I, koliko su ovi izbori na kraju kostali?

Izborna kampanja Srbiju koštala 20 miliona


Stranke u Srbiji potrošile su oko 20 miliona evra na finansiranje predizborne kampanje iz javnih izvora, odnosno iz budžeta. Ukupan trošak, zajedno sa privatnim izvorima partija, biće poznat naknadno.


v248596p0.jpgNajviše su potrošile Srpska napredna stranka (SNS) i Demokratska stranka (DS), saopštila je danas Agencija za borbu protiv korupcije.

Na konferenciji za novinare Agencije za borbu protiv korupcije rečeno je da su SNS i DS potrošile po nešto više od četiri miliona evra, SPS nešto više od 1,5 miliona, LDP nešto manje od 900.000 evra, a URS oko 800.000 evra.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković rekao je da tih 20 miliona evra potrošenih na kampanju ne mora da bude mnogo para, ukoliko Srbija dobije funkcionalnu i kvalitetnu vladu.

Stojiljković je, međutim, rekao da je posebna priča koliko je novca potrošeno za organizaciju izbora, odnosno za troškove izborne administracije i da je mnogo veći problem što su stranke svojim članovima podelile dnevnice iako oni nisu bili dorasli izazovima izbornog procesa.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je da se radi o sredstvima dobijenim iz javnih izvora, odnosno iz budžeta, dok će naknadna analiza Agencije pokazati koliko su stranke prikupile iz privatnih izvora i koliko je proces prikupljanja i trošenja tih sredstava bio transparentan.

Prema njenim rečima, Agencija će analizirati šta su stranke prijavile i račune koje su priložile da opravdaju ta sredstva, nakon čega će biti provereni i podaci dobijeni od Republičke radiodifuzne agencije i procene potrošenih sredstava za oglašavanje na bilbordima ili za zakup sala za mitinge.

Na konferenciji je saopšteno da je do 15. juna verifikovano 195 od ukupno 863 podnetih finansijskih izveštaja, ali i naglašeno da nisu istekli svi rokovi za podnošenje izveštaja. Iako su opšti izbori održani u istom danu, rokovi za podnošenje izveštaja vezani su za datum objavljivanja izbornih rezultata.

Za parlamentarne izbore finansijske izveštaje podnele su gotovo sve parlamentarne stranke, a svoju obavezu ispunila je i većina stranaka za lokalne izbore.

Rokovi za podnošenje izveštaja još teku za predsedničke i izbore održane na teritoriji Pokrajine Vojvodine.

Stranke su, uglavnom, koristile mešovita izborna jemstva. Demokratska stranka koristila je isključivo bankarske garancije Razvojne banke Vojvodine, dok je SNS kombinovala uplate sa računa stranke i privatnih firmi odnosno pojedinaca.

Jedan predsednički kandidat - Danica Grujičić koju je kandidovao Socijaldemokratski savez, moraće da vrati novac koji je dobila iz budžeta za kampanju jer nije prešla predviđeni cenzus.

(Beta)
 
URS i LDP potrošili više nego što su skupili

Ujedinjeni regioni Srbije i Liberalno-demokratska partija potrošili su za kampanju za nedavne parlamentarne izbore više novca nego što su prikupili.

v249441p0.jpg


To je saopšteno danas iz Agencije za borbu protiv korupcije na osnovu izveštaja koje su predale te stranke.

Zamenik predsednika Odbora Agencije Zlatko Minić rekao je na konferenciji za novinare da su URS i LDP prijavile da su za izbore potrošile više novca nego što su prikupile iz budžeta, donacija i kredita, što je prekršaj.

Minić je rekao da je URS potrošio 458 miliona dinara, a prikupio 55 miliona od donacija, 105 je dobijeno iz kredita a 54 miliona iz budžeta, dok je LDP potrošio 228 miliona a sakupio 80 miliona, uglavnom iz budžeta.

Prema njegovim rečima, taj problem ne može da se reši iz redovnog finansiranja ili naknadnim zaduživanjem za potrebe predizborne kampanje, jer je ona završena, niti može da se desi da neko od medija, na primer, otpiše dugovanja za televizijske reklame jer bi se to tretiralo kao donacija.

On je dodao da, ako se postupak završi prekršajnim kaznama protiv tih stranaka, sud može da izrekne kazne LDP-u i URS-u u rasponu od novčane do umanjenja dela sredstava koja se izdvajaju iz budžeta za rad tih stranaka.

Prema prelimiranim izveštajima o utrošenim sredstvima u izbornoj kampanji, Demokratska stranka potrošila je 468 miliona dinara a prikupila je 196 miliona iz budžeta, 260 od kredita u Razvojnoj banci Vojvodine, kao i 30 miliona od donacija.

Srpska napredna stranka potrošila je 307 miliona dinara, a prikupila je 212 miliona iz budžeta, 48 miliona od kredita, dok je ostatak prikupila od 2.253 donatora.

Koalicija oko Socijalističke partije Srbije potrošila je 187 miliona koje je prikupila iz budžeta i donacija, dok je Demokratska stranka Srbije potrošila nešto više od 70 miliona, koje je prikupila iz budžeta (68 miliona) i donacija.

Do sada je podneto ukupno 988 izveštaja o troškovima izborne kampanje za parlamentarne, predsedničke, pokrajinske i lokalne izbore.

(Beta)
 
Kolaju price da su ovo bili najskuplji izbori do sada u istoriji srpskog parlamentarizma?

Zna li se do sada tacna racunica? :rtfm:

vise su kostali nego sto ce srbija imati koristi od tih figura kako u parlamentu tako i na celu drzave...i dalje ce se odluke donositi izvan srbije ili ce tajkuni sa stranim ambasadorima donositi odluke koje ce prenositi predsednici partija svojim robotima od poslanika u parlament--a oni ce samo dizati ruku ...
kako skupstina funkcionise --u srbiji je nepotrebna...samo sluzi za davanje legitimiteta i legaliteta vec donetih odluka i zakona ko zna gde..
 
TS: Stranke sakrile imena 120 donatora

Transparentnost Srbije kaže da stranke u Srbiji nisu objavile 120 donatora koji su priložili strankama 109 miliona dinara.

v253316p0.jpgStranke u Srbiji nisu objavile imena 120 donatora koji su za finansiranje predsedničke i parlamentarne kampanje priložili više od 109 miliona dinara, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Transparentnosti Srbija.

Na konferenciji za novinare programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić rekao je da se radi o 60 odsto prijavljenih vrednosti primljenih priloga iz izveštaja samih stranaka, što prema njegovim rečima, ukazuje na razmere kršenja te zakonske obaveze.

Nenadić je podsetio da su sve stranke u roku od osam dana obavezne da na svom sajtu objave imena donatora čiji su prilozi veći od prosečne mesečne zarade u Srbiji, odnosno od oko 38.000 dinara.

Prema istraživanju Transparentnosti, najviše neprijavljenih imena prijavljenih donatora ima koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije za finansiranje parlamentarnih izbora - ukupno 84, koji su zajedno priložili gotovo 54 miliona dinara.

Devetnaest "anonimnih" donatora Ujedinjenih regiona Srbije priložilo je više od 51 milion dinara, dok je koalicija oko socijalista propustila da imenuje osam donatora na predsedničkim izborima koji su ukupno obezbedili 2,7 miliona dinara.

Govoreći o troškovima za kampanju koje su prijavile stranke, Nenadić je ukazao da postoji velika razlika između onoga što je objavljeno i onoga što su posmatrači Transparentnosti uočili na terenu, naročito kada je reč o troškovima za oglašavanje na bilbordima i za održavanje javnih skupova.

Transparentnost Srbija, prema Nenadićevim rečima, procenjuje da su stranke potrošile oko 380 miliona dinara više na TV oglašavanje nego što su prijavile, a da su samo u kampanji za predsedničke i parlamentarne izbore na bilborde potrošile oko 880 hiljada evra više nego što su prijavile.

Nenadić je rekao da finansijski izveštaji ne sadrže informaciju o medijima u kojima se stranka oglašavala zbog čega je istinitost navedenih iznosa gotovo neproverljiva.

Takođe stranke, posebno one koje su bile na vlasti, vodile su "prikrivenu kampanju" pojačanim aktivnostima državnih funkcionera u predizbornom periodu, a lokalne samouprave i druge javne institucije su se reklamirale u medijima obavljajući praktično na taj način predizbornu kampanju za svoje funkcionere.

On je rekao da je najveća odgovornost za analizu finansijskih izveštaja stranaka na Agenciji za borbu protiv korupcije koja mora da se potrudi da ta kontrola bude sveobuhvatna i od čijeg će reagovanja i eventualnog pokretanja procesa protiv prekršilaca zavisiti i sudbina Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Prema njegovoj oceni, veoma važnu ulogu osim Agencije za borbu protiv korupcije imaće i Republička radiodifuzna agencija, Državna revizorska institucija, tužilaštvo i policija.

Komentarišući najavu Agencije za borbu protiv korupcije da će se kontrolom izveštaja baviti narednih šest meseci, Nenadić je rekao da bi i on voleo da se taj posao obavi brže, ali da je važnije da iz tog procesa proisteknu neki postupci, odnosno da tužilaštvo i policija ne ignorišu njihove eventualne prijave.

Nenadić je rekao da je za neke prekršaje, kao što su prekoračeni troškovi kampanje, moguće odmah pokrenuti postupak, odnosno da nije potrebno da se obavi kompletna kontrola.

Predsednik Transparetnosti Srbija Vladimir Goati je istakao da je finansiranje partija "najmisterioznija sfera političkog života", ali da je nesumnjivo utvrđeno da kod odeđenih partja postoji razlika između dobijenih i utrošenih sredstava u izbornom procesu.

Goati je istakao da ne može da sudi o motivima sa kojima stranke objavljuju manjkave finansijske izveštaje, ali da se može pretpostaviti da im je zajednička težnja da se na sve načine umanji stavka potrošenih sredstava, kako bi se primanja iz budžeta, a ti iznosi su javni, usaglasila sa troškovima.

"Važno je međutim znati privatne donatore, jer oni su sive eminencije koje često diktiraju partijsku politiku. Jako bi dobro bilo kada bi israživačko novinarstvo pokušalo da se bavi teškim pitanjem neidentifikovanih davalaca, jer pretpostavljam da se tu radi o sakrivanju onih koji opredeljuju partijsku politiku", smatra Goati.
 

Back
Top