Hrvatsko narodno vijeće (HNV) protiv hrvatskog entiteta u BiH

rendianka

Poznat
Poruka
8.536
eto a ja sam ..još prije godinu dana govorio da treba ukinuti sve entitete distrikte i ostala sranja...i bit ce tako..

Ovog puta se ne slazem sa tobom.Imam prijatelje u Hercegovini koji su mnogo razocarani sto su uopste bili u ratu i ginuli a nisu dobili
ono sto su ocekivali, iz Sirokog brega su . Treba Hrvatima dati poseban entitet u Bosni.Da li znas da su iz Zenice i drugih gradova i sela
puno Hrvata izbeglo u Dalmaciju i tamo ostalo samo zato sto su se razbuktale strasti muslimana. Mir u Bosni i lep zivot samo moze
biti ako sva tri naroda imaju svoje.U protivnom Bosna ostaje tamni vilajet.Odi do Mostara pa da vidis koliko su podeljeni ja sam to video.

Morpheus

Primećen član
Poruka
683
Ne trosite tipke na deskripciju odnosa Kroasana i Svaba, Vampirovi smajliji vrede tisuca tipki...
kissmypng.gif
kissass.gif

:)

Gilko Bilboa

Veoma poznat
Poruka
12.513
Markešić: HNV je protiv hrvatskog entiteta u BiH

Hrvatsko narodno vijeće BiH se suprotstavilo novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje, odnosno uspostavi trećeg ili hrvatskog entiteta. Takođe upozorava na opasnosti koje bi moglo donijeti stvaranje nacionalnih saveza kao osnove za konstituisanje nove bh. vlasti.

O evropskoj budućnosti BiH, kaže predsjednik Vijeća fra Luka Markešić, uz osnovnu poruku:

„Da se vlast formira tako da BiH postane država koja će biti sposobna da uđe u EU, a to znači formiranje jedne pravne države, demokratske i socijalne države. Jer problem u BiH je socijalno pitanje - ne nacionalno nego socijalno. Naravno, ova dva pitanja su svagdje, pa i u BiH, međusobno povezana.I ova dva entiteta je pogrešno dijeljenje BiH, ali još bi pogrešnije i još bi veće zlo bilo da se BiH podijeli dalje na tri entiteta. “

Institucionalna ravnopravnost

Hrvatsko narodno vijeće je istovremeno i protiv zasebnog entiteta za Hrvate BiH.

„Mi smatramo da bi to bilo na štetu baš Hrvata u BiH, za njihovu neravnopravnost. Dakle, veliki dio Hrvata u BiH, koji je bio izvan Hercegovine, bio je pogođen upravo neravnopravnošću, i to i unutarnjom neravnopravnošću - i uopće neravnopravnošću i prema drugim narodima u BiH. Zato smo mi za institucionalnu ravnopravnost, naravno da smo za ravnopravnost i ljudi i naroda u BiH, pa konačno, i za stvaranje ovog mentaliteta da ljudi pojedinačno prihvaćaju jedni druge, bez obzira na vjeru, na narodnost, na nacije, na politička opredjeljenja itd. Upravo ove su različitosti kao npr. u Švicarskoj - tu postoji jako mnogo različitosti, ali Švicarska je zemlja koja je u Evropi najduže živjela u miru“, naglašava Markešić.

http://www.slobodnaevropa.org/content/intervju_fra_luka_markesic/2251439.html

Nista novo...

Stvaranje velike rvatske...

Pajceki znaju svoje podlosti u sutjmurasti celofan zapakovati...

BH. Srbin

Domaćin
Poruka
4.074
A sto to tako zar Mostar ili njegov hrvatski deo ne bi mogao da bude ekonomski centar, ili vec gde oni odrede.

U Mostaru je broj stanovnika Hrvata i Bošnjaka izjednačen. Uz to ni Srbi koji žive u Mostaru nipošto ne žele da se formira treći entitet, kao što su i Bošnjaci protiv toga. Bez saglasnosti sva tri naroda nema promjene ustava, tako da HDZ nikada neće dobiti podršku Bošnjaka, nekih drugih hrvatskih stranaka kao i dobrog dijela srpskih stranaka i Srba koji žive ili su živjeli na tom području.:)

iwo jima

Elita
Banovan
Poruka
20.251
Bogumi ja bih dodao i ako sam Srbin iz Srbije ,Hrvatima obavezno dati da
imaju svoj entitet u Bosni. Sto se tice pripucavanja na krsti izmedju Srba i Hrvata
postajete malo monotoni sa podjebavanjima i posalicama jedni na racun drugih
Pitanje na temi je ozbiljno pa stoga treba ozbiljno i pisati o istom.

..bilo je sličnih tema..i samo je jedno objašnjenje..Milorad the Dudlek..želi prebaciti lopticu na Hrvate iz BiH...da im treba neki entitet štagod li već..time bi se BiH..samo još više rascjepkala...a to ide na ruku...četnicima u BiH...( namjerno sam napisao četnicima a ne Srbima jer je tu velika razlika)..treba raditi kontru....treba ukinuti entitete...distrikt..i to je to...

gost 214153

Poznat
Poruka
7.802
..bilo je sličnih tema..i samo je jedno objašnjenje..Milorad the Dudlek..želi prebaciti lopticu na Hrvate iz BiH...da im treba neki entitet štagod li već..time bi se BiH..samo još više rascjepkala...a to ide na ruku...četnicima u BiH...( namjerno sam napisao četnicima a ne Srbima jer je tu velika razlika)..treba raditi kontru....treba ukinuti entitete...distrikt..i to je to...

:hahaha: Чудни неки четници...

japanski-cetnici.JPG

...види га онај у средини, иза...прави чича.

Mjöllnir

Domaćin
Poruka
3.501
U Mostaru je broj stanovnika Hrvata i Bošnjaka izjednačen. Uz to ni Srbi koji žive u Mostaru nipošto ne žele da se formira treći entitet, kao što su i Bošnjaci protiv toga. Bez saglasnosti sva tri naroda nema promjene ustava, tako da HDZ nikada neće dobiti podršku Bošnjaka, nekih drugih hrvatskih stranaka kao i dobrog dijela srpskih stranaka i Srba koji žive ili su živjeli na tom području.:)

Mostar je podjeljen ko Berlin 45-89...tako da ne vidim problem:)

Zapadni Mostar im bude centar:)

rendianka

Poznat
Poruka
8.536

Iwo popravi tu slavinu da ne curi i zahebi vise cetnike ,partizane i ujke znas valjda koja je godina sada pocnimo da zivimo u sadasnjosti.

rendianka

Poznat
Poruka
8.536
Bojim se da neće....ovaj zid je od mrznje sacinjen
Ili vas Hrvati Hercegovci obozavaju,to hoces reci?:lol:

O toleranciji koja vlada u Mostaru govore i napadi poturica na Hrvate i obratno..

Tolerancije u mostaru nema ali to ne znaci da Mostar ne bi mogao biti centar HR entiteta
Mostar je lep grad a sto ti rece i Berlin je bio podeljen sto ne bi Mostar. Srba je u Mostaru sada
vrlo malo i obe strane bi ih vise postovale kao manjinu ako bi Hrvati dobili svoj deo.

RSmusliman

Domaćin
Poruka
3.743

ja sam protiv treceg promjenom ustava,nema diranja dejtona,naprotiv potrebno se vratiti u okvire dejtonskog ugovora ali ako hrvati krenu vaninstucionalno da se bore ja sam za hrvate jer bi to znacilo raasulo ove monstrum drzave......protiv sam dodikove politike i saveza sa hdzovima,dodik samo produzava agoniju potrebno je pustiti ustase niz vodu pa nek se dizu na unistenje ove frankenstajn drzave ako mogu

RSmusliman

Domaćin
Poruka
3.743
Trećim entitetom, hrvatski narod bi praktično nestao. U entitetu u kojem nema ekonomskog centra, nema opstanka.

Slična situacija kao i sa Srbima u istočnom dijelu RS-a.

lupetas hrvati imaju najacu ekonomiju u bih,vecinom hrvatskim parama se puni budzet federacije..........................a istocni dio RS ima tri jaka centra a to su Bijeljina,Srpsko Sarajevo i Trebinje

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
"SDP, SDA, NS RZB i HSP BiH usaglasili programsku platformu
Subota, 18 Prosinac 2010.
U Sarajevu je u subotu usaglašena programska platforma pod nazivom "Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u instuticijama BiH u mandatnom periodu 2010.-2014." između političkih subjekata Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava BiH (HSPBiH).

Glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić kazao je Feni da je ovo programski dokument, te da će posebnim dokumentom biti precizirana raspodjela funkcija, pozicija i svega ostalog i da se o tome danas nije razgovaralo.

„Ova platforma je otvorena za ostale političke subjekte i mi im upućujemo poziv da je razmotre. U ponedjeljak će biti organizirana konferencija za novinare na kojoj će govoriti lideri ove četiri političke partije i bit će prezentirana platforma, Sdp ostaje pri tome da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz naše stranke“, dodao je Mašić.

U platformi je precizno definirana mapa puta u vezi s euroatlanskim integracijama i s ciljem ubrzanja procesa, definirana pitanja rješenja vojne, državne imovine, popisa stanovništva, zatim utvrđeni ekonomski i politički prioriteti, set pitanja u vezi ekonomskog opravka, definiran je set konkretnih zakonskih rješenja koje je potrebno donijeti na svim razinama u BiH i drugo."
http://www.poskok.info/index.php?op...ramsku-platformu&catid=89:bh-lonac&Itemid=401

Zapadni susjed

Elita
Banovan
Poruka
17.686
Markešić: HNV je protiv hrvatskog entiteta u BiH

Hrvatsko narodno vijeće BiH se suprotstavilo novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje, odnosno uspostavi trećeg ili hrvatskog entiteta. Takođe upozorava na opasnosti koje bi moglo donijeti stvaranje nacionalnih saveza kao osnove za konstituisanje nove bh. vlasti.

O evropskoj budućnosti BiH, kaže predsjednik Vijeća fra Luka Markešić, uz osnovnu poruku:

„Da se vlast formira tako da BiH postane država koja će biti sposobna da uđe u EU, a to znači formiranje jedne pravne države, demokratske i socijalne države. Jer problem u BiH je socijalno pitanje - ne nacionalno nego socijalno. Naravno, ova dva pitanja su svagdje, pa i u BiH, međusobno povezana.I ova dva entiteta je pogrešno dijeljenje BiH, ali još bi pogrešnije i još bi veće zlo bilo da se BiH podijeli dalje na tri entiteta. “

Institucionalna ravnopravnost

Hrvatsko narodno vijeće je istovremeno i protiv zasebnog entiteta za Hrvate BiH.

„Mi smatramo da bi to bilo na štetu baš Hrvata u BiH, za njihovu neravnopravnost. Dakle, veliki dio Hrvata u BiH, koji je bio izvan Hercegovine, bio je pogođen upravo neravnopravnošću, i to i unutarnjom neravnopravnošću - i uopće neravnopravnošću i prema drugim narodima u BiH. Zato smo mi za institucionalnu ravnopravnost, naravno da smo za ravnopravnost i ljudi i naroda u BiH, pa konačno, i za stvaranje ovog mentaliteta da ljudi pojedinačno prihvaćaju jedni druge, bez obzira na vjeru, na narodnost, na nacije, na politička opredjeljenja itd. Upravo ove su različitosti kao npr. u Švicarskoj - tu postoji jako mnogo različitosti, ali Švicarska je zemlja koja je u Evropi najduže živjela u miru“, naglašava Markešić.

http://www.slobodnaevropa.org/content/intervju_fra_luka_markesic/2251439.html

Ispravno. Franjevci se ionako cijelo vrijeme zalazu za drzavu bez nacionalnih i religijskih podjela, bas kao i bilo tko sa bar dva grama mozga u glavi.

Poanta upravo i jeste u institucionalnoj ravnopravnosti i zastiti interesa, a ne u komadanju teritorije na religijskim osnovama, na sto su se svele "nacije" u BiH.

franjevci.jpg

RSmusliman

Domaćin
Poruka
3.743
"SDP, SDA, NS RZB i HSP BiH usaglasili programsku platformu
Subota, 18 Prosinac 2010.
U Sarajevu je u subotu usaglašena programska platforma pod nazivom "Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u instuticijama BiH u mandatnom periodu 2010.-2014." između političkih subjekata Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava BiH (HSPBiH).

Glasnogovornik SDP-a BiH Damir Mašić kazao je Feni da je ovo programski dokument, te da će posebnim dokumentom biti precizirana raspodjela funkcija, pozicija i svega ostalog i da se o tome danas nije razgovaralo.

„Ova platforma je otvorena za ostale političke subjekte i mi im upućujemo poziv da je razmotre. U ponedjeljak će biti organizirana konferencija za novinare na kojoj će govoriti lideri ove četiri političke partije i bit će prezentirana platforma, Sdp ostaje pri tome da predsjedavajući Vijeća ministara bude iz naše stranke“, dodao je Mašić.

U platformi je precizno definirana mapa puta u vezi s euroatlanskim integracijama i s ciljem ubrzanja procesa, definirana pitanja rješenja vojne, državne imovine, popisa stanovništva, zatim utvrđeni ekonomski i politički prioriteti, set pitanja u vezi ekonomskog opravka, definiran je set konkretnih zakonskih rješenja koje je potrebno donijeti na svim razinama u BiH i drugo."
http://www.poskok.info/index.php?op...ramsku-platformu&catid=89:bh-lonac&Itemid=401

Ocigledno je da je sarajevska politicka elita odlucila poklopiti federaciju i od nje napraviti muslimanski entitet,vidjecemo kako ce proci ovaj pokusaj,ali mislim da se ubrzano blizimo raspletu,u svakom slucaju navijam za ekstremiste iz sdpa,gazi ustase

RSmusliman

Domaćin
Poruka
3.743
Bez hrvatske sloge i pomoći međunarodne zajednice, koja je prilično nesklona BH Hrvatima, postići institucionalnu jednakost i treći entitet čini se onoliko mogućim koliko i polugom od dva metra pomjeriti ovu planetu.

Ali, jednom se mora započeti. Tko nije krenuo taj nikad nije ni stigao.

Hrvati prvo moraju svoj nezavidan položaj pokušati riješiti pregovorima kroz institucije. Ako pozitivan razultat izostane onda referendumom. Bude li Hrvatima i jedno i drugo uskraćeno onda je Hrvatima, kao i svakom drugom narodu, legitimno i izvaninstitucionalno djelovanje. Ovaj put dva HDZ-a dobili su mandat od hrvatskog naroda jednom za sva vremena stati u kraj sarajevskom zulumčarenju u ovoj vječito problematičnoj i nasilno sklepanoj državi.

Hrvati sebi ne smiju ni po koju cijenu dozvoliti još i naredene četiri godine institucionalni i teritorijalni vakum. Bez obzira koja je cijena ona je uvijek manja od vlastitog nestanka.

http://www.hercegbosna.org/kolumne/politika/koliko-nas-voli-sarajevo!-2524.html

evo i ustase najavljuju bunu.........go zlatko go