Ibarska magistrala, crna tačka Srbije?

Poruka
7.095
U čemu je problem da se ne može obezbjediti koliko-toliko sigurna vožnja?
Zašto ovoliko nesreća i broja poginulih nije alarm da se nešto preduzme.. a trebalo je već odavno?

Zašto se ne uvedu rigorozna ograničenja i kazne? Zar je izgubljen život manje vrijedan od bilo čega? Zašto ta neka trka sa vremenom, zašto neka žurba, neopreznost, bahatost..?
Zašto se na kritičnim mjestima jednostavno fizički ne odvoje suprotne trake, kao npr u Švajcarskoj i još nekim državama?
Зато што је не постоји права држава и зато што је људски живот безвредан.

PoznavaocNičega

Početnik
Poruka
20
Bolje rečeno cijela ibarska magistrala je crna tačka i tako već decenijama..
Jutros opet udes.. direktan sudar autobusa i automobila, jedno lice bez svijesti.. saobraćaj obustavlejn u oba smjera.
Koliko samo puta čujemo ovakve ružne "vijesti".. i ne samo na Ibarskoj.

Zašto ovoliko nesreća i broja poginulih nije alarm da se nešto preduzme.. a trebalo je već odavno?

Zašto se ne uvedu rigorozna ograničenja i kazne? Zar je izgubljen život manje vrijedan od bilo čega? Zašto ta neka trka sa vremenom, zašto neka žurba, neopreznost, bahatost..?
Zašto se na kritičnim mjestima jednostavno fizički ne odvoje suprotne trake, kao npr u Švajcarskoj i još nekim državama?
Ograničenje/saobraćajno pravilo deluje u onolikoj meri koliko ih vozač poštuje, dok je kazna primenjena kada je već kasno; U slučaju gde je život bio ugrožen ili uništen, nakdnadna kazna svakako ne može popraviti štetu koja je već učinjena; Razni faktori utiču na incidente gde je vozač ili pešak životno ugrožen : Od pogrešne procene situacije, kako s vozačeve strane tako i s pešačke strane, do lične samovoljne bezobzirnosti prema pravilima koja održavaju bezbednost u saobraćaju, jer takva pravila postoje u većoj meri da bi je omogućili;

Fizičko odvajanje traka može da smanji mogućnost nesreća, ali svakako ovakvo rešenje ne eliminiše 100% ljudski faktor; Po mom mišljenju, trebalo bi uvesti obuku vozača i suvozača, gde suvozač pruža dodatnu aktivnu pažnju u saobraćajnim situacijama, kao da je vozač, s razlikom da on ne upravlja vozilom, već igra više ulogu ''asistenta vozača''. Ja sam lično takvo nešto činio, i sprečio sam nesreće (Jedna od njih na primer bi se upravo dogodila da nisam obraćao pažnju na to šta vozač radi, kada se upalio semafor za pešake i vozila istovremeno; Vozač je tumačio svoje zeleno svetlo kao prolaz samo za motorna vozila, a ne takodje i za pešake; Nakratko je skrenuo pažnju na drugu stranu, dok ga nisam upozorio da ukoči; Još nekoliko primera su bila s pokušajem prolaza preko pruge, dok vozač nije primetio rampu koja se spušta. Bila je noć; U prvom slučaju je bilo pitanje mogućnosti ugrožavanja tudjih života, zbog pogrešnog tumačenja situacije, u drugoj bi više verovatnije bila šteta motornog vozila, opet zbog greške vozača; Opominjanje vozača da ne koristi mobilni telefon prilikom vožnje je takodje nešto dobro što suvozač može učiniti; Svaki faktor koji utiče na lucidnost ljudskog uma, jeste činjenično smetnja za bezbednost saobraćaja);

Kada se svaki mogući negativni slučajni uticaj ukloni koji je unutar ljudske kontrole, onda ostaje samo namerna bezobzirnost vozača prema saobraćajnim bezbednosnim pravilima, a za to bi trebala da postoji specijalna kazna.

U svakom slučaju, hoću reći, dodatna ljudska pažnja osim vozačeve, prilikom vožnje motornog vozila, ne može da škodi, i jeste jedno od odmah primenjivih rešenja koje svako od nas može primeniti ako ima dovoljno iskustva i znanja da to učini.

mario80

Buduća legenda
Poruka
44.722
Bolje rečeno cijela ibarska magistrala je crna tačka i tako već decenijama..
Jutros opet udes.. direktan sudar autobusa i automobila, jedno lice bez svijesti.. saobraćaj obustavlejn u oba smjera.
Koliko samo puta čujemo ovakve ružne "vijesti".. i ne samo na Ibarskoj.

Namakli se svi kućama na magistralu pa sad kukaju?

Metronomy

Buduća legenda
Banovan
Poruka
36.328
Mnogo godina vozim ibarskom magistralom i nisam imao ni najmanje cukanje, ali sam se uvek cuvao ovih sto vole sporo da voze i ovih sto bi svima zabranili da voze jer su oni ti koji imaju prava da voze. Cak i ovde neki prosto lazu, cim sednu u dzip svog prijatelja vise ne gledaju ni brzinu ni koga ugrozavaju, a jos manje na pristojnost u voznji, a to je sasvim dovoljno da bi se sigurno vozilo.
Nista ne znace kazne kada neko ne zna da vozi, a voli da se kurci. Ovi sto voze po zakonu, a zakon ne poznaju su krivi za pogibije na ibarskoj.

DarkMoon

Elita
Poruka
20.284
Problem nije u putu kao takvom. Nisu putevi po Srbiji baš toliko loši. Problem je u saobraćajnoj nekulturi. Što dobar dio vozača nema strpljenja. I onda krene da pretiče na punoj, kolonu vozila. Umesto što "love" ljude koji voze 62 gdje je ograničenje 50 bolje da "love" one koji bahato pretiču. O tome koliko je svaki dan pijanih za volanom da ne pričamo.
Ima i toga a ima u nekulturi, putevi jesu losi, katastrofa losi.

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.851
Pa ne bih rekao. Kako izadjem na magistralu 90 posto onoga sto vidim da je rizik u saobracaju su ulazenja u makazice i preticanja ispred krivina vecim brzinama. Fazon : procena. Retko srecem ljude da voze ispod dozvoljene brzine. Ima tu i tamo, ali vecina tih "sporih" zapravo voze po ogranicenju.
Da malo pojasnim. Ja ujutru idem na posao autom. Od 5 km do posla neka 3,5 su magistrala.Ograničenje 50. Ali mi koji smo odatle znamo da u to doba nema radara i policije. I onda se vozi tako oko 60,65 km. Nekoliko puta mi se desilo da se ispred mene nađe jedna budala koja vozi bukvalno 35 na sat. I po divnom vremenu. I onda napravi kolonu, stvara nervozu. I on je opasnost jer će na kraju neko uvijek pokušati po svaku cijenu da ga obiđe.
Pametno cuvati se sporih vozaca a ne divljaka koji ubijaju preticanjem
I jedni drugi su opasnost. Samo što iskreno divljaka ima mnogo više.
Ima i toga a ima u nekulturi, putevi jesu losi, katastrofa losi.
Nisu. Recimo put Loznica-Šabac i dalje ka NS i BG je dobar. Sad već ima dosta i auto puteva. E sad što je našem čovjeku žao da da za putarinu je nešto drugo. Vraćam se ja 9 januara iz NS. U zoni radova na izgradnji auto puta kod Rume jasno povučena žuta linija, znak radovi na putu i ograničenje brzine. To traje kilometar ili dva. I opet obilaze. I ko je kriv?

DarkMoon

Elita
Poruka
20.284
Nisu. Recimo put Loznica-Šabac i dalje ka NS i BG je dobar. Sad već ima dosta i auto puteva. E sad što je našem čovjeku žao da da za putarinu je nešto drugo. Vraćam se ja 9 januara iz NS. U zoni radova na izgradnji auto puta kod Rume jasno povučena žuta linija, znak radovi na putu i ograničenje brzine. To traje kilometar ili dva. I opet obilaze. I ko je kriv?
Kriva je drzava, dizu sve i putarinu su digli i onda normalno da ljudi izbegavaju.

MrNapokon

Buduća legenda
Poruka
44.395
Da malo pojasnim. Ja ujutru idem na posao autom. Od 5 km do posla neka 3,5 su magistrala.Ograničenje 50. Ali mi koji smo odatle znamo da u to doba nema radara i policije. I onda se vozi tako oko 60,65 km. Nekoliko puta mi se desilo da se ispred mene nađe jedna budala koja vozi bukvalno 35 na sat. I po divnom vremenu. I onda napravi kolonu, stvara nervozu. I on je opasnost jer će na kraju neko uvijek pokušati po svaku cijenu da ga obiđe.

I jedni drugi su opasnost. Samo što iskreno divljaka ima mnogo više.

Eto, znaci svaki dan vozis magistralom.. Koliko frekventno se ta buda nadje koja vozi 35 km na sat?

MrNapokon

Buduća legenda
Poruka
44.395
Ma to ne postoji,postojim ja na bajsu pa idiotima i to smeta
Nemaju ljudi razumevanja jer svako ima razlog zasto vozi tako sporo,a imati razumevanja zasto se nekom zuri,pa ne,koga zabole,jer mu se ne zuri nego je prosto nervcik
Ma ono super su mi te hepi end price.:
"vozim ja po propisu, samo malo preko, a ovih sporaca okolo.. I onda ih ja preteknem, jer ne znaju da voze i svako ima vozacku, a ja kralj".

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.851
Ma to ne postoji,postojim ja na bajsu pa idiotima i to smeta
Nemaju ljudi razumevanja jer svako ima razlog zasto vozi tako sporo,a imati razumevanja zasto se nekom zuri,pa ne,koga zabole,jer mu se ne zuri nego je prosto nervcik
Ne postoji opravdanje da voziš 35 gdje je ograničenje 50. Kao što ne postoji opravdanje da tu voziš 80. Tačka.