Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata

Cro_čvarak

Iskusan
Poruka
6.783

Hrvatska proglasila Mandića, Kneževića i Bečića personama non grata​

REGION Autor: RSE 25. jul 202410:27 44 komentara
Podeli :

andrija mandic i milan knezevic
Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, danas je notom upućenoj Crnoj Gori, izvestilo da su crnogorski političari Andrija Mandić, Milan Knežević i Aleksa Bečić proglašeni nepoželjnima u Republici Hrvatskoj.

U saopštenju se navodi da su proglašeni personama non grata zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa s Hrvatskom i kontinuirane zloupotrebe Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe, prenosi RSE.

POVEZANE VESTI​

Mandić, Knežević i ostali oslobođeni od optužbi u slučaju „državni udar“ u Crnoj Gori

REGION
12. jul 202419

Tužilaštvo traži za Mandića i Kneževića po pet godina zatvora u slučaju „državni udar“

REGION
20. jun 20247
Hrvatsko Ministarstvo žali što je većina u crnogorskom parlamentu zanemarila kontinuirane pozive Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

„Delovanje spomenutih političkih funkcionera posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku, niti je u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji“, navodi hrvatska diplomatska služba.
Mandić je predsednik Skupštine Crne Gore, Bečić je potpredsednik Vlade, a Milan Knežević poslanik vladajuće većine u crnogorskom parlamentu.
Mandić i Knežević su iz stranaka rasformiranog proruskog Demokratskog fronta, a Bečić lider Demokrata.

https://n1info.rs/region/hrvatska-proglasila-mandica-knezevica-i-becica-personama-non-grata/

Poslednja izmena od moderatora:
Meni je neshvatljivo zašto samo njih trojica?
Treba takvim proglasiti svih 41 zastupnika koji su glasovali za rezoluciju. Kao i njihove obitelji. I to na način da kad se pojave na granici, ne znajući da su proglašeni problematičnima za sigurnost RH, ide rješenje o zabrani ulaska u RH i u sve zemlje Schengena.

Treba takvim proglasiti svih 41 zastupnika koji su glasovali za rezoluciju. Kao i njihove obitelji. I to na način da kad se pojave na granici, ne znajući da su proglašeni problematičnima za sigurnost RH, ide rješenje o zabrani ulaska u RH i u sve zemlje Schengena.
Tako je i Srbija trebala za sve koji su glasali za rezoluciju o Srebrenici?

Tako je i Srbija trebala za sve koji su glasali za rezoluciju o Srebrenici?
E, pa to ne znam, sami vidite jel to dobro za vas ili nije.
Za HR je ovo dobro, jer treba davati podršku prozapadnim snagama u CG, a to može na način da diskriminira ove druge.
Crnogorci imaju prava biti Srbi, prosrbi i prorusi, nitko im to ne osporava. Ali, bez prodavanje proeuropske magle NATO-u i EU. Nek idu u srpski svijet, Otvoreni Balkan i slično.

„Ubiće me žena“: Milan Knežević o odluci Hrvatske da ga proglasi nepoželjnim​

Vijestidanas 11:36
Ubiće me žena: Milan Knežević o odluci Hrvatske da ga proglasi nepoželjnim 1
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević na mreži X komentarisao je odluku Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske da bude proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj.

„Znači, moj đed Milan, po kome nosim ime zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda su oni pobijedili, a mi izgubili“, napisao je Knežević.

Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj - napisao je lider DNP-a.

Bečić: Našao sam se na toj listi jer su Demokrate glasale za rezoluciju o genocidu​

Na potez Hrvatske reagovao je i Aleksa Bečić, potpredsednik vlade Crne Gore, uz ocenu da se "na toj listi našao jer su poslanici stranke na čijem je čelu glasali za Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen" mada, kako kaže, ima još predsednika partija koje su glasale i članovi su Vlade zbog čega smatra da "kriterijuma očito nema".
- Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda - naveo je Bečić.

"Vreme je majstorsko rešeto"​

On je podsetio je da je pre nekoliko godina Srbija "Demokrate stavila na crvenu listu" jer su glasali za Rezoluciju o Srebrenici.
Na granici su tada, kako navodi, "maltretirani satima prilikom svakog prelaska više od godinu dana dok ta mera nije ukinuta".
- Sada repriza u nešto malo drugačijem obliku. Vreme je kao i u prvom slučaju majstorsko rešeto - naveo je Bečić i dodao:
- Drage komšije, kao nacionalni Crnogorac i predsednik građanske partije u kojoj su evo deset godina kao braća deluju zajedno ljudi svih vera i nacija, nikada nisam ni ja ni partija koju predvodim delio žrtve po veri i naciji, zato smo uvek sve genocide i zločine osudili, uvek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna, te da ni jedan narod nije i ne može biti genocidan, jer ljude nikada nismo delili osim na ljude i one druge. To je građanska, evropska i civilizacijska vrednost - poručio je lider Demokrata.
Neka, kaže Bečić, svako ceni gde stanuju demokratske i evropske vrednosti i obrasci delovanja.

Grlić Radman: Crna Gora pokazala da joj nije stalo do odnosa sa Hrvatskom​

Gordan Grlić Radman, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske rekao je da je "njihova suverena procena koga će proglasiti nepoželjnim u Hrvatskoj i da predsednik Skupštine Andrija Mandić, potpredsednik Vlade Aleksa Bečić i poslanik Milan Knežević to zaslužuju jer su pogoršali odnose između Crne Gore i Hrvatske".
Kako piše Večernji list, Grlić je rekao kako je Hrvatska dosad podržavala sve aktivnosti Crne Gore u vezi s ulaskom u Evropsku uniju.
Međutim, naglasio je da je potez koji je Crna Gora nedavno poduzela, a koji je pogoršao odnose između zemalja, bio neuspešan u očuvanju dobrosusedskih odnosa.
- Crna Gora je pokazala činom na koji je bila upozoravana, koji nije u skladu s dobro susjednim odnosima, da joj očito nije stalo do odnosa s Hrvatskom - istakao je Grlić Radman.

"Ne planiramo da blokiramo Crnu Goru na putu ka EU"​

U vezi s mogućim blokiranjem Crne Gore na putu prema EU, on je naglasio: "Ne planiramo ih blokirati u EU, jer blokiranje obično nije evropska vrednost i izbjegavamo ga kao instrument".
- Međutim, uvek postoje drugi mehanizmi kako bi se uticalo na određene odluke. Crna Gora mora ispuniti određena merila kako bi završila neke procedure, a Hrvatska će uskočiti s našim merilima, jer još uvek moraju odgovoriti na neka ratna pitanja. Smatram da je došao trenutak da se Crna Gora okrene vladavini prava i proevropskim vrednostima - zaključio je Grlić Radman.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena ambasadi Crne Gore u Zagrebu, obavestilo Crnu Goru da je Republika Hrvatska proglasila Andriju Mandića, predsednika Skupštine Crne Gore, Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, i Aleksu Bečića, potpredsednika Vlade Crne Gore, nepoželjnima u Republici Hrvatskoj zbog sistematskog narušavanja dobrosusedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom i kontinuirane zloupotrebe Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe.
link

Nisu vas obavjestili da ne možete jer ste se našli uvrijeđeni istinom zabraniti ma kome ulaz u komplet EU?
E, pa to ne znam, sami vidite jel to dobro za vas ili nije.
Za HR je ovo dobro, jer treba davati podršku prozapadnim snagama u CG, a to može na način da diskriminira ove druge.
Crnogorci imaju prava biti Srbi, prosrbi i prorusi, nitko im to ne osporava. Ali, bez prodavanje proeuropske magle NATO-u i EU. Nek idu u srpski svijet, Otvoreni Balkan i slično.
Pa jes. Podržavati Mila koji je učestvovao u ratu protiv vas. Ne zna se ko je veći licemjer. Vi ili on.

Back