Хрватски продор на Исток!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Хрватски продор на Исток


Пише: Трифун Ристићчетвртак, 19 јул 2012 18:06За ФБР припремио Д. Симовић

Економско уређење у Србији почива на догми о отвореном и слободном тржишту, али је
после деценије такве политике сада очигледно да су поједине државе, посебно Словенија и Хрватска, искористиле заблуде српских либерала и циљно усмериле свој капитал на улагања и откуп компанија у стратешким гранама српске привреде.

У исто
време, ове две државе су на све начине настојале да спрече реципрочна улагања, и компанијама из Србије омогуће равноправан третман на свом тржишту. Економска офанзива Хрватска је наишла у Србији на добар пријем и потпуно отворена врата, али су 13 година узајамних односа довеле до изразите несразмере у привредним односима. У периоду од1999. до краја 2010. хрватске инвестиције у Србији су према подацима Хрватске народне банке износиле 523,8 милиона евра. Хрватска је шести највећи улагач у Србији, која је прошле године била на трећем месту улагања хрватских компанија, после Холандије и БиХ. У Србији данас послује око 200 хрватских компанија, а најзначајније и највећесу Агрокор, Атлантик Група, Нексе група, Магма, Виндија, Подравка, ДИВ Самобор. Ове фирме су се у Србији усмериле ка куповини фабрика прехрамбене индустрије и природних ресурса, што се види и из структуре хрватских улагања. Највише средстава је уложено у пољопривреду, лов и услуге (47 одсто); производњу осталих неметалних и минералних сировина (19 одсто); производњу хране и пића (18 одсто). Далеко испод ових привредних грана су извршена улагања у производњу машина и уређаја (два одсто); производњу електричних машина и апарата (два одсто); осигурање и пензијске фондове (два одсто); трговину на велико и посредовање у трговини (два одсто).Међу првим хрватским инвеститорима у Србију био је „Агрокор“ Ивице Тодорића, који јефебруара 2003. године, за 10,25 милиона евра купио фабрику сладоледа и смрзнуте хране „Фриком“. „Агрокор“ је између осталог постао и власник и фабрике уља„Дијамант“, Кланице у Пландишту, „Кикиндског млина“, ланца хипермаркета „Идеа“ , али и воде “Мивела“, „Нове слоге“ из Трстеника и „Златног трага“ из Лесковца. Тодорић је купио и више од 25.000 квадрата фабрике „ИМТ“ одливака на новом Београду, где је уместо дистрибутивног центра за „Фриком“ отворио супермаркет „Идеа“.

Хрватска
„Атлантик група“ је постала власник: „Соко штарка“, „Гранд прома“ и „Паланачког кисељака“, „Млекара Лаура“ је купила „Сомболед“ из Сомбора, док је „Виндија“ купила:„Млекару Лајковац“, фабрику сточне хране „УНИП“ из Ваљева и 8 фарми „Агрожива“ у Пландишту. Хрватске трговинске фирме “Биљемеркант”, “Певец”, КТЦ и “Босо” купиле су више од 70 продајних објеката у Војводини. Предузеће “ТНОР” купило је пакет 42 посто акција у фирми за гајење жита и других усева “Ердевик”, а инвеститорима из Хрватске продата су и предузећа „Радијатор Зрењанин“, „Потисје Кањижа“, „Интекс“ из Младеновца, „МИНхолдинг“ из Сврљига, „Фабрика хартије Београд“, циглана „Ударник“, „Миленијум осигурање“, „Џолy травел“. Компанија „Нашице цемент“ која послује уоквиру „Нексе групе“ је у Србији постала делимични власник пет предузећа која се баве производњом грађевинског материјала: каменолом “Јелен до”, “Стражилово”, „Опека“, “Полет” из Новог Бечеја и “Потисје” из Кањиже. Компаније из Хрватске су током протекле деценије стекле чврст положај и знатан утицају Србији, а говори се и о врло јаком хрватском лобију у Србији, који често појединим компанијама омогућава привилегован положај и даљи продор на тржишту Србије. Тако је “Агрокор“ Ивице Тодорића по укупном приходу на годишњем нивоу који остварује у Србији друга по величини приватна компанија одмах иза „Делта холдинга“ МирославаМишковића, а о утицају капитала из Хрватске свакако сведочи и то што Тодорићевим фирмама, „Идеа“ и „Дијамант“ маркетиншке услуге пружа компанија „Мултиком“ чији је сувласник Драган Ђилас, градоначелник Београда и високи функционер Демократскестранке. Такође, о озбиљности и организацији којом привредници из Хрватске приступају српском тржишту сведочи и то што је на пример Хрватска државна компанија Јанаф на положај директора подружнице у Београду поставила бившег директорахрватске тајне службе Јошка Подбевшека.

Рампе за капитал из Србије
————————————————-
Хрватски продор на Исток-2

Пише: Трифун Ристићчетвртак, 19 јул 2012 18:06

С друге стране, ситуација је потпуно другачија. Словенија и Хрватска су у последњих
неколико година пласирали стотине милиона евра у Србију, док српских фирми скоро да нема у те две земље. У Хрватској сада послује десетак представништава српских компанија, док улагања из Србије у хрватску привреду износе око 40 милиона евра. Досада су остварене само три значајније инвестиције из Србије – средином 2008. године „Свислајон Таково“ је купио фабрику “Еурофуд маркет” из Сиска, једног од водећихкондитора на подручју Хрватске, у вредности од око 20 милиона евра. „НЦА Инвестментгруп“ из Београда је крајем 2010. године постала већински власник хрватске трговачке компаније „Магма“ за око 25 милиона евра, али, према подацима Привредне коморе Србије, обе компаније су у проблемима на тржишту Хрватске, док „НЦА Инвестмент груп“ разматра могућност повлачења. Трећа српска инвестиција у Хрватској је “Тесла штедна банка“ са оснивачким капиталом од око 3 милиона евра. Власници и оснивачи банке су Фонд за развој Војводине и Фонд за развој Србије, а она има за циљ подстицање предузетништва и малих породичних имања, посебно за српске повратнике. Србија је са Хрватском у последњих неколико година закључила око двадесетс поразума и протокола у најважнијим областима сарадње, почевши од нормализације односа до слободне трговине, али они нису отворили врата компанијама из Србије. Собзиром на бројна негативна искуства, многи привредници из Србије сматрају да у Хрватској постоји одбојност према српским производима и улагањима, а да се предузећима из Србије се спречава долазак бројним нецаринским баријерама, нелојалном конкуренцијом домаћих фирми и дискриминацијом српских предузећа уприватизацији хрватских фирми. Тако је например Денјуб фуд групи је ускраћена куповина Карловачке млекаре иако је дала једину валидну понуду, Комтрејд је на једном тендеру у Хрватској имао најнижу цену, али је посао добила другопласирана фирма, а ни компаније „Галеб група“ и „Делта“ упркос најбољим понудама на тендеру нису успеле да реализују своје инвестиције. Познат је и пример спора Слободана Вучићевића и његовог партнера из Хрватске око власништва над брендом Турбо лимач, када је српском бизнисмену забрањено да у Хрватској користи бренд за који је платио 18 милиона евра. Српске компаније наилазе на бројне препреке.

./.


 
Један од веома важних, међусобно нерешених проблема, јесте и питање имовине и имовинских права предузећа, а српска предузећа имају проблем и што тешко и у ограниченом броју добијају дозволе за транзит кроз Хрватску Србија и Хрватска су потписнице споразума ЦЕФТА о слободној трговини, али Београд…

….

и Загреб до сада нису успели да потпишу билатералне споразуме како би се смањиле
царине за пољопривредне производе. Зато Србија као извозник хране бележи дефициту размени са Хрватском од чак 117,3 милиона долара. Проблем за српску страну је и то што хрватски цариници траже да пратећа документација буде искључиво на латиници, и да се у произвођачке спецификације тачно унесу нормативи утрошка материјала – штозадире у правила о заштити пословне тајне. Постоји и проблем слободне трговинедуваном – вредност извоза цигарета из Хрватске у Србију је у 2010. била 9,8 милионаевра, а од сва четири произвођача цигарета у Србији, до сада једино Јапан тобакоинтернешенал (ЈТИ) успео да извезе цигарете на хрватско тржиште у вредности од337.000 евра, Србија је због проблема са Хрватском алармирала све надлеженеинституције у ЦЕФТА (главни проблем су бројни стандарди и препреке), али Хрватска досада није реаговала на предлог о стварању радне групе која би се бавила овимпитањем. Улазак Хрватске у ЕУ 2013. означиће и њено иступање из споразума ЦЕФТА,због чега би она могла да има неке проблеме у трговини са Србијом, али ће Хрватсканастојати да сачува неке повластице у трговини са земаљама ЦЕФТА, и зато ћевероватно тражити да се измени Споразум о стабилизацији и придруживању измеђуСрбије и ЕУ.Економија у служби политикеУ својим односима са Србијом

Хрватска врло систематично гледа своје интересе, због
чега је дискриминација српске робе и српских компанија у Хрватској била врло раширена. Да је то била и политичка одлука, сведочи и изјава Иве Јосиповића на отварању Бизнис форума у Загребу 2010, када је приликом сусрета са Борисом Тадићем саопштио да „политика више неће блокирати економску сарадњу Хрватске и Србије”.Хрватски председник је тада рекао и да је у “неким другим временима постојала политика опструкције, предрасуда и страхова од те сарадње, али да је то време сада прошло”. Јосиповић је тада потврдио да је било дискриминације српских компанија уХрватској (али је и Тадићу дао листу хрватских компанија за које је тврдио да су су биле дискриминисане у Србији” Упркос заклињањима два председника, привредни односи ипак нису побољшани, делом због кризе а делом због наставка старе праксе. Укупна робна размена Хрватске и Србије прошле године је износила 933,6 милиона америчких долара, при чему је дефицит Србије износио 752.000 долара.

Из Хрватске у Србију
највише се извозе производи од стакла (балони, боце, контејнери), лака уља од нафте и минерала, трансформатори, полиетилен, цигарете, семе сунцокрета, течни пропан, сардине и сарделе. Из Србије се у Хрватску увозе бакарне жице, уљане погаче и остациод семена сунцокрета, папир, делови клипног мотора с унутрашњим сагоревањем, електрична енергија, сирово уље од сунцокрета, слатки бисквити и вафли и сл. Структура српског извоза у Хрватску је неповољна јер доминирају сировине и репроматеријал, као и производи нижих фаза обраде. Такође, међу извозницима из Србије у суседну државу има пуно предузећа која су у процесу приватизације купиле или основале хрватске компаније, које на тај начин зарађују и на увозу из Србије.Српске инвестиције у Хрватској могу очекивати равноправнији третман у Хрватској тек
са њеним уласком у ЕУ, јер је ССП-ом између Србије и ЕУ предвиђена и међусобна заштита инвестиција, тако да ако неки инвеститор из Србије у Хрватској буде дискриминисан, може упутити жалбу Европској комисији. С обзиром на кризу, привредници обе земље најављују унапређење сарадње, коме би требало да дорпинесе и отварање представништва Привредне коморе Србије у Загребу, које је отворено десет година пошто је Хрватска привредна комора отворила своје у Београду. Ово представништво би требало да даје савете и подржава српске фирме при уласку на хрватско тржиште и допринесе развоју сарадње, која се најављује већ неко време. У круговима српских привредника сада се говори о могућностима заједничког наступа на трећим тржиштима, које би помогле ублажавању тешких последица кризе. Хрватске фирме интересују трговински уговори Србије са Русијом и неким арапским земљама, а према речима званичника из Привредне коморе Србије, српска предузећа која би била отворена у Хрватској би требало да има низ користи од уласка Хрватске у европско заједничко тржиште.Насупрот сукобима из 90-их, последњих година је између Хрватске и Србије дошло до извесног приближавања, зарад уласка Хрватске у ЕУ и додељивања Србији статуса кандидата.

Ипак, и поред примера регионалне сарадње и сусрета председника ИвеЈосиповића и Бориса Тадића међусобни односи су и даље врло компликовани и оптерећени озбиљним нерешеним питањима. Међутим, док је Београд широм отворио врата, Хрватска, спонзорисана од стране Немачке разгранала је свој утицај у Србији, док је српски у Хрватској сведен на најмању могућу меру. Успеху такве политике Хрватске сигурно је у многоме допринела сама Србија, неразумним отварањем тржишта капиталу земље која јој се пречесто показује као отворени непријатељ.

http://facebookreporter.org/2012/07/20/ристић-хрватски-продор-на-исток/

*******************************************************************

Ко има стрпљења да прочита и размисли о прочитаном СХВАТИЋЕ какву смо усташоидну, квислиншку и издајничку власт имали у ДС-у ------ а још увек у Драгану Ђиласу.....

Треба ПРЕКИНУТИ ВИШЕ ОВАЈ ЛАНАЦ ВЕЛЕИЗДАЈНИЧКИХ ПОСТУПАКА!!!!!!!!

 
Из срца мора? Не свиђа ми се. Бљутаве су.
Риал туњевина је одлична. И она са умаком од рајЋице.

А остало све маћадо. Сем што треснем инострано пиво с времена на време. Кад се има пара. :mrgreen:

едит: Мада Лвмбро је јефтинији од ових наших пива. :think:
@tema Србија још увек није тржишно орјентисана привреда, него плански. Планирамо како да распродамо ово мало што је остало! :super:
 
све хрватске и словеначке компаније треба почистити из србије, реципроцитет, србским компанијама није дозвољен продор на њихово тржиште - према томе реципрочна мера је да се и њихове компаније протерају из србије. срећом тадићева прохрватска политика је поражена на изборима и постоје реалне шансе да се то и деси, треба отворити простор компанијама из русије, израела, кине и многих других држава, хрвати нек продају њихову робу на пијацама у бечу.
 
Из срца мора? Не свиђа ми се. Бљутаве су.
Риал туњевина је одлична. И она са умаком од рајЋице.

А остало све маћадо. Сем што треснем инострано пиво с времена на време. Кад се има пара. :mrgreen:

едит: Мада Лвмбро је јефтинији од ових наших пива. :think:
@tema Србија још увек није тржишно орјентисана привреда, него плански. Планирамо како да распродамо ово мало што је остало! :super:
Ja ne jedem nikakvu ribetinu i ta sranja , tako da ne kupujem ništa rvatsko . :
Osim frikom sladoleda na stapiću . :lol:
 
Kad je post ne jedem čvarke i slaninu sapunjaru ,već samo krtinu . :rumenko:
Ovde u Bačkoj i Banatu se u starosedelačkim porodicama jede pragnje i za svetog Nikolu . :lol:
Добро. И мој стриц слави мрсног Светог Николу, али кад је пос’ онда се једе димљена риба на роштиљу и филети сома.
 
Добро. И мој стриц слави мрсног Светог Николу, али кад је пос’ онда се једе димљена риба на роштиљу и филети сома.

Kakve vjerske obicaje imate vi komunisti? Use, nase i podase? Kad je slava il kakav vjerski praznik, onda aj da se ogrjesimo vise nego na obican dan..
 
c/p: Хрватска је шести највећи улагач у Србији, која је прошле године била на трећем месту улагања хрватских компанија, после Холандије и БиХ.

Dakle, BiH više ulaže u Srbiju od Hrvatske. Republika Srpska?
 
c/p: Хрватска је шести највећи улагач у Србији, која је прошле године била на трећем месту улагања хрватских компанија, после Холандије и БиХ.

Dakle, BiH više ulaže u Srbiju od Hrvatske. Republika Srpska?

To se vidi koliko je Srbija liberalnija drzava od Hrvatske koja jos uvek vodi neki rat danas protiv toga da se srpske kompanije smeste u Hrvatsku.A,i da zahvalite se Tadicu i ostaloj bratiji iz bivseg rezima.,i to se dobro zahvalite!
 

Back
Top