Хрватски Срби

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.index.hr/vijesti/clanak/...n-dedic-nisu-nista-dobro-donijeli/454709.aspx
:rtfm:

Press nabrojao "hrvatske Srbe": Zar vam Tesla i Arsen Dedić nisu ništa dobro donijeli?

SRPSKI tabloid Press ponukan Kerumovom izjavom o tome kako "Srbi nisu nikad ništa dobro donijeli Hrvatskoj" potrudio se pobrojati poznate Srbe, rođene ili afirmirane u Hrvatskoj.

Ne želeći ulaziti u povijesne razloge netrpeljivosti između Srba i Hrvata, Press svojim tekstom želi pokazati kako su "znameniti hrvatski Srbi" itekako mnogo dobroga donijeli Hrvatskoj.

Kao prvi primjer navode Josipa Runjanina, kompozitora hrvatske himne "Lijepa naša" i prenose pitanje s jednog hrvatskog foruma "kako se Kerum osjeća kad desnom rukom na srcu odaje počast himni koju je uglazbio jedan Srbin?".

Nikola Tesla i Đorđe Novković

Sljedeći, i najočitiji primjer je najpoznatiji hrvatski Srbin, Nikola Tesla. Podrijetlom iz Smiljana kraj Gospića, Press navodi kako mnogi smatraju da mu je podmetnuta njegova poznata izjava da je "ponosan na svoju srpsku majku i hrvatsku domovinu", jer tada Hrvatska kao država nije ni postojala. Teslinu izjavi iskoristio je i Sanader u svojem govoru 2006. godine na 150. godišnjicu Teslina rođenja.

Đorđe Novković, poznati producent i autor pjesama te otac Borisa Novkovića, bio je autor pjesme "Danke Deutschlandt" kojom je Hrvatska zahvalila Njemačkoj za priznanje 1992. godine. I on je Srbin i to iz Šapca, a svoju karijeru gradio je u Hrvatskoj gdje je proslavio mnoge zvijezde i bio autor nekoliko stotina hitova.

Od Petra Preradovića do Dade Prše

Od zanimljivijih imena hrvatskih Srba tu su, dakako, glumac Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Bogdan Diklić i Zdravka Krstulović. Zatim niz znanstvenika poput Milutina Milankovića i Josipa Pančića. Neki naši lingvisti također su bili srpskog porijekla, poput Milana Rešetara i Pere Budmanija.

Od književnika tu su Petar Preradović, Vladan Desnica, Grigor Vitez, Simo Matavulj, Mirko Car, Arsen Diklić, itd. Jedan od najpoznatijih kipara u Hrvatskoj, Dušan Džamonja bio je Srbin. Od političara, ističu se Svetozar Pribićević i Baltazar Bogišić.

Čak se nabrajaju i poznati sportaši odnosno sportašice, pa su se na popisu hrvatskih Srba našli: plivač Miloš Milošević, košarkaš Arijan Komazec, streljačica Jasna Šekarić, nogometaši Dado Pršo i Vladimir Beara. Osim Đorđe Novkovića, na popisu hrvatskih kompozitora srpskih korijena nalaze se Arsen Dedić i Branimir Johnny Štulić.
 
ybote ove budale iz pressa uzimaju postove sa foruma i onda od toga pishu tekstove ,ko kad bi neko ovdasnje umotvorine objavljivao u novinama :mrgreen: mada je tekst u sustini solidan
Diskutant #277683


Broj postova: 218

28.9.2009 20:44 | Naslov: Znameniti hrvatski Srbi Prikaži/Sakrij | Citiraj
Obzirom da je Željko Kerum ustvrdio da nam Srbi nisu nikad ništa dobrog donijeli, ja sam si dala malo truda da ispitam ovu Kerumovu tvrdnju koja ima mnogo poklonika u državi. I došla sam do zapanjujućih rezultata - ne samo da su nam puno toga dobrog donijeli, nego neke od civilizacijskih tekovina koje danas uživamo kao nešto sasvim uobičajeno ne bi postojale da nije bilo Srba ( izmjenična struja).
Kako topic ide, očekujem od diskutanata da nadopunjuju moj početni niz, te da nam o svakom slavnom hrvatskom Srbinu napišu par crtica njegovih generalija. Krenimo.

Nikola Tesla - Srbin iz Smiljana u Gospiću. Iako je osvijetlio cijeli svijet te se oduvijek ponosio srpskim rodom i hrvatskom domovinom, devedesetih je njegova rodna kuća bila minirana.

Josip (Josif) Runjanin - Srbin rođen u Vinkovcima, skladatelj Hrvatske himne.

Petar Preradović - jedan od najplodnijih pjesnika ilirskog pokreta, krajiški oficir i general-major

braća Mirko i Stevan Seljanin - osnivači Hrvatske znanstvene misije

Jovo Stanisavljević Čaruga - hrvatski Robin Hood

Rade Končar - narodni heroj

Dušan Vukotić - jedini hrvatski oskarovac

Vojin Bakić i Dušan Džamonja - akademski kipari

Vladan Desnica, Simo Matavulj - književnici

Ovo je tek početak u koji ću uskočiti s malom digresijom - kako se Kerum osjeća kad sa desnom rukom na srcu odaje počast himni koju je uskladio jedan Srbin??
evo i potpunije,originalne verzije :mrgreen:
 
:hahaha::hahaha::hahaha:

Čudno kako Vuku Karadžiću nije palo na pamet da "narodski" jezik potraži u srpskom narodu, odnosno u Srbiji.
Ne znam zašto je hodao po Hrvatskoj, Vojvodini, kako bi napravio "srpski" jezik. :think:

Pobogu..ljudi je'l vi znate odakle je Vuk Karadzic? :rtfm: Loznica..Trsic..sira okolina Macva i zap.Srbija. Idite sada u te krajeve...govor je isti..

btw..ko je to ziveo u Vojvodini u to vreme? Pa, valjda Srbi sa Kosova !!! ;)
 

Back
Top