Huawei mobilni telefon

Linux filozofija se poziva na otvorenost koda.

Аndroid као оперативни систем је отвореног кода. Оно што није GMS и разни скинови ако има. Да није Huawei не би никад могао да га користи због санкција.

Пробај LineageOS, CalyxOS. GrapheneOS или неки сличан Андроид дистро.

https://lineageos.org/

Да није, нико сем Гугла и не би правио андроид телефоне.

Андроид кад се користe само OpenSource и open source friendly програми је прилично употребљив уређај.

Са друге неке друге Линукс диструбуције PosmarketOS (Alpine Linux за телефоне - није GNU/Linux ни он већ Busybox/musl/Linux) или Mobian, Manjaro су оно ако ти ради SMS и позив добро је... :D

https://wiki.debian.org/Mobian/#Wiki
https://mobian-project.org/

Poslednja izmena:
Android nema bezbednost ili je na vrlo slabom nivou, Android je najranjiviji sistem na svetu.
I ne samo to nego puno trosi resurse, uporedite koliko je Androidu potrebno rama a koliko IOS sistemima.
Nijedan operativni sistem nije bezbedan, ako pokreces zlonameran kod.
Jedina sad neka zastita je ako pokreces pod neprilegovanim userom, koji ne moze
da pise van svog home dira....

Naravno ali je Android tu poprilicno busan, sto kaze Dr Jakson Google Play ga posebno unisti.

Једноставно Google Play нема контролу софтвера као што има AppStore зато што је неупоредиво већи а као друго Андроид је најпопуларнији OS за мобилне телефоне самим тим је и већа вероватноћа да се напише малвер за њега пошто је циљ ономе који пише малициозни код да захвати што већи број жртава. На Андроид-у скинеш малвер када скидаш софтвер типа "зелена суперкулсајбер тастатура" , "супер кул wallpaper-и" , "поуздан чистач програма " , "брзи пребацивач података" и слични програми или ако те навуку преко неке рекламе на Facebook-у. У основи особа која нормално користи Android нема шансе да покупи малвер и нема разлога да се боји.:D

Poslednja izmena:
Једноставно Google Play нема контролу софтвера као што има AppStore зато што је неупоредиво већи а као друго Андроид је најпопуларнији OS за мобилне телефоне самим тим је и већа вероватноћа да се напише малвер за њега пошто је циљ ономе који пише малициозни код да захвати што већи број жртава. На Андроид-у скинеш малвер када скидаш софтвер типа "зелена суперкулсајбер тастатура" , "супер кул wallpaper-и" , "поуздан чистач програма " , "брзи пребацивач података" и слични програми или ако те навуку преко неке рекламе на Facebook-у. У основи особа која нормално користи Android нема шансе да покупи малвер и нема разлога да се боји.:D
Е управо тако.
Многи то не разумију.

Обзиром да је тема Huawei мобилни телефони...
Након годину ипо коришћења Нова 9, могу рећи да сам задовољан како ради и квалитетом израде... Пао ми је већ много пута из руку и за сада нема видљивих оштећења. Потребни програми су ту или преко App галерије, APKPure ризнице, F-Droid складишта или пак преко GBox или Gspace односно директно са Г-плеј продавнице, а и то само за неколико игара које играм од раније...

До сада уочени проблеми су ипак они које сам сам направио и најчешће су везани за препуњавање меморије.

Да ли би другим препоручио Huawei телефоне - да, бих јер се добије квалитетан уређај (опет према оном што платите) који ради поуздано.

Pa tek onda neces imati redovnih aplikacija! Isto kao sto je Apple super jer ima npr Pro Create koji je SAMO ZA Apple ali-nekih drugih aplikacija-nema.
https://benchmark.rs/vesti/softver-...nyos-next-sa-maticnim-ekosistemom-aplikacija/

Huawei prekida Android veze spremajući HarmonyOS Next sa matičnim ekosistemom aplikacija
Kineska kompanija Huawei prekida Android veze i sprema se da uskoro lansira sopstveni HarmonyOS Next, čistu verziju softvera sa izvornim ekosistemom aplikacija.

https://benchmark.rs/vesti/softver-...nyos-next-sa-maticnim-ekosistemom-aplikacija/

Huawei prekida Android veze spremajući HarmonyOS Next sa matičnim ekosistemom aplikacija
Kineska kompanija Huawei prekida Android veze i sprema se da uskoro lansira sopstveni HarmonyOS Next, čistu verziju softvera sa izvornim ekosistemom aplikacija.
Vidi...Ne pada mi na pamet da moram da trazim, da izmjisljam zamenske, alternativne aplikacije za-Google Mpas, Viber, WhatsApp, razne tastature, aplikacije za kameru, za editovanje fotki da ne pricam. Zbnaci-samo zato sto Huawei nije u stanju da se izdogovara sa Amerima i Googlom oko nekih stvari-ja treba da okrenem sve naopacke? Znaci-zbog njihovih zahebancija ja treba da ispastam kao korisnik? Hocu zabole me./...Meni treba POUZDANA APLIKACIJA koja RADI!! A ne da oni meni izmisljaju nove aplikacije... Koje ce igre raditi na necemu sto nije-Android, IOS vec-nesto trece? Koji muzicki, video plejeri...? Itd.itd.

Vidi...Ne pada mi na pamet da moram da trazim, da izmjisljam zamenske, alternativne aplikacije za-Google Mpas, Viber, WhatsApp, razne tastature, aplikacije za kameru, za editovanje fotki da ne pricam. Zbnaci-samo zato sto Huawei nije u stanju da se izdogovara sa Amerima i Googlom oko nekih stvari-ja treba da okrenem sve naopacke? Znaci-zbog njihovih zahebancija ja treba da ispastam kao korisnik? Hocu zabole me./...Meni treba POUZDANA APLIKACIJA koja RADI!! A ne da oni meni izmisljaju nove aplikacije... Koje ce igre raditi na necemu sto nije-Android, IOS vec-nesto trece? Koji muzicki, video plejeri...? Itd.itd.
uzmes honor , presvuceni huawey

daje jos vise za manje

recimo 90lite je bolji od y90

1. Šta je HarmonyOS Next?
HarmonyOS Next je naredna generacija operativnog sistema razvijena od strane kompanije Huawei. To je poseban operativni sistem koji se razlikuje od Android Open Source Project (AOSP) sistema kompanije Google i zasnovan je na Huawei-ovom sopstvenom kernelu i sistemu.

2. Da li će HarmonyOS Next podržavati Android aplikacije?
Ne, HarmonyOS Next neće podržavati Android aplikacije. Umesto toga, predstaviće unutrašnji sistem aplikacija i ekskluzivno podržavati Huawei-ov HAP format.

3. Kada će HarmonyOS Next biti dostupan?
Huawei nije naveo tačan datum lansiranja za HarmonyOS Next. Međutim, očekuje se da će verzija za razvojne programere stići u prvom kvartalu 2024. godine.

4. Kakav je značaj HarmonyOS Next za Huawei korisnike?
HarmonyOS Next predstavlja značajnu inovaciju u svetu operativnih sistema. On će uspostaviti jedinstveni ekosistem za Huawei korisnike i revolucionisati način na koji interaguju sa svojim pametnim telefonima.

Definicije

– HarmonyOS: Naredna generacija operativnog sistema razvijena od strane kompanije Huawei, koja se razlikuje od Android Open Source Project (AOSP) sistema kompanije Google.
– AOSP: Android Open Source Project, otvoreni softverski skup za mobilne uređaje, pod vodstvom kompanije Google.
– Kernel: Jezgro operativnog sistema koje upravlja resursima sistema i pruža osnovne usluge.
– APK: Android Package Kit, format fajla koji se koristi za distribuciju i instaliranje Android aplikacija na Android uređajima.
– HAP: Huawei Application Package, format pakovanja aplikacija ekskluzivan za HarmonyOS.

https://isp.page/news/sr/naredna-ve...-u-huawei-ovom-operativnom-sistemu/#gsc.tab=0

Back