I, konačno, oglasio se Kfor o zahtevu da se na KiM pošalje vojska Srbije

Doctor Master

Domaćin
Banovan
Poruka
4.767

I, konačno, oglasio se Kfor o zahtevu da se na KiM pošalje vojska Srbije​

Kfor se oglasio o zahtevu Vlade Srbije za vraćanje do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti na Kosovo po Rezoluciji 1244.

124669344363a2dab5b6e70372940424_v4_big.jpg


Iz Kfora je naime saopšteno da "trenutno analiziraju" taj zahtev Vlade Srbije, a navodi se i da će nastaviti "da pružaju bezbedno okruženje i slobodu kretanja koja podstiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva rešenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu".

"Misija Kfora koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere posvećene obezbeđivanju bezbednog, bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. Kao takva, uloga Kfora i dalje je fundamentalna za trajnu bezbednost širom Kosova i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana", piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, Kfor je nedavno "pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih bezbednosnih razloga".

"To se pokazalo kao izuzetno uspešna aktivnost, u velikoj meri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelniku srpskog Generalštaba, institucija na Kosovu, misije vladavine prava koju predvodi EU Euleksu i Kforu. Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izveštaje o navodnom mogućem prisustvu organizovanih kriminalnih grupa u okviru demonstracija", navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću Kfora.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=12&dd=21&nav_category=640&nav_id=2262443

Bilo bi to super kada bi se na naše srpsko KiM vratio deo vojnih i policijskih snaga prema rezolucij 1244, čak i ako to bude moralo uz direktan nadzor KFOR-a i NATO pakta.

Da bar nešto dobro izvučemo iz cele ove situacije u našu korist.
 

Top