sanja*
Drevna Kornjača
- Poruka
- 8.706
.. da se osvrnem na obilazak lajkovca .. danas ..
.. ušli mi u lajkovac .. pitam odmah .. a gde je pruga ..?
.. pošto je to čuvena srpsko šamanska pesma .. bez bubnjeva .. doduše .. a i sa viškom svojih .. u pesmi ..
.. kaže .. tamo .. i pokaže ..
.. a reka di je ..?
.. tamo ..
.. pa ****** .. zagađeno .. zar tu ima ribe ..?
.. kaže .. ****** .. stara je pesma ..
.. dakle .. ovako ..
.. ide mile lajkovačkom prugom ..
.. priča je .. dakle .. o putu ..
.. i to o nesvakidašnjem putu .. putu kojim se ređe ide .. i koji je potencijalno opasan ..
.. mnogi su probali pa odustali .. nakon par stotina metara ..
.. a većina nije nikad ni probala .. i one koji tamo .. krenu .. smatraju idiotima .. mahom ..
.. e sad .. pojedini bi odmah doveli u pitanje ceo miletov poduhvat .. hodanja lajkovačkom prugom .. zbog toga što on u tom poduhvatu nije .. sam ..
.. ali .. ****** .. situacija s miletom je takva .. trefilo se .. da se i drug našao na istom putu ..
.. nota bene ..
.. u pesmi nigde specifično nije navedeno .. da li mile poznaje druga od ranije .. sa kosidbe .. recimo .. posela .. ili tako nešto ..
.. vrlo je moguće da je druga prosto sreo na pruzi .. i da su se prepoznali .. kao dva drugara .. koji .. eto .. idu .. lajkovačkom prugom ..
.. ovo je sad .. opis .. kojim se stavlja do znanja da je mile definitivno rešio da napusti komšiluk ..
.. seno za kosidbu je suvo .. treba to plastiti ..
.. plašćenje sena je .. sezonski posao .. priprema za .. zimu u komšiluku .. treba i zimi 'raniti stoku ..
.. komšiluk vezano za to verovatno ima neka očekivanja od mileta .. ili od drugara ..
.. i ribe se namnožile u reci .. jer mile više ne ugrožava rečni ekosistem pecanjem .. kao što je činio dok je bio komšija ..
.. ali ..
.. suvo seno košeno zalud čeka na njivi .. a ribe bez straha plove ..
.. nema mileta .. otiš'o ..
.. sad .. neko bi mogao ovo što mile puši povezati sa .. šamanstvom .. duvan je u evropu stigao od indijanaca .. a kod indijanaca se znalo ko je bio glavni po pitanju duvana ..
.. ja ne bih bila baš toliko slobodna u tumačenju ..
.. ide mile .. gori mu cigara ..
.. to znači .. drži je u ustima .. non stop .. što će reći .. hoda se u tišini ..
.. nema potrebe za pričom .. jer on poznaje svojega drugara ..
.. znaju se .. i nema dileme oko toga kud se ide .. ide se .. lajkovačkom prugom .. laganini ..
.. e sad .. poslednja .. i problematična strofa .. koja po nekima sjebava komplet pesmu ..
.. ili barem .. filozofsku esenciju pesme ..
.. kaže ovako ..
.. nemoj mile .. da ostavljaš druga ..
.. dugačka je lajkovačka pruga ..
.. dakle ..
.. mile je na putu .. sve ok .. mile poznaje svojega drugara ..
.. ali .. mile je i ovisnik o cigarama .. recimo .. možda se i tako može uzeti ..
.. a i voli .. društvo i kafanu .. potencijalno .. i okupljanje oko kazančeta s rakijom nakon plašćenja .. uz degustaciju .. i komšijska čavrljanja ..
.. druga to izgleda manje zanima .. al ****** .. ako mile skrene s puta .. ako odustane .. plaši se da bi i njega to moglo demotivisati ..
.. jer .. put je dugačak ..
.. drugo .. sve i da se ne demotivišeš .. ideš tako prugom i zadremaš .. recimo .. popusti ti pažnja .. zar nije sigurnije kad je mile tu .. prvi primeti .. svetlo iz tunela .. recimo ..
.. pa drekne .. pazi slavko .. ćira ..!
.. eto ..
.. to u najkraćim crtama ..
.. ušli mi u lajkovac .. pitam odmah .. a gde je pruga ..?
.. pošto je to čuvena srpsko šamanska pesma .. bez bubnjeva .. doduše .. a i sa viškom svojih .. u pesmi ..
.. kaže .. tamo .. i pokaže ..
.. a reka di je ..?
.. tamo ..
.. pa ****** .. zagađeno .. zar tu ima ribe ..?
.. kaže .. ****** .. stara je pesma ..
.. dakle .. ovako ..
.. priča je .. dakle .. o putu ..
.. i to o nesvakidašnjem putu .. putu kojim se ređe ide .. i koji je potencijalno opasan ..
.. mnogi su probali pa odustali .. nakon par stotina metara ..
.. a većina nije nikad ni probala .. i one koji tamo .. krenu .. smatraju idiotima .. mahom ..
.. ide mile .. sa još jednim drugom ..
.. ide mile .. sa još jednim drugom ..
.. e sad .. pojedini bi odmah doveli u pitanje ceo miletov poduhvat .. hodanja lajkovačkom prugom .. zbog toga što on u tom poduhvatu nije .. sam ..
.. ali .. ****** .. situacija s miletom je takva .. trefilo se .. da se i drug našao na istom putu ..
.. nota bene ..
.. u pesmi nigde specifično nije navedeno .. da li mile poznaje druga od ranije .. sa kosidbe .. recimo .. posela .. ili tako nešto ..
.. vrlo je moguće da je druga prosto sreo na pruzi .. i da su se prepoznali .. kao dva drugara .. koji .. eto .. idu .. lajkovačkom prugom ..
.. suvo seno košeno .. tekla reka kroz selo ..
.. a po reci riba plovi .. nema koj da lovi ..
.. a po reci riba plovi .. nema koj da lovi ..
.. ovo je sad .. opis .. kojim se stavlja do znanja da je mile definitivno rešio da napusti komšiluk ..
.. seno za kosidbu je suvo .. treba to plastiti ..
.. plašćenje sena je .. sezonski posao .. priprema za .. zimu u komšiluku .. treba i zimi 'raniti stoku ..
.. komšiluk vezano za to verovatno ima neka očekivanja od mileta .. ili od drugara ..
.. i ribe se namnožile u reci .. jer mile više ne ugrožava rečni ekosistem pecanjem .. kao što je činio dok je bio komšija ..
.. ali ..
.. suvo seno košeno zalud čeka na njivi .. a ribe bez straha plove ..
.. nema mileta .. otiš'o ..
".. ja poznajem mojega drugara .."
".. ja poznajem mojega drugara .."
.. sad .. neko bi mogao ovo što mile puši povezati sa .. šamanstvom .. duvan je u evropu stigao od indijanaca .. a kod indijanaca se znalo ko je bio glavni po pitanju duvana ..
.. ja ne bih bila baš toliko slobodna u tumačenju ..
.. to znači .. drži je u ustima .. non stop .. što će reći .. hoda se u tišini ..
.. nema potrebe za pričom .. jer on poznaje svojega drugara ..
.. znaju se .. i nema dileme oko toga kud se ide .. ide se .. lajkovačkom prugom .. laganini ..
.. e sad .. poslednja .. i problematična strofa .. koja po nekima sjebava komplet pesmu ..
.. ili barem .. filozofsku esenciju pesme ..
.. kaže ovako ..
.. nemoj mile .. da ostavljaš druga ..
.. dugačka je lajkovačka pruga ..
.. dakle ..
.. mile je na putu .. sve ok .. mile poznaje svojega drugara ..
.. ali .. mile je i ovisnik o cigarama .. recimo .. možda se i tako može uzeti ..
.. a i voli .. društvo i kafanu .. potencijalno .. i okupljanje oko kazančeta s rakijom nakon plašćenja .. uz degustaciju .. i komšijska čavrljanja ..
.. druga to izgleda manje zanima .. al ****** .. ako mile skrene s puta .. ako odustane .. plaši se da bi i njega to moglo demotivisati ..
.. jer .. put je dugačak ..
.. drugo .. sve i da se ne demotivišeš .. ideš tako prugom i zadremaš .. recimo .. popusti ti pažnja .. zar nije sigurnije kad je mile tu .. prvi primeti .. svetlo iz tunela .. recimo ..
.. pa drekne .. pazi slavko .. ćira ..!
.. eto ..
.. to u najkraćim crtama ..
Poslednja izmena: