Quantcast

I diplomate prikrivaju teške zločine na Kosovu

dejan624

Ističe se
Poruka
2.349
Surovo ubistvo bračnog para Jevtić u Talinovcu samo je jedan u nizu zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji koji još nisu rasvetljeni. Zločini se nižu pred očima međunarodnih snaga.


Ni skoro dve godine posle objavljenog izveštaja o trgovini organima na Kosovu nema prvih rezultata istrage. Ne zna se ni ko je nalogodavac i organizator martovskog pogroma iz 2004. godine, kada je ubijeno 19 osoba, kao ni ko je podmetnuo eksploziv ispod autobusa 2000. godine u Podujevu, kada je u terorističkom napadu ubijeno 10 Srba.

Porodice oko 300 žrtava trgovine organima i dalje čekaju odgovor na pitanje ko je kriv za zločine kakvi se ne pamte. Na ovom slučaju trenutno rade dva međunarodna tima na Kosovu - jedan je zadužen da preispita trgovinu organima od 1998. do 1999. godine, a drugi posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

U Tužilaštvu za ratne zločine “Blicu” su rekli da je napravljen “veliki prodor u istrazi”, ali i da će se na rezultate dva međunarodna tima, kako je najavljeno, čekati još nekoliko godina.

- Zašto se toliko čeka, ne znamo. Od početka je slučaj bio osporavan, pa čak i od nekih evropskih zvaničnika. Govorili su da je u pitanju srpska propaganda. Ipak, sada niko ne može da porekne da su Srbima, drugim nealbancima, ali i nelojalnim Albancima vađeni organi na severu Albanije - navode u Tužilaštvu za ratne zločine.Skoro 12 godina je prošlo otkako je podmetnut eksploziv u autobus u blizini Podujeva, kada je poginulo 10 Srba, a 40 ranjeno. Počinilac je uhapšen na osnovu DNK uzetog sa opuška, osuđen je ali i pušten jer je dokaz nestao prilikom predavanja dokumentacije Euleksu.

Osam godina se navršilo od martovskog pogroma u kojem je ubijeno 19, a povređeno 954 osobe, čak 4.000 je proterano i sve to pred očima 20.000 međunarodnih vojnika. Organizatori martovskog nasilja do danas nisu otkriveni. Nekoliko meseci kasnije ubijeno je dvoje dece, a ranjeno ih je još četvoro na obali reke Bistrice u Goraždevcu. Iako su pripadnici međunarodne zajednice obećali da će “prevrnuti svaki kamen da nađi počinioce”, zločinci su na slobodi.

Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja u Gračanici i poslanik u Skupštini Kosova, kaže da i međunarodna zajednica zna da se na Kosovu vodi “institucionalni teror nad Srbima”.

- Ovde svi znaju koliko je žestoko kršenje ljudskih prava Srba. O tome se javno ne govori, niti se to dozvoljava svetskim medijima, čime smo izgubili mogućnost da pridobijemo zapadno javno mnjenje. Do njih ne dopire istina zbog veštih međunarodnih diplomata - kaže Trajkovićeva.
Uprkos svemu donosi se odluka o ukidanju “nadgledane” nezavisnosti. Evropski zvaničnici pozdravljaju ovakvu odluku i ističu da će time Kosovo dostići potpuni suverenitet.

- Zapad ćuti o zločinima nad Srbima, i to nije slučajno. NATO i SAD su stvorili i uobličili Kosovo kao državu, baš kao i Avganistan ili Libiju. Srbi na Kosovu nemaju šanse da dokažu zločine nad njima jer bi to inkriminisalo NATO i njegovu ulogu čuvara mira u pokrajini - objašnjava Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Nekažnjeni zločini nad Srbima

1998. i 1999. - oko 300 Srba, nealbanaca i Alabanaca oteto, prebačeno na sever Albanije i ubijeno
Januar - jun 1999. - ubistvo osam civila u selu Klečka
Jul 1999. - u Starom Grackom kod Lipljana ubijeno je 14 žetelaca
Februar 2001. - teroristički napad na autobus “Niš ekspresa” u blizini Podujeva, poginulo 10 Srba, a oko 40 povređenih
Jun 2003. - ubijena tročlana porodica Stolić u Obiliću
Avgust 2003. - ubijeno dvoje dece, četvoro ranjeno dok su se kupali na reci Bistrici u Goraždevcu
Mart 2004. - ubijeno 19 osoba, 954 povređene, 4.000 proterano, porušeno 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata
Jun 2004. - ubijen sedamnaestogodišnji dečko ispred kioska brze hrane u Gračanici
Jul 2010. - u severnoj Kosovskoj Mitrovici nepoznate osobe bacile su bombu na grupu građana, jedna osoba poginula, dok je 11 osoba povređeno
Jul 2012. - ubijen bračni par Jevtić
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.