I Hrvatska traži izuzeće od embarga na rusku naftu: Žestoke rasprave među članicama Saveta EU - Mađari nesalomivi!

Тихи

Starosedelac
Poruka
162.052

I HRVATSKA TRAŽI IZUZEĆE OD EMBARGA NA RUSKU NAFTU? Žestoke rasprave među članicama Saveta EU - Mađari nesalomivi!​


HRVATSKA se zalaže za izuzeće od embarga na rusku naftu po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla da uvozi derivat Vacuum Gas Oil (VGO) za proizvodnju dizela.​


r


Foto: Arhiva VN



U raspravama među državama članicama Saveta EU, koji treba da usvoji predlog Evropske komisije o embargu na uvoz ruske nafte za šest meseci i ruskih naftnih prerađevina do kraja godine, Hrvatska se zalaže za izuzeće po kojem bi i nakon ove godine za potrebe rada rafinerije u Rijeci mogla da uvozi VGO, nezvanično saznaje Večernji list u Briselu.

- VGO je sirovina neophodna za proizvodnju dizela, a rafinerija industrije nafte (INA) je optimizovana za njegovu upotrebu u proizvodnom ciklusu. Izvori snabdevanja VGO-a na tržištu su prilično ograničeni, pa se zbog toga INA zalaže za dalju kupovinu tog derivata, kao što je to bio slučaj i dosad, navela je INA u odgovoru na nezvaničnu informaciju iz Brisela.


Najveća prepreka Mađari​

Rasprava u Savetu EU počela je u sredu, kad je Evropska komisija predložila šesti paket sankcija protiv Rusije sa embargom na naftu, kao ključnim delom paketa, a nastavljena je i juče, verovatno će i sutra, jer još nema naznaka konsenzusa.

Najveću prepreku predstavlja Mađarska, koja tvrdi da neće pristati na predlog Komisije koji bi toj zemlji, kao i Slovačkoj, ostavio mogućnost da rusku naftu kupuje do kraja 2023, duže od ostalih država članica.

Mađari traže permanentno izuzeće​

Mađari su na prvom sastanku u sredu rekli da traže permanentno izuzeće, dok su Slovaci navodno tražili izuzeće do 2025, a Češka i Bugarska su signalizirale da bi i one rado bile izuzete od embarga, barem do kraja 2023, kako je Komisija predložila za Mađarsku i Slovačku.



Grčka, kako se nezvanično saznaje, nije srećna zbog toga što Komisija u predlogu novih sankcija predviđa zabranu prevoženja ili osiguranja prevoza ruske nafte bilo gde u svetu.

Takva odredba pogađa grčke i druge evropske brodare, ali ideja kojom se Komisija vodila je da se spreči mogućnost da naftu koja je išla u EU Rusi jednostavno preusmere prema drugim kupcima u svetu.

O svemu se još raspravlja i konačna odluka o embargu na rusku naftu može na kraju biti usvojena u obliku koji odstupa od Komisijinog predloga. Zasad nema naznaka o tome da li se hrvatski zahtev na plodno tlo ili ne.


https://www.novosti.rs/ekonomija/ve...ave-medju-clanicama-saveta-madjari-nesalomivi


Sto je ovo ljudi moji? Ludnica....

I Hrvati skinuli gace pred Putinom! PRIZNALI DA NE MOGU DA PREZIVE BEZ RUSKE ENERGIJE :klap:


Ocito da od Bajdenovog ukapljenog predezza na LNG terminalu na Krku nema nista z:D
 
Vucic nema muda da uvede sankcije Rusima.

Isto kao ni Hrvati.
naprotiv hrvati su usli u eu, zahvalili se nemcima, i sada mogu da im pljunu pod prozor, a vucic tvrdi da je srbija u teskoj situiaciji, tj.da mora da slusa svapski diktat, tako da, kako izgleda svi ce se izvuci, ali srbija nece
 
Tihi, a ti misliš da Rusima ne treba lova? 😁
Ako im ne treba zašto i dalje prodaju plin i naftu neprijateljima? 😁
Да би исти финансирали ову акцију, што и раде!
Али није то поента него то што сте ви кроасани сви у глас тврсдили како сте ви енергетски самоодрживи?
Једино ако сте мислили на држање за руке?
 
Да би исти финансирали ову акцију, што и раде!
Али није то поента него то што сте ви кроасани сви у глас тврсдили како сте ви енергетски самоодрживи?
Једино ако сте мислили на држање за руке?
Tko tvrdi da smo samoodrživi? Gdje tvrdi?
 
Tko tvrdi da smo samoodrživi? Gdje tvrdi?
Ви кроасани и то много пута у разним темама.
Сем тога, ви не увозите руски гас, и то сте тврдили, имате терминал за амерички течни?
 
Да би исти финансирали ову акцију, што и раде!
Али није то поента него то што сте ви кроасани сви у глас тврсдили како сте ви енергетски самоодрживи?
Једино ако сте мислили на држање за руке?
Мјок, њима ће да помогне ЕУ, и НАТО. :lol:
Узгред, стиже ли оно њихово писмо у вези дрона у НАТО? :mrgreen:
 
Vise vama treba roba nego njima lova

Kao sto i svakom narkomanu vise treba dop nego dileru pare.
Tvojom logikom mogao sam i ja napisati: "Rusija skinula gaće pred Hrvatskom, ne može bez hrvatskih para!", što naravno nije istina, kao što nije istina da je to napravila Hrvatska i Europa. Radi se o čistom ekonomskom interesu, Hrvatske i EU s jedne strane i Rusije s druge strane. Trenutno je EU zavisna od Rusije isto toliko koliko i Rusija od EU. Nitko ne može jednostavno to presjeći samo tako i odreći se nečega preko noći. Sad su tu igre, tko će prije naći nekakvu alternativu. Rusija da nekome drugom prodaje energente ili EU, od koga će kupovati. A ni jedno ni drugo ne ide preko noći.
Osobno mislim da bi bilo najbolje za sve da ovaj rat u Ukrajini što prije završi i da se stanje vrati koliko toliko u normalu, iako se vjerojatno dugo vremena neće vratiti (sigurno dok je Putin na vlasti) i ići će se prema tome da EU bude što manje ovisna o Rusiji, kao i što će Rusija tražiti druga tržišta, vjerojatno azijska.
Eto, moje mišljenje.

Rusija postuje ugovor.
Isto tako poštuje i Hrvatska i EU.
 

Vlada zahtijeva od Ine da crpi više nafte na domaćim poljima​

Najavljeni embargo Europske unije na uvoz ruske nafte u domaćim je okvirima vratio u opticaj potrebu povećanja domaće proizvodnje nafte koja se trenutno crpi s 38 polja i zadovoljava oko 15 posto godišnje prerade u riječkoj rafineriji koja nam je jedina ostala, piše u subotu Jutarnji list.
Godišnja proizvodnja nafte na našim poljima nije gotovo ništa u odnosu na ono što mi možemo, kaže akademik Mirko Zelić na temelju, ističe, svojih 47 godina rada u Ini i Ina Naftaplinu na istraživanju i eksploataciji nafte i plina.
...
U Ministarstvu gospodarstva kažu da s jedinim proizvođačem nafte u Hrvatskoj Inom trenutno analiziraju mogućnosti povećanja domaće proizvodnje, sukladno, ističu, naputcima Stručnog povjerenstva za praćenje redovite opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.
“Pozitivan ishod ovih analiza svakako bi povoljno utjecao na daljnje osnaženje energetske neovisnosti Republike Hrvatske”, poručili su nam iz Ministarstva gospodarstva. Prema godišnjoj publikaciji Energija u Hrvatskoj Energetskog instituta “Hrvoje Požar”, domaće rezerve nafte i kondenzata kreću se oko 11 milijuna kubika, dok je godišnja proizvodnja nafte s naših polja oko 600 tisuća tona.
...

https://www.poslovni.hr/hrvatska/vl...da-crpi-vise-nafte-na-domacim-poljima-4336001

😊🇭🇷
 

Hoće li Hrvatska ponovno pokrenuti istraživanje nafte i plina u Jadranu?​

...
Hrvatska ima nekoliko opcija za diversifikaciju nafte i plina, između ostaloga i iz vlastitih izvora. Ove godine bi 40 posto potreba na plinom Hrvatska trebala moći zadovoljavati iz domaćih izvora, kao i 20 posto za naftom.
Ti postoci će padati, ali možda postoji način njihova povećanja, koji je bio aktualan još dok je Zoran Milanović bio premijer. Ta alternativa je veća eksploatacija nafte i plina u Jadranu.
...
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2360038&index_ref=naslovnica_najnovije_m
 

“Hrvatska ima priliku postati energetsko čvorište ovog dijela Europe”​

Europska komisija je, naime, 18. svibnja predstavila plan “REPowerEU”, svoj odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu.
Zbog ruske invazije na Ukrajinu Komisija je 8. ožujka predložila nacrt plana prema kojem bi Europa postala neovisna o ruskim fosilnim gorivima znatno prije 2030. Na sastanku Europskog vijeća 24. i 25. ožujka čelnici EU-a postigli su dogovor o tom cilju i od Komisije zatražili da predstavi detaljni plan REPowerEU. Nedavni prekidi opskrbe Bugarske i Poljske plinom dodatni je dokaz potrebe da se hitno riješi problem nepouzdanosti opskrbe energijom iz Rusije.
...
https://hr.n1info.com/biznis/hrvatska-ima-priliku-postati-energetsko-cvoriste-ovog-dijela-europe/

Nadam se i ja da ćemo biti pametni i to iskoristiti.
 

Back
Top