Hrvatizacija Srbije ??

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
прво пријави модератору на форум.хр тему како спречити успех србијанских спотриста

па после дођи овде да делиш памет и будеш потурица:twisted:

na forum.hr nisam nikada bila ali na neki drugim forumima tamo je mnogo bolje rešeno širenje mržnje.

uostalom, što bi me bilo briga za hrvatske forume ne živim u hrvatskoj? :dontunderstand:

pa više od polovine hrvatske su pokupovali razni stranci, danas u hrvatskoj se mnogi slični tebi na to silno žale.

što se jezika tiče, smešan si, ženski oblici se izmišljau radi političke korektnosti mnogi su različiti od hrvatskih. recimo psihološkinja je u hrvatskom psihologinja, sad što je srpsku generalno osetljiv na reči ženskig roda je drugi problem. obzirom je srpska reč koliko i hrvatska, neuka spodobo.

a zbog ovoga o srpskim političarima koji su etnički hrvati sam prijavila ovaj post. bez dokaza klevetati ljude da rade protiv države samo zbog njihovog hrvatskog rođenja bi trbalo i da je kažnjivo. problem je što to nije originalno tvoja misao već teza izvesnih elemenata koji pokušavaju da se vrate ne vlast posle '99 koji su umesto na smetlištu političke istorije sada u pregovorima za vladu.

Srpski izraz glasi S OBZIROM, neuka spodobice (spodoba u ženskom rodu).

A za klevetanje, pa sad bih i ja tebe trebalo da prijavim zbog uvrede da klevećem bez dokaza, samo mi reci u koju centralu da prijavim? :lol:

Није реч овде да се критикује хрват који је веран Србији. Него хрват који пљује по Србима, хвали туђманову војску и назива Србе највећим злочинцима, уз то функционер дс-а, подржан од дс-а и њихових партнера и део је власти у Србији.

daj mi link za tu vest. molim te.

stvarno je nisam videla.

nećete me se rešiti tako lako, a i ne vole oni ekavski. :roll:

masovno banuju što bi u nekoliko ovdešnjih slučajeva bilo dobro, recimo crofors i zds temo ne bi opstali ni dva sata.
темо не можеш да пишеш на ћирилици а crofors i zds овде заступају њихове интересе,
што значи да су они недемократичнији.:mrgreen:

Bunjevci sa severa Bačke uznemireni su izjavom Pere Kuntića, zamenika predsednika opštine Subotica i prvog čoveka Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini, izrečenom u zagrebačkom Globusu, pre desetak dana. U tekstu "Pobuna Bunjevaca u Vojvodini", Kuntić je rekao da "veruje da će uskoro Bunjevci biti stvar prošlosti".
Ova izjava je dobila na težini pošto je na žetvenim svečanostima "Dužijanca 2006." u Subotici među zvanicama bio i Ante Đapić, političar hrvatske desnice. Posle zvaničnog programa, organizovan je ručak za zvanice kome su prisustvovali Đapić, subotički političari i vicepremijer Srbije Ivana Dulić-Marković.
- Kada u Vršac dođe Žan-Mari Lepen, lider francuskog Nacionalnog fronta, organizuje se niz manifestacija i poručuje da je nepoželjan u Srbiji. A kada u Suboticu dođe hrvatski desničar, onda se sa njim ide na ručak. Uz to, Kuntićeve izjave da će Bunjevci biti stvar prošlosti, a on je bio domaćin Đapiću, nameću pitanje kako ćemo to postati stvar prošlosti - kaže Mirko Bajić, poslanik i član Bunjevačkog nacionalnog saveta.
"Dužijanca" je zvaničan praznik Bunjevaca i oni su ga 5. i 6. avgusta proslavili u Somboru, a nedelju dana kasnije u Subotici.
- Već nekoliko godina "Dužijanca" se u Subotici proslavlja pod direktnim uticajem Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ima za cilj da negira postojanje Bunjevaca, odnosno da bunjevačku kulturu i običaje predstavi kao deo hrvatske kulture. To je jedan od oblika asimilacije Bunjevaca u Hrvate. Pitam se da li je prisustvo Ivane Dulić-Marković i Ante Đapića direktna ili indirektna podrška asimilaciji Bunjevaca - pita se Bajić.
U pomenutom tekstu Kuntić kaže i da je posle ubistva Zorana Đinđića donesen Zakon o manjinama kojim je legalizovana podela na Hrvate i Bunjevce.
- To je laganje čitalaca Globusa, jer je Zakon o manjinama donet u februaru, a Đinđić je ubijen u martu. Bio sam poslanik i sam sam glasao za taj zakon, tako da tu dileme nema. Kuntić plasira neistine čiji je konačni cilj negiranje Bunjevaca - dodaje Bajić.
Zbog stavova da su Bunjevci zapravo Hrvati, izrečenih prošle godine prilikom posete Subotici predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Hrvatske Stjepana Mesića, Bunjevački nacionalni savet je podneo krivičnu prijavu protiv Petra Kuntića zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Da li će ponovo podneti krivičnu prijavu, još nisu odlučili.
Nedavna izjava hrvatskog premijera da je sa nosiocima vlasti u Srbiji razgovarao i o pitanju podele Hrvata na Bunjevce i Hrvate, takođe je razgnevila Bunjevce. U nagoveštajima da će to pitanje u odnosima Srbije i Hrvatske biti rešeno, Bunjevački nacionalni savet vidi, kako je rečeno, "pokušaj gašenja bunjevačkog imena i podvođenja Bunjevaca pod Hrvate". U Bunjevačkom nacionalnom savetu smatraju da se u Srbiji ne čini dovoljno da se takva nastojanja spreče", i zahtevaju da se Bunjevcima omogući pravo na slobodno izjašnjavanje, obrazovanje i informisanje na svom, bunjevačkom, jeziku.
Kao argument ističu da, prema popisu iz 2002, u Srbiji živi 20.012 građana koji su se izjasnili kao Bunjevci. Oni navode i druge argumente u prilog njihove posebnosti, kao, na primer, mađarskog istoričara Ištvana Ivanjija koji u svojoj knjizi o istoriji Subotice piše da "naseljavanje Bunjevaca u Suboticu i njezinu okolinu datira od 1526. godine". Isto tako, Bunjevci navode popise iz vremena Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije gde se vidi da su tretirani kao poseban narod.

Ivana Dulić Marković izaziva sukobe u Vojvodini!!!

темо не можеш да пишеш на ћирилици а crofors i zds овде заступају њихове интересе,
што значи да су они недемократичнији.:mrgreen:

kada sagovornik počne da se kači na tipfeler znam da nema mnogo od smislenog razgovora.

to za ćitilicu jeste, kao nije im zvanično pismo.

žalosno, kao kada se ovde insistira na latinici. meni se baš sviđa što znam oba pisma i kada pišem pišem ćirilicom ali mi je na kompu lakše da koristim latinicu.

kada sagovornik počne da se kači na tipfeler znam da nema mnogo od smislenog razgovora.

žalosno, kao kada se ovde insistira na latinici. meni se baš sviđa što znam oba pisma i kada pišem pišem ćirilicom ali mi je na kompu lakše da koristim latinicu.
Odlično,onda se ne uzbuđuj što neko neće da usvoji hrvatske reči kao srpske i sve će biti u redu.:bye:

ти си почела о правопису и да правдаш хрватштине у српском језику

није тешко бити фини

:arrow:контрол панел:arrow:кеyboard:arrow:language:arrow:add:arrow:serbian:arrow:OK
и то је то

Odlično,onda se ne uzbuđuj što neko neće da usvoji hrvatske reči kao srpske i sve će biti u redu.:bye:

daj mi spisak tih hrvatskih reči. :confused:

bolje se brinimo za uticaj engleskog i za potpunu transformaciju sintakse u srpkom zbog engleske gramatike.

korišćenje zamena za članove, recimo. u pošti sam videla natpis molimo za jedan red, pa samo se jedan red i može napraviti zbog onih stubića, to jedan ima valjda funkciju sličnu onom a/an u engleskom.

te stvari mi daleko više smetaju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back