I prodavačice su kupci

Bambina

Buduća legenda
Poruka
25.036
Situacija prva:

Danas sam ušla u jednu radnju donjeg veša da kupim gaćice i dopale su mi se jedne koje su napred, na sredini gornje ivice, imale mašnicu.
Bila su dva para takvih u redu i ja sam izabrala jedne i odnela na kasu. Isti dezen, ista veličina, isto sve, osim što se na drugom paru ta mašnica raspala.
Prodavačica je vratila moj par, zamenila ga onim drugim, i rekla: "Evo, ove su iste." Tek tako. I stavila ih u kesu.
Prvo sam je malo gledala u fazonu: "Je l' ti misliš da sam ja slepa ili šta", a onda rekla: "Ne, nisu iste".

Situacija druga:

Nedavno kupujem drugarici parfem, ide naravno u lepoj, elegantnoj kutiji.
Ne uzimam sama ništa, unapred sam znala koji ću i cenu, ulazim u parfimeriju i odmah kažem prodavačici da mi da jedan određene mililitraže.
Da bi ona, što sam gledala u neverici, iza nekoliko potpuno istih kutijica u redu izvukla jednu s kraja i donela mi ga u kutiji koja je bila oštećena, tačnije, vidno i ružno izgužvana, čak i preko providnog celofana, kao da ste iskrenuli kutiju i njenu ivicu jako pritisnuli o sto, do deformisanosti.
Razumela bih da je bila poslednja, ali ovo je već bilo namerno.
Prišla sam sama i uzela onu savršeno netaknutu.
"Ovu mi naplatite, neću tu", rekla sam, osećajući se tako da sam htela da se okrenem na peti izađem.

Da li dolazite u takve situacije i kako tada postupate?

Ista ta prodavačica je takođe i nekome kupac, sumnjam da bi se njoj svidelo takvo ponašanje i da bi kupila nešto iz svoje sopstvene ruke u koži onog ko je njena potencijalna mušterija, tretirana tako.

Grozim se tih dvostrkih standarda.
Pre nego što su kupci, one su pre svega prodavci, u firmi ili radnji koju treba lepo da predstave a ne da obrukaju isti terajući na takav način mušterije.
Ne volim te metode podvaljivanja.
Pre svega nevaspitane su i vređaju me.
A nije nikome u koristi da vređaju mušteriju.
Kojoj nešto treba da prodaju.

Pričale smo već na temi u kafiću kako je način teranja i stvaranja averzije prema mušterijama i taj kada prodavačice teraju mušterije jureći ih i motreći na njih prateći ih u stopu.
Ili drugi oblik, kada neprestano ćeretaju sa koleginicom, dok mušterija čeka svoj red da nešto pita.
Da se konsultuje.
Ili kad priča telefonom. Taj fenomen je poznat u trafikantkinja.

Svejedno, iste te žene, Megi, i sama kažeš, to bi zamerile drugoj prodavačici kada su u ulozi kupca.
A opet, iznova to čine.

Besmisleno i bahato.
I onda, žale se na uslove rada.

Ma najgore je kad nešto probaš u prodavnici i nećeš da ga kupiš a ona izađe za tobom na ulicu i krene da se dere- pogrešila si, pokajaćeš se što nisi kupila...

Ove bulevarske to stalno rade.
Ili nešto probaš a one ti uvale još 50 stvari-u fazonu, probaj ovo dobro će ti stajati. Ja da sam mršava ja bih to nosila... Aman, ženi, neću da probam.

Ma bezveze...
To je jedini razlog koji ide u prilog velikim tržnim centrima-obilaziš sam rafove, sam tražiš veličine i niko te ne proganja.

Ma, bilo je holjadu takvih situacija..
Jednostavno, ne pridajem im nikakav znacaj- ZNAM STA ZELIM ZA SVOJ NOVAC I GOTOVO!
Nemam cega da se stidim i da iskuliram, obrusim i kazem sve sto treba u toj situaciji, ako treba i prijavim ih sefu!

SITUACIJA 1-
Kupila sam patike za malo vise para, nego obicno, i posle nekih dva meseca se pojave neke fleke. Ja vratila patike, bla-bla i prodavacica mi kaze da mogu da izaberem model koji zelim za tu cenu. Meni se svidele jedne i ja joj potrazim da probam, a ona mi donese patike na kojima se vidi lepak kojim su lepljene, i to jako neuredno:eek:
Pa, mislim se- KUPUJEM PATIKE, A ONA SE PRAVI MUTAVA, PA MI DONOSI TAKVE! BAS BIH VOLELA DA VIDIM NJENU REAKCIJU, KAD BI JOJ SE TAKO NESTO DOGODILO..
Ja kazem da mi smeta sto mi je donela takve patike i da ne zelim ni da ih probam- ona me kao zacudjeno pogleda..
Ja pozvala njenog sefa, decko mi doneo druge patike koje su bile ok, ja kupila i gotovo.

SITUACIJA-
Kupim ja neke rafaelo kuglice, dodjem kuci, pogledam rok- prosao rok za 5 dana. Jasno mi je da ne bih umrla ni da sam to pojela, ali, vratila sam se u prodavnicu i trazila da mi zamene..
A prodavacica mi jos objasnjava kako mi se nista ne bi dogodilo i da sam pojela, bla-bla:eek:
Ma, cao! Daj ti meni novo pakovanje rafaela!

SITUACIJA-
Kupim ja neke rafaelo kuglice, dodjem kuci, pogledam rok- prosao rok za 5 dana. Jasno mi je da ne bih umrla ni da sam to pojela, ali, vratila sam se u prodavnicu i trazila da mi zamene..
A prodavacica mi jos objasnjava kako mi se nista ne bi dogodilo i da sam pojela, bla-bla:eek:
Ma, cao! Daj ti meni novo pakovanje rafaela!

:lol:
Znači ne verujem.

Ja srećom nisam imala situacija koje bi se našle na ovoj temi..

SITUACIJA
Kupim ja kratkotrajno mleko u kesi, skuvam i skonatam da je pokvareno :eek:
Ne pada mi na pamet da neko moze da proda takvo mleko!
Sa sve serpom odem u radnju, pokazem sadrzaj, pocnemo da se svadjamo, prospem to mleko, uzmem novo i kuci:mrgreen:

SITUACIJA
Odem ja u lokal na pice, tu neko drustvo, pili mi, castili se i krenemo kuci.
Ja ostanem poslednja da platim, ostavim baksis nekih 80din..
Sedam u auto sa drustvom, na brzinu se preracunam, jer u tom lokalu znam cene napamet, skontam da mi je ukrala 50din.
NIJE MENI ZA 50DIN, NEGO NEMOJ MENE!
Drugari se smeju, ali ja okrecem auto i vracam se u lokal. Prijavim devojku sefu, a onda pridjem njoj i zatrazim joj SVOJIH 50din... Od tada, nije dobila ni 1din baksisa, niti ce! :mrgreen:

Daco, potpuno te razumem. :)

Nije stvar toga da ćeš biti drastčno osiromašena, već principa.

Ako nešto već plaćaš, treba da dobiješ to što plaćaš.

Skoro sam dobila nes kafu serviranu sa penom posutom sitnim dlačicama kose, kao posle šišanja.

Jedva sam smogla snage da je vratim, naravno, ne bih je popila, al' nisam htela da pravim pometnju između radnika i prisutnog šefa ili menadžera lokala, kako god.

Ljudi za svoj novac treba da dobiju zahtevanu uslugu na korektan način.

I tu nema mesta za osećanje neprijatnosti kod kupca ili mušterije, što bi?

SITUACIJA
Odem ja da kupum kais, pitam- koliko je? Ona meni odg- 1000din.
Ja ga ne kupim taj dan, jer sam obilazila jos puno radnji..
Odem sutradan, ponovo u istu, jer je to ipak bio najbolji moguci izbor- dajem 1000din, a ona meni kaze da je kais 1100din :eek:
Ok, bez reci vracam kais, uzimam 1000din i kazem ako lazes, lazi do kraja!
cao-zdravo

Ja sam na ulici kupovala kardigan tamo negde oko Dana žena.

I kaže ona meni da je on 1500, ali daće mi ga za 1400, jer je ostao poslednji.

Dajem joj 1500 i čekam kusur, a ona me gleda tupo.

Nisam je podsetila na smanjenu cenu, nisam imala ni volje ni snage.

Ali ne razumem u čemu je više stvar s tim podizanjem i spuštanjem cena, neka se odluče za jednu.

Najopasnije su one radnje gde stvari nemaju etiketu ili nalepnicu sa cenom.

Tu te odmeravaju, pa samim tim i vagaju koliko skupo nešto mogu da ti prodaju.

Daco jesil ti ikada nesto valjano isprva kupila :lol:

Elem, moram da stanem u malu odbranu svog trenutnog zaposlenja a to..pa ok ima sankera i konobara koji zajebu ali ponekad se situacije jednostavno dese...bez zle namere.

Recimo pre nedelju dve, radim neku svirku i devojka dolazi, narucuje dva piva, znaci 200 din i daje 500. Ja joj dajem piva, uzimam novcanicu i otvaram novcanik da joj vratim 300 ,dignem glavu, ribe nigde..
Ja se okrecem i nema teorije da je nadjem u masi a iskreno u roku od sekunde nisam vise znala kako je zenska izgledala..i ostane mi 300 u dzep. Mogla je doci i reci da sam je zajebala sto bi bila laz..
Da ne kazem da se desilo gomilu puta da se preracunam...nije bas smesno kad ti se nakupi 10 ljudi oko sanka i svi se bahate kao da su bas oni u prednosti da budu posluzeni, pa jos pozuruju i smaraju..nekad se preracunam i na svoju stetu ali znam da se par puta desilo i da ja neke zeznem...tek kasnije skapiram..nekad uspem da ih nahvatam i vratim im al nekad ****** i ne...
Desava se

ja sam bila i prodavačica nekad, a i onda sam bila kupac, kao i sad
što ne volim da meni rade, nisam radila ni drugima...to disanje za vrat, treptanje i hvaljenje-jao što ti dobro stoji :bljak:
msm em ne umem da lažem, en ne želim da vređam tuđu inteligenciju
a od klasičnih rečenica tipa "ja imam iste takve, samo u drugoj boji" :dash: mi nije dobro
ili to ti je preudobno, ja ih nosim 24/7
ma otkud ti znaš da će meni da bude preudobno, možda imam baš osetljiva stopala, čukljeve ili slično:roll: (msm nemam, ali prosto mi nekad dođe to da izvalim samo da vidim reakciju:lol:)
i ne znam je l to neki novi trend, ali u koju god da sam prodavnicu obuće ušla u poslednjih godinu dana, sve pokušavaju da mi uvale uloške za obuću:confused:
imam problem da nađem adekvatnu veličinu, pa još ako je nešto pliće, nazad mi široko pa mi ispada stopalo...
"e tu kupiš one silikonske uloške, pa ti onda oni podignu nogu, pa će onda da ti budu dobre:aha:"
hau jes nou:evil:
neću da kupujem velike cipele, ili slično pa da onda pravim kompromise dopunjavanjem kojekavim glupostima...
na stranu to što bi mi onda napred bile tesne kad se stopalo već, jelte, podigne:confused:
a o nepoznavanju osnovnih mernih jedninica da ne pričam....
tražim cipele sa nižom štiklom, do 5-6cm za posao...pokažem prstima koliko ta niža štikla može max da bude i devojka mi ladno daje dvanaesticu sa platformom:dash:

edit:
kao što možete primetiti, u potrazi sam za cipelama ovih dana:lol:

Videla u izlogu cipele, udjem u radnju, potrazim ih, nema ih. Primetim jedne iste, samo sa resama.
Razgovor sa prodavacicom ide ovako :
Ja: Da li bih mogla da pogledam ovakve cipele, samo bez resa?
Ona: Nema!
Ja: Videla sam ih u izlogu?
Ona: Znam da ih ima u izlogu, ali ih ima u samo odredjenim brojevima!
A nisam joj ni rekla koji broj mi treba. :think: Nastupa neprijatna tisina par sekundi i taman kada sam zaustila da kazem da meni i treba samo 1 odredjen broj :roll: ona nastavi - A koji bi broj vama odgovarao?
Ja: 38
Ona: Nema! Cini mi se da mi je odgovorila i pre nego sto sam rekla broj.
Nastavih da gledam po radnji, nadjem jedne cipele, 37, pokazem joj ih i pitam da li imaju 38.
Ona: Nema! Samo 36
Ja: Ova je 37. Mislim se ko je ovde lud?
Ona nastavlja svoje i opet kaze : Samo 36!
Ja: OVA cipela je 37!
Ona mi ote cipelu iz ruku i rece kako ima jedan jedini par, i to raspareni. Jedna je 37 druga 36.
Zahvalih se i izadjoh. Nikada vise im necu uci u prodavnicu.

Back