Huaweijev novi auto

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
200.642
Ne, nisam pogrešio. Dobro ste pročitali, auto, a ne telefon. I to kakav auto.

Ovo je prvi Huaweijev automobil: Domet od čak 800 km, tehnologija…​


S cijenom od 33.000 eura u Kini ovaj model je na razini manjeg Teslinog Modela 3

Huawei.jpg


Došlo je vrijeme i za Huaweijev automobil, model koji se zove Luxeed S7 i koji će biti konkurent velikim električnim limuzinama poput BMW-a i5 ili Teslinog Modela S. Automobil su zajedno razvili tehnološki div Huawei i kineski proizvođač automobila Chery te je dugačak gotovo pet metara (497 cm).

Dizajn je očekivano moderan, skrojen po posljednjoj modi električnih automobila. Isto vrijedi i za unutrašnjost koja je primjer minimalizma s dva ekrana i odsustvom funkcijskih tipki.

Važan je, s tehnološkog aspekta, operativni sustav HarmonyOS, koji je isti kao i na pametnim telefonima ili tabletima kineskog brenda. Odgovoran je za upravljanje multimedijskim sustavom i povezivošću. Drugi tehnološki aspekt je autonomna vožnja, za koju je zaslužan kompleksni Huaweijev ADS 2.0 sustav, koji integrira 11 kamera visoke razlučivosti, 12 ultrazvučnih radara i LiDAR senzor. Tu je i umjetna inteligencija.
Ponuda se sastoji od dvije verzije, jedne sa stražnjim pogonom s 215 kW (288 KS) i druge s pogonom na sve kotače koja razvija 365 kW (489 KS) i može ubrzati od 0 do 100 km/ h za 3,3 sekunde. Spominje se domet od čak 800 km sa slabijom varijantom, a baterije su proizvod kineskog CATL-a.

S cijenom od 33.000 eura u Kini ovaj model je na razini manjeg Teslinog Modela 3, što je još jedna velika prednost Luxeeda ili Huaweija.
https://revijahak.hr/2023/11/15/ovo-je-prvi-huaweijev-automobil-domet-od-cak-800-km-tehnologija/

Znači Kinezi se ne šale.
 
Da vidimo sad kako to izgleda iznutra:

Huawei Slide-16_9-121-2023-11-09T222837.115-720x392.jpg


Ovde su nažalost kopirali Teslin fazon da bukvalno sve komande idu preko ekrana u sredini. To znači često gledanje u njega tokom vožnje što baš nije bezbedno rešenje.
Ostalo mi se međutim sviđa. Ovo je velika limuzina s moćnim motorima i velikim dometom. Ne verujem da će se u bližoj budućnosti prodavati i kod nas, ali to važi i za Teslu.
 
Није паметно имати оволики тачскрин као главни начин подешавања свега током вожње. Дугмићи су закон што се безбедности тиче, док волан не преузме вештачка интелигенција у потпуности...
 
Није паметно имати оволики тачскрин као главни начин подешавања свега током вожње. Дугмићи су закон што се безбедности тиче, док волан не преузме вештачка интелигенција у потпуности...
Da, pa to je i ovde konstatovano:

https://forum.krstarica.com/threads...ga-vozaci-bas-i-ne-vole.914858/#post-41311664

Čak je izmereno da je vozač koji se igra s multimedijom u toku vožnje mnogo opasniji od pijanca.
 

Back
Top