I ovo je za doktoricu(a i za ostale)!

• Začetnik teme Začetnik teme ljevakinja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
L

ljevakinja

Gost
Mozete li mi reci nesto vise o ljevacima?Ja pisem lijevom rukom i nemam nikakvih problema,ali sam cula da je neki centar u mozgu(valjda za pisanje)kod ljevaka na suprotnoj strani(?!).Prvi put kad sam uzela olovku uzela sam je u lijevu ruku i moji roditelji,kao i ja,smatraju da je to normalno.Ali imam druga koji je kao mali pisao lijevom i njegovi roditelji su ga bukvalno tukli zbog toga i on je morao da pise desnom.Sada je njegov rukopis vise nego uzasan.Interesuje me vase misljenje o svemu ovome.Meni je sasvim normalno kada neko pise lijevom rukom,stavise,to mi je simpaticno.

Svako od nas ima svoju dominantnu sferu mozga ,kod desnjaka to je leva strana a kod levaka je desna.To ,kojom rukom pisete nije nista cudno,veliki broj ljudi koristi levu ruku odnosno ima dominantniju desnu hemisferu mozga.
Sto se tice vaseg prijatelja pa neki ljudi imaju sujeverni stav prema levacima i onda svoju decu teraju da pisu desnom,takva deca samo nauce da koriste i svoju levu hemisferu mozga ali je i dalje desna verovatno njihova dominantnija hemisfera mozga,ako obratite paznju videcete da taj vas prijatelj mozda pise desnom ali zato za vecinu stvari koristi levu ruku,otkljucava auto ili drzi kasiku...Sve to je samo jos jedna od razlicitosti vezanih za ljudsku poplulaciju.
Vecina ljudi,desnjaka da im se nesto desi da vise ne mogu da je koriste naucili bi vremenom da se koriste levom rukom,samo je potrebno vreme da se centar za pojedine stvari prebaci sa jedne strane mozga na drugu.
Ne znam koliko sam bila jesna ali sve ima veze sa mnostvom nervnih puteva koji postoje u mozgu koji se ukrstaju u produzenoj mozdini pre izlaska iz mozga...znate vec ,osoba koja se slogira na desnoj strani mozga u velikom broju slucajeva ce imati ispade na levoj strani tela.

Back