Hrvatsko proljeće 1971

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
29.473
Zašto su mene izbacili iz škole 71 ? Samo zato što sam rekao da sam Hrvat
Josip Marcijuš

Političari i ekonomisti htjeli su reformu federacije, ali nisu bili protiv jugoslavenskog okvira i socijalizma, a kamoli protiv Tita. Mnogi misle i da je rukovodstvo 1971. etnički bilo hrvatsko, međutim Dragosavac, Baltić i drugi, po nacionalnosti Srbi, slagali su se s reformskim dijelom, dok su Hrvati poput Bakarića, Planinc i Bilića rušili proljeće.
Hrvoje Klasić

Sta je bilo Hrvatsko proljece i kako je zavrsilo ? Imao dve price srpsku i hrvatsku, a te dve price su toliko razlicite, kao da Srbi pricaju o planeti Mars, a Hrvati o Jupiteru.
Večernji_list_13DEC1971_SKH_resignations.jpg

Na Pinku i Tv Hepiju mnogi eksperti za ''Hrvatsko proljece'' tipa Bokana, Vucicevica, Seselja...kaze da je HP 71 u stvari kontinuitet NDH, sa ciljom da se svi Srbi pobiju i stvori etnicka cista Hrvatska. Takojde ovi naucnici sa Pinka naglasavaju da se vodje Hrvatskog proljeca u stavri bili ustase , a Savka Dapcevic Kucar da moze da se poredi sa ustasicom Nadom Sakic. Tako da zakljucuju da je Hrvatsko proljrcr bila samo epizoda u ustaskom kontinuitetu.
Savka Dabčević-Kučar 7. maja 1971. na Trgu Republike (danas Trg bana Jelačića), Zagreb
Savka_Trg_Republike_1971..jpg

- Hrvatska prica ide da su bile preterane zastupljenosti Srba na svim pozicijama u Hrvatskoj ( cak i vodje navijackih grupa iz Hrvatske BBB - Dinamo, Torcida - Split, Rijeka -Armada, Kohorta - Osijek...da su cinili vecinom Srbi ).
- U sklopu niza članaka u Hrvatskom tjedniku o hrvatskim povijesnim temama i ličnostima, Franjo Tuđman naglasio je važnost hrvatskog doprinosa partizanskom pokretu, tvrdeći da je bitno raščistiti nesporazume o "hrvatskoj krivnji" za pad prve Jugoslavije i nedjelima ustaša (Tuđman, 1995:194). Njegova je namjera bila opovrgnuti ono što je za mnoge Hrvate bila pogrešna pretpostavka (ili optužba): da su Hrvati bili pasivni ili da su bili na strani fašističkih sila za vrijeme rata. Prema Tuđmanu, režim je u političke svrhe preuveličavao broj Srba ubijenih u Hrvatskoj za vrijeme rata. Tuđman je izrazio stajalište ne samo Matice Hrvatske, nego i većine liberala unutar vodstva SKH, koji su držali da je partizansko nasljeđe u Hrvatskoj bilo dvostruko iznevjereno: prvo, odbijanjem federalnog modela koji je uveo Hebrang i drugo, podcjenjivanjem broja hrvatskih partizana (u najboljem slučaju) ili kroz stajalište da su Hrvati kolektivno odgovorni za ustaški režim (u najgorem slučaju). Tako je jedan autor prosvjedovao u članku o ustavnoj reformi u Hrvatskom tjedniku: "Mi Hrvati nemamo 'kompleks krivnje'. Mi smo masovno sudjelovali u Narodnooslobodilačkoj borbi (u kojoj) smo bili pronositelji tradicije hrvatskog idealizma."7
Bruno Bušić hrvatski disident, ubijen od hrvatske OZNE, jer se malo zaneo sa HP 71
bruno-bušić.png

-Hrvatsku ekonomiju grubo je izrabljivala federalna vlada u korist drugih republika, poglavito Srbije: 50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je Hrvatska zadržavala samo 7 %, isto tako od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16,5 % proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46,6 % (1965. do 1970.)
Savka Dabčević Kučar - MI ŽELIMO I HOĆEMO JUGOSLAVIJU uprkos srpskim i hrvatskim šovinistima! 1971
Ima tu sada milion stvari, alio ovo je za okvir, sasvim dovoljno.
Ko je bio u pravu, a ko u krivu ?
:think:
https://en.wikipedia.org/wiki/Croatian_Spring

Kod:
-Hrvatsku ekonomiju grubo je izrabljivala federalna vlada u korist drugih republika, poglavito Srbije: 
50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je Hrvatska zadržavala samo 7 %, 
isto tako od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16,5 % proračuna 
dok je SR Srbija dobivala oko 46,6 % (1965. do 1970.)

Хрватска економија, али по геноцидним границама.

И нешто сумњам у ове бројке, намерно се износе тенденциозно. Зна се где је ишто највише федералног новца, за неразвијена подручја: Косово, Црну Гору и Македонију. Централа Србија и Војводина нису видели туристичког новца.

Josip Marcijuš

Političari i ekonomisti htjeli su reformu federacije, ali nisu bili protiv jugoslavenskog okvira i socijalizma, a kamoli protiv Tita. Mnogi misle i da je rukovodstvo 1971. etnički bilo hrvatsko, međutim Dragosavac, Baltić i drugi, po nacionalnosti Srbi, slagali su se s reformskim dijelom, dok su Hrvati poput Bakarića, Planinc i Bilića rušili proljeće.
Hrvoje Klasić

Sta je bilo Hrvatsko proljece i kako je zavrsilo ? Imao dve price srpsku i hrvatsku, a te dve price su toliko razlicite, kao da Srbi pricaju o planeti Mars, a Hrvati o Jupiteru.
Pogledajte prilog 1204955
Na Pinku i Tv Hepiju mnogi eksperti za ''Hrvatsko proljece'' tipa Bokana, Vucicevica, Seselja...kaze da je HP 71 u stvari kontinuitet NDH, sa ciljom da se svi Srbi pobiju i stvori etnicka cista Hrvatska. Takojde ovi naucnici sa Pinka naglasavaju da se vodje Hrvatskog proljeca u stavri bili ustase , a Savka Dapcevic Kucar da moze da se poredi sa ustasicom Nadom Sakic. Tako da zakljucuju da je Hrvatsko proljrcr bila samo epizoda u ustaskom kontinuitetu.
Savka Dabčević-Kučar 7. maja 1971. na Trgu Republike (danas Trg bana Jelačića), Zagreb
Pogledajte prilog 1204957
- Hrvatska prica ide da su bile preterane zastupljenosti Srba na svim pozicijama u Hrvatskoj ( cak i vodje navijackih grupa iz Hrvatske BBB - Dinamo, Torcida - Split, Rijeka -Armada, Kohorta - Osijek...da su cinili vecinom Srbi ).
- U sklopu niza članaka u Hrvatskom tjedniku o hrvatskim povijesnim temama i ličnostima, Franjo Tuđman naglasio je važnost hrvatskog doprinosa partizanskom pokretu, tvrdeći da je bitno raščistiti nesporazume o "hrvatskoj krivnji" za pad prve Jugoslavije i nedjelima ustaša (Tuđman, 1995:194). Njegova je namjera bila opovrgnuti ono što je za mnoge Hrvate bila pogrešna pretpostavka (ili optužba): da su Hrvati bili pasivni ili da su bili na strani fašističkih sila za vrijeme rata. Prema Tuđmanu, režim je u političke svrhe preuveličavao broj Srba ubijenih u Hrvatskoj za vrijeme rata. Tuđman je izrazio stajalište ne samo Matice Hrvatske, nego i većine liberala unutar vodstva SKH, koji su držali da je partizansko nasljeđe u Hrvatskoj bilo dvostruko iznevjereno: prvo, odbijanjem federalnog modela koji je uveo Hebrang i drugo, podcjenjivanjem broja hrvatskih partizana (u najboljem slučaju) ili kroz stajalište da su Hrvati kolektivno odgovorni za ustaški režim (u najgorem slučaju). Tako je jedan autor prosvjedovao u članku o ustavnoj reformi u Hrvatskom tjedniku: "Mi Hrvati nemamo 'kompleks krivnje'. Mi smo masovno sudjelovali u Narodnooslobodilačkoj borbi (u kojoj) smo bili pronositelji tradicije hrvatskog idealizma."7
Bruno Bušić hrvatski disident, ubijen od hrvatske OZNE, jer se malo zaneo sa HP 71
Pogledajte prilog 1204960
-Hrvatsku ekonomiju grubo je izrabljivala federalna vlada u korist drugih republika, poglavito Srbije: 50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je Hrvatska zadržavala samo 7 %, isto tako od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16,5 % proračuna dok je SR Srbija dobivala oko 46,6 % (1965. do 1970.)
Savka Dabčević Kučar - MI ŽELIMO I HOĆEMO JUGOSLAVIJU uprkos srpskim i hrvatskim šovinistima! 1971
Opet si otvorio temu o tvojima? Dosadan si.

Све је то већ познато,
све су то већ испричане приче
шта има даље да копамо и будемо паметнији од очигледне истине ?

Све хрватске акције су биле у корист независности,
дошли су до ње и сад је најинтересантнија будућност !

Мене лично интересује да ли ће успети као самостална држава
или ће вечно бити нечији привезак, вазал,
да ли ће вечно неко бити гарант њене државности и територије.

Од словенских народа реално једино Срби и Руси имају одрживе државе,
сви остали мање више нису способни да владају сами собом.

Уствари јесу, ал' их је бе питање "чему то ?" ...

Josip Marcijuš

Hrvoje Klasić

Pogledajte prilog 1204955
Pogledajte prilog 1204957
Pogledajte prilog 1204960

Meni su najinteresantniji ljudi koji kažu svoje ne damo, tuđe nećemo.

Po pravilu, radi se u 99% slučajeva kada je reč o politici o upravo suprotnome; da itekako žele tuđe, samo pokušavaju zamaskirati kroz negaciju. Mislim da nikada nisam naleteo na primer suprotnog.

Normalan i običan čovek tako nešto uopšte ne bi ni izgovorio. Kao npr. kad Vučić ili tako neki političari po 100 puta kažu nikad ništa nisam ukrao i to im je slogan pa skoro ponekad.

Niko normalan ne bi tako nešto kazao. Rečeno važi i za Savku Dabčević Kučar.

"E, brate, samo da znaš, neću da ebem tvoju ženu. Imam svoju ženu, dakle tvoja neće biti ebana od strane mene; hoću svoju ženu da ebem, a ne tvoju."

Pa sad zamisli da pobratimu kažeš jedno 50 puta to zaredom.

Prevedeno malo na narodski. To je, otprilike, Savka pokušala da kaže.

Poslednja izmena:
Kod:
-Hrvatsku ekonomiju grubo je izrabljivala federalna vlada u korist drugih republika, poglavito Srbije:
50% deviza ulazilo je preko Hrvatske dok je Hrvatska zadržavala samo 7 %,
isto tako od federalne vlade SR Hrvatska je dobivala samo 16,5 % proračuna
dok je SR Srbija dobivala oko 46,6 % (1965. do 1970.)

Хрватска економија, али по геноцидним границама.

И нешто сумњам у ове бројке, намерно се износе тенденциозно. Зна се где је ишто највише федералног новца, за неразвијена подручја: Косово, Црну Гору и Македонију. Централа Србија и Војводина нису видели туристичког новца.

Ma i na stranu to, sasvim je razumno da se izdvaja više iz razvijenih područja za ona manje razvijena. Tako (treba da) funkcioniše i današnji svet; svaka država, bilo federalna ili ne. To posebno važi za komunističke poretke sa centralnim planiranjem, zato što mnogo stvari zavisi od upravo od toga. Osnivaju se čak i ministarstva, zajednice i nevladine organizacije koje se bave tzv. ravnomernim regionalnim razvojem.

Tvrditi da je to izrabljivanje je čista floskula. Tako i Hrvatska izrabljuje Dubrovnik i još mnoga mesta u primorju, primera radi. Priče da je to u toj situaciji OK, a u drugima tj. višenacionalnim zajednicama nije, samo su politička oblanda kojom se pokušava dotični zamaskirati. Ako su Slovenija u Hrvatska izuzetno razvijene, normalno je da će na svojim plećima nositi teret istočnijih jugoslovenskih republika. Neko će reći da je to upravo nešto što i podstiče separatizam. I naravno, i to je normalno.

Ono što nije normalno jeste kada se od nečeg tako fundamentalnog pravi zavera i što deluje da ima ljudi koji očekuju da složena federacija podrazumeva potpunu budžetsku autonomiju svih njenih delova. Pa čak ni međunarodni savezi kao npr. EU u koji je Hrvatska što pre htela da uđe od raspada Jugoslavije, ne funkcionišu tako.

Ali, naravno, ako se priča o ekonomskom izrabljivanju Hrvatske u Jugoslaviji, onda je to patriotizam. A ako se priča o npr. hrvatskom izrabljivanju Dalmacije, i onda je to autošovinizam i šta ti ja znam još.

U sklopu niza članaka u Hrvatskom tjedniku o hrvatskim povijesnim temama i ličnostima, Franjo Tuđman naglasio je važnost hrvatskog doprinosa partizanskom pokretu, tvrdeći da je bitno raščistiti nesporazume o "hrvatskoj krivnji" za pad prve Jugoslavije i nedjelima ustaša (Tuđman, 1995:194). Njegova je namjera bila opovrgnuti ono što je za mnoge Hrvate bila pogrešna pretpostavka (ili optužba): da su Hrvati bili pasivni ili da su bili na strani fašističkih sila za vrijeme rata. Prema Tuđmanu, režim je u političke svrhe preuveličavao broj Srba ubijenih u Hrvatskoj za vrijeme rata. Tuđman je izrazio stajalište ne samo Matice Hrvatske, nego i većine liberala unutar vodstva SKH, koji su držali da je partizansko nasljeđe u Hrvatskoj bilo dvostruko iznevjereno: prvo, odbijanjem federalnog modela koji je uveo Hebrang i drugo, podcjenjivanjem broja hrvatskih partizana (u najboljem slučaju) ili kroz stajalište da su Hrvati kolektivno odgovorni za ustaški režim (u najgorem slučaju). Tako je jedan autor prosvjedovao u članku o ustavnoj reformi u Hrvatskom tjedniku: "Mi Hrvati nemamo 'kompleks krivnje'. Mi smo masovno sudjelovali u Narodnooslobodilačkoj borbi (u kojoj) smo bili pronositelji tradicije hrvatskog idealizma."7

Nikita, je li ovo tvoj stav o Brinu Bušiću?

Disident koji se malo zaneo?

Šta ti misliš o njemu.

Bio je ovde tako jedan forumaš koji je poprilično insistirao da su Makedonci, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati, citiram, lažne nacije i pisao sa navodnicima, malim početnim slovom, dodavao tzv. i sl., kao i čak zahtevao od drugih forumaša da svi usvoje dotično i da ukoliko se obraćaju njenu usvoje takvu terminologiju, i to ono, ne u formi molbe, nego ultimativno.

I onda bi kao ista Savka svaki put dodavao "naravno, tudže nečemo, svoje ne damo" kao opravdanje sopstvenih poteza (tj. šovinističkih ispada). :hahaha:

Poslednja izmena:
Bruno Buisc je bio politicki avanturista, za razliku od Zvonka Busica koji je bio naoruzani politicki avanturista.
Nije bio ustasa, ali je iritirao jako OZNU. Mada povrsno poznajem njegovo politicko delovanje ,jer jos nista nisam citao od njega.

Ustaški apologeta i u pravom smislu ustašofil. Bitno je zašto je iritirao OZNu. Da je bio odrastao u DSR, itekako bi bio ustaša.

Ustaški apologeta i u pravom smislu ustašofil. Bitno je zašto je iritirao OZNu. Da je bio odrastao u DSR, itekako bi bio ustaša.
Ono sto ja znam da je Bruno bio sitna riba, da je bezeo iz Jugoslavije, da se vracao, e tek je uspeo da se razmase za vreme hrvatskog prolece
Podjednaka je krivnja na onim hrvatskim klerikalcima koji su u izvorni nefašistički pokret hrvatskih ustaša unijeli fašistička obilježja, kao i na onim hrvatskim marksistima, koji su misao hrvatskog suvereniteta podredili ideji klasne borbe i svjetske revolucije.“[
Onaj Zvonko Busic njegov rodjak je pravi picvajz, sto je ubi americkom policajca i oteo avion.

Bruno Buisc je bio politicki avanturista, za razliku od Zvonka Busica koji je bio naoruzani politicki avanturista.
Nije bio ustasa, ali je iritirao jako OZNU. Mada povrsno poznajem njegovo politicko delovanje ,jer jos nista nisam citao od njega.
Interesantna je propagandna upotreba termina OZN-a ,ili UDB-a. Obe organizacije koje simboliziraju centralnu upravu su prestale postojati, OZN-a 1946, a UDB-a , 1966 godine .Posle Brionskog plenuma je kompletna decentralizacija , i naslednik SDB ima republicke centrale, koje su neovisne . Drugim recima, za hrvatsku emigraciju je bio zaduzen hrvatski SDB, i zli Srbi nisu kokali hrvatske disidente. Bruno Busic je bio jedan od osnivaca HNV (Hrvatskog nacionalnog veca), koji je objedinjavao sve razlicite hrvatske emigrantske organizacije , i imao zelju da ih koordinira. Bruno Busic je odlazio iz SFRJ, i vracao se u nju.Cak i nakon dve godine zatvora sto je izvukao, nije ih odlezao. Interesantno je da se zalagao za kontakt sa SSSR-om, i "Hrvatsko prolece" je imalo rusku podrsku. U ustaskim krugovima se smatralo da je ruski spijun. Ne postoji nikakav dosje o Bruni Busicu u arhivima.Naravno , to odmah implicira teoriju zavere, da je dosje unisten, ali i ne postoji nikakav dokaz da je ubijen od strane SDB-a. Istraga koja je provedena u Parizu je vise naginjala na stranu privatnog obracuna, a ne na likvidaciju od strane SDB-a

Bio je ovde tako jedan forumaš koji je poprilično insistirao da su Makedonci, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati, citiram, lažne nacije i pisao sa navodnicima, malim početnim slovom, dodavao tzv. i sl., kao i čak zahtevao od drugih forumaša da svi usvoje dotično i da ukoliko se obraćaju njenu usvoje takvu terminologiju, i to ono, ne u formi molbe, nego ultimativno.

I onda bi kao ista Savka svaki put dodavao "naravno, tudže nečemo, svoje ne damo" kao opravdanje sopstvenih poteza (tj. šovinističkih ispada). :hahaha:
Savka je zapravo bila plitka, Miko Tripalo je bio intelektualac.

Proljećarski pokret je bio vrlo šarolik i skupljao je raznolik je ljude, medju njima i Franju Tuđmana. Franjo Tuđman nikada nije bio naročito istaknut u tom pokretu, zapravo svi ističu da su se čudili njegovoj pojavi, neki su ga se bojali, neki smatrali da je špijun. Najpoznatije novo ime koje je izbacilo " Proljeće" je bio Dražen Budiša. Bio je studentski vodja, još prije tih događaja je bio poznat po žustrom branjenju deklaracije o hrvatskom književnom jeziku. Osudjen je na 4 godine zatvora, kaznu služio u Staroj Gradišci.

1990- e je odbio Tuđmanov poziv za učlanjem u HDZ i postepeno su se udaljili. 1992- e je bio Tuđmanov takmac na predsjedničkim izborima. Tuđman je pobijedio na izborima s time da nije bilo nezavisnog nadzora izbornog procesa. Nakon izbora Budišina stranka HSLS se rasipa uslijed ucjena, fizičkih napada ili podmićivanja od strane HDZ- a. Budiša proziva HDZ radi pokušaja komadanja BiH. Njegova stranka 1997- pobjeđuje na lokalnim izborima u Zagrebu ali Franjo Tuđman odbija priznati rezultate izbora i HDZ je nastavio vladati Zagrebom unatoč volji glasača. 2000- e Budiša ulazi u koalicijsku vladu kojoj je na čelu bio Ivica Račan, smatra se da je Budiša bio glavni faktor nestabilnosti te nestabilne vlade.

Разговор нашег врсног историчара и истакнутог члана Грађанског демократског форума Миливоја Бешлина са Латинком Перовић о Хрватском прољећу.

Да је овако нешто изјавио било који српски комуниста на неком јавном скупу у Београду као Савка Дабчевић био би јавно спаљен истом приликом.
Bruno Busic - Hrvatske ustase i komunisti2.jpg

Да је овако нешто изјавио било који српски комуниста на неком јавном скупу у Београду као Савка Дабчевић био би јавно спаљен истом приликом.

Pogledajte prilog 1205826
Kako to Bruno Busic zna ? Da li je vrsio ankete i dosao do takvog zakljucka ? Bruno Busic je pripadao gay ustaskoj imigraciji.

Interesantna je propagandna upotreba termina OZN-a ,ili UDB-a. Obe organizacije koje simboliziraju centralnu upravu su prestale postojati, OZN-a 1946, a UDB-a , 1966 godine .Posle Brionskog plenuma je kompletna decentralizacija , i naslednik SDB ima republicke centrale, koje su neovisne . Drugim recima, za hrvatsku emigraciju je bio zaduzen hrvatski SDB, i zli Srbi nisu kokali hrvatske disidente. Bruno Busic je bio jedan od osnivaca HNV (Hrvatskog nacionalnog veca), koji je objedinjavao sve razlicite hrvatske emigrantske organizacije , i imao zelju da ih koordinira. Bruno Busic je odlazio iz SFRJ, i vracao se u nju.Cak i nakon dve godine zatvora sto je izvukao, nije ih odlezao. Interesantno je da se zalagao za kontakt sa SSSR-om, i "Hrvatsko prolece" je imalo rusku podrsku. U ustaskim krugovima se smatralo da je ruski spijun. Ne postoji nikakav dosje o Bruni Busicu u arhivima.Naravno , to odmah implicira teoriju zavere, da je dosje unisten, ali i ne postoji nikakav dokaz da je ubijen od strane SDB-a. Istraga koja je provedena u Parizu je vise naginjala na stranu privatnog obracuna, a ne na likvidaciju od strane SDB-a
Zar Đurekovića nisu ubili srpski kriminalci u službi srpskog SDB-a?

Kako to Bruno Busic zna ? Da li je vrsio ankete i dosao do takvog zakljucka ? Bruno Busic je pripadao gay ustaskoj imigraciji.
То није његова изјава него моја, његов је читат који сам приложио.Упоређујући шта је она тада изјавила и шта је рецимо писало касније у меморандуму САНУ, или шта је сам Милошевић изјављивао.Да не причам да је ово 1971 када је Броз још био жив.
Не знам да ли је био геј и не видим како је то утицало на његове политичке ставове ако јесте.

Napisao je knjigu sa naslovom "Hrvatske Ustase i komunisti" gde je vadio citate iz knjige "Ustase i NDH" F.J.Butic, "Slucaj Andrije Hebranga" M.Milatovica, citirao "Proleter", "Vjesnik", list "Ustasa"..Citati su izvadjeni konteksta, nisu dani do kraja, sve u svrhu da se dokaze teza da nema razlike izmedju Ustasa i Komunista, ako pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu.Ignorirao je bitne stavke koje je naveo Lj.Boban (neo Ustasa)

a) Kod formule »klasa protiv klase«, u uvjetima beskompromisnog opredjeljenja za socijalističku revoluciju, ustaški se pokret ni u kojem smislu nije mogao smatrati bilo kakvim partnerom revolucionarnom pokretu u klasno-socijalnom smislu. Ustaški pokret, kao fašistički, označavan je kao »zamjena jedne diktature drugom«, kao zamjena postojećega građanskog društva njegovom još gorom varijantom.Ako je odlučno odbacivan oportunizam »reformističke opozicije«, ta je odlučnost u slučaju ustaštva (oslonjenog na fašizam) mogla bit isamo naglašenija, beskompromisnija.

b) Ustaški pokret nije bio ni »oportunistički« ni »reformistički«, kako je to bio drugi dio građanske opozicije u Hrvatskoj. Naprotiv, bio je radikalan, napose u dijelu svog državno-pravnog (nacionalnog) programa.Radikalan, reklo bi se, po dalekosežnosti svojih ciljeva, slično kao i revolucionarni pokret. No ta je sličnost bila posve prividna, formalna, a nikako stvarna. Nacionalno (državno-pravno) otcjepljenje, za koje su se zalagali i revolucionarni i ustaški pokret, bilo je, i po metodama i po ciljevima, posve različito.Otcjepljenje, u program revolucionarnog pokreta, bilo je, u klasno-socijalnom smislu, u funkciji socijalističke revolucije, a u državno--pravnom, u funkciji federacije balkanskih radničko-seljačkih republika, u funkciji vezivanja uz Sovjetski Savez.Otcjepljenje programa ustaškog pokreta, bilo je u funkciji reakcionarne alternative unutar građanskog društva (u funkciji fašizma), u funkciji vezivanja za tabor fašističkih zemalja, potčinjavanja Hrvatske tim zemljama.

Prema tome, na toj relaciji, i realiziranju otcjepljenja i njegovih ciljeva, u konceptualnoj dimenziji nije moglo biti partnerstva revolucionarnog i ustaškog pokreta.

Back