Ibrahim Prica Kako on je dosao u Hriscanstvo

Tefsir sure El- Bejjine

U ime Allaha Milostivog Samilosnog
1- Nisu se nevjernici između sljedbenika Knjige i mnogobošci odvojili sve dok im nije došao dokaz jasni:
2- od Allaha Poslanik koji čita listove čiste
3- u kojima su propisi ispravni.
4- A podvojili su se oni kojima je dana Knjiga baš onda kad im je došao dokaz jasni,
5- a naređeno im je da se samo Allahu klanjaju, da mu iskreno kao pravovjerni, vjeru ispovijedaju i da molitvu obavljaju i da milostinju udjeljuju; a to je ispravna vjera.
6- Oni koji ne vjeruju između sljedbenika Knjige i mnogobošci bit će sigurno u vatri džehenemskoj, u njoj će vječno ostati; oni su najgora stvorenja.
7- A oni koji vjeruju i čine dobra djela- oni su zbilja najbolja stvorenja.
8- Njih nagrada u Gospodara njihova čeka: edenski vrtovi kroz koji će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti; Allah će biti njima zadovoljan a i oni će biti Njime zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga.

''A podvojili su se oni kojima je dana Knjiga baš onda kad im je došao dokaz jasni,''

tj. Jevreji i kršćani se nisu podvojili po pitanju poslanstva Muhammeda, s.a.v.s., i nisu to smatrali lažnim sve dok im nije došao jasni dokaz njegovog poslanstva. ''El-Bejjine'' znači: pojašnjavanje stanja Muhammeda, s.a.v.s., tj. da je on Allahovom voljom Poslanik kojeg je poslao ljudima. Kada ga je Allah poslao kao Svoga Poslanika oni su se u svojim stavovima podvojili; neki su ga utjerivali u laž a neki su mu povjerovali. Prije nego je stigla Objava nisu nimalo sumnjali u to da će čovjek njegovih osobina biti poslan kao Vjerovjesnik ljudima.

'' a naređeno im je da se samo Allahu klanjaju, da mu iskreno kao pravovjerni, vjeru ispovijedaju i da molitvu obavljaju i da milostinju udjeljuju; a to je ispravna vjera''

tj. Allah, dž.š., nije naredio jevrejima i kršćanima koji su sljedbenici ranijih nebeskih objava osim da Ga iskreno obožavaju, da obožavaju samo Njega i da svoju vjeru ne miješaju sa mnogoboštvom. Jevreji su Allahu pripisali druga kada su rekli: Uzejr je Allahov sin, a kršćani kada su rekli: Isa El-Mesih je Allahov sin. Neki smatraju da riječi: da mu iskreno kao pravovjerni, vjeru ispovijedaju znače: da obavljaju hadž kao muslimani a ne kao mnogobošci.

''Oni koji ne vjeruju između sljedbenika Knjige i mnogobošci bit će sigurno u vatri džehenemskoj, u njoj će vječno ostati; oni su najgora stvorenja''

tj. oni koji ne vjeruju u Allaha i Njegovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i niječu njegovo poslanstvo od jevreja i kršćana i svi mnogobošci će vječno boraviti u džehenemskoj vatri. U njoj će vječno ostati i nikada neće izaći niti će u njoj smrt doživjeti. To su najgora stvorenja. Tj. nevjernici od sljedbenika Knjige i mnogobošci su najgori i najprezreniji od svih Allahovih, dž.š., stvorenja.

''A oni koji vjeruju i čine dobra djela- oni su zbilja najbolja stvorenja''

tj. oni koji vjeruju u Allaha, dž.š., i Njegovog Poslanika, s.a.v.s., iskreno mu vjeruju ispovijedaju, obavljaju namaz i daju zekat i pokoravaju Mu se u onome što im je naredio su najbolja Allahova, dž.š., stvorenja.

''Njih nagrada u Gospodara njihova čeka: edenski vrtovi kroz koji će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti; Allah će biti njima zadovoljan a i oni će biti Njime zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga''

tj. nagrada za one koji se okite s ovim svojstvima na Sudnjem danu će biti perivoji u kojima nikakve tegobe neće osjećati i kroz koje će rijeke teći. U njima će vječno boraviti niti će kada iz njih izaći niti će ikada umrijeti. Ova velika nagrada će pripasti onima koji se budu bojali svoga Gospodara u javnom i tajnom životu.

Jos samo kad bi ovo komsija MaranAta procitao pa razumio, bilo bi doista ljepse i bolje po njega... :)

Marane, cuo sam iz pouzdanih izvora da je ovo Abdijevo izlaganje ostavilo na tebe toliki utisak da si odlucio da predjes u islam! :wink:

Jeste da mi je bilo malo cudno, ali sta ces, kad ti neko lepo kaze da je Allah jedini istinit bog i da je Muhhammeddd njegov istinit prorok, sta ce nekom jos argumenata, pa jos kad se otkrije da je izvesna Karima Burns prihvatila Muhhammedddovu naukku i zabradila se (mislim, stavila hijjjabbb) eto uverljivih priloga Abbdurrahhmanovoj tezi...
:lol: :lol: :lol:

Abdurrahman:
Fino, fino... ili lijepo....prelijepo, samo ne i mudro :)

Hvala Jednom Bogu koji sebi nije uzeo dijete, sto me je uputio ka Pravome putu, i sto me je ucinio sretnim na ovom svijetu, i sto ce uvesti u raj-Dzennet sve istinske vjernike islama.

A kad ti u Dzennnetu, a tamo sve sedrvani i 72 device :shock: , a jos ako postanes gazija- ihajhaj :P ! Je li Abdurrrahmane, ko ti je onaj ucenjak "Krutis"? :oops:

No, sto ce nam mudrost kad imamo tebe!
Lepo ti je zenzen pokusao objasniti odredjene stvari, a ti o sedrvanima i Dzennetu sa sve devicama! 8)

greyjaguar:
Marane, cuo sam iz pouzdanih izvora da je ovo Abdijevo izlaganje ostavilo na tebe toliki utisak da si odlucio da predjes u islam! :wink:

Jeste da mi je bilo malo cudno, ali sta ces, kad ti neko lepo kaze da je Allah jedini istinit bog i da je Muhhammeddd njegov istinit prorok, sta ce nekom jos argumenata, pa jos kad se otkrije da je izvesna Karima Burns prihvatila Muhhammedddovu naukku i zabradila se (mislim, stavila hijjjabbb) eto uverljivih priloga Abbdurrahhmanovoj tezi...
:lol: :lol: :lol:

A tek Zorica Janjicijevic,pa jedan bracni par hinduista,a da ne pricam o onom djetetu od pet godina sto je poslo da trazi smisao zivota. :D :wink: :)

limunada:
...onom djetetu od pet godina ...

Најлакше је врбовати дете... зар не ? Познато нам је то још из времена данка у крви, кад су Турци отимали децу и одводили да им буду јањичари. Наравно, демонско мухамеданство и то дозвољава. :roll:

Back