Huawei P40 biće prvi uređaj temeljen na HarmonyOS-u

Smartanabil

Buduća legenda
Poruka
28.229
1568039160163.png


Predsednik Huawei-jevog Consumer Business odeljanja Richard Yu, izjavio je da će Huawei P40 biti prvi uređaj temeljen na novom operativnom sistemu HarmonyOS, kojeg ova kompanija razvija još od 2012. godine kao alternativu Android-u, prenosi kineski Global Times.

Detalji o uređaju za sada nisu poznati, ali s obzirom na napredne stavke koje je doneo P30 Pro, možemo očekivati puno više. Videli smo da je spomenuti model doneo značajan napredak na područiu kamere (novi senzor i 5x optički zoom), čime je postavio nove standarde koje konkurencija tek treba dostići.

U međuvremenu se rasplamsao američko-kineski trgovinski rat u kojem se Huawei našao u unakrsnoj vatri. Trumpova administracija je ovoj kompaniji nametnula sankcije, što je uzrokovalo poteškoće u korišćenju licenci američkih kompanija, što se najviše očitovalo kod Google-a, odnosno mogućnosti korišćenja njegovih aplikacija.

Tako će Mate 30 Pro koji stiže 19. septembra ipak vrteti Android, ali bez predinstaliranih Google-ovih aplikacija, koje će korisnici moći sami naknadno instalirati, ali vest o tome kako će P40 biti temeljen na HarmonyOS-u zapravo upućuje na veliki zaokret, jer je Huawei-ju očito dosta Trumpovih igara.

O ovom OS-u se za sada jako malo zna, ali pretpostavljamo da će biti temeljen na AOSP Android-u kako bi mogao nesmetano da pokreće postojeće Android aplikacije. Isto tako će biti zanimljivo videti kako će Huawei rešiti prodavnicu aplikacija, odnosno hoće li omogućiti instalaciju Google-ovog Frameworka od strane korisnika ili će ponuditi sopstveno rešenje.

Upravo zato očekujemo da će Huawei u modelu P40 ponuditi puno više konkretnih tehnoloških inovacija kako bi kompenzovao (delimično) napuštanje Android-a. Koje će to tačno tehnologije biti, ostaje za videti.

Isto tako, u međuvremenu očekujemo više detalja o novom HarmonyOS-u, na kojem Huawei očito namerava postupno izgraditi sopstveni eko-sistem.

https://www.itvesti.info/2019/09/huawei-p40-bice-prvi-ureaj-temeljen-na.html
 

Back
Top