno je poverenje, jer ukoliko ono postoji, neće biti mesta nesigurnosti, iz koje često nastaju nesporazumi, svađe, "špijuniranje", prevelika količina ljubomore, posesivnost...
Malo je previše izlizano, ali stvarno je tako. To je kad se radi u uzajamnosti.
Kad se radi o individuama, onda je bitno da parneri imaju tu i tamo izgrađen život, da imaju neke druge preokupacije, koje ih takođe dopunjuju na neki drugi način.

Kad imaš ova dva, mislim da si ti srećan čovek.
 
Kako po vama treba da izgleda i funkcioniše takva veza/brak?
Kakve osobine treba da ima djevojka, žena u takvoj jednoj vezi/braku?

Objavljenu u casopisu "Neven", izdanje iz 1852. godine.


61470801t.jpg
 
Je li tradicionalni brak ono što babe iz komšiluka lažu da je bilo kada su bile mlade, a emancipovani što mediji lože da tako treba da bude danas? Nije da nam se ne razlikuju pogledi na zajednice, kako viđene tako i na sebi željenu, te mi nešto ne leži pomisao da tu postoje neke opšte definicije koje razlikuju (samo) ova dva tipa. Mslm, danas mi je dan za zakeranje, pa moram da ispunim normu.
 
Kako po vama treba da izgleda i funkcioniše takva veza/brak?
Kakve osobine treba da ima djevojka, žena u takvoj jednoj vezi/braku?

Ja sam za kombinaciju, tradicije i modernog, mada mi se cini da ipak vise onako podsvesno naginjem ka tradiciji.dakle, nekim korenima, jer u svemu ima lepo i u tradiciji, obicajima, kao i u modernosti, dakle emancipaciji. dakle, spoj modernog i tradicionalnog. To bi bilo najbolje ali je u praksi tesko izvodljivo. Volim tradiciju kada su u pitanju obicaji vezani za vezu/brak. Dakle, jako su mi lepi ti obicaji ozvanicavanja neke duge veze , najpre veridba pa kasnije i vencanje u crkvi i opstini. Tu sam puki tradicionalista i verujem u to i to mi se jako dopada, kao i uzimanje muzevljevog prezimena da budemo mala porodica jednog dana. nekako mi ta tradicija uliva sigurnost, neko postovanje, neki red koji ja jako volim. Volim da sve ide po nekom redu. U drugi stvarima volim emancipacija, tako da sto se tice nekih drugih stvari nisam puki tradicionalista , vec je vazan dogovor. Znaci, kada bih zivela sa nekim, nisam od onih zena koje bi rekle aha ovo je tvoje zaduzenje a ovo je sikljucivo moje pa ako ja imam amnje da ja lenstvujem a da on spada sa nogu, nego da se sto pre uradi da imamo vise vremena za oboje. Zasto da nekada i muskarac ne iznenadi svoju voljenu pa da skuva nesto, na primer? Sve je stvar dogovora i da ugodis nekome.Nisam od onih tradicionalnih zena koje bi bile u losem braku po svaku cenu, trpela nekada zbog dece u losoj zajednici, gutala knedle kada mi se ne dopada, vec kazujem sta mi se ne dopada, imam mozak pa mi on sluzi da njime mislim. Nista nije idealno oa tako ni jedna veza niti jedan brak, zato postoje kompromisi. Verovatno zato lose i prolazim jer nisam bas tipicno tradicionalna balkanska zena, vec imam svoj stav i jasan rezon sto mnogim muskarcima ovde na Balkanu ne pogoduje ja vidim. Ne volim sputavanje i gusenje, ne prihvatanje istinske mene i tada nastaje problem, kada se osetim neshvacenom zbog svoje misli , tada se povlacim pa milsim da mi je bolje samoj jer nemam zivaca da se borim sa tim da me neko ne shvata . Najvise volim kada je spoj savremenog i nekadasnjeg ali je to tesko izvodivo jer ja sam takva zena. Spoj tradicije i modernog a moram da se "ukalupljujem" ili u tradicionalne ili izrazito savremene tendencije a meni kao spoj oba ne ide bas najbolje snalazenje u pukoj iskljucivosti one druge opcije samo.Rezime, kakav spoj zelimo, takve osobine i treba da same posdujemo. Nevolja nastaje kada zelimo jedno a rodjeni smo za drugo. :kiss:
 
Vidim da je većina odgovorila da je za spoj tradicionalnog i emancipovanog. Jeca je lijepo objasnila svoje viđenje spoja, no bilo bi zanimljivo čuti kako muškarci zamišljaju taj spoj..?
Nagađam - žena da tradicionalno obavlja svoje kućne obaveze, a emancipovano da pored toga još i zarađuje :mrgreen:
 
da bude mala ko dugme...a velika po cinizmu
da ima veeeelike bademaste ochi na vr glave
da nema velika usta...al da ima dugacku jezicinu
da na pameti ima stogod sem bujne crne kose
da ne bude suvopichasta...al da joj noge dovachaju do zemlje
pod kaput da je metnem...srce da mi greje :zaljubljena:
 
Vidim da je većina odgovorila da je za spoj tradicionalnog i emancipovanog. Jeca je lijepo objasnila svoje viđenje spoja, no bilo bi zanimljivo čuti kako muškarci zamišljaju taj spoj..?
Nagađam - žena da tradicionalno obavlja svoje kućne obaveze, a emancipovano da pored toga još i zarađuje :mrgreen:


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kao prvo i ja sam glasala za spoj tradicionalnog i emancipovanog.
Bez poverenja, iskrenosti i tolerancije nema veze/braka, to je po meni najbitnije i to je ono cemu ja tezim..
Idem ka tome da budem obrazovana i zaradjujem svoj dinar, da ne zavisim od nekog tamo, da umem da pospremim i uradim sve po kuci, da umem pravilno da odgajam decu, da umem da volim i budem voljena od strane svog buduceg supruga...
To je bilo sto se tice braka, a veza kao veza- trajace dok postoje one stvari koje su mi bitne (a navela sam ih na pocetku, zatamnjeno), jer, danas je tesko naci pravu osobu...
 

Back
Top