Hrvatski vojnici odbili zadatak !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Veliki skandal potresao je hrvatske oružane snage i Ministarstvo odbrane. Četiri hrvatska vojnika vraćena su pre dve nedelje iz Avganistana zato što su navodno odbili zadatak na terenu. Zagrebački „Jutarnji list", međutim, prenosi svedočenja drugih hrvatskih vojnika iz Kabula i Mazar Šarifa, koji tvrde da njihove kolege nisu dobile odgovarajuću opremu i da su ispravno postupile.


Na dužnosti... Hrvatski vojnik u sastavu NATO misije u Avganistanu


Prema tvrdnjama izvora u Avganistanu, četvorica vojnika dan nakon što su iz Hrvatske stigla u Mazar Šerif trebalo je zajedno sa mađarskim vojnicima, koji služe misiju na istoj lokaciji, da odu u grad Pul Kurmi. Njihov zapovednik otišao je s delom mađarskog kontingenta dan ranije.

Prema pričama sagovornika „Jutarnjeg lista", vojnici koji dolaze u Avganistan preuzimaju dugo naoružanje, pušku „hekler koh G36" i opremu od svojih kolega koji se vraćaju u Hrvatsku.

- Kad preuzme pušku, vojnik ima dva do tri dana da se na nju privikne. Međutim, vojnike u Mazar Šarifu nisu čekale puške, a panciri su bili bez zaštitnih ploča. Osim toga, nisu imali pištolje kad su stigli u Avganistan, pa su im kolege u bazi u Mazaru dale kratko naoružanje. Zašto su stigli bez pištolja, nije nam poznato - navodi „Jutarnji list".

Problem s Mađarskim vojnicima

Drugi vojnik koji je nedavno bio u Mazar Šarifu tvrdi da hrvatski vojnici imaju velikih problema s Mađarima u Pul Kurmiju.

- Javnosti je prećutano da je prilikom jedne svečanosti mađarski vojnik hrvatsku zastavu bacio na pod, gazio po njoj i pljuvao je. On je poslat kući, da bi se uskoro kao zamena pojavio isti taj vojnik, s istim činom. Kad su naši pitali šta je sad to, Mađari su odgovorili da je to brat blizanac izgrednika koji, eto, ima i isti čin - ispričao je vojnik.



Sledećeg dana četvorica Hrvata stigla su na dogovoreno mesto, gde ih je čekao prevoz. Reč je o kamionu bez ikakve balističke zaštite. Tovarni prostor je bio prekriven običnom ceradom sa procepom na vrhu. Videvši to, vojnici su odbili da se voze oko 200 kilometara u takvom kamionu i koloni za koju nije bilo predviđeno ni obezbeđenje s oklopnim vozilima. Uz to, na snazi je bilo naređenje da vojnici moraju da nose svu zaštitnu opremu, kratko i dugo oružje.

- Kada je hrvatski zapovednik u Pul Kurmiju saznao za „pobunu" svojih vojnika, o tome je trebalo da obavesti zapovednika hrvatskog kontingenta u Kabulu. Međutim, on je zvao Glavni štab u Zagrebu, čime je preskočio važnu kariku u zapovedničkoj liniji. Mađarska strana ubrzo je poslala i protestnu notu u zapovedništvo ISAF-a i NATO-a. Hrvatska komanda u kabulu tek dan posle incidenta obaveštena je o svemu. Započeta je istraga, ali je zaustavljena jer je načelnik Glavnog štaba, general Josip Lucić, već odlučio da četvoricu „neposlušnih" vrati u Hrvatsku. Niko zapravo ne zna s kojim obrazloženjem - piše „Jutarnji list", i dodaje da je vojni skandal otvorio pitanja o funkcionisanju komandnog lanca u hrvatskoj vojsci.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=80414&sectionId=40

Evo jedne priče o neverovatnoj hrabrosti i sjajnoj organizaciji hrvatskih snaga u Avganistanu...i o bratstvu,druženju i poštovanju sa mađarskim vojnicima.:mrgreen:
 
Zar?Pa oni će da prespavaju mandat tamo.Živi bili i doneli par sokolića.:super:

Komandant snaga Sjedinjenih Država i NATO-a u Avganistanu upozorava da će misija „verovatno doživeti neuspeh”, ako se tokom naredne godine u tu zemlju ne uputi više vojnika.

List „Vašington post” je u današnjem izdanju objavio za javnost otvorene delove procene generala Stenlija Mekristala, koja ima 66 stranica teksta. General je napisao da će neodgovarajuća sredstva dovesti do dužeg i skupljeg sukoba u Avganistanu, koji će se verovatno završiti porazom. Ipak, on je naglasio da je uspeh u toj zemlji i dalje dostižan, ako vojne snage budu uspele da preokrenu pobunjenički zamah.


Morace Kroati jos soldzera da posalju tamo
 
misoni i ekipa:idea:

ako vas puca neka depresiva vašeg beznađa a jedini lek vam je za to blaćenje Hrvatske i/ili hrvatskog naroda onda vam ""toplo"" preporućam još veći skandal od ove teme...

:arrow:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hoce-li-bajic-zbog-hep-a-ispitati-i-sanadera.html

da otvorite temu i da se smejete hrvatskoj gluposti kakve nadaleko nema....a sve zahvaljujuć reta3diranoj vlasti i HDZu:eek:




:bye:

To mi nije interesantno.Ovi vojnici su zanimljivi zato što se 'ercegovci i Dalmoši ku*če po celi dan kako su hrabri i neustrašivi vojnici.I što se kunu u Mađare o oni vam pljuju i gaze zastavu.
 
Vratiće ove što su pobegli.Verovatno će Kosorka da ih pazi da ne zbrišu ponovo.

da se razumijemo, ipak se tu radi o "elitnim postrojbama":hahaha::hahaha::hahaha: moral ostatka hv je jos bolji, nemaju ni jedan ispravan avion, u helikopter zbog buke (jer se raspada)
stavljaju proizvoljno staklenu vunu pa helikopter padne itd,itd. ***. ja ZNAM sta bi vratilo moral u te borbene redove: vjest da srbi spremaju napad na cro:hahaha::hahaha::hahaha: ovo sa afganistanom ih bas i ne odusevljava
 
јадни авгнистанци ко им све долази да их убија и малтретира, баш јадни
а сви су таоци америчке производње дроге

Cjepiva protiv droge
Ni užitka ni ovisnosti!

*

Sigurnost jednog protukokainskog cjepiva već je uspješno provjerena kod liječenih ovisnika, volontera
*

Pod utjecajem antiheroinskog cjepiva ovisnici o heroinu neće osjetiti užitak droge, niti će tražiti nove doze. Novi načini liječenja ovisnosti trebali bi poništiti privlačnost droge, pomoći ovisnicima, ali i spriječiti buduće generacije da postanu narkomani
*

Izrađuju se cjepiva protiv kokaina, fenciklidina (PCP ili anđeoski prah), metamfetamina, pa ček i nikotina Jedno protukokainsko cjepivo već je uspješno testirano na liječenim ovisnicima, dobrovoljcima.
*

Cjepiva se čine mnogo boljim rješenjem od dosadašnje terapije. Protutijela se ne miješaju u moždanu kemiju, pa je i manje popratnih pojava, a učinak im je dugotrajniji nego dosadašnjih lijekova http://www.moravek.net/ovisnosti/dk-31-02.html
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top