Hrvatima srpski zvuči veselo i srčano, a Srbima hrvatski romantično

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.235
Luka Trkanjec, korisnik jedne popularne mreže, rekao je: razlike između hrvatskog i srpskog jezika su otprilike na nivou razlika između britanskog i australijskog engleskog jezika.

Smatra se da Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, dok Srbima hrvatski zvuči otmenije, pristojnije, čak i romantično, navodi Večernji.hr. To često može dovesti do smešnih situacija. U leksici ima dosta razlika (susjed/komšija, tisuća/hiljada, domovina/otadžbina), no narodi međusobno dobro razumeu i ove reči.

Stranac koji uči jedan ili drugi od ova dva jezika će svakako razumeti oba, ali odmah će se "čuti" koji je naučio. Ove su suptilne razlike takve da čak ni mi, izvorni govornici, ne možemo da "fejkujemo" govor svojih suseda bez da neko vreme živimo onde i uhvatimo žargon i naglasak, odmah ćemo zapravo biti uhvaćeni.

Kada je reč o pismu, tu ipak ima više razlika jer Srbi koriste ćirilicu, a Hrvati latinicu. Mlađi Hrvati ćirilicu gotovo uopšte ne poznaju, dok su generacije koje su se školovale za vreme Jugoslavije ćirilicu naučile u osnovnoj školi.
link

Meni hrvatski jezik ne zvuci romanticno..jedino kada Dalmoši krenu da čakulaju na svom narecju..tada mi je to simpaticno a i romanticno
 

Miris Pokošene Trave

Elita
Moderator
Poruka
24.937
Meni hrvatski uopshte ne zvuchi romantichno
mislim stvarno

Happy Cracking Up GIF by MOODMAN
 

Top